Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του ΤΕΙ Κρήτης εξετάσθηκε από την Επιτροπή «Γαβρόγλου» στην «παρθενική» συνεδρίαση

“Οι προτάσεις της Επιτροπής προς την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ αναφορικά με την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι μια αυτοτελής και ανεξάρτητη διαδικασία που θα κριθεί στη βάση αμιγώς ακαδημαϊκών κριτηρίων”
Δημοσίευση: 18/12/2018
ΤΕΙ Κρήτης
Alt Text: 
ΤΕΙ Κρήτης
Title Text: 
ΤΕΙ Κρήτης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στην εξέταση της ακαδημαϊκής φυσιογνωμίας και των έως τώρα επιτευγμάτων του ΤΕΙ Κρήτης, βάσει του φακέλου που κατέθεσαν οι Πρυτανικές του αρχές , προχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής «Γαβρόγλου» στη σημερινή πρώτη πολύωρη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ηλία Γεωργαντά.

Μετά τη λεπτομερή παρουσίαση του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σε σχέση με τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και τις εν γένει επιδόσεις του.

Η οριστική θέση της Επιστημονικής Επιτροπής θα εκφραστεί στην επόμενη συνεδρίαση, που  θα γίνει τον Ιανουάριο,  προκειμένου να ολοκληρωθεί η λεπτομερής αξιολόγηση του συνόλου των περιεχομένων του φακέλου από όλα τα μέλη της Επιτροπής, και κυρίως από τα έξι εξωτερικά μέλη που δεν προέρχονται από το ΤΕΙ Κρήτης.

Η Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, προσβλέπει στη μεθοδική και αποτελεσματική εξέλιξη των εργασιών της σε κλίμα ακαδημαϊκού αλληλοσεβασμού και θεσμικής εμπιστοσύνης.

Στο πνεύμα αυτό, τονίζει το υπουργείο Παιδείας,  η Επιτροπή εκφράζει την πρόθεσή της να ακούσει και να εμπλουτίσει τον προβληματισμό της με τις απόψεις των Πρυτανικών Αρχών άλλων Ιδρυμάτων που ενδεχομένως εκδηλώσουν την επιθυμία να διατυπώσουν τις απόψεις τους για τη μελλοντική φυσιογνωμία του ακαδημαϊκού χάρτη της Κρήτης.

Ωστόσο, οι προτάσεις της Επιτροπής προς την ηγεσία του ΥΠΠΕΘ αναφορικά με την ένταξη του ΤΕΙ Κρήτης στον Πανεπιστημιακό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σημειώνει το υπουργείο Παιδείας,  είναι μια αυτοτελής και ανεξάρτητη διαδικασία που θα κριθεί στη βάση αμιγώς ακαδημαϊκών κριτηρίων.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου 2019.

Η Επιτροπή   αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

1.            Γεωργαντάς Ηλίας, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΕΘ και καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

2.            Βογιατζή Ελένη, καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλίας,

3.            Δρακάκης Μανώλης, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

4.            Κατσαράκης Νικόλαος, Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

5.            Μανιός Θρασύβουλος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

6.            Παναγιωτάκης Γιώργος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,

7.            Παπαδογιάννης Νεκτάριος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

8.            Σαριδάκης Ιωάννης, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης,

9.            Ταβερναράκης Νεκτάριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Τ.Ε.,

10.            Τσίνας Αναστάσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

11.            Φλώρος Χρήστος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης.


Επιστολή- πρόταση της Πρυτάνεως του Παν. Αιγαίου Χρ. Βιτσιλάκη προς την Επιτροπή “Γαβρόγλου”  

Ευθεία πρόταση συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το ΤΕΙ Κρήτης κάνει η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, με επιστολή της προς την αρμόδια Επιτροπή “Γαβρόγλου”.

Η εκδήλωση αυτή ενδιαφέροντος έρχεται ως συνέχεια σχετικών αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου μας, που μεταξύ άλλων έλαβαν υπόψη και τα δεδομένα της συνάντησης εργασίας μεταξύ εμού της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης κ. Νίκο Κατσαράκη, κατά την οποία κατεγράφη αμοιβαίως η εκτίμηση ότι η συνένωση των δύο Ιδρυμάτων διασφαλίζει και για τα δύο σημαντικότατα οφέλη και αναπτυξιακές προοπτικές,  τονίζει στην επιστολή της η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς την Επιτροπή “Γαβρόγλου” και σημειώνει.

Α. Με την παρούσα σας υποβάλλουμε και εγγράφως το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Αιγαίου να συμμετάσχει στο διάλογο που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής σας σχετικά με το μέλλον του ΤΕΙ Κρήτης, με προοπτική τη συνένωσή του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προς μια κοινή δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία και με όρους σεβασμού και προώθησης της επιστημονικής εγκυρότητας και ιδρυματικής ακεραιότητας του ΤΕΙ Κρήτης.
 
Β. Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε την Επιτροπή σας όπως στο πλαίσιο του έργου της εξετάσει την ανωτέρω πρόταση και βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για τη δια ζώσης διεξοδικότερη ανάπτυξη των επιμέρους διαστάσεων του θέματος και συζήτηση επ ́ αυτού σε σχετική συνεδρίασή σας.

Η Πρύτανις του Παν. Αιγαίου κλείνει την επιστολή της ως εξής: “Με ιδιαίτερη εκτίμηση αναμένουμε τη θετική σας απόκριση”.

Ετικέτες: 
ΤΕΙ Κρήτης

Σχόλια (26)

 
Σιδερης Κωνσταντίνος
18 Δεκ 2018 18:28

Με το καλό να υλοποιηθουν οι προσδοκίες των Ανθρώπων του ΤΕΙ Κρήτης!

Άτοπο μεν συναφες δε το ερώτημα! Με την ΑΣΠΑΙΤΕ τι θα γίνει? Περνά και ο δεύτερος Δεκέμβριος!

Κ. Μ. ΣΙΔΕΡΗΣ
ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
ΔΕΠ
18 Δεκ 2018 19:05

Ολόκληρη η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρέπει να προωθηθεί στη Σύγκλητο του ΤΕΙ Κρήτης και αυτή να αποφανθεί μεταξύ των προτάσεων συγχώνευσης με Πανεπιστήμιο Αιγαίου ή αυτόνομη πορεία ως νέο ανεξάρτητο πανεπιστήμιο με τον κίνδυνο όμως να υποβαθμιστεί από την επόμενη κυβέρνηση σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Οποιοδήποτε τελικό πόρισμα που δεν θα έχει λάβει προηγουμένος τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου θα είναι αντιδημοκρατικό.

 
nikolaos
18 Δεκ 2018 19:07

Με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καμία ενημέρωση δεν υπάρχει όπως επίσης και με την ΑΣΠΑΙΤΕ με το ΠΑΠΕΙ....

 
Αστρίτης
18 Δεκ 2018 19:19

Κ. Σιδέρη, γιατί έχετε άγχος; Υπάρχει και ο επόμενος Δεκέμβρης!!!!!!!
Όπως λέμε, τρίτη και φαρμακερή!!!!!!!

 
Επιτέλους
18 Δεκ 2018 19:24

Τα τελευταία χρόνια είδαμε ανωτατοποίησεις και συγχωνεύσεις να συμβαίνουν σε μια νύχτα, συμφωνίες των λίγων. Είδαμε την Αθηνα να φτάνει στο Καρπενήσι, στην Χαλκίδα, βιώσαμε ιδρύματα να διαμελίζονται. Διαπιστώσαμε ότι καθηγητές ΤΕΙ μπορούν να εντάσσονται με διαφορετικές διαδικασίες στα νέα ιδρύματα και το διοικητικό προσωπικό να αντιμετωπίζεται ανάλογα με δεδομένες συγκυρίες.

Στο ΤΕΙ Κρήτης διαπιστώνει κανείς μια στροφή, εδώ αποδίδεται χρόνος στην επιτροπή να μελετήσει δομημένα το συγκεκριμενο Ίδρυμα, καλείται η ακαδημαϊκή κοινότητα να καταθέσει αποψεις για το καλό του Ιδρύματος.

Προφανώς η εμπειρία των συγχωνεύσεων, ο νέος ΓΕνικος Γραμματέας του Υπουργείου γνωρίζοντας την εκεί πραγματικότητα σαν Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης με την συμμετοχή των Πρυτανικών αρχών του ιδρύματος και τους ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς φαίνονται αποφασισμένοι να αναδείξουν προοπτικές συμβατές με την αξία του ΤΕΙ Κρήτης, σεβόμενοι το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, την συνοχή και την τοπική κοινωνία του νησιού.

Θα άξιζε τόσο το Πανεποστημιο Κρήτης όσο και το Πολυτεχνείο να επωφεληθούν από την μοναδική ευκαιρία διαλόγου στο νησί, χωρίς αποκλεισμούς και ελιτίστικη προσέγγιση.

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
18 Δεκ 2018 21:58

@Αστρίτης

...ανησυχώ γιατί επί 15 περίπου μήνες δεν βλέπω φως!

Με την ελπίδα ότι η Γέννηση του Ήλιου της Δικαιοσύνης θα λάμψει και για το μέλλον της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Μελών Της, Σας εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά και να μην ξεχνάτε ότι <<ὅπου Θεὸς δὲ βούλεται, νικᾶται φύσεως τάξις>>!

Κ. Μ. Σιδέρης

Υ.Γ. Ποιο καλά θα ήταν να γράφετε με ονοματεπώνυμο!

 
Μηχανικος Τε
18 Δεκ 2018 22:00

Με το τμήμα Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Κρήτης τι θα γίνει ;

 
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
18 Δεκ 2018 23:39

ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ;

ΕΧΕΙ ΤΟΣΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥ : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ 10 ΛΕΠΤΩΝ), ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΛΠ.

 
Κωστας
19 Δεκ 2018 07:53

@Επιτέλους, μήπως μπορείς να αναφέρεις κάποια παραδείγματα ανωτατοποιησεων που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια;

 
Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
19 Δεκ 2018 08:26

κ. Σιδέρη,

Δυστυχώς όσο οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνονται οτι ειναι σχολή μηχανικών που πρέπει να ενταχθεί σε αντίστοιχο σχήμα τόσο θα καθυστερεί η τακτοποίηση της στο νέο σχεδιασμό.
Βέβαια οι ευθύνες βαρενουν και εσάς, το σύλλογο καθηγητών. Που με την αδράνειά σας δεν συνεισφέρετε πιέζοντας τις καταστάσεις για εξεύρεση λύσης σε αντίθεση με τους καθηγητές των ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ(κ.κ. Μαλατεστας, Βαρελιδης μεταξύ πολλών άλλων ) που έχουν εκθέσει τις απόψεις τους για τις σχολές και τους φοιτητές-αποφοίτους τους ακόμα κι εδώ στο φιλόξενο esos. Το μόνο που θυμάμαι ειναι κάποια άρθρα διαμαρτυρίας από τον κ. Ψυχαρη παλιότερα και τον κ. Χατζαρακη χωρίς συνέχεια και ξεκάθαρες θέσεις.
Για το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ εύχομαι να πάνε όλα καλά και να πρωτοστατήσει με το κύρος του στην αναγνώριση των μηχανικών ΤΕ στο επίπεδο που τους αξίζει χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος από το ΤΕΕ.

 
Γιώργος
19 Δεκ 2018 10:55

Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και τι περιλαμβάνει σχετικά με τη έδρα του νέου Ιδρύματος, την τύχη των συναφών Τμημάτων που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές κλπ; Πως θα διοικείται ένα Ίδρυμα με γεωγραφικά όρια από τα Χανιά ώς τη Λήμνο; Tα Τμήματα των δύο Ιδρυμάτων τα ρώτησε κανείς;

 
Κωνσταντίνος
19 Δεκ 2018 11:36

Όταν υπάρχει πολιτική βούληση,ανεξάρτητα αν συμφωνούμε σε όλα μ'αυτούς, τότε όλα τα προβλήματα που αναφέρονται εδώ, παραμερίζονται. Υπάρχουν ήδη δύο παραδείγματα συγχωνεύσεων τους Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που περιέλαβαν σχολές και τμήματα που ανήκουν σε άλλες διοικητικές και γεωγραφικές περιφέρειες. Βέβαια,δεν έχουν γίνει ακόμα νόμοι του κράτους,αλλά η πρόθεση των μελών ΔΕΠ και των αρμόδιων επιτροπών είναι θετική.Η διαβούλευση στο διαδίκτυο εκκρεμεί γιά το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Όσο γιά τη συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ,υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Παραδείγματος χάρη,η συνένωση Πανεπιστημίου Πειραιά,ΑΣΠΑΙΤΕ και Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.Υπάρχουν συμβατές σχολές και τμήματα συναφή όχι μόνο στον κλάδο των μηχανικών,αλλά και στον οικονομικοδιοικητικό. Πιθανό να προκύψει και νέα σχολή Θετικών Επιστημών απ'αυτή τη συνεργασία.Ένα άλλο σημείο επαφής μπορεί να είναι και η εγγύτητα πολλών σχολών του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

 
Σπύρος - ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
19 Δεκ 2018 14:10

Δεν καταλάβατε ότι ο Υπουργός δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους Κρητικούς και γι΄ αυτό έχουν παγώσει όλα?????????
Καθότι "δεν κολλάει" τρία τριτοβάθμια Ιδρύματα στην Κρήτη, αλλού ένα κι αλλού (περιφέρεια Στερεάς) κανένα!!!!!!!!!

 
Σιδερης Κωνσταντίνος
19 Δεκ 2018 15:06

@Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ

Θέλω να Σας ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα :

1. Δεν είμαι Καθηγητής, είμαι ΕΔΙΠ.

2. Τι μπορεί να κάνει ένας ταπεινος ΕΔΙΠ εκτός από το να προσευχεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

3. Τη μεγαλύτερη δύναμη την έχετε Εσείς αλλά πρέπει προηγουμένως να είστε ενωμένοι έτσι ώστε να έχετε ένα κοινό στόχο!

4. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν είναι όντως διασφαλισμενα τα Πτυχία Σας, τότε Εσείς δεν έχετε λόγο για το μέλλον το δικό μου!

5. Αν είστε Φοιτητής του Τμήματος μου προφανώς γνωρίζετε ότι ακολουθώ μια μοναχική πορεία με γνώμονα ότι οι ενέργειες μου να έχουν την επιδοκιμασια της συνειδησεως μου και επίσης ότι τους Φοιτητές τους σέβομαι, τους τιμω και δεν τους θυμάμαι μόνο όταν τους έχω ανάγκη!

Τέλος, για τις Αγιες ημέρες που έρχονται εύχομαι ολόψυχα σε όλους Σας χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα!

Με τιμή

Κ. Μ. ΣΙΔΕΡΗΣ

 
Ανωτατοποιήσεις-Πανεπιστημιοποιήσεις παρελθόν
19 Δεκ 2018 17:00

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Κύριος Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, θέλει να ''τελειώσει'' τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Και δεν θα έλεγα κατά την γνώμη μου ότι είναι απαραίτητα και λάθος αυτό.
Ζούμε σε μια χώρα που Πολίτες-Ακαδημαικοί-Φοιτητές-Απόφοιτοι και λοιπή Ακαδημαική κοινότητα, δείχνουν μια.. Απαξίωση να το πω; Μια αμφισβήτηση για τις σχολές που δυστυχώς έτυχε να βρίσκονται ''στο μάτι του κυκλώνα'' και να αποτελούν έτσι τον ''φτωχό συγγενή'' των Πανεπιστημίων
Φυσικά και τα ΤΕΙ πρέπει να ''τελειώσουν'' αφού έχουν δείξει μετά απο μια σειρά αξιολογήσεων εξαιρετικές επιδόσεις που γίνανε μέσα σε δυσμενείς συνθήκες, με έντονη αμφισβήτηση, πενιχρή χρηματοδότηση, και σε ένα περιβάλλον που ιδρύθηκε για διαφορετικό σκοπό δηλαδή για σπουδές Ανώτερες και όχι Ανώτατες, όμως με τον νόμο 2916/2001 τα ΤΕΙ γίνανε Ανώτατα.
Εκτός αυτού τα τμήματα έχουν ''εξορθολογιστεί'', συμπράττουν σε πολλά ερευνητικά προγράμματα με γειτονικά Πανεπιστήμια, έχουν φοιτητές που μπαίνουν πολλές φορές με υψηλότερη βάση απο διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα, έχουν εκσυγχρονίσει τα προγράμματα σπουδών τους με αντίστοιχα ξένα πανεπιστημιακά τμήματα, και εδώ στην Ελλάδα παρακαλάνε για επαγγελματικά δικαιώματα μετά απο 30 χρόνια;
Μην ξεχνάμε και τμήματα που στην Ελλάδα βρίσκονται σε ΤΕΙ αλλα στο εξωτερικό μόνο Πανπιστημιακά τα βλέπουμε. (Εργοθεραπεία,Φυσικοθεραπεία,Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων, Λογοθεραπεία).
Πρόπερσυ μετα την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π τα ΤΕΙ πήραν το ''ΟΚ'' βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων να οργανώνουν Τρίτο κύκλο σπουδών ( Διδακτορικά) , τι άλλο διαχωρίζει τα ΤΕΙ πλέον απ'τα Πανεπιστήμια;
Παλαιότερα άλλες Ακαδημίες και Σχολές ''Πανεπιστημιοποιήθηκαν'' , και το ''θέμα'' δεν είναι το ότι Πανεπιστημιοποιήθηκαν άλλα το γεγονός ότι η τότε Πολιτεία είτε έκανε αυτόματη ισοτίμηση στα πτυχία των αποφοίτων τους, είτε τους έδωσε δυνατότητα ισοτίμησης βάσει διαδικασιών που όριζε η ίδια. (Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, Παιδαγωγικές Ακαδημίες, Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής Οικονομίας, Ανώτατες Βιομηχανικές κ.α.) και κάποια απο αυτά αναμφισβήτητα δεν είχαν αντικείμενα σπουδών ''Διεθνής Αναγνώρισης'' που λεει ο Υπουργος για κάποια Τμήματα των ΤΕΙ σήμερα. Κάτι παρόμοιιο (Ισοτίμηση-Κατατακτήριες για παλαιούς απόφοιτους των ΤΕΙ) θεωρώ πως θα γίνει και με την περίπτωση των ΤΕΙ, και θα γίνει σίγουρα μετά το τέλος των όποιων Συγχωνεύσεων-συμπράξεων-απορροφήσεων.

 
Δημήτρης Ριμπας
19 Δεκ 2018 18:01

Προς κ.Σιδέρη

Εμείς οι απόφοιτοι του τμήματος το ξέρουμε, εκτιμάμε οτι μάθαμε ηλεκτρολογία απο σας ( προσωπικά θα πώ ειδικα για φωτοτεχνία και πολλά άλλα)
Σας ευχαριστούμε για όλα .
Καλες γιορτές να έχετε και να περάσετε τέλεια τις άγιες αυτές μέρες

Καλη συνέχεια και καλό απόγευμα

 
Σιδερης Κωνσταντίνος
19 Δεκ 2018 20:37

@Δημητρης Ριμπας

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και Σας εύχομαι ολόψυχα καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρά και παντοτινη πρόοδο!

 
Πανεπιστήμιο Κρήτης
19 Δεκ 2018 21:19

Να ενωθούν οι σχολές των 3 ΑΕΙ που λειτουργούν στην Κρήτη (Πολυτεχνείο-Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ) σε ένα ίδρυμα. Προοπτική ιδρυσης δεύτερου πανεπιστημίου στην Κρήτη δεν υπάρχει. Τα Χανιά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο φιλοξενούν εδραιωμένες σχολές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου.

Το πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει καμία σχέση με την Κρήτη και ούτε μπορεί να αποκτήσει. Με τμήματα σε 6 νησιά (Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Σύρο, Ρόδο) ήδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι μεγάλα.

https://www.esos.gr/arthra/60449/anoixe-parathyro-syghoneysis-toy-pan-ai...

 
ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
20 Δεκ 2018 10:31

@Σιδερης Κωνσταντίνος
Aγαπητέ συνάδελφε δεν θέλουμε πανεπιστήμιοποιήσεις ούτε Λεκτοροποιήσεις το σημαντικό για εμάς (ΕΔΙΠ ΤΕΙ) είναι ο σωστός (ίσος με εργαζομένους στο υπόλοιπο δημόσιο με τα ίδια προσόντα) μισθός. Σήμερα ο μισθός του ΕΔΙΠ ΤΕΙ είναι και μέχρι 27% (περίπου 550 €)μικρότερος από τον αντίστοιχο στο Ενιαίο μισθολόγιο.
Καλές Γιορτές. !!!!!!

 
Ένα ΑΕΙ Κρήτης
20 Δεκ 2018 12:03

Η καλύτερη λύση με προοπτική βάθους χρόνου είναι ένα εναίο ΑΕΙ Κρήτης (ας λέγεται όπως συμφωνηθεί - δεν έχει σημασία) με συνένωση Πανεπιστημίου-Πολυτεχνείου-ΤΕΙ. Οι αρνήσεις των τοπικών ΑΕΙ ακόμα και για διάλογο είναι κοντόφθαλμες και εκφράζουν μικροπολιτικές. Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία όπου έχουν συνενωθεί σχεδόν όλα τα ΤΕΙ με Πανεπιστήμια είναι άτοπο να υπάρχει άρνηση διαλόγου. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει μέ όραμα 15-20 χρόνων και όχι με το τι συμφέρει κάποιους συγκυριακά (που διατελούν σε θητεία κ η θέση τους θα παρέλθει).

Για να είναι αποτελεσματική η συνένωση να γίνει εξορθολογισμός των Τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης. Κάποια τμήματα να αλλάξουν όνομα/αντικείμενο, κάποια να συγχωνευθούν και τα περιφεριακά τμήματα σε Χανιά-Ρέθυμνο να ενταχθούν σε Σχολές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου σε κάθε πόλη.

 
Κωνσταντίνος
20 Δεκ 2018 19:05

Δυστυχώς,στην Ελλάδα αυτά που φαίνονται δεδομένα γιά τους ξένους και αυτονόητα γιά τους απογόνους των Ελλήνων μετά από δύο ή και τρεις γενιές,γιά την κάθε φορά δρώσα γενιά,είναι αδύνατα και εξωπραγματικά.Τη δεκαετία του 1990,ήταν ήδη ανάγκη η συγχώνευση αρκετών ΑΕΙ στο λεκανοπέδιο,κι όμως,αντί η τότε εξουσία να δράσει παιδαγωγικά,έστω κι από τα πάνω και να δημιουργήσει το τότε Αττικό Πανεπιστήμιο,προτίμησε τις τότε ανώτατες Σχολές να τις κάνει Πανεπιστήμια.Έτσι δημιουργήθηκαν επί υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου το Πάντειο,το Οικονομικό,το Πειραιά,το Χαροκόπειο,η ΑΣΚΤΑ,το Γεωπονικό,το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κλπ. Ό,τι θέλει ο λαός.Μην παρακούσουμε την όποια αντιφατική και μάλλον οπισθοδρομική γνώμη του λαού!Δυστυχώς,το ίδιο εγχείρημα με το Αττικό Πανεπιστήμιο απλά ψελλίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ όπου το νέο Πανεπιστήμιο θα ονομαζόταν Αδαμάντιος Κοραής,αλλά μέχρι εκεί.Όταν έφτασε στο επίπεδο της εφαρμογής,η ομάδα πίεσης των καθηγητών ΑΕΙ έδρασε αποτρεπτικά.
Δε δημιουργήθηκαν μόνο θεματικά,κλαδικά Πανεπιστήμια,αλλά καλλιεργήθηκε συστηματικά κι εμπεδώθηκε από τους διδάσκοντες και διδασκόμενους σ'αυτά μία συντεχνιακή νοοτροπία που αντιφάσκει τον προσδιορισμό τους ως Πανεπιστήμια.Το αποτέλεσμα είναι ότι σήκωσαν παντιέρα όλοι στο Γεωπονικό τώρα που επιχειρήθηκε η διεύρυνσή του και μάλιστα στη Στερεά Ελλάδα με το νομοσχέδιο γιά το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.Την ίδια συντεχνιακή νοοτροπία παρουσιάζει και το Πολυτεχνείο Κρήτης που όχι την υπερφιλόδοξη άποψη γιά συνένωση όλων των ιδρυμάτων στην Κρήτη θέλει ν'ακούσει,αλλά ούτε και τη στοιχειώδη φωνή της λογικής που έρχεται από παλιά γιά συνένωσή του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Κατά μία άποψη,αυτές οι αντιδράσεις των θεματικών ΑΕΙ,μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με την παρούσα αντίδραση της Νομικής Κομοτηνής γιά ίδρυση τέταρτης Νομικής στη χώρα που όχι μόνο καταδικάζει στην υπερσυσσώρευση φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,αλλά το κυριότερο,προβάλλει τα συντεχνιακά και βέβαια,τώρα,τοπικιστικά αιτήματα των Θρακών.
Στο προκείμενο,γιά άλλη μία φορά,προκειμένου να μείνει μόνο του το ΤΕΙ Κρήτης,καλύτερα να επιλεχθεί το εφικτό.Κι αυτό είναι η συνένωσή του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και μάλλον προτείνονται γιά να καθυστερήσουν την εξέλιξη που γίνεται με βάση τις τώρα επικρατούσες συνθήκες κι όχι ιδεατά νεφελώματα του πώς θα έπρεπε να είναι κάτι κλπ.

 
Μηνάς Σαματάς, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίο Κρήτης
04 Ιαν 2019 02:10

ως ένα απλό μέλος ΔΕΠ που συμμετείχα στη σχετική με το θέμα συνεδρία της Συγκλήτου του ΠΚ (αρ. 391/19.07.2018) και μειοψήφησα με λευκή ψήφο στην απόφαση που συνοψίζεται στο «Ναι στη συνεργασία, ΟΧΙ στη συγχώνευση». Αιτιολόγησα τη λευκή μου ψήφο, που ήταν η μοναδική με μια ακόμη αρνητική ψήφο από συνάδελφο τμήματος του Ηρακλείου, με βάση το γεγονός ότι μια σημαντική πρόταση που μας διατύπωσε ΑΤΥΠΑ στο περιθώριο της συνεδρίας αυτής ο πρύτανης του ΠΚ, καθηγητής κ. Οδυσσέας Ζώρας «για μια ευρύτερη συνεργασία και πιθανή ένωση κάτω από μια κοινή ομπρέλα που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Κρήτης» δεν παρουσιάστηκε για να συζητηθεί στη σύγκλητο του ΠΚ. Έκτοτε, με βάση την απόφαση της Συγκλήτου που καυτηριάζει τις συγχωνεύσεις «ως ονομαστικές αναβαθμίσεις των ΤΕΙ, οι οποίες αμφισβητούν τη χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης, που γίνονται με κλειστές κρίσεις αποκλείοντας νέους αξιόλογους επιστήμονες και πολλαπλασιάζουν την διοικητική πολυπλοκότητα, κ.λπ.», το ΠΚ απέχει από τις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας. Έτσι δυστυχώς σύντομα φαίνεται ότι η Κρήτη θα βρεθεί προ τετελεσμένων αποφάσεων, χαρίζοντας το ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Π.Α.), με πιθανές πολύ αρνητικές εξελίξεις κατά τη γνώμη μου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μεγαλονήσου, αλλά και για το ίδιο το ΠΚ, αφού το Π.Α. θα μπορεί να καλύψει τα κενά του ΠΚ, όπως το τμήμα τουρισμού, να επιβάλει κατάργηση παρόμοιων τμημάτων, κ.λπ.
Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σχεδιάζεται, αλλά θεωρώ ότι η πρυτανεία του ΠΚ θα μπορούσε να αδράξει την ευκαιρία και να προωθήσει δυναμικά με βάση την προαναφερθείσα πρόταση του κ. πρύτανη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού κρητικού πανεπιστημίου, που θα συμπεριλάμβανε το ΠΚ, Το Πολυτεχνείο και τα ΤΕΙ, αλλά και το ΙΤΕ, το ΚΕΜΕ, το ΜΑΙΧ την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, κ.άλ. Στο ομοσπονδιακό αυτό σχήμα τα επί μέρους ιδρύματα θα διατηρούν τη ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ τους με συμφωνημένα κριτήρια ποιότητας και αξιοκρατίας προς όφελος της επιστήμης, αλλά και της οικονομίας και κοινωνίας της Κρήτης. To εγχείρημα αυτό ακούγεται πολύ δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο όπως δείχνουν τέτοιου είδους πολύ επιτυχημένα ομόσπονδα πανεπιστήμια διεθνώς. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υπερβούν τα χωροχρονικά εμπόδια, αρκεί να επικρατήσει ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ, αμοιβαίος σεβασμός και δημιουργική συνέργεια. Η μη δυναμική προώθηση της άτυπης πρότασης του κ. πρύτανη, που θα ήταν καταλύτης στις σχετικές εξελίξεις, αντανακλά ίσως μια προσδοκία ότι μια νέα κυβέρνηση θα ανατρέψει τις συγχωνεύσεις, κάτι που όμως ως τετελεσμένες θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπούν, ιδίως αν συνυπολογίσουμε ότι αυτές δεν έχουν υπαγορευτεί από την τωρινή κυβέρνηση, αλλά από τους δανειστές και συνεργαζόμενους διεθνείς οργανισμούς για την «εξοικονόμηση πόρων» στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου στην ελληνική εκπαίδευση.
Όμως κατά τη γνώμη μου, η πραγματική αιτία που το ΠΚ απέχει από τις διαδικασίες συγχώνευσης με το ΤΕΙ, εκτός από τη γενική αντιπολιτευτική πολιτική του κ. πρύτανη, είναι δυστυχώς ένας ελιτισμός που κυριαρχεί ανέκαθεν σε αρκετά Τμήματα και ομάδες καθηγητών στο ΠΚ που βλέπουν υπεροπτικά όχι μόνο τα «παρακατιανά» ΤΕΙ αλλά και ορισμένα τμήματα στο Ρέθυμνο, κι έχουν αρνηθεί για πολλά χρόνια ουσιαστική συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το ελιτίστικο αυτό πνεύμα εκφραζόταν απροκάλυπτα στην αρχική πρόταση ψηφίσματος που μας δόθηκε στην έναρξη της σχετικής συνεδρίας της Συγκλήτου, και συνοψίζεται στο ότι «οι συγχωνεύσεις δεν μας αφορούν ως ΠΚ και αν θα γίνουν θα μας «κατακρημνίσουν» από τις πολύ υψηλές αξιολογήσεις που έχουμε επιτύχει διεθνώς». Μετά από αντίδραση συγκλητικών του Ρεθύμνου απορρίψαμε και δεν συμπεριλήφθηκαν στην τελική απόφαση της συγκλήτου τα επιχειρήματα αυτά, και τελικά αφού υπογραμμίσαμε την απαράδεκτη ταχύτητα και σκοπιμότητα της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ χωρίς αξιολόγηση σε βάρος της αξιοκρατίας και ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, συμφωνήσαμε «για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και συνεργειών όπου αυτές είναι εφικτές». (Με την ευκαιρία καλό θα ήταν να κοινοποιηθούν τα όποια αποτελέσματα, αν υπάρχουν, της Επιτροπής Συνεργασίας Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων Κρήτης (ΕΣΑΕΙ) που έχει συσταθεί από διετίας).
Είναι πολύ σημαντικό ότι την ποιότητα του ΤΕΙ Κρήτης πιστοποίησε η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του με το ΙΤΕ για τη δημιουργία «Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης», που δείχνει την υψηλή ποιοτική στάθμη του, άσχετα αν αυτή δεν αναγνωρίζεται από κύκλους του ΠΚ.
Κύριε διευθυντά, ο στόχος της επιστολής μου δεν είναι να σχολιάσω τον ελιτισμό, τα διαφορετικά συμφέροντα, τον αμφισβητούμενο ρόλο του ΠΚ ως ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, που μαζί με τις υπαρκτές γεωγραφικές και δομικές δυσκολίες έχουν εμποδίσει για χρόνια μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα σε σχολές και τμήματα, ούτε τη θεσμική στεγανότητα των τμημάτων του που συχνά βολεύει στρατηγικές και συμφέροντα ισχυρών ομάδων και προσώπων. Ο στόχος της επιστολής μου είναι να μην ευοδωθεί η επερχόμενη αρνητική κατά τη γνώμη μου συνένωση του ΤΕΙ Κρήτης με το πανεπιστήμιο Αιγαίου που θα προταθεί σε λίγες μέρες από την αρμόδια επιτροπή και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για μια προοπτική δημιουργίας ενός ομοσπονδιακού κρητικού πανεπιστημίου (στα αγγλικά π.χ. Federal Crete University, FED.C.U ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί), που θα εξασφαλίζει με ομόσπονδη, δικτυακή οργάνωση και σχετική αυτονομία την ουσιαστική συνέργεια, αλλά και συνένωση όπου αυτή είναι εφικτή, ΟΛΩΝ των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης, αλλά και τη διασύνδεσή τους με όλους τους Κρήτες επιστήμονες της διασποράς, που αποτελούν το μεγάλο μας κεφάλαιο. Ο ρόλος του περιφερειάρχη σε αυτό το δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα μπορεί να είναι καθοριστικός για να μη χαρίσουμε το ΤΕΙ σε ΑΕΙ εκτός Κρήτης, έστω κατ' αρχήν, ή σε νέο σχεδιαζόμενο πανεπιστήμιο, και να αποφύγουμε διάσπαση δυνάμεων, άγονους ανταγωνισμούς και εξελίξεις που σίγουρα θα υπονομεύουν το όραμα ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ της ανώτατης εκπαίδευσης στη Μεγαλόνησο.
Τελικά, τα αρχικά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα διότι δεν γνωρίζουμε: γιατί αυτή η βεβιασμένη συγχώνευση, παρά τις όποιες αντιρρήσεις, γίνεται στην πράξη ανεχτή και σε τι θα ωφελήσει την Κρήτη; Τι πραγματικά σχεδιάζεται ερήμην της Κρητικής κοινωνίας; Μήπως η κατάργηση του πανεπιστημίου Αιγαίου και η συνένωσή του με το ΤΕΙ Κρήτης προδικάζουν την ίδρυση ενός νέου Μεσογειακού Πανεπιστημίου (;) με την προοπτική αργά ή γρήγορα τα υπόλοιπα ΑΕΙ της Κρήτης να εξαναγκαστούν να συμμετάσχουν σε αυτό, ή να συνενωθούν για να το ανταγωνιστούν; Αν όντως βολεύει τώρα την ελίτ του ΠΚ να ατενίζει υπεροπτικά όλα αυτά απομονωμένη στον πύργο της αριστείας της, συνάδει η στάση της αυτή με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ΠΚ; Αντίθετα, πιστεύω ότι θα έπρεπε σε όλες τις τωρινές και μελλούμενες εξελίξεις το ΠΚ να είναι πρωταγωνιστής με μακρόπνοο όραμα συγκρητισμού και όχι μυωπικός και αυτάρεσκος θεατής. Παρομοίως, και η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να παρέμβει άμεσα ή να μας κοινοποιήσει τον σχεδιασμό που ίσως να έχει αποδεχτεί. Ίδωμεν».

 
@Μηνας Σαματας
04 Ιαν 2019 10:25

Συγχαρητήρια για την τεκμηριωμένη και αντικειμενική άποψη σας. Δυστυχώς αποτελεί μειοψηφία..

 
Πόσα ΑΕΙ χωρούν στην Κρήτη;
04 Ιαν 2019 12:37

Θα συντηρούμε Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης; Και ποια σχέση έχει με αυτά η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης;...

Είναι δυνατόν σε ένα νησί, με περίπου 650 χιλιάδες κατοίκους, κάποιοι να επιδιώκουν τη συγκρότηση ομοσπονδιακού πανεπιστημίου με τρία τουλάχιστον αυτόνομα ιδρύματα; Δηλαδή, στην Αττική με τα 4 εκατομμύρια πληθυσμό αναλογικά θα πρέπει να λειτουργούν περίπου 18 «σχετικά αυτόνομα» ΑΕΙ; Η λογική του παραλόγου...

Μήπως το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας οφείλει να ανακηρύξει σε ανεξάρτητη χώρα τη "Μεγαλόνησο" και να δίνει εκπαιδευτική βίζα σε όσους σπουδάζουν εκεί;...

Είναι προφανές ότι το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης πρέπει να σχηματίσουν ένα νέο ΑΕΙ στην Κρήτη, στο οποίο θα απορροφηθούν τα τμήματα του ΤΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε επόμενη φάση (το 2025) θα έπρεπε να συνενωθεί με αυτό το νέο ΑΕΙ Κρήτης, με απορρόφηση και των δικών του τμημάτων.

Εννοείται πως είναι καταστροφική η προοπτική ενός ΑΕΙ απλωμένου σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Σύρο, Ρόδο και Κρήτη! Τρεις νησιωτικές περιφέρειες, χωρίς επικοινωνία μεταξύ των νησιών τους και καμία οικονομική ή βιομηχανική συνοχή!

κ. Σαματα, προσπαθήστε καλύτερα να πείσετε τους συναδέλφους σας (μέλη ΔΕΠ στην Κρήτη) να λάβουν τις σωστές αποφάσεις στη Σύγκλητο και τα άλλα επίσημα όργανα, μην ξοδεύετε την ενέργειά σας σε σχολιασμούς άρθρων.

 
@Μηνάς Σαματάς
04 Ιαν 2019 17:12

κ. Σαματά, κανείς Υπουργός και κανένα ΤΕΙ Κρήτης δεν θα επιδίωκε οποιαδήποτε συνέργεια με Παν. Αιγαίου, εάν οι ανεδαφικές και ελιτίστικες απόψεις που περιγράφετε δεν επικρατούσαν στο ΠΚ και στο Πολυτεχνείο. Πάνω από το μισό κείμενο σας αναφέρεται σε αυτές και είναι ο πραγματικός λόγος γιατί δεν έχει προχωρήσει κάτι στη Κρήτη τόσο καιρό. Σε συνέργειες και συνενώσεις πάντα υπάρχουν προβλήματα τα οποία σταδιακά λύνονται ΑΝ υπάρχει όρεξη για δουλειά και λείψουν τα μικροπολιτικά συμφέροντα. ΄
Όταν τόσο το ΠΚ όσο και το Πολυτεχνείο ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να κάνουν ΔΙΑΛΟΓΟ, τότε τι το ελπιδοφόρο στο μέλλον μπορούμε να περιμένουμε με τέτοια στεγανά ;
Υπενθυμίζω ΞΑΝΑ (και λέω ξανά γιατί φαίνεται ότι σε πολλούς Πανεπιστημιακούς δεν είναι κατανοητό), ότι τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ για πάνω από 14 χρόνια εκλέγονται με ΑΚΡΙΒΩΣ τις ίδιες διαδικασίες και εκλεκτορικά σώματα που εκλέγονται και τα ΔΕΠ των Πανεπιστήμιων. Ειδικά στη Κρήτη, λόγω γεωγραφίας και ευκολίας στη πρόσβαση, στα εκλεκτορικά της πλειοψηφίας των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ συμμετείχαν πληθώρα μελών ΔΕΠ του ΠΚ και του Πολυτεχνείου. Με το να ζητούν κάποιοι να ξαναγίνει ανοικτή κρίση για μια θέση που το μέλος ΔΕΠ των ΤΕΙ έχει κριθεί ανοικτά, εκλεγεί και κερδίσει είναι εκτός από παράνομο και εντελώς ανήθικο.

 
@Μηνάς Σαματάς πόσο ποιό τοπικιστής;
06 Ιαν 2019 14:43

απο το γράμμα σας δείχνετε να ενδιαφέρεσθε περισσότερο για την κρήτη παρά για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Όλη σας η επιχειρηματολογία εκεί πατάει.. πράγμα που αναπαράγει την τοπικιστική αντίληψη και τον ελιτισμό των υπολοίπων... Τελικά η "Μεγαλόνησος" είναι το ζήτημα;

Παραθέτω μερικά απο το γράμμα σας:
-η Κρήτη θα βρεθεί προ τετελεσμένων αποφάσεων
-τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μεγαλονήσου
-προς όφελος της επιστήμης, αλλά και της οικονομίας και κοινωνίας της Κρήτης.
να επικρατήσει ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ
-συνένωση ΟΛΩΝ των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης
- διασύνδεσή τους με όλους τους Κρήτες επιστήμονες της διασποράς, που αποτελούν το μεγάλο μας κεφάλαιο.
-σε τι θα ωφελήσει την Κρήτη;
-Τι πραγματικά σχεδιάζεται ερήμην της Κρητικής κοινωνίας;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.