Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Φοιτητές Νομικής ΔΠΘ: «Ποιος ζητά τέταρτη Νομική;» και «γιατί;»

“Δεν θα διστάσουμε ως «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», όπως προσφυώς μας αποκαλείτε, να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας, αξιοποιώντας κάθε μέσο πίεσης”
Δημοσίευση: 28/12/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Φοιτητών Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το σύνολο των υπογραφόντων συμφοιτητών μας, δηλώνουμε την κατηγορηματική και απόλυτη αντίθεσή μας στην ίδρυση νέας νομικής στη χώρα.

Η ως σήμερα συμπεριφορά σας, ως θεσμικά απρεπής, τορπιλίζει τον διάλογο. Αγνοείτε επιμελώς τις φωνές της ακαδημαϊκής και νομικής κοινότητας, επιμένοντας με περισσή προπέτεια στον αποκλεισμό της συζήτησης με τους αμέσως εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς. Οι δε απομειωτικές δηλώσεις σας στον τύπο περί «σουβλακίων» και «rooms to let» καταδεικνύουν την έλλειψη σοβαρότητας στον λόγο σας, ο οποίος στερείται ουσίας και επιχειρημάτων, βρίθοντας, όμως, αφορισμών και ψευδοερμηνειών.

Μη έχοντας προβεί σε μια ειλικρινή διαδικασία διαβούλευσης, ικανής να διαπιστώσει την επιστημονική ή οργανωτική αναγκαιότητα επί του ζητήματος, αναρωτιόμαστε:

«Ποιος ζητά αυτή τη σχολή;» και «γιατί;». Εξυπηρετεί μήπως μια ωφελιμοθηρική πρόθεση σας, η οποία ενισχύει τον υπουργοκεντρικό χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Δηλαδή: Η σχέση εξάρτησης που εκ των πραγμάτων δημιουργείται αποτελεί επιβεβαίωση μιας στόχευσης εγκαθίδρυσης ενός νέου καθηγητικού κατεστημένου, μιας και το προηγούμενο σαν «κοινωνική ομάδα» υπήρξε για σας συντηρητικό και φοβισμένο; (του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το σχετικό άρθρο σας: «Μια σοβαρή ήττα της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια;», Αυγή, 20.7.2014).

Αλήθεια κ. Γαβρόγλου, μιας και κόπτεστε για έρευνα και «εξορθολογισμό», γιατί δεν ενισχύετε τις υφιστάμενες νομικές σχολές, οι οποίες ασφυκτιούν δημοσιονομικά και παραπαίουν λειτουργικά με μια δραματική υποχρηματοδότηση, υποεξοπλισμό, φθορά των υποδομών και έλλειψη ασφάλειας; Γιατί στρουθοκαμηλίζετε, αποσιωπώντας τα;

Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Νομική Θράκης, μέσω του προωθούμενου σχεδίου, κινδυνεύει άμεσα, ένεκα και του ευνοϊκού νομικού πλαισίου για τις μετακινήσεις φοιτητών και διδασκόντων (–άραγε, έχετε την τόλμη να αυστηροποιήσετε το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των περιφερειακών πανεπιστημίων που θεσμικά σας βαραίνει; Ή είναι μεγάλο το πολιτικό κόστος;–). Μάλλον δεν σας αγγίζει ούτε η επιστημονική, ούτε και η συναισθηματική επένδυση των φοιτητών στην ακριτική Θράκη, η οποία, λόγω της δημογραφικής και γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, κινδυνεύει να μετατραπεί σ’ ένα «άψυχο ομοίωμα». Εξάλλου, δεν αποδεχόμαστε επ’ ουδενί το «αλισβερίσι» δήθεν μελλοντικών σχολών σε άλλους κλάδους στο Πανεπιστήμιό μας, οι οποίες αποτελούν μέρος της βολονταριστικής πολιτικής που εμείς αντιστρατευόμαστε, μιας και χρησιμοποιούνται ως «αντίδωρο» για τον μετριασμό των αντιδράσεων μας!

Επί ποίας βάσης επιχειρηματολογείτε «για το πεδίο δόξης λαμπρό στον ανταγωνισμό», όταν αντί να στηριχθεί η επιστημονική αποκέντρωση, εξαγγέλλετε μια νέα περιαστική σχολή; Η αντίληψη που αντιμετωπίζει τις νομικές σπουδές ως «κοινωνικοποιημένο αγαθό» πολύ φοβόμαστε ότι θα προκαλέσει δυσεπανόρθωτη βλάβη στο τμήμα μας, το οποίο σήμερα βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημίων διεθνώς. Όμως, αν δεν υπάρχουν φοιτητές και προσωπικό στα αμφιθέατρα μας για ποια παραγωγή σκέψης ομιλούμε; Με ποιους ίσους όρους θα υλοποιηθεί ο πολυπόθητος για σας ανταγωνισμός; Η επίκληση της «αποσυμφόρησης» είναι πρόδηλα προσχηματική, στο μέτρο που τέτοια μοντέλα απέτυχαν σε άλλα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία υποβαθμίστηκαν στον βωμό μιας ψευδεπίγραφης οργανωτικής αναδιάταξης –που προωθούσε και προωθεί μικροκομματικά συμφέροντα–.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η αναστολή του εκπαιδευτικού έργου της σχολής μας ήταν το προανάκρουσμα της στάσης που θα τηρήσει, όχι μόνο το Δημοκρίτειο, αλλά και όσοι συστρατεύονται γύρω από αυτό: οι 5001 και πλέον συμφοιτητές μας, οι οικογένειές μας, οι αλληλέγγυες Νομικές της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών, το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, η κοινωνία των πολιτών, οι συνδικαλιστικοί και επαγγελματικοί φορείς και όποιος άλλος δεν επιθυμεί η ακροτελεύτια πράξη σας να είναι και η πιο αίσχιστη.

Δεν θα διστάσουμε ως «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», όπως προσφυώς μας αποκαλείτε, να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας, αξιοποιώντας κάθε μέσο πίεσης. Για τον επιστημονικό μας πατριωτισμό και υπερασπιζόμενοι την τιμή του δημοσίου πανεπιστημίου, την οποία διασύρετε στο όνομα μιας μικροπολιτικής διευθέτησης.

Με τιμή και υπερηφάνεια,
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής Δ.Π.Θ. «Κώστας Βάρναλης»
Κομοτηνή, 16/12/2018
(Ακολουθούν οι υπογραφές των φοιτητών)

Σχόλια (10)

 
Observator
28 Δεκ 2018 19:41

Κάθε Πανεπιστημιο οφείλει να καλυπτει ολες τα βασικά πεδία της επιστημης και να μην ειναι ένα γνωστικό αντικείμενο ιδιοκτησία λιγων πανεπιστημίων. Αυτη τη στιγμη υπάρχουν 3 νομικές σχολές. Στην Αθηνα με 100 περίπου μέλη ΔΕΠ, στη Θεσσαλονικη με 80 περίπου μελη ΔΕΠ και στην Κομοτινη με 60 περίπου μέλη ΔΕΠ. Και τα τρία τμηματα ειναι καλά στελεχωμένα για πτυχιο 4 ετών. Αυτο σημαίνει οτι υπάρχει περιθώριο για μια ακόμα νομική σχολή σε οποιοδηποτε πανεπιστημιο. Η πλήρης ανάπτυξή της θα απαιτήσει τουλάχιστον 15 χρόνια. Οι νομικές σπουδές εχουν ζητηση. Για ποιο λόγο να μην ιδρυθεί μια τεταρτη νομική σχολή κάπου αλλου? Πιο ειναι το βασικο επιχειρημα?

 
Κωνσταντίνος
28 Δεκ 2018 23:22

Τα πράγματα είναι απλά:
α)Το κεντρικό κράτος έχει φερθεί πολύ σκληρά στην επιστήμη της Νομικής εδώ και πενήντα χρόνια σε σχέση με άλλες επιστήμες όπως Μουσικές Σπουδές, Φιλοσοφία,Εικαστικές & Εφαρμοσμένες Τέχνες,Πολιτικές Επιστήμες, Στατιστική, Περιβάλλον,Διαιτολογία,Θεατρικές Σπουδές κλπ.,οι οποίες διαθέτουν όχι 3,αλλά 4 και 5 τμήματα σπουδών σε όλη τη χώρα.Όταν αποφασίστηκε η ίδρυση των εν λόγω τμημάτων κανείς παράγοντας δε διαμαρτυρήθηκε ποτέ,ούτε πολιτευτές ούτε φοιτητές.Όλα ήταν καλά καμωμένα και συνεχίζεται αυτό κι ας υπάρχουν χαμηλές προοπτικές γιά τους αποφοίτους τους.Κατ'επέκταση η σκληρότητα επεκτείνεται και στους ίδιους τους φοιτητές και τις οικογένειές τους που εδώ και δυόμισι γενιές ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη χώρα γιά να φτάσουν στα σύνορα και οι υπόλοιποι στοιβάζονται στα ρυπαρά κι αφιλόξενα αμφιθέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
β)Αν ιδρυόταν Νομική στο Ρέθυμνο του Πανεπιστημίου Κρήτης,θ'αντιδρούσαν όλοι αυτοί με την ίδια θέρμη;Μάλλον όχι,αφού το επιχείρημα γιά τη μοναδικότητά τους ως προς την ακριτική τους θέση θα πήγαινε περίπατο, αφού και η Κρήτη μακριά είναι και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ακριτική.Από την άλλη,οι Κρητικοί δε θα επέτρεπαν ποτέ να τους κλέψουν τη Νομική μέσα από τα χέρια.
γ)Αν νομιμοποιηθεί το τμήμα της Νομικής Κομοτηνής ν'αντιδρά στην ίδρυση ανταγωνιστικού τμήματος στην άλλη άκρη της Ελλάδας,το ίδιο και με μεγαλύτερη ένταση θα έπρεπε να κάνει το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου,αφού ιδρύεται ανταγωνιστικό τμήμα Κοινωνιολογίας στο Αθήνησι,δηλαδή δεύτερο τμήμα στην ίδια ακριβώς περιοχή,χωρίς να υπάρχει κάποια ανάγκη γι'αυτό.Κατ'επέκταση,αν περάσει ο εκβιασμός της Νομικής Κομοτηνής,κι άλλα τμήματα σε άλλα Πανεπιστήμια θα θελήσουν να τη μιμηθούν χρησιμοποιώντας την ως προηγούμενο.Θα ήθελαν ν'ασκήσει βέτο το Πανεπιστήμιο Πατρών γιά κάποια σχολή που τώρα προτείνουν οι του ΔΠΘ,στον υπουργό;Μιλούμε δηλαδή γιά επιβολή του νόμου της ζούγκλας.
δ)Όταν κάποιο τμήμα ξεκινά το ακαδημαϊκό του ταξίδι,δεν έχει συνήθως ούτε υποδομές,ούτε εκπαιδευτικό προσωπικό.Ας ανατρέξουν οι αγαπητοί φοιτητές στην ιστορία του τμήματός τους εκεί στο μακρινό 1974 όταν ιδρύθηκε η Νομική Κομοτηνής,να δούν αν αυτά που λέω,επιβεβαιώνονται.Το ίδιο δε θα γίνει σήμερα με τη Νομική της Πάτρας γιατί και εγκαταστάσεις και αίθουσες υπάρχουν και αρκετοί καθηγητές .
ε)Το αίτημα γιά ίδρυση Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ζωή εδώ και πενήντα χρόνια και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστεί προεκλογικό.Δυστυχώς άλλες τρεις φορές προβλήθηκε έντονα με άλλες κυβερνήσεις,αλλά και τότε η Νομική Κομοτηνής αντέδρασε και πέτυχε την αναστολή του. Αλλά το αίτημα ωρίμασε,όπως δυστυχώς ωριμάζουν όλα τα δύσκολα τεχνικά και πολιτιστικά έργα στην Ελλάδα,βρήκε ευήκοα ώτα και περιμένει από ώρα σε ώρα την υλοποίησή του.

 
Nομική Σχολή Πατρών 2020
29 Δεκ 2018 01:41

Κρίμα να εμφανίζονται ως «αλληλέγγυες ενάντια στην ίδρυση νέας σχολής» στην Πάτρα οι υπόλοιπες Νομικές. Τέτοιες ανακοινώσεις δεν τιμούν κανέναν, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν έχει κάτι να φοβηθεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό με άλλα ΑΕΙ. Είναι όμως ενδεικτικές της νοοτροπίας μιας μειονότητας διδασκόντων και φοιτητών σε πολλά πανεπιστήμια.

Ένα ΟΛΟΚΛΗΡΟ Πανεπιστήμιο -το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι απολύτως ισότιμο με το ΔΠΘ- ζητά την ίδρυση Νομικής Σχολής εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Και δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί σε ένα μεγάλο περιφερειακό πανεπιστήμιο με ιστορία 50 ετών, στην τρίτη πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδας, να μην προσφέρονται σπουδές σε οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο.

Όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών συγκρότησε Ιατρική Σχολή (νυν Σχολή Επιστημών Υγείας), Πολυτεχνική Σχολή, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Φυσικομαθηματική Σχολή (νυν Σχολή Θετικών Επιστημών) έτσι θα συγκροτήσει και Νομική Σχολή.

Είναι μια από τις λίγες καλές πρωτοβουλίες για ίδρυση νέων τμημάτων που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα τελευταία 15 χρόνια και οι αντιδράσεις είναι πραγματικά ακατανόητες.

 
Τζιμ
29 Δεκ 2018 14:14

Συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση. Μετά το τερατούργημα Αρσένη, ο οποίος σχεδόν διπλασίασε τις ως τότε σχολές, έρχεται τώρα ο Γαβρογλου να ιδρύσει νέα τμήματα Νομικής, Φυσικης, Γεωπονικής κλπ. Σε μια χώρα που η ανεργία είναι στα ύψη, και οι απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών χιλιάδες, η ίδρυση ίδιων τμημάτων θα είναι καταστροφική. Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι το διακύβευμα... Και ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενα να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτό..

 
Δεν προλαβαίνουν...
29 Δεκ 2018 17:54

μετά τις εκλογές 2020 νομικές

 
Δεν προλαβαίνουν...
29 Δεκ 2018 18:02

μετά τις εκλογές οι 2020 νομικές ...μόνο που και ο Κυριάκος διαφωνεί να γίνει 4η νομική!

 
Οbservator
29 Δεκ 2018 20:27

Το πολιτικο συστημα στην Ελλάδα αποφάσισε στην δεκαετια του 80 να μαζικοποιησει τις πανεπιστημιακές σπουδές για να καλύψει τη ζητηση απο την κοινωνία. Το τιμημα ήταν οτι περισσότεροι απόφοιτοι σημαίνει και δυσκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση. Η κοινωνία το δέχθηκε σιωπηρα αυτό και ειναι ανθρώπινο. Δώσε στα παιδια την ευκαιρια να σπουδάσουν να μάθουν περισσότερα και να προσφέρουν στην κοινωνια απο άλλη θέση. Για να εχεις ενα συστημα αυστηρης ποσόστωσης φοιτητων ανα αντικειμενο πρέπει να εχεις είτε μια οικονομία που να τους αποροφά όλους οπως στην πρώην Σοβιετικη Ενωση, ή να εχεις εκπαιδευτικο συστημα πιο διακλαδισμενο και αναλογη αγορα εργασίας οπως η Γερμανία.

 
@@@
30 Δεκ 2018 00:15

Αν γίνει αυτό που προτείνει ο Γιαβρόλου ποιος να προτιμήσει την ξεχασμένη από το θεό Κομοτηνή ;

 
Τοπικισμός και ΑΕΙ
30 Δεκ 2018 00:47

Είναι λυπηρό που ακόμα και σήμερα η τοπικιστική νοοτροπία επικρατεί - στην Κομοτηνή επιθυμούν να μην ιδρυθούν τμήματα στην Πάτρα ή την Κρήτη ή τα Ιωάννινα γιατί θα μειωθεί ο παρεπιδήμων (φοιτητικός) πληθυσμός;

Μετά από 45 χρόνια λειτουργίας της Νομικής Σχολής στο ΔΠΘ (από το 1974) υποστηρίζουν ορισμένοι ότι δεν έχει ακόμα κατορθώσει να δώσει το στίγμα της και να σταθεί ως ανεξάρτητη σχολή;

Οι φοιτητές θα προτιμήσουν μια σχολή λόγω της τοποθεσίας της ή λόγω της ακαδημαϊκής της παράδοσης;

Ακόμα κι έτσι, γιατί πρέπει οι φοιτητές από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη και τα άλλα νησιά να μην έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην Πάτρα;

 
Observator
30 Δεκ 2018 13:20

Οσο υπάρχει ζητηση για σπουδές στη νομική τα τμηματα νομικής θα ειναι είναι πάντα γεμάτα και οι θέσεις διδασκόντων πάντα θα καλύπτονται.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ