Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργείο: Επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών ΤΕΙ- Απόφοιτοι ΤΕΙ-Κατατακτήριες εξετάσεις-Μεταπτυχιακοί τίτλοι

Σε λίγες ημέρες το Σχέδιο θα βγει σε διαβούλευση
Δημοσίευση: 12/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις επόμενες ημέρες  θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το  το Σχέδιο για τα  Επαγγελματικά Δικαιώματα Αποφοίτων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, βασισμένο στην πρόταση της Επιτροπής “Γαβρόγλου”, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Δείτε εδώ την πρόταση της Επιτροπής “Γαβρόγλου” την οποία κατ αποκλειστικότητα είχε δημοσιεύσει το esos.

Το υπουργείο Παιδείας στο σημερινό ανακοινωθέν κάνει και τις εξής επισημάνσεις:

Μεταπτυχιακοί τίτλοι:

Πολλοί καλοπροαίρετοι απόφοιτοι ζητούν να ληφθούν υπόψη οι μεταπτυχιακοί τίτλοι στην απόκτηση περισσότερων επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Αυτή η πρόταση είναι επί της αρχής σωστή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός (π.χ. κάποιος οργανισμός τύπου ΔΟΑΤΑΠ) για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από μεταπτυχιακούς τίτλους μετά από έλεγχο και αξιολόγηση των τίτλων αυτών από επιτροπές εμπειρογνωμόνων.

Μία πρωτοβουλία προς τη θεσμοθέτηση μίας δόκιμης και ευρέως αποδεκτής διαδικασίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι  στις προτεραιότητες του  ΥΠΠΕΘ και άρχισε να μελετάει το θέμα αυτό.

Η Επιτροπή όμως δεν μπορούσε να βασίσει το πόρισμά της σε διαδικασίες που δεν υπάρχουν.

Τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Επίσης, κάποιοι αυτόκλητοι υπερασπιστές των αποφοίτων  έσπευσαν να συσχετίσουν τα προτεινόμενα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα ΤΕΙ με αυτά που θα αποδίδουν τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Προφανώς μία τέτοια συσχέτιση δε γίνεται καλοπροαίρετα και δε βασίζεται σε καμία νομική υποχρέωση.

Το νέο Πανεπιστήμιο προσφέρει αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και αποτελεί μία νέα οντότητα που θα αποκτήσει νέα διευρυμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τις ειδικότητες των Μηχανικών χωρίς καμία δέσμευση από τη νομοθεσία που ισχύει για τα ΤΕΙ.

Η πολιτική του ΥΠΠΕΘ για την εμπέδωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που εγκαινιάστηκε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συνεχίστηκε με τις συνέργειες ΤΕΙ και Πανεπιστημίων στην περιφέρεια είναι η μόνη πραγματική πολιτική αναβάθμισης.

Κατατακτήριες εξετάσεις

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΠΕΘ επεξεργάζεται και λύση για την πρόσβαση αποφοίτων ΤΕΙ στα νέα προγράμματα σπουδών μέσω ενός παράλληλου συστήματος κατατακτηρίων εξετάσεων που θα αφορά μόνο αυτούς, ώστε και οι παλιοί απόφοιτοι να μπορούν να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους και άρα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Οι απόφοιτοι  μηχανικοί ΤΕ να κλείσουν τα αυτιά τους σε μαξιμαλιστικά αιτήματα

Σε λίγες ημέρες το Σχέδιο θα βγει σε διαβούλευση. Καλούμε τους αποφοίτους μηχανικούς ΤΕ να κλείσουν τα αυτιά τους σε μαξιμαλιστικά αιτήματα που τόσα χρόνια δεν έγινε δυνατόν να ικανοποιηθούν και να συμμετέχουν εποικοδομητικά στη διαβούλευση προτείνοντας αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό του ζητήματος, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντά τους σε μία εποχή που επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ και των Διπλωματούχων Μηχανικών.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το σχέδιο πρότασης  για το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει  προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Δομικών Έργων ή Έργων Υποδομής (ή ισοδύναμης κατεύθυνσης) το οποίο συνέταξε επιτροπή που προέβλεπε ο 4485/2017, ορίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και στην οποία συμμετείχαν διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί. Στο πλαίσιο της συμβολής στον δημόσιο διάλογο και της ανάδειξης των πτυχών του πολύπλοκου αυτού ζητήματος παραθέτουμε μια σειρά από στοιχεία.

Παρά τα θετικά βήματα ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης των ΤΕΙ που έλαβαν χώρα τα τελευταία 18 χρόνια, παρέμεινε και παραμένει μεγάλο αγκάθι για τους πτυχιούχους των αναφερόμενων ιδρυμάτων η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που για 30 και πλέον χρόνια εκκρεμούν σε ό,τι αφορά τα τμήματα ειδικοτήτων μηχανικών. Η πρώτη απόπειρα για έκδοση Π.Δ. στις συγκεκριμένες ειδικότητες έγινε το 1994 με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 318/94, για το οποίο πραγματοποιήθηκε προσφυγή ακύρωσης στο ΣτΕ από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Τελικά η προσφυγή του ΤΕΕ εκδικάστηκε από την ολομέλεια του ΣτΕ και εκδόθηκε η απόφαση 678/2005 η οποία επί της ουσίας επαναλάμβανε ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτερη Εκπαίδευση (παρά το ότι με τον νόμο 2916  είχαν ήδη γίνει Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από το 2001) και δεν μπορούν να προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των Πολυτεχνικών Σχολών. Συνεπώς με βάση την απόφαση 678/2005 του ΣτΕ οι απόφοιτοι των ΤΕΙ στις ειδικότητες των Πολιτικών Μηχανικών δεν έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα έως σήμερα.

Στη διάρκεια  όλων αυτών των χρόνων οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ δραστηριοποιούνται επαγγελματικά κάνοντας διασταλτική χρήση των Βασιλικών Διαταγμάτων των Υπομηχανικών, χωρίς όμως να προκύπτει με νομοθετική διάταξη σαφής αντιστοίχιση των Σχολών Υπομηχανικών με τα τμήματα των ΤΕΙ. Σημαντική μερίδα πτυχιούχων ΤΕΙ στις ειδικότητες των Μηχανικών επιβίωσαν επαγγελματικά μέσα σε μία έντονη αμφισβήτηση που αγγίζει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού εξαιτίας της αδράνειας της Πολιτείας η οποία παρουσιαζόταν ανίσχυρη να εκπληρώσει το χρέος της προς τους πτυχιούχους. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε έντονη διαμάχη ανάμεσα στους συνδικαλιστικούς φορείς των διπλωματούχων και των πτυχιούχων μηχανικών και, κατά γενική ομολογία όλων των εμπλεκομένων, δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διάλογος για την επίλυση του θέματος, με την Πολιτεία να αδιαφορεί και να μεταθέτει τη λύση για αργότερα.  

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα δικαίωμα να διαιωνίσει περαιτέρω αυτή την παθογένεια. Όπως και σε άλλα θέματα, έτσι και σε αυτό αποφάσισε να μη δραπετεύσει, αλλά να δώσει μία λύση που θα θέσει τα θεμέλια για την οριστική άρση του ντροπιαστικού αποκλεισμού των αποφοίτων Πολιτικών Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) από την πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες.

Με βάση το άρθρο 46 του ν. 4485/2017, ο οποίος συνέβαλε στην περαιτέρω ακαδημαϊκή αναβάθμιση των ΤΕΙ και έθεσε θεμέλια για τις συνέργειες μεταξύ ΤΕΙ και Πανεπιστημίων στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, το ΥΠΠΕΘ όρισε επταμελή επιστημονική Επιτροπή προκειμένου να καταρτίσει σχέδιο πρότασης σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές  δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών που αποκτούν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ. Η Επιτροπή είχε ισορροπημένη εκπροσώπηση από Πολιτικούς Μηχανικούς ΤΕ και Διπλωματούχους Πολιτικούς Μηχανικούς που έχουν ενεργό επαγγελματική δράση αλλά και συμμετοχή στα αντίστοιχα επιμελητήρια  και από μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ και των Πολυτεχνείων των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών. Συνεπώς η Επιτροπή αποτελείται από ειδήμονες που πέραν της επιστημονικής και επαγγελματικής τους εμπειρογνωμοσύνης, είχαν πλήρη εικόνα της ιστορικής εξέλιξης αυτής της τραγωδίας αλλά και πολιτική βούληση να εισηγηθούν αμοιβαία αποδεκτή λύση για τους Πολιτικούς Μηχανικούς ΤΕΙ.

Για να βρεθεί η χρυσή τομή η Επιτροπή αποφάσισε να μελετήσει σε βάθος το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ 678/2005 που ακύρωσε το ΠΔ 318/94 σε συνδυασμό με τον νόμο 2916/2001 και ειδικότερα τη διάταξη ότι τα πτυχία των πτυχιούχων πριν και μετά τον νόμο είναι ισάξια και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων είναι τα ίδια, πριν και μετά την ανωτατοποίηση. Με βάση τους υπάρχοντες νομικούς περιορισμούς, η Επιτροπή κατέληξε σε ομόφωνο πόρισμα που δίνει τέλος στην ομηρία χιλιάδων πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ και ταυτόχρονα τους αναβαθμίζει επαγγελματικά και επιστημονικά με τη  σύμφωνη  γνώμη του ΤΕΕ. Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα ομοφωνίας για τη θέσπιση σαφών επαγγελματικών και επιστημονικών ορίων σε ό,τι αφορά την ανάληψη τεχνικής ευθύνης για τους πτυχιούχους ΤΕ. Με προσεκτική μελέτη του σχεδίου γίνεται αντιληπτό ότι δίνεται η δυνατότητα στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΤΕ να συνεργάζονται ισότιμα και αρμονικά με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς στο 70% και πλέον των έργων του ελευθερίου επαγγέλματος και σε πολλά έργα που υπάγονται στους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς με πλήρη αυτοδυναμία, δυνατότητα που τους δίνεται για πρώτη φορά επισήμως. Συνεπώς μετά από 31 χρόνια τίθενται οι βάσεις για να εκπληρωθεί η  υποχρέωση της πολιτείας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατάληξη της Επιτροπής σε κοινό πόρισμα δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία. Η εύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής λύσης σε μία διαπραγμάτευση μεταξύ μερών με αντικρουόμενα συμφέροντα δεν είναι προφανής και η ευκολότερη τακτική είναι πάντα αυτή της υπονόμευσης της διαδικασίας, ειδικά αν οι συμμετέχοντες διακατέχονται από συντεχνιακό μαξιμαλισμό. Ευτυχώς στην περίπτωσή μας η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής επέδειξε παραδειγματική υπευθυνότητα και ωριμότητα, ώστε να μην παραπεμφθεί το θέμα για άλλη μία φορά στις καλένδες, ειδικά σε μία περίοδο που ακόμα και αυτό το πλαίσιο πρόσβασης που αναφέρεται στα Βασιλικά Διατάγματα αμφισβητείται διαρκώς από τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας και άλλες συναφείς υπηρεσίες. Η βούληση του ΥΠΠΕΘ προς την απόδοση λύσης δε σταματά μόνο στο πεδίο των Επιτροπών. Μετά από προσπάθειες του ΥΠΠΕΘ, το ΤΕΕ έλαβε απόφαση να εγγράψει τους Μηχανικούς ΤΕ στα μητρώα του, μία απόφαση που αποτελεί άλλη μία εμβληματική κίνηση για την ομαλοποίηση των σχέσεων και την αποκατάσταση της κανονικότητας στον επαγγελματικό χώρο των Πολιτικών Μηχανικών.

Όσοι γνωρίζουν το θέμα σε βάθος, ξέρουν ότι στο παρελθόν υπήρξαν πολλές ευκαιρίες να γεφυρωθεί το χάσμα, αλλά χάθηκαν λόγω επίδειξης υπέρμετρου συντεχνιασμού εις βάρος των αποφοίτων ΤΕ. 

Επίσης όσοι εμπλέκονται γνωρίζουν ότι αν χαθεί και η παρούσα ευκαιρία το θέμα θα παραπεμφθεί στις καλένδες για πολλά έτη με ανυπολόγιστη ζημιά για τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕ σε μία εποχή που η θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών μητρώων επιβάλλει νέους αποκλεισμούς από επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ως επίμετρο θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστούν δύο θέματα. Πολλοί καλοπροαίρετοι απόφοιτοι ζητούν να ληφθούν υπόψη οι μεταπτυχιακοί τίτλοι στην απόκτηση περισσότερων επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αυτή η πρόταση είναι επί της αρχής σωστή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός (π.χ. κάποιος οργανισμός τύπου ΔΟΑΤΑΠ) για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από μεταπτυχιακούς τίτλους μετά από έλεγχο και αξιολόγηση των τίτλων αυτών από επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Μία πρωτοβουλία προς τη θεσμοθέτηση μίας δόκιμης και ευρέως αποδεκτής διαδικασίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι  στις προτεραιότητες του  ΥΠΠΕΘ και άρχισε να μελετάει το θέμα αυτό. Η Επιτροπή όμως δεν μπορούσε να βασίσει το πόρισμά της σε διαδικασίες που δεν υπάρχουν. Επίσης, κάποιοι αυτόκλητοι υπερασπιστές των αποφοίτων  έσπευσαν να συσχετίσουν τα προτεινόμενα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα ΤΕΙ με αυτά που θα αποδίδουν τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Προφανώς μία τέτοια συσχέτιση δε γίνεται καλοπροαίρετα και δε βασίζεται σε καμία νομική υποχρέωση. Το νέο Πανεπιστήμιο προσφέρει αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και αποτελεί μία νέα οντότητα που θα αποκτήσει νέα διευρυμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τις ειδικότητες των Μηχανικών χωρίς καμία δέσμευση από τη νομοθεσία που ισχύει για τα ΤΕΙ. Η πολιτική του ΥΠΠΕΘ για την εμπέδωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας που εγκαινιάστηκε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συνεχίστηκε με τις συνέργειες ΤΕΙ και Πανεπιστημίων στην περιφέρεια είναι η μόνη πραγματική πολιτική αναβάθμισης. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΠΕΘ επεξεργάζεται και λύση για την πρόσβαση αποφοίτων ΤΕΙ στα νέα προγράμματα σπουδών μέσω ενός παράλληλου συστήματος κατατακτηρίων εξετάσεων που θα αφορά μόνο αυτούς, ώστε και οι παλιοί απόφοιτοι να μπορούν να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους και άρα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Σε λίγες ημέρες το Σχέδιο θα βγει σε διαβούλευση. Καλούμε τους αποφοίτους μηχανικούς ΤΕ να κλείσουν τα αυτιά τους σε μαξιμαλιστικά αιτήματα που τόσα χρόνια δεν έγινε δυνατόν να ικανοποιηθούν και να συμμετέχουν εποικοδομητικά στη διαβούλευση προτείνοντας αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό του ζητήματος, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντά τους σε μία εποχή που επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ και των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Σχόλια (115)

 
Γιωργος
12 Δεκ 2018 15:02

Ετοιμαστείτε να βγούμε στους δρόμους.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
12 Δεκ 2018 15:44

"λύση για την πρόσβαση αποφοίτων ΤΕΙ στα νέα προγράμματα σπουδών μέσω ενός παράλληλου συστήματος κατατακτηρίων εξετάσεων"
ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ????? ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ?????

 
Απόφοιτος Μηχανικός ΤΕΙ, MSc
12 Δεκ 2018 15:46

Οι απόφοιτοι μηχανικοί του ΠΑΔΑ θα σπουδάζουν 4 χρόνια, ακριβώς όσα και οι απόφοιτοι μηχανικοί των ΤΕΙ. Μη μας κοροϊδεύετε.....

 
Απόφοιτος Μηχανικός ΤΕΙ
12 Δεκ 2018 15:54

"...απόφοιτοι ζητούν να ληφθούν υπόψη οι μεταπτυχιακοί τίτλοι στην απόκτηση περισσότερων επαγγελματικών δικαιωμάτων....αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένος μηχανισμός (π.χ. κάποιος οργανισμός τύπου ΔΟΑΤΑΠ) για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από μεταπτυχιακούς τίτλους...".
Τόσες επιτροπές έχετε φτιάξει κύριε Γαβρόγλου.... Κάνατε το μεγάλο θαύμα να συγχωνεύσετε τα Πανεπιστήμια με τα ΤΕΙ.... και δεν μπορείτε να φτιάξετε μία επιτροπή για τον παραπάνω λόγο; Απλά δεν θέλετε, διότι προφανώς δέχεστε πιέσεις (δεν ξέρω από που), οπότε μην μας κοροϊδεύετε.

 
Supreme leader
12 Δεκ 2018 16:04

Η συνεργασία των πτυχιούχων με τους διπλωματούχους όπως περιγράφεται στο ανωτέρω άρθρο, θα αφήσει τους Πτυχιούχους ένα Post coitum triste ως αναβάθμισή τους.

 
ΜΗΧ ΤΕ
12 Δεκ 2018 16:09

Για το grecomaster δεν χρειαστηκαν επιτροπες αναδρομικότητας ε? εκει χωρις την αξιολογηση της ΑΔΙΠ πρχωρησατε παραβιαζοντας καθε αρχη πιστοποιησης αλλά και το ευρωπαικο πλαισιο προσόντων. Δηλαδη ο Πολυτεχνίτης από το 6 για να παει στο 7 δεν αξιολογειται, ενω ισχυει η αναδρομικότητα. Ο τειτζής για ναα παει απο το 6 στο 6 θελει 10 επιτροπες, 20 παραετπιτροπες και 100 μερες διαβουλευση για να μπορει να εχει επ. δικαιώματα επιπεδου 4? (γιατι αυτα που προτείνετε ουτε 5 δεν ειναι. Επιπεδο 5 = Ανωτερες σχολες και ΙΕΚ)
Γιατι στις γυμναστικες και παιδαγωγικές ακαδημιες δεν εγινε το ίδιο? εκει όλοι ισοτιμηθηκαν. Γιατι οι τοπογραφοι του ΕΜΠ 3ετους φοιτησεως ισοτιμήθηκαν με τους 5ετους?
Το θεμα εχει παει στα ευρωπαικα δικαστήρια. Και θα προχωρήσει. Χωρις αλα γκρεκα μεταφρασεις.

 
Γιαννης Μ.
12 Δεκ 2018 16:44

Η κοροϊδία και η απαξίωση προς τους πτυχιούχους ΤΕΙ βαράει κόκκινο από το συγκεκριμένο υπουργείο και τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Δεν ζητάμε χάρη ως απόφοιτοι κολεγίων ή ιδιωτικών ιδρυμάτων. Ισοτιμία τίτλων ανώτατων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ζητάμε. Τίτλοι που μας επιτρέπουν συμμετοχή σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά!

 
Γιάννης
12 Δεκ 2018 16:50

Εντάξει... πόλεμο θέλετε πόλεμο θα έχετε ! Όχι και να μας κοροϊδεύεται μέσα στα μούτρα μας ! Αν το σχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση είναι αυτό που έχει διαρευσει τότε είσαστε απλά αισχροί και μόνο που το κουβεντιάζετε! Θα τα πούμε στους δρόμους και φυσικά στα δικαστήρια !!!

 
Μηχανικός ΤΕ, MSc, PhD
12 Δεκ 2018 17:01

Το υπουργείο ρίχνει ταφόπλακα σε χιλιάδες μηχανικούς ΤΕ με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές....και ηγεμονικές θέσεις σε διεθνές περιβάλλον ...ντροπή και αισχρός, οι άνθρωποι εξυπηρετούν καθαρα συντεχνιακά συμφέροντα ...

Επίσης αναφέρει ότι τα δικαιώματα του παδα θα είναι διαφορετικά από τους αποφοίτους ΤΕΙ ....δηλαδή ο κ. Γραβρογλου κ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ψέματα σε χιλιάδες αποφοίτους ΤΕ πριν την δημιουργία του πΑδα, για να χρυσωσουν το χάπι και να ρίξουν στάχτη στα μάτια χιλιάδων επιστημόνων με βασικό πτυχίο ΤΕ...
Ντροπή και αισχρός! Αυτά μόνο στο Ελλαντα γίνονται....

 
THOMAS
12 Δεκ 2018 17:04

Δεν θα προλάβουν να τα κάνουν , τέλος Ιανουαρίου γίνονται εκλογές, απλά θέλουν κερδίσουν χρόνο

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Κεντρικής Μακαδονίας
12 Δεκ 2018 17:07

Είμαι απόφοιτος ΑΕΙ, Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία μου στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Έως σήμερα έχω συγκεντρώσει 240 διδακτικές μονάδες (ECTS) μετά από 8 εξάμηνα προπτυχιακών σπουδών (Bachelor, Επίπεδο 6) και 90 διδακτικές μονάδες (ECTS) μετά από 3 εξάμηνα μεταπτυχιακών σπουδών (Master, Επίπεδο 7). Ένας αντίστοιχος απόφοιτος AEI από Πανεπιστήμιο και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης έχει συγκεντρώσει ίσες ακριβώς διδακτικές μονάδες και κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο με εμένα (Επίπεδο 7). Οπότε, κ. Υπουργέ τι ακριβώς με καλείται να σας αποδείξω με τις κατατακτήριες; Αν πραγματικά σκοπεύεται να με οδηγήσετε σε κατατακτήριες εξετάσεις μετά από 5,5 ακαδημαϊκά χρόνια σπουδών και ενώ μόλις σήμερα έλαβα τον πιο πρόσφατο τίτλο σπουδών, θεωρείστε το δεδομένο ότι θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη.

 
Μαρία , Μηχανικος ΤΕ MSc
12 Δεκ 2018 17:10

Τα περασε όλα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.....αναδρομικα μάστερ, δικαιώματα διπλωματούχων,παδα....και δεν μπόρεσε να κάνει ένα μηχανισμό που να απονείμει δικαιώματα με βάση τις μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές!!!!! Τόσες επιτροπές, τόσοι νόμοι κύριε Γραβρογλου!!!εκεί κολλήσατε??

Να επικρατήσει η λογική....έστω και την τελευταία στιγμή !!!!

Δεν νοείται το 2018 κάποιος απόφοιτος ΠΕ να έχει παραπάνω δικαιώματα από ένα απόφοιτο ΤΕ+MSc+PhD!!!!! Δεν νοείται εφάπαξ απονομή δικαιωμάτων χωρίς να λαμβανεται υπόψιν περαιτέρω σπουδές και εμπειρια!!!! Συνέλθετε.....

 
Κωστας, Πολιτικος Μηχανικός έργων υποδομής MSc
12 Δεκ 2018 17:15

Μιλάνε και για ρατσισμό εναντίων των αποφοίτων ΤΕΙ....δεν ντρέπονται...? Λίγο τσίπα κύριοι ...εσείς που τα ισοπεδωσατε όλα σε 1 χρονο και τα δώσατε όλα εκεί που θέλατε, πετάτε στα σκουπίδια χιλιάδες αποφοιτους ΤΕ
..και μας πουλάτε νούφαρα για μελλοντικές επιτροπες για τα μεταπτυχιακά και για κατατακτήριες.....γιατί δεν έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα???να μας το ανακοινώσατε....όχι άλλο 'βιασμο' από τους πολιτικούς ...αυτή την φορά πρέπει να σηκώσουμε αναστήμα...

 
Ελενη
12 Δεκ 2018 17:20

Επιτροπές χρειάζονται μόνο για τους λεπρούς μηχανικούς ΤΕ......δεν έχει νόημα και και αξία η μεταπτυχιακή εκπαίδευση και η εμπειρία...εκτός από τα μόρια για να μπεις στο δημόσιο.....αυτό μας λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτά γίνονται μόνο στην κολομβία της Ευρώπης

Η αντιδρούμε τώρα η σωπαίνουμε για πάντα....

 
Νικόλαος
12 Δεκ 2018 17:24

Τι μάθαμε σήμερα από τον Υπουργό της Αριστεράς; ότι είναι "μαξιμαλισμός" να ζητάς επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα και αντίστοιχα με αυτό που σπούδασες και κανονικότητα το να έχεις άπειρα δικαιώματα για κάτι που δεν σπούδασες!!!
Ότι αποτελεί "αναβάθμιση" να σου επιτρέπουν να γίνεις βοηθός κάποιου (λες και αυτό αποτελεί επαγγελματικό δικαίωμα!), και ενώ θα κάνεις ολόκληρο το έργο αφού το σπούδασες , θα το υπογράφει και φυσικά θα αμείβεται αναλόγως αυτός που δεν το σπούδασε!
Σε ότι αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές μάθαμε ότι δεν προσφέρουν αναγνωρισμένες γνώσεις όταν αυτές είναι πραγματικές στο θρανίο και το ερευνητικό πεδίο, αλλά αποκτώνται επιπλέον μεταπτυχιακές γνώσεις μόνο όταν αυτές έρχονται ως δώρο από τον Υπουργό στον καναπέ του σπιτιού μας (το περίφημο Grecomaster)!
Μάλλον αριστερό είναι οι σχολές να απονέμουν τίτλους ευγενείας και όχι σπουδών γιατί αλλιώς δεν εξηγείται κάτι από τα παραπάνω...

 
Κωστας
12 Δεκ 2018 17:26

Δηλαδή πρέπει να πάω στο Institution of Civil Engineers να τους ενημερώσω ότι για το chartership που μου δώσανε, έχουν κάνει λάθος !!!! Γιατί η χώρα μου θελει να με αναγνωριζει σαν υπομηχανικο!!!!

Συναδελφοι πρέπει να καταλάβουμε ότι μας έχουν χαντακωσει μέσα στην χώρα ....αν περάσει αυτό μας βάζουν και ταφόπλακα και ταβανι και για όσους θέλουν να ξεφύγουν και να πάνε στο εξωτερικό να δουλέψουν και να κάνουν καριέρα....

Είναι σοβαρά τα πράγματα ...αν περάσει αυτό γυρνάμε 30 χρόνια πίσω ..!!!!

 
Μηχανικός ΤΕ, MSc
12 Δεκ 2018 17:29

4-ετη τίτλοι ανωτατης εκπαίδευσης που μας δίνουν πρόσβαση σε μεταπτυχιακά / διδακτορικα και αναγνωρίζονται σε όλες τις χώρες..

Εκτός από την χώρα που τους απονείμει...

Αυτά μόνο στην ελλαδιτσα μπορουν να συμβούν .
!!!

 
Βασίλης
12 Δεκ 2018 17:38

Ευτυχώς θα μας μείνουν οι τίτλοι των μεταπτυχιακων για προσάναμμα στο τζάκι ....

Δεν περνάει κύριοι ....

 
Ειρήνη
12 Δεκ 2018 17:39

Στα δικαστήρια κύριοι....

 
Μιχαλης
12 Δεκ 2018 17:47

Μας θάβουν όχι μόνο μέσα αλλά και στο εξωτερικό.....

Τρέχουν να το περάσουν τώρα πριν το ΕΠΠ...

γιατί με βαση το ΕΠΠ μηχανικός ΤΕ+MSc=διπλωματουχο....

Όποιος κατάλαβε κατάλαβε ....μόνο εμετός....

 
Christos
12 Δεκ 2018 18:10

Κε Γαβρόγλου εσείς δεν είσασταν που λέγατε ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΠΑΔΑ θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και ότι η διαφορά τους θα βρίσκεται μόνο στο κύρος του πτυχίου; Η κοροιδία δεν έχει τέλος! Θα μας βρείτε απέναντι...

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
12 Δεκ 2018 18:11

Ποια αναβαθμισμένα προγράμματα προσφέρει το ΠΑΔΑ τρομάρας σας!!!!!!Τα προγράμματα σπουδών είναι ακριβώς τα ίδια με τα δύο πρώην ΤΕΙ που κλείσατε με το έτσι θέλω!Ερχόμαστε!!!!

 
Σταθης
12 Δεκ 2018 18:33

Κάνετε μεγάλο λάθος αγαπητέ! Αν κάνετε ένα κόπο θα δείτε ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι αναβαθμισμένο και ειδικά στη σχολή των Ηλεκτρολόγων υπάρχουν και μαθήματα που διδάσκονται και στο Πολυτεχνείο!

 
Νίκος
12 Δεκ 2018 18:46

14/09/2018 esos, Υπουργείο: -Τα πτυχία των ΤΕΙ είναι ισότιμα των Πανεπιστημίων.-

12/12/2018 esos, Υπουργείο:-Το νέο Πανεπιστήμιο προσφέρει αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών και αποτελεί μία νέα οντότητα που θα αποκτήσει νέα διευρυμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τις ειδικότητες των Μηχανικών χωρίς καμία δέσμευση από τη νομοθεσία που ισχύει για τα ΤΕΙ.-

Το τσίρκο Μεντράνο ωχριά μπροστά σας!!!!

 
MSc Electronics/Software Engineer
12 Δεκ 2018 18:49

Εξυπηρέτηση της συντεχνίας καθαρά και ξάστερα!

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
12 Δεκ 2018 18:49

Κύριε Στάθη, επειδή γνωρίζω πολύ καλα τα προγράμματα σπουδών αυτά να τα πείτε σε κανέναν πρωτοετή του ΠΑΔΑ και όχι σε μένα.

 
mike
12 Δεκ 2018 18:57

Αυτό δεν μπορεί να είναι δελτίο τύπου υπουργείου παιδείας με τίποτα...είναι δελτίο τύπου του ΤΕΕ
Τέτοια κοροϊδία μπροστά στα μούτρα μας δεν την έχει ξανακάνει καμία κυβέρνηση.
Υπουργέ εσύ δεν μας έλεγες πως οι απόφοιτοι ΤΕΙ και ΠΑΔΑ θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και θα αλλάζει μόνο ο τίτλος.
Τα δώσατε όλα στους διπλωματούχους και στους πτυχιούχους πλασάρετε χειρότερα δικαιώματα και από τα βασιλικά διατάγματα.Καταστρέφετε τόσες οικογένειες σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Στο θέμα πρέπει να πάρει άμεσα θέση η αντιπολίτευση και να δείξει δημόσια τις προθέσεις της.

 
Αποφοιτος Τει Πειραιά
12 Δεκ 2018 19:10

Συνάδελφοι ηρεμία .
Ας δούμε πρώτα το σχέδιο με τις κατατακτήριες.
Μπορούμε εκεί να πιέσουμε για αρκετά πράγματα .
Ας είμαστε ρεαλιστές έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ο μόνος τρόπος για ισοτιμηση είναι αυτός
Αυτόματα δεν θα γίνει ποτε.
Πίεση για κλειστό διαγωνισμό με ελάχιστα μαθήματα .
Οτιδήποτε άλλο θα μας αφήσει αλλά 30 χρόνια στα ίδια .
Ας δείξουμε σύνεση και επαγρύπνηση .

 
Μηχανικός Ε/Υ
12 Δεκ 2018 19:12

Εδώ το θέμα είναι ταξικό. Η υποτιθέμενη αριστερά διαχωρίζει σε τάξεις τους μηχανικούς, σε αυτούς των Π.Ε. που θα πάρουν όλη τη δουλειά και θα γίνουν Αστοί και Μεγαλοαστοί και σε αυτούς των Τ.Ε. που θα πάρουν τα αποφάγια των Π.Ε. και θα αποτελούν την εργατική τάξη. Αν αυτοί είναι αριστεροί και κουμουνιστες όπως θέλουν να λένε τύφλα να έχουν οι καπιταλιστές. Ντροπή τους, γιατί μας κορόιδεψαν και τους πιστεψαμε ότι θα ήταν πιο δίκαιοι από τους προηγούμενους και μας πρόδωσαν. Αυτό που πάνε να περάσουν με τους Τ.Ε. είναι ακραίος καπιταλισμός, συγκέντρωση του πλούτου σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων ρίχνοντας στην ανεργία χιλιάδες Μηχανικούς Τ.Ε.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean