Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Δέκα χρόνια παραμένουν απλήρωτοι οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν ως σχεδιαστές - αξιολογητές της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης (Π.Δ.Σ) τα έτη 2008–2009-2010

Η διαχρονική ευθύνη όλων των μνημονιακών υπουργών Παιδείας και Οικονομικών και οι δικαστικές αποφάσεις
Δημοσίευση: 12/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κερασιώτης Σεραφείμ
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Η ευθύνη βαρύνει κατά αρχήν προσωπικά τους Υπουργούς Παιδείας των ετών 2008-2009-2010 που με τις αποφάσεις τους λειτούργησε η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (Π.Δ.Σ) στα Λύκεια της χώρας, ωφελήθηκαν χιλιάδες μαθητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα σε ωράριο εκτός του κανονικού ωρολογίου προγράμματος, δίδαξαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που εν τέλει πληρώθηκαν, αλλά δεν πληρώθηκαν ποτέ οι εκπαιδευτικοί που τα οργάνωσαν και είχαν την ευθύνη λειτουργίας ενός δεύτερου σχολείου που λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια, παρότι οι αποφάσεις των υπουργών προέβλεπαν συγκεκριμένη αμοιβή όπως άλλωστε συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η «κακή όμως συνεννόηση» των υπουργών παιδείας και οικονομικών με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ήταν αρκετή για τους 1700 περίπου εκπαιδευτικούς να μην πάρουν για την περίοδο 2008-2009-2010 ούτε ένα ευρώ από την αμοιβή τους. Αρκετοί  μάλιστα εξ αυτών δήλωσαν την ανείσπρακτη αμοιβή τους στην φορολογική δήλωση πληρώνοντας τον αντίστοιχο φόρο ως νομοταγείς πολίτες.

Για τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών όμως ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τέλεσαν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Δηλαδή λειτούργησαν τα τμήματα της Π.Δ.Σ για τρία χρόνια 2008-2009-2010 χωρίς να πληρωθούν δεκάδες εκατομμύρια εις βάρος των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν ως Αξιολογητές – Σχεδιαστές στα τμήματα της Π.Δ.Σ.

Αλλά και οι υπουργοί που ακολούθησαν μέχρι σήμερα των υπουργείων παιδείας και οικονομικών, παρ όλες τις επερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από δεκάδες βουλευτές από όλα τα κόμματα, δεν συγκινήθηκαν αλλά ούτε μπήκαν στη διαδικασία να επιλύσουν το θέμα νομοθετικά και να κλείσει η οικονομική εκκρεμότητα εις βάρος των 1700 περίπου εκπαιδευτικών. Καμιά κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα από το 2008 μέχρι σήμερα το 2018 και οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών έριχναν και ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο, όπως «από τον Άννα στον Καϊάφα».

Η αναλγησία των υπουργών παιδείας και οικονομικών για τα χρόνια 2008-2018 καλά κρατεί με το μεγαλύτερο μέρος της αναλγησίας να ανήκει  στους υπουργούς των ετών 2008-2009-2010.

Με το πλήρωμα του χρόνου άρχισαν να εκδικάζονται οι αγωγές των εκπαιδευτικών που κατατέθηκαν πανελλαδικά στα δικαστήρια. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων ποικίλουν. Υπάρχουν αποφάσεις που δικαιώνουν τους εκπαιδευτικούς και θα εισπράξουν τα χρήματα των αμοιβών τους, υπάρχουν όμως και δικαστικές αποφάσεις  απορριπτικές λόγω της παραγραφής του χρόνου που μεσολάβησε από την οφειλή μέχρι την κατάθεση της αγωγής, αφού κάποια δικαστήρια θεώρησαν ως χρόνο παραγραφής τα δύο χρόνια και όχι τα πέντε που θα έπρεπε μιας και η αγωγή κατατέθηκε σε χρόνο πρωθύστερο από την νομοθετική ρύθμιση της δίχρονης παραγραφής .

Καλείται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ όπως με νομοθετική ρύθμιση να διευθετήσει  το θέμα των απλήρωτων εκπαιδευτικών Σχεδιαστών – Αξιολογητών  και να δώσει τέρμα στην κατάφορη άδικη αντιμετώπιση των 1700 εκπαιδευτικών που βλέπουν να χάνουν ακόμα και τα  δεδουλευμένα τους.

Άμεση λύση τώρα, να πληρωθούν οι Σχεδιαστές – Αξιολογητές της Π.Δ.Σ των σχολικών ετών 2008-2009-2010. Έχει τεράστια ευθύνη η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας γιατί το κράτος έχει συνέχεια.

Σχόλια (5)

 
Πλατάρος Γιάννης
12 Δεκ 2018 14:17

Το 2008 δεν πληρώθηκα, το 2009 και 2010, είπα «ευχαριστώ, δεν θα πάρω , να βρείτε αλλού κορόιδα να καταχωρίζουν στο «σύστημα» που έπεφτε όταν πήγαιναν να καταχωρίσουν στοιχεία, πάνω από δύο Σχολεία Πανελληνίως και ταυτοχρόνως. Για τέτοιο «σύστημα» ομιλούμε για όσους το υπέστησαν.
Και προσφυγή κάναμε και απορρίφθηκε. Όχι για παραγραφή. Ήταν δεδουλευμένα. Απλήρωτα. ...
Το 2008, καταρρίφθηκε ένας μύθος -αξίωμα:«Το Δημόσιο, μπορεί να αργεί στις πληρωμές του, αλλά ποτέ δεν χάνεις λεφτά.»
Πάει κι αυτός ο μύθος....
Η επίπτωση στα σημερινά, είναι ότι κανείς δεν αναλαμβάνει ΠΔΣ ή Ενισχυτική ή όπως αλλιώς νεολογίζοντας την ονομάζουν. Αντισταθμιστική. Από κοντά και τα κοινωνικά φροντιστήρια. Με ελπίζοντες μεταφυσικά εθελοντές.
Στο Σχολείο μας όλοι δηλώνουν «δεθελοντές» όπως καθιέρωσε τον όρο ο αείμνηστος «Τζιμάκος» Για έμμισθη απασχόληση 5 ωρών καθημερινώς με 200€ το μήνα «προ φόρων» Εν μέσω πρωτοφανούς ιστορικά παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Κάποιοι έκαναν οικονομοτεχνικές μελέτες και είδαν ότι δεν τους συμφέρει διότι με τους καφέδες και τις τυρόπιτες που θα καταναλώνουν εξανεμίζεται το ποσό. Συμφέρει απογευματινή σιέστα όπου δεν χαλάς λεφτά. Αλλού, άλλοι, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι συμφέρει και αν το συνδυάσεις με δίαιτα κάτι μένει.
Η κυβέρνηση αόκνως εργάζεται να καλύψει και να επιλύσει αυτά τα προβλήματα με το επόμενο βήμα με συσσίτια και στην μέση εκπαίδευση να απεγκλωβιστούν οι σιτιζόμενοι στις στρατιωτικές λέσχες, πιο κοντά στον εργασιακό χώρο. Θα νομοθετηθεί να τρώμε και μεις για να ελέγχουμε ουσιαστικώς και την ποιότητα του φαγητού , όλα καλά πάνε, μέχρι να έλθει η singularity....
Να μην χρειάζεται καθόλου να δουλεύουμε , αφού θα δουλεύουν τα ρομπότ για εμάς. Αυτό θα γίνει μέχρι το 2040 . Και τότε θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε να περάσουμε την πιο δύσκολη χρονιά του μνημονιακού μας χρέους, που από τώρα ξέρουμε ότι θα είναι το 2060......
Καλά πάμε πάντως... Είμαι αισιόδοξος!...

 
Συντονιστής
12 Δεκ 2018 15:15

Πέρα από τις αερολογίες... Προ-2008 η ΠΔΣ χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια και από το 2008 (υποτίθεται) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μόνο που στον προϋπολογισμό δεν προβλέπονταν αμοιβή για συντονιστές-εκπ/κούς και φαντάζομαι πως μάλλον δεν υπήρχε πρόβλεψη καν για κωδικό αριθμό εξόδου (ΚΑΕ). Έτσι απλά "την πατήσαμε"... όπως την πατάει ένας συνάδελφος που του δίνουν 2 ή 4 εξτρά διδακτικές ώρες ως υπερωρία, επειδή δεν υπάρχει κανένας συνάδελφος να διδάξει, για να αποδειχθεί (λίγο πριν πληρωθείς) πως τελικά ... υπήρχε ένας ξεχασμένος με 16 ώρες ωράριο οπότε απλά ΔΕΝ πληρώνεσαι τις δεδουλευμένες υπερωρίες.

 
Alexandros
12 Δεκ 2018 19:12

Ρε παιδιά δώστε μας τα χρήματα. Έτσι κι αλλιώς πάλι πίσω στο κράτος θα πάνε αφού όλοι μας έχουμε οφειλές στην εφορία και αλλού.

 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΒΡΑΜΗΣ
12 Δεκ 2018 19:57

θυμάμαι τον βολευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αμανατίδη να καταθέτει ερώτηση στην Βουλή για το θέμα αυτό, όταν ακόμα ήταν στην αντιπολίτευση. Κατόπιν έγινε και υφυπουργός !!! , οπότε υπέθεσα ότι τι διάολο θα μας πληρώσουν τώρα, (3850 εμένα μου χρωστούν φουλ δεδουλευμένα) αλλά ούτε φωνή ούτε ακρόαση και απ αυτόν!!!! Ένα τους αξίζει όλους τους υπουργούς Παιδείας από το 2008 έως σήμερα: ΚΡΑΞΙΜΟ (μας το παίζουν και δίκαιοι!!!)

 
πανος
14 Δεκ 2018 10:48

ΗΜΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΑΤΑΙΑ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑ.ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ, ΤΟ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΧΕ,ΤΙ ΧΑΡΤΟΥΡΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ.ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ κ.κυβερνώντες (με μικρά γράμματα σας αναφέρω γιατί τέτοιοι είστε) ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, Η ΜΗΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!εσεις όμως είστε του δόγματος:δεν πειράζει, άστους να τρέχουν!ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean