ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ειδικές κατηγορίες και νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών

Είναι απορίας άξιον πως ένα «χαρτί» να έχει περισσότερη αξία από ένα παιδί.
Δημοσίευση: 27/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παραμονή Χριστουγέννων το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων επέλεξε να φέρει στη δημοσιότητα και προς διαβούλευση το «Σύστημα Διορισμού Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Προς έκπληξή μας, στο σχέδιο νόμου και πιο συγκεκριμένα στα άρθρα 5, 6, 7 και 8, για πρώτη φορά στα χρονικά της εκπαίδευσης, οι ειδικές κατηγορίες ( τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου) περιθωριοποιούνται από τη διεκδίκηση θέσεων στην δημόσια εκπαίδευση είτε ως αναπληρωτές είτε ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Καθώς, δίνεται μοριοδότηση 2 μορίων για κάθε παιδί και 20 μόρια για άτομα με μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου. Ενώ ένα σεμινάριο 300 ωρών που κοστίζει 500-700€ μοριοδοτείται με 4 μόρια και ένα μεταπτυχιακό με 20  μόρια.

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδεία, Έρευνας και Θρησκευμάτων απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή.  Είναι απορίας άξιον πως ένα «χαρτί» να έχει περισσότερη αξία από ένα παιδί. Σε μία χώρα με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, το Υπουργείο αντιμετωπίζει εχθρικά, απαξιώνει και στέλνει στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις «ειδικές κατηγορίες». Καταστρατηγεί ευθέως τα άρθρα 21, 22, 25 και 116 του Συντάγματος.

Μέχρι την φετινή σχολική χρονιά, 2018-2019, οι ειδικές κατηγορίες λαμβάνουν διαφορετική μοριοδότηση και κριτήρια πρόσληψης στους  πίνακες εκπαιδευτικών γενικής αγωγής. Στατιστικά, από τους 23.000-26.000 αναπληρωτές που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικοί που εντάσσονται στις κατηγορίες αυτές αποτελούν το 12-15% προσλαμβανόμενων.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς το άρθρο 25 του νόμου 4440/2016 που δίνει ποσόστωση στις ειδικές κατηγορίες σε όλες τις προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ( 10% τρίτεκνοι, 15% πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία 50% και άνω 15%), ζητάμε τη δημιουργία ενός πίνακα ειδικών κατηγοριών για κάθε κλάδο εκπαιδευτικών γενικής, ειδικής αγωγής, ΕΕΠ και ΕΒΠ, που από εκεί θα προσλαμβάνει με ποσόστωση 15% επί των προσλήψεων κάθε φάσης.

Με εκτίμηση,
Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Ειδικών Κατηγοριών

Σχόλια (13)

 
Φενια Λάζαρη
31 Αυγ 2020 17:36

Συνάδελφοι, η πολιτική του διαίρει και βασίλευε καλά κρατεί. Μόνο σύμπνοια και ενότητα χρειαζόμαστε kαι αγάπη για το λειτούργημά μας. Μαζικοί κι ενωτικοί αγώνες και επιτέλους ας μη δίνουμε την εικόνα πως μας ενδιαφέρει μόνο ο διορισμός και ο μισθός μας. (Σπεύδω να πω πως δεν έχω λυμένο το βιοποριστικό μου πρόβλημα)

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
29 Δεκ 2018 21:13

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΔΥΣΑΝΑΣΧΕΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ.ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ. ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΧΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ.ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗ ΝΑΣΑ.

 
ΜΑΡΙΑ
28 Δεκ 2018 21:35

Καμμία ποσόστωση για κανέναν στην εκπαίδευση. Οι ειδικές κατηγορίες ας διοριστούν αλλού στο Δημόσιο.Έλεος πια. Όλοι στο Δημόσιο Σχολείο!!!!!

 
ΑΘΗΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
28 Δεκ 2018 19:23

Η μοριοδότηση 2 μόρια για κάθε παιδί σαφώς και είναι απαράδεκτη. Δεν πρέπει να περάσει!!!!!Πρέπει να υφίσταται ίση μεταχείριση όπως και στις άλλες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ με ποσόστωση 15% από τους πίνακες για τους πολύτεκνους. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά.

 
Αντώνιος
28 Δεκ 2018 12:40

Για όλους αυτούς που στάζουν χολή όταν μιλούν για τους πολυτέκνους (τους οποίους σε κάθε ευκαιρία ειρωνεύονται), έχω να πω μόνο μία κουβέντα: όταν δεν θα υπάρχουν Έλληνες χριστιανοί στην Ελλάδα και θα υπάρχουν, όπως λένε οι έρευνες αλλά και είναι ολοφάνερο, μόνο μουσουλμάνοι
, τότε, ίσως όλοι αυτοί που σκέφτονται μικρόψυχα, καταλάβουν κάτι! Προσωπικά θαυμάζω τους πολύτεκνους, διότι πρώτα απ' όλα θυσιάζουν τη ζωή τους για τα παιδιά τους!

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ
28 Δεκ 2018 10:23

κ.Λεωνίδα για το σχόλιο σας 27/12/2018 έχω να πω:
ΑΠΟ ΤΟ 2004-2010 ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 4.000 ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠ/ΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΙΣΑΡΙΘΜΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΓΕΝΝΑΙΟ ΜΕΤΡΟ-ΚΙΝΗΤΡΟ - ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΙΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ.
τι κι αν ηχούν τα τύμπανα του δημογραφικού, τι κι αν η Κομισιόν επισημαίνει: Στην επόμενη 10ετία τα παιδιά ηλικίας 5 ετών θα μειωθούν κατά 27 %.Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό των μαθητών ηλικίας 7-14 ετών θα μειωθεί κατά ποσοστό άνω του 17 . Έως το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 14,5 % σε σύγκριση με σήμερα.
όλα τα θεσμικά μέτρα-κίνητρα καταργήθηκαν ελέω μνημονίων,χρήματα λένε δεν υπάρχουν για ενίσχυση των οικογενειών, τα παιδιά μας ελέω ανεργίας μεταναστεύουν, κάποιοι τώρα υπόσχονται αυτά τα οποία ίσχυαν και καταργήθηκαν! , οι συνταξιούχοι αυξάνονται επικίνδυνα, οι πολιτικοί μέσω της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό που συστήθηκε αλλού αρμενίζουν, μάλλον το ίδιο στραβά κι εσείς αρμενίζετε αγαπητέ μου!
είδατε καμιά ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ να εισηγείται μέτρα για την ανάκαμψη του δημογραφικού στη χώρα μας το οποίο τελικά θα μας εκδικηθεί;
Η ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
η διαπίστωση αυτή δεν είναι των πολυτέκνων αλλά του Ανώτατου Διοικητικού δικαστηρίου (ΣτΕ) της χώρας μας, το οποίο με πλήθος αποφάσεων δικαίωσε τους πολύτεκνους που προσέφυγαν σ'αυτό για διάφορους λόγους, που η κοντόφθαλμη δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με το Σύνταγμα ταλαιπωρεί τους πολύτεκνους......

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ
28 Δεκ 2018 10:14

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΕΓΩ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ κ.ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ 27/12/2018
αναφέρει η κυρία: Όταν το 2013 έγιναν μαζικές απομακρύνσεις εκπαιδευτικών στη διαθεσιμότητα.........κ.λ.π , απαντώ με την ιδιότητα του πολύτεκνου εκπ/κού που ΔΕΝ διορίσθηκα με τον νόμο των πολυτέκνων (ΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΩ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΙΝΗΤΡΟ-ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΑΠΕΔΩΣΕ ΠΕΡΙ ΤΙΣ 4.500 ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2004-2010) ,προσωπικά ήμουν από τους πρώτους που με επιστολή σε τοπική εφημερίδα που διαμένω κατήγγειλα τη διαθεσιμότητα μάχιμων τότε εκπ/κών κάθε βαθμίδος ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ.αν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο, ας γινόταν η αρχή από όλους αυτούς τους συναδέλφους (και άγαμοι!) που ήταν διορισμένοι μακριά αλλά συνέχεια και για χρόνια αποσπώ νταν σε Βουλευτικά γραφεία, ΔΙΕΚ κ.λ.π και φυσικά έχουν χρόνια να μπουν και να διδάξουν σε σχολικές αίθουσες!αλλά αυτούς βλέπετε τους υπερπροστατεύουν οι εκάστοτε νομοθεσίες, ενώ τους πολύτεκνους τους προστατεύει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ το οποίο βέβαια η τωρινή ειδικά συγκυβέρνηση (μερίδιο ευθύνης έχει και η προηγούμενη) το έχει κουρελιάσει! και κάτι τελευταίο: γιατί φωνάζετε και διαμαρτύρεστε για τους πολύτεκνους αφου αυτοί γεννοβολούν και γεμίζουν τις σχ.αίθουσες με παιδιά και όλοι εσείς μετά θα έρθετε και θα βρείτε εργασία!

 
ΦΩΤΕΙΝΗ
28 Δεκ 2018 08:42

ΚΑΝΤΕ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΕΝΩ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

 
ΠΟΛΥΞΕΝΗ
28 Δεκ 2018 00:04

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΟΡΙΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% ΚΑΙ ΑΝΩ.

 
dim
27 Δεκ 2018 22:59

Ένα σεμινάριο 300 ωρών δεν είναι "Επιστημονικό κριτήριο" για να μετράει όσο δύο παιδιά.... Απλά αυτή είναι η φιλοσοφία και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης. Όλοι κρίνονται .... Εκλογές έρχονται, δημοκρατία έχουμε, ας αποφασίσουμε τι θέλουμε για μας και τα παιδιά μας....

 
Μανώλης
27 Δεκ 2018 20:05

Ως απάντηση στη χολή της παιδαγωγού των παιδιών μας κ. Μ. Ιωαννίδου, παραθέτω τι δήλωνε στις 16/1/2015 ο κ. Τσίπρας στους πολύτεκνους: «Οι πολύτεκνες οικογένειες ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα των αντικοινωνικών περικοπών που προωθήθηκαν τα χρόνια του μνημονίου.
Με τις περικοπές σε βάρος των πολύτεκνων οικογενειών, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου παραβίασε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους για ειδική φροντίδα από το κράτος. Παραβίασε όμως και τη δική της συνταγματική υποχρέωση για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το κρίσιμο για το μέλλον της χώρας δημογραφικό πρόβλημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση, στο πλαίσιο του προγράμματός του για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, να αποκαταστήσει σταδιακά τις αδικίες και τις απώλειες των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των πολύτεκνων οικογενειών, που συντελέστηκαν στα χρόνια του μνημονίου».

 
leonidas
27 Δεκ 2018 17:11

Έλεος πια. Διοριστείτε με τα επιστημονικά κριτήρια και διεκδικήστε επιδόματα για τα παιδιά σας.

 
Μαρια Ιωαννιδου
27 Δεκ 2018 08:03

Τόσα χρόνια που οι πολυτεκνοι και τριτεκνοι που προηγούνται σε προσλήψεις αποστάσεις μεταθέσεις καλά ήταν. Όταν το 2013 έγιναν μαζικές απομακρύνσεις εκπαιδευτικών στη διαθεσιμότητα μάλιστα οι περισσότεροι διορισμενοι με ΑΣΕΠ οι πολυτεκνοι τοποθετηθηκαν σε γραφεία. Όταν επέστρεψαν το 2015 πάλι προηγούνταν . Όταν άνοιξαν θέσεις στα ΔΙΕΚ πάλι προηγούνταν. Αυτά δεν τα ξέρετε;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ