Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Υπουργός: Καταργούμε το ΣΑΕΠ για την αναγνώριση των πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων

Με “εξπρές” διαδικασίες η αναγνώριση πτυχίων από ΣΑΕΠ
Δημοσίευση: 17/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Προγραμματίζουμε την κατάργηση του ΣΑΕΠ όπου θα αναγνωρίσουμε επαγγελματικά δικαιώματα όλων αυτών των υποψηφίων, ακολουθώντας αυστηρά τις επιταγές της ευρωπαϊκής οδηγίας”.

Τη ανακοίνωση αυτή αυτή  έκανε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση για το νέο Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το esos ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων μετά την κατάργηση του ΣΑΕΠ.

Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι η κατάθεση του φακέλου των κατόχων αυτής της κατηγορίας πτυχίων θα κατατίθεται στο πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας, όπως συμβαίνει και σήμερα, αλλά ο έλεγχος και η χορήγηση της αναγνώρισης  των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, θα γίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου.

Επειδή υπάρχουν εκρεμότητες με τους φακέλλους που ήδη βρίσκονται στο ΣΑΕΠ η ρύθμιση που θα κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή θα περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα στοχεύει σε “εξπρές”  αναγνώριση  των πτυχίων Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων από το ΣΑΕΠ, εντός 40 ημερών από την ημέρα που ο πτυχιούχος καταθέσει τον φάκελλο.

Το “κλειδί” για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι η πρόβλεψη  επιτάχυνσης των διαδικασιών  για όμοιες περιπτώσεις αναγνώρισης πτυχίων  που υπάρχει προηγούμενη γνωμοδότηση του ΣΑΕΠ.  

Ο υπουργός Παιδείας υποχρεώθηκε να ξεκινήσει τις  διαδικασίες νομοθετικής πρωτοβουλίας, μετά και από το “τελεσίγραφο” που έλαβε από την Κομισιόν , ότι εντός δύο μηνών πρέπει να απαντήσει τι έχει κάνει για να “ξεμπλοκάρει” η αναγνώριση πάνω από 6.000 πτυχίων που εκκρεμεί πάνω από  μια τριετία.

“Τελεσίγραφο” από την Κομισιόν

Προειδοποιητική επιστολή στο Γραφείο του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απέστειλε  , όπως είχε αποκαλύψει το esos, η Κομισιόν ζητώντας εξηγήσεις  για  τη μακρόχρονη διαδικασία για την αναγνώριση  των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων αποφοίτων των Κολλεγίων και ξένων Πανεπιστημίων  .

Η Ευρωπαική Επιτροπή καλεί τον Ελληνα υπουργό Παιδείας να αλλάξει τις πρακτικές του σε σχέση με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Η Κομισιόν στο έγγραφο είναι ξεκάθαρη: Σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία, οι αιτήσεις για αναγνώριση προσόντων πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, και συγκεκριμένα εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών (οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων).

Ωστόσο, στο υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας , υπογραμμίζει η Ευρωπαική Επιτροπή,  η διαδικασία αυτή διαρκεί πολύ περισσότερο —κατά μέσο όρο, 11 έως 18 μήνες.

Το γεγονός αυτό, σημειώνει η Κομισιόν,  έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ως μισθωτοί.

Η Επιτροπή είχε ήδη κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας το 2016, η οποία περατώθηκε το 2017, καθώς η Ελλάδα έλαβε μια σειρά μέτρων.

Η Επιτροπή παρέμεινε σε επαφή με τις εθνικές αρχές για να παρακολουθεί το ζήτημα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν επαρκή για την απορρόφηση των καθυστερήσεων.

Η Κομισιόν δίνει προθεσμία δύο μηνών στον υπουργό Παιδείας  να απαντήσει  για τις ενέργειες που θα προβεί ώστε να επιταχυνθεί η αναγνώριση αναγνώριση  των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των  πτυχίων .

Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας    αιτιολογημένη γνώμη.

Σχόλια (55)

 
ΧΡΥΣΗ
01 Απρ 2019 23:43

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έλαβε κανείς την αναγνώριση από το ΣΑΕΠ για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2016, που, όπως ενημέρωσαν από το ΣΑΕΠ, εξετάστηκαν. Ευχαριστώ.

 
ΕΛΕΝΗ
21 Μαρ 2019 23:17

ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΕΙ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΩΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΠΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΩ ΑΚΟΜΑ ΕΓΩ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ bachelor ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΠΟΥΔΑΣΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΟΣΩΝ ΠΗΡΑΝ ΕΝΑ bachelor. ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ.

 
jimakos
20 Μαρ 2019 14:23

Μήπως ξέρουμε σε ποιο μήνα/έτος βρίσκονται γιατί στα τηλέφωνα δεν κατάφερα να έρθω σε επικοινωνία.

 
Σάκης
27 Φεβ 2019 09:52

Το 2016 δεν θα το τελειώσουνούτε μέχρι τις εκλογές. Το ΣΑΕΠ κόλλησε πάλι λόγω του συμβουλίου. Περιμένουμε τώρα τις δηλώσεις, με διαπιστώσεις βέβαια μόνο, από τον αξιότιμο κ.Υπουργό που απλά θα πει με το μειλίχιο ύφος του ότι ναι υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν πειράζει ας περιμένουν τα παιδιά αλλά 2-3 χρόνια.

 
ταλαίπωρος
25 Φεβ 2019 10:23

Μίλησε κανένας με το ΣΑΕΠ για να δούμε που βρίσκονται; Μπαίνουμε στον Μάρτιο του 2019 σε λίγες ημέρες και θα ήθελα να μάθω αν κοιτάνε ακόμα το 2016.

 
jim
22 Φεβ 2019 10:54

@Προς Thanos

Εσένα λογικά θα έχει συζητηθεί βγει απόφαση. Εγώ περιμένω και έχω καταθέσει Ιανουάριο 17.

 
Προς Thanos
21 Φεβ 2019 13:51

Θάνο δεν αναφέρεις πότε έκανες την αίτηση για αυτό θα σου πω εγώ απο την δική μου περίπτωση για να σου φύγει η αγωνία. Έχω καταθέσει τον Σεπτέμβριο του 2016 και ακόμα ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Με ένα τηλέφωνο μου είχαν πει τον Ιανουάριο να ξανακαλέσω σε κάνα δίμηνο.

 
Thanos
20 Φεβ 2019 20:02

Καλησπέρα σας,
Είμαι κάτοχος Bsc από βρετανικό πανεπιστήμιο (με σπουδές σε κολέγιο στην Ελλάδα)... έχω πάρει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από το κολέγιο και το πανεπιστήμιο και έχω κάνει εγγραφή στον αντίστοιχο σύλλογο στην Μ.Βρετανία καθώς επίσης έχω πάρει και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος...έχω καταθέσει όλα τα χαρτιά στο ΣΑΕΠ, αλλά εννοείται ότι δεν μου έχουν καν απαντήσει για την πορεία του φακέλου...μόνο αριθμό πρωτοκόλλου μου έχουν δώσει και τίποτε άλλο...και στα τηλέφωνα δεν βρίσκω ποτέ κανέναν...

 
ταλαίπωρος
16 Φεβ 2019 14:06

Φίλε Νίκο αν έχεις Bachelor πήγαινε 'χτες' να καταθέσεις την αίτηση γιατί ότι και να γίνει θα έχεις ήδη μπει στο σύστημα και θα περιμένεις. Κατά τη γνώμη μου δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις με το να μη καταθέσεις αίτηση, μόνο χρόνο χάνεις (και τα λεφτά του παραβόλου).

 
Sakis
14 Φεβ 2019 00:36

Φίλε Νίκος εάν έχεις ΟΛΑ τα δικαιολογητικά από το κολλέγιο να πας να τα καταθέσεις στο ΣΑΕΠ έστω και αν η υπόθεση "παγώσει" λόγω μη σοβαρών πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αλλά πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είναι ολοκληρωμένος πανεπιστημιακός τίτλος και αν επιτρέπεται σε ποιά ειδικότητα?

 
Νικος
13 Φεβ 2019 19:13

Παιδιά καλησπέρα.....Είμαι κάτοχος πτυχίου κολεγίου Ουαλικού πανεπιστημίου και θέλω να υποβάλω αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Να το επιχειρήσω η να το αφήσω για αργότερα μέχρι να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη?

 
ταλαίπωρος
13 Φεβ 2019 16:44

Αναστασία όχι, δυστυχώς ακόμα στον Οκτώβριο Νοέμβριο του 2016 είναι. Το 2017 μου είπαν ότι θα το αρχίσουν σε κάνα δίμηνο, υπολόγισε δηλαδή καλό Μάϊο για τον Ιανουάριο του 2017.

 
Aναστασία
11 Φεβ 2019 13:15

Παιδιά με τις αναγνωρίσεις που βρισκόμαστε? Δουλεύει το ΣΑΕΠ ή πάλι κλειστά; Άρχισαν το 2017??

 
Σάκης
06 Φεβ 2019 18:25

Φίλε συνονόματε Sakis, αναφέρομαι στο γεγονός ότι πλέον οι έχοντες ανανγώριση σαεπ, αποκλείονται και από τις θέσεις εκπαιδευτών σε ΙΕΚ και ΣΔΕ που μέχρι τώρα μπορούσες να κάνεις αίτηση (με το χαρτί του ΣΑΕΠ). Για την πρωτο/δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάνω κάτω τα γνωρίζαμε και θα έπρεπε να διορθώσουν και αυτό μια που με τη βάση είσαι έτσι και αλλιώς πολύ κάτω στη μοριόδοτηση, αλλά θα μπορούσες να πας σε κάποια εσχατιά που δεν πάει άλλος και να μαζέψεις κάνα μόριο. Τώρα δεν υπάρχει ελπίδα και πιθανό είναι να μείνει κενή θέση. Εν πάση περιπτώσει αυτό το διττό σύστημα είναι παράλογο (δοαταπ / σαεπ) μια που και τα δυο ταλαιπωρούν τους πτυχιούχους για μήνες και χρόνια και στο τέλος έχεις κουτσουρεμένα δικαιώματα αφού η ισοδυναμία μεταφράζεται κατά το δοκούν (άλλα επιμελητήρια το δέχονται άλλα όχι, άλλα υπουργεία το δέχονται άλλα όχι, λες και το έγγραφο εκδόθηκε στη Ζιμπάμπουε και όχι από το υπουργείο παιδείας).

 
Sakis
06 Φεβ 2019 14:21

Φίλε Σάκης ποιά είναι η νέα αδικία του Υπουργείου σχετικά με την απόκλειση του ΣΑΕΠ γιατί έχουμε μπερδευτεί. Το ξέρουμε ότι ήδη δεν δουλεύει "εσκεμμένα" η επιτροπή του ΣΑΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια και οι περισσότεροι νέοι/νέες ταλαιπωρούνται γιατί τα κεφάλια τους είναι αγύριστα αλλά και με την βαθμολογία επίσης γνωστό το πρόβλημα. Αλλά ποιά είναι η νέα αδικία που αναφέρεις παραπάνω?

 
Σάκης
06 Φεβ 2019 11:21

Παιδιά πρέπει να ενημερώσουμε την ΕΕ για αυτή τη νέα αδικία του Υπουργείου που αποκλείει πάλι το ΣΑΕΠ παρότι μας δίνουν μόνο τη βάση δεν τους αρκεί αλλά μας πετάν εκτός εντελώς. Στείλτε όλοι μειλ στον Επίτροπο Tibor Navracsics, στη σελίδα της ΕΕ έχει το πεδίο επικοινωνίας, μην το καθυστερήσετε για να προλάβουμε τις εξελίξεις .

 
Christos
30 Ιαν 2019 21:58

Προς ενημέρωσή σας, ύστερα από επικοινωνία που ειχα με το ΣΑΕΠ πληροφορήθηκα ότι εξετάστηκαν οι μήνες Αυγουστος και Σεπτέμβριος του 16 (ισοδυναμία).

 
Νικολέτα
30 Ιαν 2019 21:36

Έχεις κάνει κάποιες κινήσεις;Θα με ενδιέφερε

 
Σάκης
30 Ιαν 2019 10:37

Νικολέτα μην απογοητεύεσαι, δεν θα είναι δα και ο πρώτος Νόμος στην Ελλάδα που μετά από λίγο άλλαξε άρδην. ΕΙδικά εδώ που είναι και αντισυνταγματικός δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι.

 
Λογοθεραπευτής
30 Ιαν 2019 10:19

Καλημέρα παιδιά! Καμία εξέλιξη για την αναγνώριση των πτυχίων? Έγινε κανένα συμβούλιο ή ακόμα είμαστε στο καλοκαίρι του 2016?

 
Νικολέτα
25 Ιαν 2019 20:52

Δεν νομίζω τώρα πια να μπορούμε να κάνουμε πολλά αφού ψηφίστηκε.Αν ξέρει κάποιος περισσότερα ας μας ενημερώσει.

 
Σάκης
25 Ιαν 2019 11:46

Με το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών ορίζεται ότι γίνονται αποδεκτά μόνο πτυχία με αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ (Δείτε το άρθρο στην πρώτη σελίδα του ESOS). Αλλάζουν τους κανόνες πάλι δηλαδή τελευταία στιγμή και σε αυτό το σημείο, για να ικανοποιήσουν μόνο τους ψηφοφόρους τους και όχι όλοι την κοινωνία. Αν ξέρει κάποιος που μπορούμε να απευθυνθούμε (ΕΕ, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κ.α) ας το γράψει εδώ ώστε να αντιδράσουμε.

 
Νικολέτα
24 Ιαν 2019 23:32

Τι εννοείς;Δεν δέχεται πτυχία αναγνωρισμένα από ΣΑΕΠ;

 
Λάζαρος Κικίδης
23 Ιαν 2019 22:05

Καλησπέρα σας!

Το καινούριο νομοσχέδιο για προσλήψεις στην Παιδεία αποκλείει τους απόφοιτους Κολλεγίων απο την δυνατότητα υποβολής αίτησης θα ήθελα να το καταγγείλω στην Ευρωπαική Επιτροπή και να με ενημερώσετε που θα απευθυνθώ δεδομένου ότι ήδη έχει χρειαστεί ήδη η Επιτροπή να ασχοληθεί με το πολύπαθο ΣΑΕΠ

 
ΚΑΣΑΡΗ ΑΣΠΑΣΙΑ
21 Ιαν 2019 17:50

Τα μεταπτυχιακά ειδικής αγωγής που έχουν αναγνωριστεί από το ΣΑΕΠ υπάρχει περίπτωση να μοριοδοτηθούν σε ενδεχόμενες προσλήψεις;;;; .......τη στιγμή που το ΙΕΠ δεν αναγνώρισε τη συνάφεια;;;;

 
Νικολέτα
19 Ιαν 2019 03:18

Έχουν προαναγγελθεί προσλήψεις στην εκπαίδευση για το προσεχές διάστημα.Εμείς που περιμένουμε αναγνώριση μεταπτυχιακού τόσο καιρό δεν είναι άδικο να χάσουμε τα μόρια; Πρέπει να αναγνωριστούν άμεσα όλες οι αιτήσεις!

 
Σάκης
17 Ιαν 2019 18:02

Εννοώ φίλε μου ότι το Βρετανικό για την επικύρωση του τίτλου ότι είναι γνήσιος κάνει 5 ημέρες. Το οποίο χαρτί ζητάει και το ΣΑΕΠ σαν δικαιολογητικό. Το ΣΑΕΠ λοιπόν έχοντας όλα τα δικαιολογητικά που ουσιαστικά είναι ο τίτλος σπουδών με επιβεβαιωμένη τη γνησιότητα από το Βρετανικό χρειάζεται τρία χρόνια!!!! Τι κάνει τόσα χρόνια ακριβώς αυτό το ΣΑΕΠ δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει ούτε να δικαιολογήσει.

 
ΤΑΚΗΣ
17 Ιαν 2019 15:22

Υποβολή αίτησης 31/10/2013 στο ΣΑΕΠ και η απόφαση βγήκε στις 15/11/2016 έκτοτε έχω καταθέση τα χαρτιά μου στο αρμόδιο επιμελητήριο συγκεκριμένα στις 14/12/2016 και ούτε φωνή ούτε ακρόαση με έχουν γράψει κανονικά παρόλο τις συνεχείς ενοχλήσεις που κάνω .

 
Sakis
17 Ιαν 2019 12:55

Φίλε Σάκης από που προκύπτει ότι το Βρετανικό Συμβούλιο έχει τις ίδιες αρμοδιότητες με το ΣΑΕΠ? Που το αναφέρει αυτό η νομοθεσία? Γιατί αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε γιατί να μην πηγαίνει κάποιος απευθείας τα χαρτιά στο Βρετανικό Συμβούλιο και να ταλαιπωρείται άδικα? Αυτό σου είπε ο προϊστάμενος? Αν ισχύει κάτι τέτοιο πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουν τους υποψήφιους σχετικώς με τις εξελίξεις περί ΣΑΕΠ!!!

 
Σάκης
17 Ιαν 2019 10:37

Αναστασία, ακόμα στο καλοκαίρι του 2016 είναι!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.