ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Πήραν πίσω τη διάταξη για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια μετά τη “θύελλα” αντιδράσεων

Εάν τελικά ψηφίζονταν στη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη, οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν μόνο εάν συμφωνούσε και ο διορισμένος από την Κυβέρνηση πρόεδρος.
Δημοσίευση: 04/01/2019
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεν θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή, προς ψήφιση  η διάταξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ελ. Ξενογιαννακοπούλου, που έδινε την απόλυτη εξουσία στον διορισμένο από την Κυβέρνηση εκάστοτε πρόεδρο των Υπηρεσιακών Συμβουλίων .

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά τη “θύελλα” αντιδράσεων  ανακοίνωσε σήμερα ότι     έχουν ήδη γίνει στο αρχικό κείμενο οι αναγκαίες βελτιώσεις και πλέον η διάταξη έχει ως εξής:

«Το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.), το Συμβούλιο Υπηρεσιακής Κατάστασης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.) και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα τρία (3) τουλάχιστον μέλη τους. Σε κάθε περίπτωση, για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία του Προέδρου ή του αναπληρωτή του».

Συνεπώς, ισχύει η πάγια ρύθμιση του Νόμου 2690/1999, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Η αρχική διάταξη

Το αρχικό σχέδιο διάταξη που περιλαμβάνονταν στο Σχέδιο Νόμου για το ΑΣΕΠ, που σήμερα πήρε πίσω η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης όριζε:“Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος”,ορίζει η νέα τροποποιητική διάταξη.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον, εάν τελικά ψηφίζονταν  στη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη, οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν μόνο εάν συμφωνούσε και ο διορισμένος από την Κυβέρνηση πρόεδρος.

Ετικέτες: 
ΚΥΣΔΕΚΥΣΠΕ

Σχόλια (5)

 
Jony
05 Ιαν 2019 02:51

Σε ποια αριστερη εμπειρια διεθνως δεν κατεληξαν σε καποιου τυπου μοναρχια; Στην Κουβα που η εξουσια πηγε στον αδερφο; Τροπος σκεψης ειναι ο συγκεντρωτισμος. Μην απορουμε για τον ελεγχο των συμβουλιων.

 
Γιάννης Αλεξίου
05 Ιαν 2019 00:49

Στο ίδιο ακριβώς αναφερόταν και η προηγούμενη διάταξη:

Παλιά διάταξη:
“Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος”.

Δηλαδή, στα παρόντα μέλη πρέπει να βρίσκεται ο πρόεδρος. (είχαν ξεχάσει να αναφέρουν : ή ο αναπληρωτής του).

Αυτό φαινόταν και από την παράγραφο 5 (τελευταίο εδάφιο) του ίδιου άρθρου (της παλιάς διάταξης):

5. Η ψηφοφορία των μελών των Συμβουλίων γίνεται κατά σειρά αντίστροφη από εκείνη της απόφασης ορισμού τους. Δεν επιτρέπεται η αποχή από την ψηφοφορία ή η λευκή ψήφος. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Εάν σχηματισθούν περισσότερες από δύο γνώμες, όσοι ακολουθούν την ασθενέστερη οφείλουν να προσχωρήσουν σε μία από τις επικρατέστερες.

Δηλαδή, επικρατεί η πρόταση σε πλειοψηφία, δεν αναφέρει την υποχρεωτική συμφωνία του προέδρου...

 
Παπαΐτσος Σταύρος
04 Ιαν 2019 19:53

Καλή χρονιά με υγεία στην ομάδα του esos. Ευχόμαστε περισσότερες δημοσιογραφικές επιτυχίες και διακρίσεις μέσα στο 2019. Ευχαριστούμε πολύ για την έγκυρη ενημέρωση. Με το δημοσίευμα σας έγινε εκτεταμένη ενημέρωση για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι φαίνεται αναγκάστηκε το υπουργείο να πάρει πίσω τη διάταξη κάτω από την πίεση των εκατοντάδων σχολίων. Με τη διάταξη αυτή μας ήρθε κατά νου ο τίτλος του βιβλίου "Η Δημοκρατία στο απόσπασμα" (Ανδρέας Παπανδρέου). Είναι δυνατόν οι αποφάσεις να λαμβάνονταν μόνο εάν συμφωνούσε και ο διορισμένος από την Κυβέρνηση πρόεδρος, τότε τι χρειάζεται το συμβούλιο? Δεν πρέπει πάντως να ανησυχεί το υπουργείο αφού ούτως ή άλλως η πλειοψηφία ανήκει πάντα στην κυβερνητική παράταξη με τα διορισμένα μέλη στα υπηρεσιακά συμβούλια. Είναι τυχαίο που υπάρχουν μέλη διορισμένα που είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των κυβερνητικών παρατάξεων κάθε φορά?
Με εκτίμηση
Παπαΐτσος Σταύρος
Εκπαιδευτικός

 
Τσακ
04 Ιαν 2019 18:47

Στο τσακ γλίτωσαν το ρεζιλίκι και όχι απλό ρεζιλίκι
Πολλοί θα μιλούσαν για κατάργηση της δημοκρατίας με μια τέτοια διάταξη και δεν θα είχαν άδικο.
Ευτυχώς βρέθηκε κάποιος λογικός και τους έσωσε

 
Κωστας_Δ
04 Ιαν 2019 17:38

Η ίδια "θύελλα αντιδράσεων" θα πρέπει να γίνει και όταν έρθει το σχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, αν υπάρχει έστω και "υποψία διαβλητότητας" ή "υποψία μη ισότιμης αξιολόγησης" ανά το πανελλήνιο.
Αλλιώς όσοι είμαστε στην εκπαίδευση θα πρέπει να "πάμε σπίτια μας".

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ