Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Αίτηση ακύρωσης του νόμου “Γαβρόγλου” για τους ΠΔΕ και Διευθυντές Εκπαίδευσης κατέθεσαν υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας

Είναι η τρίτη προσφυγή κατά νόμων του Κ. Γαβρόγλου που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Δημοσίευση: 21/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αίτηση ακύρωσης  του νόμου “Γαβρόγλου” 4547/18,  μέρος που αφορά τις διατάξεις  επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών Εκπαίδευσης, κατέθεσαν σήμερα , σύμφωνα με πληροφορίες του esos στο Γ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας,  υπάλληλοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας.

Οι προσφεύγοντες θεωρούν αντισυνταγματικές τις διατάξεις , με τις οποίες αποκλείονται οι διοικητικοί υπάλληλοι  να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι για τις θέσεις των Διευθυντών και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για την τρίτη προσφυγή κατά των νόμων “Γαβρόγλου” που εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι άλλες δύο υποθέσεις αφορούν:

Α. Τη προσφυγή των Σχολικών Συμβούλων ,και,

Β. Την προσφυγή υποψηφίων  Διευθυντών Σχολείων

Η προσφυγή των Σχολικών Συμβούλων

Αναβλήθηκε ,για τις 17 Ιανουαρίου του 2019 , η προγραμματισμένη για τις 27-9-18, συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συζήτηση, της προσφυγής της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για τις Δομές Εκπαίδευσης.

Ο  υπουργός Κ. Γαβρόγλου ήδη, με ανακοινωθέν, έχει κατηγορήσει την ΠΕΣΣ ότι με αυτή τη δικαστική  κίνηση  επιδιώκει να μπλοκάρει τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης και απηύθυνε έκκληση αντί η Π.Ε.Σ.Σ να αναλώνεται σε τέτοιου είδους κινήσεις, να συμβάλλει δημιουργικά στην επιτυχία του νέου θεσμού.  
 
“Λειτουργούμε χωρίς  «υποδείξεις» , πάντα με υπευθυνότητα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τοποθετούμαστε  στα εκπαιδευτικά ζητήματα με μόνο γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης”, απάντησε η ΠΕΣΣ στον υπουργό Παιδείας.

Η Προσφυγή των Διευθυντών Σχολείων

Εκδικάστηκε στις 29 Νοεμβρίου (σ.σ. μετά από δύο συνεχείς  αναβολές), από το Γ πενταμελές τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας  η συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης του νόμου “Γαβρόγλου” για τους Διευθυντές σχολείων που κατατέθηκε από   υποψηφίους Διευθυντές, μετά από δύο αναβολές.

Η δίκη  διήρκεσε 20 λεπτά, όπου ο εισηγητής    Πάρεδρος του ΣτΕ Γιάννης Παπαγιάννης έκανε την εισήγησή του.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας δεν παραβρέθηκε στη δίκη  κανείς εκπρόσωπος, καθώς η νομική υπηρεσία κατέθεσε στο ανώτατο δικαστήριο γραπτή δήλωση.

Ο Συνήγορος των εκπαιδευτικών που έκαναν την προσφυγή, εισηγήθηκε προς τους ανώτατους δικαστές να μην ακυρωθεί η δίκη , διότι υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο, λόγω της νέας υπουργικής απόφασης που εξέδωσε το υπουργείο στις 5 Οκτωβρίου  2018  στην οποία δεν προβλέπεται καμία διαδικασία ψηφοφορίες των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η πρόταση του Συνηγόρου ήταν να εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση , διότι όπως υποστήριξε, ο υπουργός Παιδείας δεν είχε κανένα λόγο να εκδώσει αυτή την υπουργική απόφαση , σ αυτό το χρονικό σημείο, 40 ημέρες πριν την δίκη.

Η απόφαση εάν  τελικά καταργηθεί ή όχι  η δίκη, δεν υπάρξει δηλαδή απόφαση, λόγω την νέας υπουργικής απόφασης “Γαβρόγλου” που αφαιρεί την ψηφοφορία, αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του νέου έτους.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν παρόντες 30 περίπου εκπαιδευτικοί , ενώ επετράπη να παρακολουθήσουν τη δίκη και μαθητές Σχολείου της Αττικής , που προφανώς πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΣτΕ.

Σχόλια (12)

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
23 Δεκ 2018 23:35

Δηλαδή κύριοι δοικητικοί απεμπολείτε και το πτυχίο της ΕΣΔΔ που έχουν πολλοί από σας γιατί από την στιγμή που δεν επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να φοιτούν σε αυτήν και ούτε προβλέπεται και εκπαιδευτική άδεια ,άρα δεν μπορεί να το παρουσιάσετε σαν προσόν την στιγμή που σε συνυποψηφίους σας δεν επιτρέπεται να το αποκτήσουν γιατί δεν τους επιτρέπεται να φοιτήσουν.Επίσης απεμπολείτε την θέση που κατέχετε όπως γίνεται και στους εκπαιδευτικούς.Αν πχ ένας Διευθυντής σχολείου γίνει Διευθυντής Εκπαίδευσης παραιτείται από την θέση του Διευθυντή Σχολείου και μετά την λήξη της θητείας του επιστρέφει στο σχολείο σαν απλός εκπαιδευτικός.Και εσείς αντίστοιχα θα γυρίσετε σαν απλοί διοικητικοί υπάλληλοι όπως οι εκπαιδευτικοί γιατί αντισυνταγματικές εξαιρέσεις δεν γίνονται.Προβλέπω αν δικαιωθείτε ένα μπάχαλο στα απαιτούμενα μοριοδοτούμενα προσόντα που επειδή είμαστε διαφορετικοί κλάδοι δεν συμπίπτουν.Θα μου πείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει και όλα στην χώρα έχουν μπαχαλοποιηθεί.Αυτό θα αποτελέσει εξαίρεση;Καλή σας δικαίωση .Θα έχει δε πλάκα όταν θα μπορούν ταυτοχρονα και οι εκπαιδευτικοί να διεκδικούν τις ιεραρχικές σας θέσεις και για μια θέση θα είναι εκατοντάδες υποψήφιοι.Και μάλιστα θα είναι και με θητεία που δεν είναι τώρα.Σε όλα λοιπόν ίδια δικαιώματα. Διεκδικείτε τέτοιες θέσεις εσείς; Τις δικές σας διεκδικούν και οι εκπαιδευτικοί.Και οι δικές σας είναι πολύ περισσότερες.Μια είναι η θέση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κάθε Διεύθυνση και πέντε δικές σας στην ίδια Διεύθυνση και χώρια οι Περιφέρειες.Θα γίνει χαμός. Προβλέπω να κάνετε δεήσεις για να ...χάσετε.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
23 Δεκ 2018 15:59

Και εγώ στο πλευρό των διοικητικών υπαλλήλων που προσέφυγαν.Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης μου είναι 22 διοικητικοί με 5 Προισταμένους με μερικούς μόνο του εαυτού τους.Άρα αν κερδίσουν στα πλαίσια της ισότητας, γιατί δεν είναι συνταγματικό να διεκδικούν θέσεις που αφορούν εκπαιδευτικούς και να μη γίνεται στις δικές τους ,θα μπορώ να διεκδικήσω μια από αυτές τις θέσεις αιώνια ή με θητεία.Χωρίς τα πολλά προσόντα που απαιτούνται μέχρι τώρα για Διευθυντές Εκπαίδευσης ή Περιφερειακούς.Και είναι και πολλές οι θέσεις των διοικητικών.Άρα περισσότεροι υποψήφιοι για περισσότερες θέσεις.Πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί περιμένουμε να έχει ευτυχή κατάληξη η προσφυγή τους.

 
Καίρια ερώτηση στους υπαλλήλους του Υπουργείου
22 Δεκ 2018 20:38

που προσέφυγαν για το θέμα.Εσείς όταν εξελίσεστε ιεραρχικά,εξελίσεστε μόνο προς τα πάνω και πολύ σωστά.Αποκλείεται πχ ο Προιστάμενος Διοικητικών υπαλλήλων να ξαναγίνει ποτέ απλός διοικητικός υπάλληλος και να έχει σαν Προιστάμενο αυτόν που είχε μέχρι χθες υφιατάμενο και σωστά.Οι Διεθυντές Εκπαίδευσης όμως,οι Σχολικοί Σύμβουλοι,οι Διευθυντές Σχολείων και τώρα οι Περιφερειακοί μπορεί να ξαναγίνουν σκέτοι εκπαιδευτικοί.Κακώς και μόνο στην Ελλάδα των αιωνίων μνημονίων γίνεται αυτό.Άρα αν "δικαιωθείτε" και κάποιος σας γίνει πχ Διευθυντής Εκπαίδευσης εννοείτε ότι θα γίνει με τα δεδομένα σας; Δηλ.για πάντα σε αυτήν την θέση ,όπως γίνεται στην ιεραρχική σας εξέλιξη τώρα, ή με θητεία που αν λήξει θα επιστρέψετε σαν σκέτοι υπάλληλοι ή στην ιεραρχική θέση που ήσασταν πριν γίνετε Διευθυντές Εκπαίδευσης; Γιατί αν δεν επιστρέψετε σαν σκέτοι υπάλληλοι όπως οι εκπαιδευτικοί, αλλά στην ιεραρχική θέση που κατείχατε πριν τότε υπάρχει διάκριση και αντισυνταγματικότητα έναντι των εκπαιδευτικών που δεν θα γίνει αποδεκτή και δεν θα περάσει.Εκτός αν εννοείτε ισοβιότητα στη θέση που θα διεκδικήσετε και αυτό πάλι θα είναι αντισυνταγματικό γιατί δεν ισχύει πχ για τους Διευθυντές Σχολείων ή ΣΕΕ που είναι με τριετή θητεία.Δεν μπορεί πάντως να ισχύουν άλλα για σας και άλλα για τους εκπαιδευτικούς.Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να κερδίσετε γιατί καταργούνται τα διδακτικά μόρια,οι δημοσιεύσεις,οι διδασκαλίες σε ΑΕΙ,οι προυπηρεσίες κλπ.Εύχομαι να κερδίσετε.

 
Πανος
22 Δεκ 2018 17:50

ΠΕΚΕΣ ΣΕΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ; ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!

 
Πατσιουρης Παναγιωτης ΠΕ 86 (Πρωην ΠΕ 20.01)
22 Δεκ 2018 16:13

Συμφωνώ με το πολύ πετυχημένο σχόλιο του Στρατου !!!!!!!!!!!!! Τελικά οποίος Νόμος και να εφαρμοστεί για την επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, Διευθυντών Εκπαίδευσης, Προϊστάμενων κλπ, κλπ, οπότε θα υπάρχουν "θιγμένοι", "αδικιμενοι", σε εισαγωγικά να τα βάλω, θα έχουμε επακόλουθα, δικαστήρια, ακυρώσεις Νόμων, κλπ, κλπ, κλπ !!!!!!!! Το θέμα είναι τελικά, για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά !!!!!! Από την μια ο λόγος είναι να επιλέγουν οι καλύτεροι, για Διευθυντές, Προϊστάμενοι, κλπ, κλπ, όπως λέγανε τότε και με τον ΑΣΕΠ, για τους διορισμούς στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών !!!!!!! Από την άλλη εμπλέκονται και οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός, οπότε αν δεν "του κάτσουν" οι καταστάσεις, οι συνθήκες, η τύχη, δεν του έρθουν τα πράγματα βολικά στη Ζωή, όπως τα επιθυμούμε, τα σχεδιάζουμε κλπ, κλπ, κλπ τότε θεωρουμε ότι φταίει η κοινωνία, το κράτος, ο κόσμος, το Σύμπαν, τους βλέπουμε όλους σαν "αντιπάλους", "εχθρούς", κλπ, κλπ και στρεφομαστε ο ένας εναντίον του άλλου !!!!!!! Τώρα, επ' ευκαιρίας ν' αναφερθώ και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι διοικητικοί υπάλληλοι που θέλουν να γίνουν Διευθυντες Εκπαίδευσης, Προϊστάμενοι, κλπ, κλπ, και πιθανώς μπορεί να έχουν δίκαιο στο αίτημα τους, δεν γνωρίζω, αναρωτιέμαι το σκέφτηκαν καλά αυτό που ζητάνε ?????? Χωρίς να έχουν μπει ποτέ σε τάξη με μαθητές να κάνουν μάθημα, μπορούν ν' αναλάβουν τέτοια θέση ???????? Αν πάει κάποιος ΔασκάλοΚαθηγητης να ζητήσει τη "βοήθεια", τους, σε εισαγωγικά το βάζω και πάλι, για προβλήματα που τυχών μπορεί να αντιμετωπίζει στο σχολείο του με κάποιους μαθητές, γονείς, κλπ, κλπ θα μπορούν να τον βοηθήσουν, να καταλάβουν το πρόβλημα του κλπ, άραγε ??????

 
@ Γαβρόγλου
22 Δεκ 2018 13:25

Μα καλά , αγνοείτε την υψηλή πολιτική δημοκρατικών θεσμών του Υπουργείου ? Αφήστε τον άνθρωπο να διορίσει τα κομματικά του στελέχη και να πάρει Ψηφουλάκια

 
maria.
22 Δεκ 2018 10:28

ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΩΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ. ΟΠΟΥ ΓΙΑ 20 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΥΠΡΡΧΟΥΝ 5 ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ

 
@Στράτος
21 Δεκ 2018 18:26

Αποκλειστική και μόνο ευθύνη έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που γράφεις.Πριν από αυτούς οι νομικές προσφυγές ήταν ελάχιστες.Με το που ανέβηκαν έκαναν την αντισυνταγματική ψηφοφορία για Διευθυντές Σχολείων και Διευθυντές Εκπαίδευσης και άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για τον καθένα να προσφεύγει.Και όλοι κερδίζουν και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Μπαλτά,Κουράκη ,Φίλη και Γαβρόγλου νικιούνται δικαστικά κατά κράτος.Το θέμα είναι ότι σαν πολιτικοί έχοντες άσυλο δεν τιμωρούνται.Τιμωρούν όμως όλους τους υπόλοιπους με τις πράξεις τους.Είτε στην Παιδεία,είτε στο σκοπιανό,είτε στην φτωχοποίηση της κοινωνίας,είτε στην εγκληματικότητα,είτε με τα ανοιχτά σύνορα που γέμισαν την χώρα με παράτυπους εισβολείς ,είτε σε όλα τα άλλα.Μετά την ύβρη του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η Νέμεσης ,δυστυχώς ,της ΝΔ.Δεν υπάρχει ελπίδα .

 
monica smith
21 Δεκ 2018 15:36

TI ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ;

 
Ευστρατία
21 Δεκ 2018 14:37

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι επανατοποθετούνται άμεσα με αίτησή τους, καταργούνται τα ΠΕΚΕΣ και προκηρύσσονται οι θέσεις με νέο νόμο.

 
Στράτος
21 Δεκ 2018 13:52

Κάτι μου λέει ότι οποιοσδήποτε νόμος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης κι αν εφαρμοστεί στο μέλλον, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα προσβάλλεται δικαστικά από κάποια ομάδα εκπαιδευτικών (ή άλλων υπαλλήλων) που θα θεωρούνται πως θίγονται. Ήταν να μην γίνει η αρχή...

 
Ειρήνη
21 Δεκ 2018 13:15

17 Ιανουαρίου κληρώνει για ΣΕΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ