Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κοσμητεία Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Αποκλείουν τους πτυχιούχους μας από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων

Δημοσίευση: 21/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για κατάχρηση της λογικής εξαίρεσης πτυχιούχων  της Φιλοσοφικής Σχολής από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων , κάνει λόγο η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, με ομόφωνο ανακοινωθέν, και ζητά  την πιστή εφαρμογή του ΠΔ 347/2003 σε όλες τις γενικές διοικητικές θέσεις που προκηρύσσονται.

Ενδεικτικά , αναφέρει η Κοσμητεία,  ότι την τελευταία τριετία, από τις 15 προκηρύξεις γενικών διοικητικών θέσεων, οι μισές αποκλείουν τους πτυχιούχους μας.

Επιπλέον, σημειώνει η Κοσμητεία, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, στις οποίες τα πτυχία των Τμημάτων μας γίνονται μεν δεκτά, αλλά κρίνονται ως «μη συναφείς» οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι που απονέμουμε.

Αυτή  η πραγματικά παράλογη διευθέτηση , τονίζεται στο ανακοινωθέν, ανέκυψε στην πρόσφατη προκήρυξη περί ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων των κλάδων Γραμματέων, στην οποία πτυχιούχοι μας επιλέχθηκαν προς διορισμό, αλλά αφαιρέθηκαν από τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων με το επιχείρημα της «μη συνάφειας» των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τους∙ ενώ άλλοι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, όμοιοι ως προς τη θεματολογία τους, άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων κρίθηκαν, με τρόπο εμφανώς αυθαίρετο, ως συναφείς.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ομόφωνα την ακόλουθη Ανακοίνωση:    

Ως μέλη της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εκφράζουμε τη βαθειά ανησυχία μας σχετικά με το ζήτημα της εξαιρετικά περιορισμένης αποδοχής των πτυχίων των Τμημάτων μας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που αφορούν θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Το 2001, οι πτυχιούχοι μας είχαν αποκλειστεί από παρόμοιους διαγωνισμούς, βάσει του ΠΔ 50/2001 που καθόριζε τα προσόντα για την εισαγωγή στον κλάδο ΠΕ Διοικητικό. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση άλλαξε με τη ρύθμιση του ΠΔ 347/2003, που όρισε ότι όλα τα πτυχία θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά, με την αυτονόητη εξαίρεση ορισμένων πιο ειδικών προκηρύξεων.

Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι έχει γίνει κατάχρηση αυτής της κατ’ αρχήν λογικής εξαίρεσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία τριετία, από τις 15 προκηρύξεις γενικών διοικητικών θέσεων, οι μισές αποκλείουν τους πτυχιούχους μας.

Επιπλέον, υπάρχουν άλλες περιπτώσεις, στις οποίες τα πτυχία των Τμημάτων μας γίνονται μεν δεκτά, αλλά κρίνονται ως «μη συναφείς» οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι που απονέμουμε. Αυτή η πραγματικά παράλογη διευθέτηση ανέκυψε στην πρόσφατη προκήρυξη περί ΠΕ Δικαστικών Υπαλλήλων των κλάδων Γραμματέων, στην οποία πτυχιούχοι μας επιλέχθηκαν προς διορισμό, αλλά αφαιρέθηκαν από τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων με το επιχείρημα της «μη συνάφειας» των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τους∙ ενώ άλλοι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι, όμοιοι ως προς τη θεματολογία τους, άλλων πανεπιστημιακών Τμημάτων κρίθηκαν, με τρόπο εμφανώς αυθαίρετο, ως συναφείς.

Εκφράζουμε τον βαθύτατο προβληματισμό μας για τις εξελίξεις αυτές και ζητούμε την πιστή εφαρμογή του ΠΔ 347/2003 σε όλες τις γενικές διοικητικές θέσεις που προκηρύσσονται. Τέλος, τονίζουμε ότι, ειδικά καθώς έχουν περάσει ακριβώς 10 χρόνια από την τελευταία προκήρυξη για διορισμό εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, είμαστε υποχρεωμένοι να μεριμνήσουμε για τα εργασιακά δικαιώματα των άριστα εκπαιδευμένων πτυχιούχων μας, καθώς και για τη δίκαιη αντιμετώπισή τους από τη Διοίκηση.

Η Κοσμήτωρ

Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου

Οι Πρόεδροι των Τμημάτων
Φιλολογίας    Καθηγητής Αμφιλόχιος Παπαθωμάς
Ιστορίας και Αρχαιολογίας    Καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας    Καθηγήτρια Μαρία-Ζωή Φουντοπούλου
Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγήτρια Μαρία Σιδηροπούλου
Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγήτρια Ρέα Δελβερούδη
Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγήτρια Αικατερίνη Μητραλέξη
Θεατρικών Σπουδών    Καθηγήτρια Χρυσόθεμις Βασιλάκου
Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγητής Δημήτριος Δρόσος
Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας
Μουσικών Σπουδών    Καθηγητής Αχιλλέας Χαλδαιάκης
Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας    Αν. Καθηγήτρια Όλγα Αλεξανδροπούλου
Ψυχολογίας    Καθηγήτρια Χρυσή Χατζηχρήστου
    
Η εκπρόσωπος των μελών ΕΔΙΠ    Χαρίκλεια Μπαλή
Ο εκπρόσωπος των μελών ΕΤΕΠ    Λάμπρος Σιαπέρας
 

Σχόλια (11)

 
Αγγελική
21 Δεκ 2018 17:19

Πολύ σωστά πράττει το ΑΣΕΠ πάνω σ' αυτό το θέμα. Οι σχολές αυτές δεν είναι διοικητικού περιεχομένου, ενώ έχουν όλες τους κατοχυρωμένα δικαιώματα στον κλάδο της εκπαίδευσης και μάλιστα προνομιακά σε σημείο παρεξήγησης σε σχέση με την κατάρτιση που παρέχουν. Φαίνεται σαν να τα θέλουν όλα δικά τους. Κάκιστη εντύπωση προκαλεί μια τέτοια παρέμβαση.

 
ΠΑΠΑΣ
21 Δεκ 2018 18:30

ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ( ΑΜΕΣΑ Ή ΈΜΜΕΣΑ ) ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ; ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ , ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΑΦΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ........ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ........ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ......ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ......!!!

 
Thomas Paschalis
22 Δεκ 2018 10:01

Δυστυχώς μερικοί νομίζουν παίρνοντας ένα πτυχίο πως είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα. Σωστά πράτουν στις προκηρύξεις και αποκλείουν πτυχιούχους ειδικοτήτων άσχετων με τη διοικητική επιστήμη. Εναλλακτικά όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος σε προκήρυξη μπορεί να δοκιμάσει στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 
Thomas Paschalis
22 Δεκ 2018 17:02

Δυστυχώς μερικοί νομίζουν παίρνοντας ένα πτυχίο πως είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα. Σωστά πράτουν στις προκηρύξεις και αποκλείουν πτυχιούχους ειδικοτήτων άσχετων με τη διοικητική επιστήμη. Εναλλακτικά όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος σε προκήρυξη μπορεί να δοκιμάσει στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 
ioannis
24 Δεκ 2018 15:15

Η Κοσμήτορας ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ τοποθετήθηκε. Η "ειδικότητα" της διοίκησης δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ειδικά για το δημόσιο που "διοίκηση"μπορεί να είναι από αριθμός πρωτοκόλλου μέχρι να βγάλει κάποιος μία copy paste απάντηση σε πολίτη.

Εκτός αν θεωρούν κάποιοι ότι είναι λογικό όλες οι άλλες επιστημονικές ειδικότητες να ασκούν "διοίκηση" εκτός από τις συγκεκριμένες.

Σημειώνω ότι στην σχολή διπλωματικού σώματος, μέχρι και δάσκαλοι μπορούν να δώσουν εξετάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την "διπλωματία". Οπότε τι πρόβλημα υπάρχει για τις ειδικότητες στις οποίες αναφέρεται η Κοσμήτορας

 
Observator
24 Δεκ 2018 21:20

Ελλειπως τεκμηριωμένη η παρέμβαση του ΕΚΠΑ

 
ΜΙΚΗΣ
24 Δεκ 2018 22:35

Τώρα θα μας τρελάνετε φιλόλογοι σε θέσεις διοίκησης;

 
Manos
25 Δεκ 2018 11:05

Πολύ σωστά. Να διορίζονται και οι απόφοιτοι τμημάτων διοίκησης επιχειρήσεων σαν εκπαιδευτικοί (για μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης) στη δευτεροβάθμια. Άντε να δούμε σε ποιο σημείο θα φτάσει η κατρακύλα σε αυτή τη χώρα...

 
Λευτέρης
27 Δεκ 2018 22:47

Εμείς θα τρελαθούμε με εσάς των των οικονομικών σχολών!!!
Για κάνετε μια βόλτα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στο Υπουργείο και δείτε ποιοι κάνουν διοικητική εργασία. Απόφοιτοι Καθηγητικών Σχολών είναι, και την κάνουν καλά την δουλειά τους!!!!
Μπράβο στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. Μακάρι να τη μιμηθούν και άλλες σχολές.

 
Μαρία
28 Δεκ 2018 10:40

Πολύ σωστή η παρέμβαση της πρυτανείας. Οι απόφοιτοι των τμημάτων της Φιλοσοφικής είναι πολύ άξιοι για αυτές τις θέσει. Απαντώ στα προηγούμενα σχόλια ότι στα σχολεία διδάσκουν και νομικοί και από Πολυτεχνεία και γιατροί και πολλές ακόμα ειδικότητες. Από πότε ένας απόφοιτος Φιλοσοφικής δεν κάνει για γραμματέας;

 
Thomas Paschalis
28 Δεκ 2018 11:51

Τέτοιες ειδικότητες άσχετες με τη διοίκηση όπως η φιλοσοφική κάνουν μόνο για θέσεις διοικητικών γραμματέων πχ για πρωτόκολλο. Σε θέσεις διοικητικών γραμματέων όμως δε χρειάζεται να έχεις καθόλου πτυχίο. Για θέσεις όμως καθ ύλην αρμοδιοτήτων των δημόσιων υπηρεσιών ειδικότητες όπως οι φιλόλογοι σαφώς και δεν επαρκούν. Όποιος θέλει ποιοτικές υπηρεσίες από το δημόσιο πρέπει να απαιτεί πρώτα από όλα σωστή στελέχωση με κατάλληλο προσωπικό.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean