Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επτά ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο Σχέδιο Νόμου για του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 29/12/2018
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Επτά ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ προβλέπουν τα άρθρα 32 και 35   του Σχεδίου Νόμου “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”, που κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ειδικότερα:

Μετεγγραφές

Προστίθεται στη διάταξη, στην οποία προβλέπεται η σύσταση της Επιτροπής για την εξέταση των αιτήσεων κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών, η μη δημοσίευση των ονομάτων των μελών της, λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που εξετάζει η εν λόγω Επιτροπή, τα οποία χρήζουν λεπτού χειρισμού, και προκειμένου να μην επηρεάζεται το έργο της (πχ όχληση των μελών
από ενδιαφερόμενους, κλπ) και διορθώνονται μικρά λάθη που έγιναν εκ παραδρομής.
 
Εξέλιξη μελών ΔΕΠ

Δίνεται η δυνατότητα στα μέλη Δ.Ε.Π., όταν εξελίσσονται στην επόμενη βαθμίδα, να μπορούν να προσδιορίζουν στην αίτησή τους το γνωστικό αντικείμενο στο οποίο θα προκηρυχθεί η θέση. Δίνεται έτσι η δυνατότητα τροποποίησης του γνωστικού αντικειμένου κατά την εξέλιξη, χωρίς να απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Δίνεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που δεν δηλώνουν ότι θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λαμβάνοντας πτυχίο Τ.Ε.Ι. εντός της ταχθείσας από το νόμο προθεσμίας, κι επομένως συνεχίζουν στα πανεπιστημιακά τμήματα τις σπουδές τους, η δυνατότητα να καταθέσουν τη δήλωση αυτή εντός εξαμήνου, εάν μετανιώσουν για την επιλογή τους να ολοκληρώσουν στα πανεπιστημιακά τμήματα τις σπουδές τους. Η δυνατότητα αυτή δόθηκε και στους φοιτητές των πρώην Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ως δυνατότητα ανάκλησης της δήλωσης τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λαμβάνοντας πτυχίο πανεπιστημίου.

Εκλογή Πρυτάνεων

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιότητας και εκλογής σε θέση Πρύτανη Α.Ε.Ι.. Με τα μέχρι σήμερα οριζόμενα δεν επιτρεπόταν να είναι υποψήφιος για Πρύτανης μέλος Δ.Ε.Π. που αποχωρεί από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της προκηρυσσόμενης θητείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκλείονταν από την ανώτερη διοικητική θέση του Ιδρύματος τα μέλη ΔΕΠ με τη μεγαλύτερη εμπειρία και ικανότητα προσφοράς. Με την προτεινόμενη διάταξη μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για Πρύτανης και μέλος ΔΕΠ που συνταξιοδοτείται εντός διετίας από την εκλογή. Στην περίπτωση αυτή το τελευταίο ένα ή δύο έτη της θητείας (αναλόγως του χρόνου συνταξιοδότησης) καθήκοντα Πρύτανη ασκεί ο Αντιπρύτανης, σύμφωνα με τη σειρά αναπλήρωσης που ο Πρύτανης έχει ορίσει.

Εδρα  των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας

Ορίζεται ότι ο καθορισμός της έδρας των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας του άρθρου 49 του ν. 4485/2017 γίνεται με υπουργική απόφαση και εδρεύει σε πόλη που έχει εγκαταστάσεις κάποιο από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα, και όχι απαραίτητα η έδρα του Α.Ε.Ι., καθότι υπάρχουν διοικητικές περιφέρειες, όπως η Θεσσαλία, όπου η έδρα του Α.Σ.Α.Ε.Ε. είναι πιο λειτουργικό να βρίσκεται στη Λάρισα παρά στο Βόλο..

Διδακτορικές διατριβές

Επέρχεται βελτίωση στο άρθρο 85 του ν. 4485/2017. Με τον ν. 4485/2017 εισήχθησαν νέες διατάξεις για τις διδακτορικές διατριβές και άλλαξε η συγκρότηση της επταμελούς επιτροπής κρίσης ως προς τη μη συμμετοχή των αφυπηρετησάντων καθηγητών. Προκειμένου να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις διδακτορικές τους διατριβές υποψήφιοι διδάκτορες που είχαν ήδη ξεκινήσει προ ετών τη διατριβή τους, ορίστηκε με το άρθρο 60 του ν. 4559/2018 ότι οι διατάξεις του ν. 4485/2017 δεν εφαρμόζονται για τους υποψήφιους διδάκτορες που έχουν γίνει δεκτοί πριν την έναρξη ισχύος του τελευταίου. Αυτό προκάλεσε σύγχυση για το ποιες διατάξεις εφαρμόζονται ως προς τα λοιπά οργανωτικά θέματα των σπουδών τρίτου κύκλου, αν συνεχίζει να είναι αρμόδια η Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης κλπ. Επίσης, κάποιες επταμελείς επιτροπές είχαν ήδη ανασυγκροτηθεί μέχρι να εκδοθεί ο ν. 4559/2018 και δεν υπήρχε σαφής ρύθμιση τι θα γίνει με τις επιτροπές αυτές. Οπότε διευκρινίζεται ότι για τους παλιούς υποψήφιους διδάκτορες δεν ισχύουν μόνο οι διατάξεις που αφορούν στη συγκρότηση της επταμελούς επιτροπής κρίσης και ότι αν αυτή η επιτροπή έχει ήδη συγκροτηθεί χωρίς τα αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 41 του ν. 4485/2017, η συγκρότησή της είναι νόμιμη.

Επιτροπή ισότητας των φύλων

Προτείνεται η ίδρυση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στα A.E.I., ώστε να εξασφαλίζεται η έμπρακτη υποστήριξη της ισότητας των φύλων και η καλλιέργεια ευνοϊκών συνθηκών για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και ανισοτήτων που αφορούν το φύλο, αλλά και την εθνική καταγωγή, την αρτιμέλεια/αναπηρία και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι κυρίως γνωμοδοτικές και συμβουλευτικές, ενώ με την ετήσια έκθεσή της που θα έχει ως αντικείμενο την αξιολόγηση της εφαρμογής των σχετικών σχεδίων δράσης, ασκεί έναν ήπιο έλεγχο και διατυπώνει κατευθύνσεις για την βελτίωση των πρακτικών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ειδικότερα τα άρθρα 32 και 33 του Σχεδίου Νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προβλέπουν τα εξής:

Σχόλια (1)

 
ΖΗΤΩ
31 Δεκ 2018 15:06

Μελη ΔΕΠ χωρις διδακτορικο. Ηταν δικαιο εγινε πραξη.
Εξέλιξη μελών ΔΕΠ με κλειστες διαδικασιες. Ηταν δικαιο εγινε πραξη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ