Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το ΑΠΘ προσθέτει στο λογότυπο: “Το ΑΠΘ ζητά την προστασία της Πολιτείας από τα φαινόμενα βίας και ανομίας”

Tο ΑΠΘ ζητά από το υπουργείο Παιδείας έκτακτη χρηματοδότηση για να καλύψει το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών και του κλαπέντος εξοπλισμού, σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση που θα αποσταλεί
Δημοσίευση: 13/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την ειδική προσθήκη στον λογότυπο της αλληλογραφίας εσωτερικού του ΑΠΘ “Το ΑΠΘ ζητά την προστασία της Πολιτείας από τα φαινόμενα βίας και ανομίας”, αποφάσισε η Σύγκλητος του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο αιτήματος δικαστικής προσφυγής του Πανεπιστημίου, για την αποκατάσταση ιδίως της θεμελιώδους ηθικής  βλάβης της ακαδημαϊκής του υπόστασης.

Παράλληλα, η Σύγκλητος αποφάσισε να επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων, της Εισαγγελίας και της δημόσιας δύναμης, προκειμένου να διευκολυνθεί η σε βάθος εκατέρωθεν κατανόηση των διαστάσεων του προβλήματος και να συμφωνηθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Επίσης το ΑΠΘ ζητά από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκτακτη χρηματοδότηση για να καλύψει το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών και του κλαπέντος εξοπλισμού, σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση που θα αποσταλεί.

Ακολουθούν οι αποφάσεις της Έκτακτης Συγκλήτου ΑΠΘ

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, στην έκτακτη συνεδρίασή της 2976/12.12.2018, με μόνο θέμα την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Θεολογική Σχολή την Πέμπτη 6.12.2018, αφού ενημερώθηκε από τις Πρυτανικές Αρχές και από την Κοσμητεία της Σχολής, συζήτησε το θέμα εκτενώς και αποφάσισε τα ακόλουθα:

1.    Εκφράζει την οδύνη και οργή της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις πρωτοφανείς σε έκταση καταστροφές και κλοπές που έγιναν στο κτίριο της Σχολής, καθώς και την έντονη διαμαρτυρία της, γιατί το ελληνικό Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να θεωρείται χώρος εκτόνωσης της παραβατικότητας ακραίων ομάδων.

2.    Εξαίρει την εθελοντική δράση των φοιτητών της Θεολογικής Σχολής για τον καθαρισμό του κτιρίου και την αποκατάσταση των ζημιών και τους συγχαίρει γιατί με την πράξη τους αυτή ανέδειξαν τη φωτεινή πλευρά του Πανεπιστημίου.

3.    Κρίνει τους σχετικούς χειρισμούς της Διοίκησης του Πανεπιστημίου ενδεδειγμένους και μέσα στα πλαίσια που έχει καθορίσει η Σύγκλητος και προβλέπει ο Νόμος. Σημειώνεται ότι η έγγραφη ενημέρωση των Αρχών για την κατάληψη της Θεολογικής Σχολής έγινε έγκαιρα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τακτική συνεδρίαση της Συγκλήτου.

4.    Διαπιστώνει ότι η αποχώρηση των δραστών έγινε ελάχιστα λεπτά μετά την είσοδο ολιγάριθμων σχετικά αστυνομικών δυνάμεων στον περίβολο του ΑΠΘ, χωρίς να χρειασθεί κάποια ιδιαίτερη επιχειρησιακή δράση. Η καταφανής αποτελεσματικότητα της δημόσιας δύναμης θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για την καλύτερη προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων και την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

5.    Ζητά από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έκτακτη χρηματοδότηση για να καλύψει το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών και του κλαπέντος εξοπλισμού, σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση που θα αποσταλεί.

6.    Εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας της 11.12.2018, με στόχο την πάταξη της εμπορίας ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ και τις όμορες περιοχές. Το πλήγμα που δέχτηκαν οι οργανωμένες συμμορίες που λυμαίνονταν την πανεπιστημιούπολη φαίνεται πως είναι καίριο, αλλά δεν πρέπει να είναι αποσπασματικό. Όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των από μακρού ενδημούντων φαινομένων βίας, ανομίας και καταστροφών στους χώρους του ΑΠΘ μόνον με διαρκή, μεθοδευμένη και συστηματική δράση της δημόσιας δύναμης μπορεί να επιτευχθεί.

7.    Η Σύγκλητος, έχοντας απευθύνει πολύ συχνά στο παρελθόν εκκλήσεις προς την Πολιτεία για μια τέτοια διαρκή και συστηματική δράση, αποφασίζει να δημοσιοποιήσει πλέον ευρέως το πρόβλημα, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και σε διεθνή fora, με παραστάσεις, έγγραφα, αλλά και υιοθετώντας μόνιμα ειδική προσθήκη στον λογότυπο της αλληλογραφίας εσωτερικού του ΑΠΘ (Το ΑΠΘ ζητά την προστασία της Πολιτείας από τα φαινόμενα βίας και ανομίας), εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο αιτήματος δικαστικής προσφυγής του Πανεπιστημίου, για την αποκατάσταση ιδίως της θεμελιώδους ηθικής  βλάβης της ακαδημαϊκής του υπόστασης.

8.    Παράλληλα, η Σύγκλητος αποφασίζει να επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των αρμόδιων Υπουργείων, της Εισαγγελίας και της δημόσιας δύναμης, προκειμένου να διευκολυνθεί η σε βάθος εκατέρωθεν κατανόηση των διαστάσεων του προβλήματος και να συμφωνηθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Ετικέτες: 
ΑΠΘΒία στα ΑΕΙ

Σχόλια (1)

 
Πλατάρος Γιάννης
13 Δεκ 2018 19:56

Εδώ και πολλές δεκαετίες, στο κοινωνικό συνειδητό, έχει καταχωριστεί ότι σε αυτό το διαβόητο θέμα με το δήθεν άσυλο, εμπλέκονται και τα ΑΕΙ έχοντας μια ευμενή ουδετερότητα τουλάχιστον, μια υπερβολική επιείκεια κ.ο.κ. κάτι τέτοιο, που έχει διαμορφωθεί με την στάση της Συγκλήτου του Μετσόβιου, όταν το έκαιγαν και το καίνε κάθε χρόνο.
Θεωρώ την κίνηση του ΑΠΘ ως επικοινωνιακή «κίνηση μάτ» Το «ματ» εννοείστε το και ως αρκτικόλεξο και ως κίνηση στο σκάκι.
Είναι ένα ανάχωμα στον ενδημούντα χυδαίο λαϊκισμό.
Ξέρουν ότι προκαλούν χάος. Ρίχνουν γέφυρες στους χαοτικούς. Για ψηφοθηρία. Μελλοντική, όταν οι μπαχαλάκηδες, ψάξουν για δουλειά ενηλικιωνόμενοι, να πάνε στον χώρο που τους εξέθρεψε. Κάποιοι λένε ότι «φτιάχνουν προλετάριους.» Άλλοι το λένε ελαφρότερα ως «προλεταριοποίηση» Εγώ λέω ότι φτιάχνουν , εκτρέφουν , εκκολάπτουν και περιθάλπουν τα λούμπεν στοιχεία της Κοινωνίας. Συμπεριλαμβάνω και την ΧΑ ως «εκτρεφόμενη» Υπάρχει σχέδιο άνωθεν, σίγουρα. Η Κοινωνία, έχει ανάγκη από ασφάλεια και σταθερό πλαίσιο θεσμικό ως απολύτως αναγκαίες συνθήκες για να παρακάμψει την κρίση. Εδώ΄, οι έξωθεν κυβερνώντες φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να μας διαλύσουν με πρόθυμους εκτελεστές, χρήσιμους ηλίθιους και υπερπρόθυμους μικροαστούς που τους νομιμοποιούν δημοκρατικά.
Ελπίζω, ότι αυτό το τσίρκο θα τελειώσει τις παραστάσεις του σύντομα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean