Placeholder

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ

Υπουργός: Οι θεσμοί ήθελαν αξιολόγηση και απολύσεις στη ιδιωτική εκπαίδευση

«Kαταφέραμε και δεν πέρασε»
Δημοσίευση: 14/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Στη διάρκεια των συναντήσεων και των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς το θέμα των εργαζομένων στην ιδιωτική Εκπαίδευση πάντα ήταν πρώτο στην ατζέντα των Θεσμών διότι ο στόχος ήταν αξιολόγηση, απόλυση και αυτό ως  νέα κανονικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος".  

Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  στη σημερινή εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΟΙΕΛΕ και σημείωσε:

  • Αυτό καταφέραμε και δεν πέρασε.
  • Ήταν μία εξαιρετικά επιθετική πολιτική που άρχισε από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων και δεν τελείωσε παρά μόνον τον Αύγουστο που έχουμε βγει πια από την Επιτροπεία.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Για το άρθρο 16 του Συντάγματος ο Κ. Γαβρόγλου είπε πως   «η ΟΙΕΛΕ έχει δώσει και δίνει εξαιρετικά δείγματα γραφής», και υπογράμμισε:

  • Είναι η συζήτηση που γίνεται γύρω από  το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια κι ένα ιδεολόγημα ότι η ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και η ανταγωνιστικότητα θα είναι καλό για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  •  Αυτό που ακούγεται σε κάποιους έστω το λογικό κρύβει μέσα του κάτι το καταστροφικό για την εκπαίδευση. Θεωρεί, προϋποθέτει ότι η γνώση είναι «προϊόν» και άρα μπορεί να υπακούει στους νόμους της αγοράς.
  • Αυτό είναι το πιο σοβαρό. Κι αυτό επανέρχεται και είδα και το πανό που είχατε ότι «η γνώση δεν είναι προϊόν». Είναι μία ιδεολογική διαμάχη με τις ακραίες συντηρητικές δυνάμεις αυτού του τόπου η οποία θα συνεχιστεί και θέλει, πραγματικά, ένα πολύ πλατύ μέτωπο απέναντί της.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και σε ένα γεγονός της δεκαετίας του ’70, λέγοντας τα εξής:

"Στην μακρινή δεκαετία του ’70 όπου προς το τέλος, μία ομάδα Πανεπιστημιακών προσπαθούσαμε να οργανώσουμε τους βοηθούς κι επιμελητές και σχεδιάζαμε μία απεργία προφανώς όπως και οι περισσότεροι εδώ μέσα με άγνοια κινδύνου –κι ευτυχώς που υπάρχει και η άγνοια κινδύνου γιατί αλλιώς δεν θα μπορείς να κάνεις ούτε ένα βήμα- ήρθε μία φορά, στη συνάντηση μας αυτή, ένας, από τους ιστορικούς ηγέτες της Αριστεράς, ο Μπάμπης ο Δρακόπουλος να ακούσει τον προβληματισμό μας. Ήταν ο Γραμματέας τότε, του ΚΚΕ Εσωτερικού. Δεν ήταν όλοι που συζητούσαμε μέλη του ΚΚΕ Εσωτερικού.  Κι αφού άκουσε ο άνθρωπος αυτός όσα άκουσε, μας λέει: δεν πάτε να δείτε και τον Φυσάκη; Οι μισοί τον ξέραμε οι μισοί δεν τον ξέραμε. Τελοσπάντων πήγαμε, είδαμε τον Φυσάκη. Είχαμε, πραγματικά, μία απ’ αυτές τις συζητήσεις  που σου αλλάζουν τη ζωή. Και μας άλλαξε τη ζωή σε πολύ κόσμο διότι, έθιξε δύο πολύ σοβαρά ζητήματα. Το ένα, ήταν η αυτονομία του μαζικού κινήματος. Μας είπε να είστε δογματικοί σε ένα πράγμα: στην αυτονομία του μαζικού κινήματος. Και το δεύτερο ήταν μόλις δείτε μια χαραμάδα από την Κυβέρνηση που σας ευνοεί, μην πείτε όχι επειδή δεν είναι το σύνολο των αιτημάτων σας. Νομίζω λοιπόν ότι στο Γιώργο, εκφράζεται μία κουλτούρα του συνδικαλιστικού κινήματος, μία κουλτούρα της ΟΙΕΛΕ, μία κουλτούρα της ΟΙΕΛΕ που έχει αυτή τη συλλογικότητα αλλά και βεβαίως την συγκεκριμένη προσωπικότητα που την πήγε εκεί που την πήγε. Τον ευχαριστούμε όλοι".


Η εκδήλωση

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσία πλήθους ιδιωτικών εκπαιδυτικών.

Καλεσμένοι   ήταν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου . Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, οι πρώην υπουργοί Παιδείας Μ.  Γιαννάκου και  Ν. Φίλης, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ κ. Σοφιανός και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νομικός σύμβουλος της ΟΙΕΛΕ για πολλά χρόνια Αντώνης Ρουπακιώτης που βράβευσαν τα τιμώμενα πρόσωπα και έκαναν σύντομες τοποθετήσεις.
Από τα ιστορικά στελέχη της ΟΙΕΛΕ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Πρόεδρος Γιώργος Φυσάκις, οι Πρόεδροι της δεκαετίας του ’90 Βαγγέλης Δριβαλιάρης και Βασίλης Αβραμόπουλος, οι παλιοί Γ.Γ. Δημήτρης Κωσταράκος και Νίτα Γεωργούλη, οι πρώην Αντιπρόεδροι Κωστής Παπαντωνόπουλος, Νίκος Παΐζης και Σταύρος Τζουλάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Αθηνών (ΣΕΛΚΑ) Δημήτρης Καραχάλιος. Τα ιστορικά σετλέχη  μοιράστηκαν από μικροφώνου αναμνήσεις από την πορεία τους στο κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, μιλώντας για την ανάγκη να συνεχίσει η ΟΙΕΛΕ τον αγώνα της αυτόνομα, μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις.


 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της διαχρονικής επιστημονικής συνεισφοράς στην ΟΙΕΛΕ στο διάλογο για την εκπαίδευση με συνέδρια Παιδείας, ημερίδες, μελέτες και πρωτογενείς έρευνες.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μεγάλη έρευνα (δείτε πιο κάτω) σε δείγμα 1200 εκπαιδευτικών  για το προφίλ του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και τις στάσεις και αντιλήψεις του για την ιδιωτική εκπαίδευσης, το χώρο εργασίας του και για το συνδικαλιστικό κίνημα.

O Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ξεκίνησε με μια σύντομη τοποθέτησή του το αφιερωματικό τμήμα της εκδήλωσης. Προβλήθηκε εικοσάλεπτο βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της Ομοσπονδίας. Ακολούθησε η αναφορά στους νεκρούς  , ανθρώπους που σημάδεψαν με το έργο τους την πορεία της ΟΙΕΛΕ.

Στο τέλος της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΟΙΕΛΕ και του πολιτικού κόσμου βράβευσαν τους εν ζωή παλιούς αγωνιστές της Ομοσπονδίας σε κλίμα συγκίνησης, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, έγιναν από τους βραβευθέντες και μέλη του ΔΣ και των πολιτικών κομμάτων σύντομες τοποθετήσεις για την ΟΙΕΛΕ και την ιστορική της διαδρομή.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ  ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, 

Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, πρωτογενής έρευνα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ) που έχει διεξαχθεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 1.150 εκπαιδευτικών.

 

Σχόλια (7)

 
Δον Κιχώτης
14 Δεκ 2018 20:18

Ο Γιώργος Φυσάκις, ο μαθηματικός, είναι ο πιο ξεχωριστός, έντιμος και αξιόλογος
συνδικαλιστής που έχω γνωρίσει στα 35 χρόνια που υπηρετώ στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Θυμάμαι που ερχόταν στο σχολείο τη δεκαετία του 80 και τον αγκάλιαζαν πολλοί! Οι άλλοι του έσφιγγαν το χέρι με όση δύναμη ήθελε ο καθένας... Κανείς δε του γύριζε τη πλάτη... Γαλάζιοι, Πράσινοι και όλες οι αποχρώσεις του Κόκκινου. Υπάρχουν στις μνήμες μας... πολλά περιστατικά αλλά και αγώνες που μας έκαναν να τον τιμούμε για το ήθος του και τη συνετή αγωνιστικότητά του.
Η γλυκιά όψη του με συγκίνησε.

Να είσαι πάντα καλά έντιμε, γενναίε Δάσκαλέ μου!

 
Mpα
15 Δεκ 2018 00:22

Στην ιδιωτική απολύσεις; Και τί ένοιαζε τους θεσμούς η ιδιωτική εκπαίδευση. Για το Δημόσιο ήξερα έως τώρα ότι χρειαζόταν να "ελαφρύνει" από το υπερβολικό φορτίο των δημοσίων υπαλλήλων! Αλλο και τούτο!

 
Πιο ψεύτης πεθαίνεις
15 Δεκ 2018 09:43

οι θεσμοί (δηλαδή η τρόικα) ήθελαν και θέλουν νοικοκύρεμα της δημοσιονομικής πολιτικής του Ελληνικού δημοσίου και ο σανοτρόφος υπουργός μιλάει για επέμβαση τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (ιδιωτική εκπαίδευση).

 
!!!!
15 Δεκ 2018 10:19

Ο Συριζα σταματησε τις απολυσεις και την αξιολογηση με ποσοστωση συνδεδεμενη και με απολυσεις το 2015.Πολυ σωστη η σταση του απεναντι στους εκπαιδευτικους.

 
Κώστας Χ
15 Δεκ 2018 14:15

"Πιο ψεύτης πεθαίνεις 15 Δεκ 2018 09:43
οι θεσμοί (δηλαδή η τρόικα) ήθελαν και θέλουν νοικοκύρεμα της δημοσιονομικής πολιτικής του Ελληνικού δημοσίου και ο σανοτρόφος υπουργός μιλάει για επέμβαση τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (ιδιωτική εκπαίδευση)."
Ωραίο σκεπτικό!!! Τότε γιατί καταργήθηκαν οι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα; Αν δεν ήταν παρέμβαση των θεσμών, ήταν αυτόβουλη απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης;
Ένας παρολίγον "σανοφάγος"

 
ΗΡΕΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
15 Δεκ 2018 18:59

ΔΗΛΑΔΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ...ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΕΙ

 
pe19
17 Δεκ 2018 09:54

Απαράδεκτο να συνδέεται με οποιοδήποτε τρόπο η Αξιολόγηση με τις απολύσεις στην εκπαίδευση και μάλιστα για την προηγούμενη κυβέρνηση κάτι που δεν ισχύει (στο 152 δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ).
Άλλωστε στον ιδιωτικό τομέα γίνεται αξιολόγηση έτσι και αλλιώς. Είσαι καλός,
φέρνεις πελάτες, δουλεύεις και πληρώνεσαι, δεν είσαι πας σπίτι σου. Δεν ξέρω κανένα σχολάρχη να πληρώνει καθηγητή που δεν μπορεί να μπει στη τάξη. Στον αντίποδα στο δημόσιο ξέρω καθηγητές που δεν μπορούν να μπουν στην τάξη και πληρώνονται κανονικότατα.
Δάσκαλε τη δεκαετία του 70 συντονίζατε τους βοηθούς ???

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ