Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

“Φρένο” Κ. Γαβρόγλου στην πρωτοβουλία του Παν. Αιγαίου για συγχώνευση με το ΤΕΙ Κρήτης

Η “γραμμή” του Κ. Γαβρόγλου είναι το ΤΕΙ Κρήτης να γίνει αυτόνομο Πανεπιστήμιο και να αφεθεί από μόνο του να ισχυροποιηθεί
Δημοσίευση: 05/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Φρένο” έβαλε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην πρωτοβουλία της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγ.Χρ. Βιτσιλάκη (σ.σ. μετά από απόφαση της Συγκλήτου), για συγχώνευση με το ΤΕΙ Κρήτης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του esos ο Κώστας Γαβρόγλου  έκανε σαφές ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές του για το μέλλον του ΤΕΙ Κρήτης.

Η γραμμή , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που φέρεται να έδωσε η πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μέσω του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου    Ηλία Γεωργαντά είναι το ΤΕΙ Κρήτης να γίνει αυτόνομο Πανεπιστήμιο και να αφεθεί από μόνο του να ισχυροποιηθεί.

Η κατεύθυνση του υπουργείου έγινε πιο ξεκάθαρη   μετά την έγγραφη πρόταση που έκανε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς την Επιτροπή  “Γαβρόγλου” , αφού προηγήθηκε , όπως αναφέρεται στην σχετική πρόταση:

“Της συνάντησης εργασίας μεταξύ της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον  Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης  Νίκο Κατσαράκη, κατά την οποία κατεγράφη αμοιβαίως η εκτίμηση ότι η συνένωση των δύο Ιδρυμάτων διασφαλίζει και για τα δύο σημαντικότατα οφέλη και αναπτυξιακές προοπτικές”.

Κλήθηκαν οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πολυτεχνείου Κρήτης στη  συνάντηση της Τρίτης

Στο μεταξύ τα μέλη της Επιτροπής “Γαβρόγλου” κλήθηκαν για να συνεδριάσουν για δεύτερη φορά την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας, στο Μαρούσι, όπου θα διατυπωθεί η οριστική  τους θέση.

Στη συνάντηση αυτή , σύμφωνα με πληροφορίες του esos, προσκλήθηκαν και οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης.

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν θα συμμετάσχει ο Πρύτανης του  Οδ. Ζώρας, λόγω προγραμματισμένου χειρουργείου  (σ.σ. είναι χειρούργος γιατρός) αλλά ο Αντιπρύτανης Ακαδημαικών Υποθέσεων κ. Καρακάσης,από το γραφείο του,  μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μέχρι σήμερα τα δύο Ιδρύματα είχαν αρνητική στάση σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Στη συνεδρίαση  της Επιτροπής, την Τρίτη,  θα γίνει  λεπτομερής αξιολόγηση του συνόλου των περιεχομένων του φακέλου από όλα τα μέλη της Επιτροπής, και κυρίως από τα έξι εξωτερικά μέλη που δεν προέρχονται από το ΤΕΙ Κρήτης.

Η Επιτροπή   αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:

1.            Γεωργαντάς Ηλίας, Γενικός Γραμματέας ΥΠΠΕΘ και καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

2.            Βογιατζή Ελένη, καθηγήτρια ΤΕΙ Θεσσαλίας,

3.            Δρακάκης Μανώλης, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

4.            Κατσαράκης Νικόλαος, Πρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

5.            Μανιός Θρασύβουλος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

6.            Παναγιωτάκης Γιώργος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,

7.            Παπαδογιάννης Νεκτάριος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης,

8.            Σαριδάκης Ιωάννης, καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης,

9.            Ταβερναράκης Νεκτάριος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ι.Τ.Ε.,

10.            Τσίνας Αναστάσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

11.            Φλώρος Χρήστος, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Κρήτης.

Επιστολή- πρόταση της Πρυτάνεως του Παν. Αιγαίου Χρ. Βιτσιλάκη προς την Επιτροπή “Γαβρόγλου”  

Ευθεία πρόταση συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το ΤΕΙ Κρήτης έχει  κάνει η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, με επιστολή της, στις 17-12-18 , προς την αρμόδια Επιτροπή “Γαβρόγλου”.

Η εκδήλωση αυτή ενδιαφέροντος έρχεται ως συνέχεια σχετικών αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου μας, που μεταξύ άλλων έλαβαν υπόψη και τα δεδομένα της συνάντησης εργασίας μεταξύ εμού της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης κ. Νίκο Κατσαράκη, κατά την οποία κατεγράφη αμοιβαίως η εκτίμηση ότι η συνένωση των δύο Ιδρυμάτων διασφαλίζει και για τα δύο σημαντικότατα οφέλη και αναπτυξιακές προοπτικές,  τονίζει στην επιστολή της η Πρύτανισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς την Επιτροπή “Γαβρόγλου” και σημειώνει.

Α. Με την παρούσα σας υποβάλλουμε και εγγράφως το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Αιγαίου να συμμετάσχει στο διάλογο που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής σας σχετικά με το μέλλον του ΤΕΙ Κρήτης, με προοπτική τη συνένωσή του με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προς μια κοινή δημιουργική και αναπτυξιακή πορεία και με όρους σεβασμού και προώθησης της επιστημονικής εγκυρότητας και ιδρυματικής ακεραιότητας του ΤΕΙ Κρήτης.

Β. Με βάση τα ανωτέρω παρακαλούμε την Επιτροπή σας όπως στο πλαίσιο του έργου της εξετάσει την ανωτέρω πρόταση και βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για τη δια ζώσης διεξοδικότερη ανάπτυξη των επιμέρους διαστάσεων του θέματος και συζήτηση επ ́ αυτού σε σχετική συνεδρίασή σας.

Η Πρυτάνισσα  του Παν. Αιγαίου κλείνει την επιστολή της ως εξής: “Με ιδιαίτερη εκτίμηση αναμένουμε τη θετική σας απόκριση”.

Σχόλια (38)

 
@ Πώποτας
09 Ιαν 2019 19:05

Η Νέα Υόρκη (η πολιτεία) έχει το State University of New York (SUNY), το City University of New York (CUNY, με εγκαταστάσεις μόνο στην ομώνυμη πόλη) και πάνω από 100 άλλα κολλέγια στα οποία φοιτούν περισσότεροι από 500.000 φοιτητές κάθε χρόνο.

Καταλαβαίνουν όλοι οι σχολιαστές ότι η Αττική σαν περιφέρεια της Ελλάδας, δημογραφικά και οικονομικά, είναι σαν η Νέα Υόρκη (η πολιτεία) των ΗΠΑ να συγκεντρώνει περίπου 130 εκατομμύρια πληθυσμό και κοντά στο 40% της συνολικής ερευνητικής χρηματοδότησης;

Με ποια λογική λοιπόν πρέπει να επιμένουμε να λειτουργούν αποκομμένα τμήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, χωρίς προσωπικό, υποδομές και χωρίς να βγάζουν αποφοίτους; Θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερη εκπαίδευση και έρευνα στη χώρα και τους κατοίκους της ή να διαιωνίσουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας μέσω ενοικιαζόμενων δωματίων;

 
Διονύσης Κόκοτας
09 Ιαν 2019 16:01

Πόσο είναι το ΑΕΠ της Σουηδίας; Πόσους εισερχόμενους φοιτητές έχει κάθε χρόνο για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά προγράμματα;

Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται πάνω από 10 ή 12 ΑΕΙ; Συγκρίνεται με τα μεγέθη της Ολλανδίας στα πανεπιστήμια και την οικονομία;

Το να μην έχουμε 35 ΑΕΙ με τμήματα εξαπλωμένα από τη Δράμα μέχρι την Καλαμάτα και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο, σε κάθε χωριό, κωμόπολη, νησί και πόλη, δε σημαίνει ότι θα γυρίσουμε στο μακρινό παρελθόν.

Αν αντιθέτως συνεχίσουμε να σπαταλάμε τους πόρους των ΑΕΙ θα γυρίσουμε πριν το 1820, γιατί θα φύγουν όλοι οι νέοι άνθρωποι και η χώρα δε θα έχει μέλλον!

 
Πώποτας
08 Ιαν 2019 21:39

Πόσα ΑΕΙ άραγε έχει η Σουηδία, Φιλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Πορτογαλία και άλλες χώρες με παρόμοιο και μικρότερο πληθυσμό με τη χώρα μας.
Μήπως η Ελλάδα να έχει δύο ΑΕΙ ένα στην Αθήνα και Ένα στη Θεσσαλονίκη, εμπρός πίσω λοιπόν όπως έλεγε και ο Πώποτας.

 
τελικά;
08 Ιαν 2019 17:26

τι έγινε σήμερα στη 2 συνάντηση της επιτροπής;;

 
ΑΕΙ σε Αττική Θεσσαλονίκη
08 Ιαν 2019 16:39

Στις άλλες χώρες δεν έχουν συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιώαννινα, Βόλος κ.α.). Στην Ελλάδα μεταπολεμικά είναι σαν να έχουμε στην Αττική ένα Παρίσι ή ένα Λονδίνο 30 εκατομμυρίων.

Δεν αλλάζει αυτή η πραγματικότητα με την ίδρυση τμημάτων στη Λήμνο, το Ληξούρι, τη Φλώρινα, τη Λαμία, τη Κόρινθο, την Ιεράπετρα, την Κέρκυρα, τη Καβάλα, το Ναύπλιο.

Απλώς εδώ και 45 χρόνια στις στρεβλώσεις τις περιφερειακής ανάπτυξης προσθέτουμε τις στρεβλώσεις της χωροταξικής οργάνωσης των ΑΕΙ, δημιουργώντας τμήματα για να συντηρούνται καταστήματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

@Σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης

 
@@Σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης
08 Ιαν 2019 09:12

Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι αναφέρομαι σε διοικητικές περιφέρειες και όχι σε πόλεις; Για να σε βοηθήσω λίγο θα διαπιστώσεις ότι προτείνω ένα ΑΕΙ για κάθε 600000 (+ -) περίπου πληθυσμό. Συνεπώς τα κριτήρια για το σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης που προτείνω είναι πληθυσμιακά ( πηγάζει από την ανάγκη παροχής εκπαίδευσης ενός κράτους προς τους πολίτες του ) και χωροταξικά ( πηγάζει από την ανάγκη της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης του κράτους ). Επειδή λοιπόν στις αναπτυγμένες χώρες εφαρμόζουν τα κριτήρια που ανέφερα, δεν υπάρχει σε καμία τέτοια χώρα η υπερσυγκέντρωση ΑΕΙ στις πρωτεύουσες και συμπρωτεύουσες αυτών των χωρών, όπως υπάρχει στην Ελλάδα (βλέπε Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και μάλιστα τα καλύτερα ΑΕΙ τους (τα ενισχύσανε κατάλληλα) είναι σε μικρές πόλεις.

 
αυτόνομο τει και αλλαγές τμημάτων
08 Ιαν 2019 02:23

Η μόνη λύση πλέον ειναι να γίνει αυτόνομο πανεπιστήμιο το τει κρήτης. Να γίνει εσωτερικός επανασχεδιασμός και γενναίες αλλαγές σε σχολές και τμήματα προκειμένου να υπάρχει το ακαδημαικό πλαίσιο για μελλοντική συνένωση με Παν.Κρήτης & Πολυτεχνείο. Δυστυχώς οπως πήγαν τα πράγματα μεχρι στιγμής φαίνεται οτι οι κινήσεις -οπως η συνενωση με το παν.αιγαίου - ειναι ελιγμοί που εξυπηρετούν κοντόφθαλμες λογικές και συμφέροντα τόσο κάποιων στα ανατολικά όσο κ κάποιων στα κεντροδυτικά της κρήτης..

 
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
08 Ιαν 2019 01:05

Τα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να ενωθούν.

Επίσης, να ενωθεί το Παν. Δυτικής Μακεδονίας με το Παν. Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το Παν. Πατρών να απορροφήσει τα τμήματα του Παν. Πελοποννήσου και των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Το Παν. Κρήτης να ενωθεί με το Πολυτεχνείο Κρήτης και να απορροφήσουν τις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΕΙ Κρήτης.

Λύσεις υπάρχουν, βούληση και όραμα είναι που λείπει από τους ακαδημαϊκούς και τους πολιτικούς - είναι δυνατόν να είχαμε φτάσει να λειτουργούν 38 (!!!) πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, χωρίς εισροή ξένων φοιτητών;

https://www.esos.gr/arthra/60665/ta-38-aei-ginontai-23-horis-na-anoixei-...

 
Observator
08 Ιαν 2019 00:35

ΕΑΠ: Το ΕΑΠ ιδρυθηκε για ενα συγκεκριμενο σκοπο. Να δώσει τη δυνατοτητα προπτυχιακης εκπαιδευσης εκτός του συστηματος των Πανελληνιων με βάση την εξ αποστάσεως εκπαιδευση. Αυτο δεν μπορει να το προσφέρουν τα ΑΕΙ. Ομως μεταπτυχιακα προγραμματα προσφέρουν ολα τα ΑΕΙ. Εδω εχει συβει κατι ενδιαφέρον. Μέχρι το Ν4485/2017 τα ΑΕΙ μπορουσαν να εχουν μεταπτυχιακα απο απόσταση, ενω τωρα επιτρεπεται ενα ποσοστο των μαθηματων να ειναι απο απόσταση.

 
Συνενώσεις Πανεπιστημίων
07 Ιαν 2019 23:01

Τα πανεπιστήμια αναγκαστικά θα συμφωνήσουν, δε χρειάζεται η Ελλάδα 20 και παραπάνω ΑΕΙ. Το θέμα είναι να μη χαθεί κι άλλη μια δεκαετία.

 
@Σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης
07 Ιαν 2019 14:43

Αφού προτάσσετε πληθυσμιακά κριτήρια πώς δίνετε 4 (!) ΑΕΙ στη Μακεδονία (βλ. Θεσσαλονίκη) και πχ μόνο 6 στην Αττική ή πχ μόνο 1 στη Θεσσαλία; Μάλλον τοπικιστικά κριτήρια έπρεπε ειπωθεί. Σε κάθε περίπτωση τα πανεπιστήμια δεν κατανέμονται βάσει πληθυσμού σε καμιά ανεπτυγμένη χώρα. Ή μήπως πρέπει να μεταφέρουμε Καίμπριτζ, Οξφόρδη κοκ στο Λονδίνο;

 
Ωραίες οι προτάσεις αλλά έρχονται αργά...
07 Ιαν 2019 11:51

Τόσα χρόνια γιατί δεν έγιναν προτάσεις από τα Πανεπιστήμια για συγχωνεύσεις και συνέργειες; Τώρα ξύπνησαν όλοι και κατηγορούν τις επικείμενες συγχωνεύσεις;

Επίσης, ωραίες οι προτάσεις "να συγχωνευτεί το Χ Πανεπιστήμιο με το Υ ΤΕΙ και το Ζ Πανεπιστήμιο) αλλά συμφωνούν τα Πανεπιστήμια σε αυτό; ΟΧΙ!

Ο μόνος τρόπος να συμφωνήσουν τα Πανεπιστήμια (έστω σε αυτά που έχουν ανακοινωθεί) είναι να δώσει το Υπουργείο κάποιο αντάλλαγμα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, τότε βρίσκεται "αλλού".

 
Σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης
06 Ιαν 2019 23:28

Πριν ξεκινήσουν οι διάφορες συγχωνεύσεις θα έπρεπε (στοιχειώδης λογική) να σχεδιαστεί χωροταξικά η κατανομή των ΑΕΙ, λαμβάνοντας υπόψη τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας σε περιφέρειες και τον πληθυσμό σε κάθε περιφέρεια. Συνεπώς μία λογική κατανομή των ΑΕΙ θα ήταν:
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 1 ΑΕΙ
Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία 4 ΑΕΙ
Ήπειρος, Ιόνιοι Νήσοι 1 ΑΕΙ
Δυτική Ελλάδα 1 ΑΕΙ
Θεσσαλία 1 ΑΕΙ
Στερεά Ελλάδα 1 ΑΕΙ
Αττική 6 ΑΕΙ
Πελοπόννησος 1 ΑΕΙ
Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο 1 ΑΕΙ
Κρήτη 1 ΑΕΙ
Δηλαδή συνολικά 18 ΑΕΙ σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης, εάν στην παραπάνω λογική κατανομής των ΑΕΙ επιβάλλονταν και κάποιες προϋποθέσεις για τη λειτουργία των τμημάτων και της κατανομής των μελών ΔΕΠ, όπως:
α) τα τμήματα τα οποία θα λειτουργούσαν σε κάθε ΑΕΙ θα έπρεπε να διαθέτουν έναν κρίσιμο αριθμό μελών ΔΕΠ (π.χ. τουλάχιστον 20 μέλη ΔΕΠ) και β) η κατανομή των μελών ΔΕΠ μεταξύ των ΑΕΙ να ήταν δίκαια ( σε κάθε ΑΕΙ να υπήρχαν τόσα μέλη ΔΕΠ, όσο είναι το 1/18 του συνολικού αριθμού ΔΕΠ όλων των ΑΕΙ ),
τότε γίνεται αντιληπτό ότι δεν θα υπήρχε αυτή η ασύδοτη ( ενίοτε παράλογη) πανσπερμία τμημάτων και γνωστικών αντικειμένων.

 
Eνοποιήσεις πανεπιστημίων
06 Ιαν 2019 21:53

Τα Πανεπιστήμια πρέπει να συγκεντρώσουν τα τμήματα και τις σχολές τους σε οργανωμένες πανεπιστημιουπόλεις (ενιαίο campus) και να οργανώσουν Τεχνολογικά Πάρκα και Ερευνητικά Κέντρα.

Οι πρυτάνεις πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία για το καλό όλων των ιδρυμάτων και να μην περιμένουν μόνο τους σχεδιασμούς του υπουργείου.

Αν συνεχίσουμε να σπαταλάμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και απασχολούμε όλο το διαθέσιμο προσωπικό για να συντηρούμε δεκάδες τμήματα σε κάθε περιοχή του χάρτη της Ελλάδας, σε 10 χρόνια πάλι θα συζητάμε για τα ίδια προβλήματα: υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, ανεπάρκεια υποδομών και φοιτητικής μέριμνας, χαμηλοί δείκτες διεθνοποίησης στην έρευνα και την ανταγωνιστικότητα, φυγή αποφοίτων και διδασκόντων στο εξωτερικό.

 
Θάλεια
06 Ιαν 2019 20:38

1) Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μπορεί να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ελλάδας μιας και αντιστοιχεί ιστορικά και γεωγραφικά στον χώρο αυτό και περιλαμβάνει πόλεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Επίσης επιβάλλεται να εξεταστεί η ανακατανομή των τμημάτων σε σχολές, καθώς είναι πολύ πρόχειρη. Τίθενται ζητήματα όχι απλά βιωσιμότητας αλλά και καθημερινών αξεπέραστων προβλημάτων στην εξυπηρέτηση των αναγκών των φοιτητών αλλά και στη λειτουργία των τμημάτων

2) Το ΕΑΠ δεν μπορεί να παραμένει άλλο με συμβασιούχους διδάσκοντες, χωρίς πρυτανεία και πτυχία στον αέρα χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. Αυτή η κατάσταση υποσκάπτει την όλη λειτουργία του, εκτός αν θέλουν να το μετατρέψουν σε ΑΕΙ μόνο μεταπτυχιακών και με "περαστικούς" διδάσκοντες, διοίκηση κλπ. Κάποτε πρέπει να ενδιαφερθεί κάποιος και γι' αυτό και για τους πτυχιούχους του.

3) Το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να παραμένει εκτός συγχωνεύσεων επειδή "απλά μπορεί". Το ίδιο ισχύει και για το Κρήτης. Γιατί να μην γίνει μια συγχώνευση με παρεμφερή τμήματα? Γιατί τα Πολυτεχνεία μένουν εκτός συγχωνεύσεων? Είναι τυχαίο?

 
Τζωρτζ
06 Ιαν 2019 20:35

Για ποιο λόγο κάποιοι σχολιαστές στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα επιμένετε να γράφετε για συνενώσεις μεταξύ Πανεπιστημίων?? Αυτό που έγινε με τα ΤΕΙ, δεν πρόκειται να συμβεί με τα Πανεπιστήμια. Κανένας πρύτανης Πανεπιστημίου δεν πρόκειται να υπογράψει τη συνένωση του ιδρύματός του με άλλο ίδρυμα (εκτός αν είναι ΤΕΙ και αυτό γιατί διατηρείται η ονομασία του πρώτου ιδρύματος)...

 
Πτυχιούχος TEI, MSc
06 Ιαν 2019 20:00

@Observator
Επειδή εδώ κάποιος είναι αμαθής και ως εκ τούτου άσχετος, μήπως θα μπορούσες να μου επικαλεστείς πολύ επιγραμματικά τους "διαφορετικούς" νόμους που διέπονται τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια?

 
Πανεπιστήμιο και Δημοτικό 2030
06 Ιαν 2019 17:54

1) Το ΤΕΙ Κρήτης είναι αδύνατον να ενωθεί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου χωρίς να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα. Η μόνη λογική λύση είναι τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης να απορροφηθούν από το νέο ΑΕΙ Κρήτης, το οποίο θα προκύψει από τη συνένωση του Πανεπιστημίου με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

2) Το ΑΠΘ πρέπει να συνενωθεί με το ΠΑΜΑΚ και ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σε ένα νέο ΑΕΙ, με την ονομασία Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας θα απορροφηθούν από αυτό το νέο μεγάλο ίδρυμα, καθώς ξενόγλωσσα προγράμματα (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) μπορούν πλέον να προσφέρουν όλες οι σχολές των ΑΕΙ. Το ΔΠΘ θα έπρεπε να είχε ενωθεί με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

3) Το ΕΑΠ πρέπει να αποκτήσει μόνιμο προσωπικό και πρυτανική αρχή.

4) Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να απορροφήσει τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και να διατηρήσει σχολές μόνο σε δύο ή το πολύ τρεις πόλεις (πχ. Λάρισα, Βόλος, Τρίκαλα).

5) Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει να απορροφήσει τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, με στόχο μέχρι το 2025 να δημιουργηθεί ένα νέο ισχυρό ΑΕΙ Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας.

6) Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πρέπει να συνενωθεί με το Παν. Δυτικής Μακεδονίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα τοπικά ΤΕΙ (Ιονίων Νήσων, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου), με στόχο μέχρι το 2025 να δημιουργηθεί ένα νέο ισχυρό ΑΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

7) Σε επόμενη φάση, μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο απορρόφησης των τμημάτων του Παν. Αιγαίου από το νέο ΑΕΙ Κρήτης.

8) Στην Αττική και τον Πειραιά πρέπει να γίνουν ενοποιήσεις μεταξύ Σχολών και Ιδρυμάτων πχ. (ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Πάντειος, Χαροκόπειος) (ΕΜΠ, ΓΠΑ) και τα πρώην τμήματα των ΤΕΙ (Αθηνών, Πειραιά, ΑΣΠΑΙΤΕ) να απορροφηθούν από τις πανεπιστημιακές σχολές.

9) Κανόνες τονισμού για την ελληνική γλώσσα συνήθως διδάσκονται στο σχολείο. Δε χρειάζεται να έχεις τελειώσει σχολή πανεπιστήμιου, μόνο το Δημοτικό.

 
Observator
06 Ιαν 2019 13:59

Τι σημαίνει ΤΕΙ? Σημαίνει Τεχνολογικό Εκπαιδευτικο Ιδρυμα. Ποια η διαφορά από ενα Πανεπιστημιο? Υπάρχουν δυο διαφορές. Η μια ειναι τυπική και ειναι το οτι η λειτουργία τους διέπεται απο διαφορετική νομοθεσία από αυτή των Πανεπιστημιων. Η δευτερη και ουσιαστική είναι ότι το διδακτικό προσωπικο δεν εχει απαραιτητα διδακτορικό αλλά μάστερ. Επειδη γίνεται αναφορά για το ΤΕΙ Κρητης. Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ (του οποιου σχεδον ολοι οι διδάσκοντες εχουν διδακτορικο) δεν έχει νοημα να γινει απλά ενα πανεπιστημιακό τμημα με 4 ετη σπουδών, αλλά να συγχωνευτει με το τμημα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και να γινει τμημα μηχανικών υπολογιστών και ηλεκτρολογων με 5 ετη σπουδών, δηλ. κανονικο πολυτεχνικο τμημα. Ας δούμε το Τμημα Τεχνολογων Γεωπόνων. Εχει διδακτικο προσωπικο 14 ατομων και 10 έχουν διδακτορικο. Για να γινει 5ετες πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 ατομα προσωπικό με διδακτορικο επομένως μπορει να παραμείνει οπως ειναι. κοκ Για να γινουν ολα αυτά δεν ειναι απαραίτητο να γίνει εννοποιηση με κάποιο πανεπιστημιο ή πολυτεχνειο. Αυτο που χρειάζεται ειναι κυρίως νέες θέσεις και εσωτερικές συγχωνεύσεις οσο αυτό ειναι εφικτό.

 
Πανεπιστήμια και Τει
06 Ιαν 2019 07:42

Δεν θα αναφερθω συγκεκριμενα στο τει Κρητης μονο. Θα αναφερθω σε ολα τα τει και τα πανεπιστημια. Πιστευω, πως τα τει Πειραιας και Αθηνας δεν θα επρεπε να συγχωνευτουν μεταξυ τους. Τα τει Αθηνας και Πειραιας και η ασπαιτε καλο θα ηταν να συγχωνευτουν με πανεπιστημια της Αθηνας. Για παραδειγμα, το τει Αθηνας θα επρεπε να απορροφηθει απο το πανεπιστημιο Αθηνων, το γεωπονικο πανεπιστημιο Αθηνων, την ανωτατη σχολη καλων τεχνων και το ΕΜΠ. Το τει Πειραιας επρεπε να απορροφηθει απο το πανεπιστημιο Πειραιως και απο το ΕΜΠ. Η ασπαιτε να απορροφηθει απο το ΕΜΠ. Η καθε σχολη των τει, στις αντιστοιχες σχολες των πανεπιστημιων.

Το τει Θεσσαλονικης απο το ΑΠΘ. Το τει ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης απο το δημοκριτειο πανεπιστημιο Θρακης. Το τει κεντρικης Μακεδονιας απο το ΑΠΘ ή και απο το πανεπιστημιο Μακεδονιας. Το τει δυτικης Μακεδονιας απο το πανεπιστημιο δυτικης Μακεδονιας. Τα τει Θεσσαλιας και στερεας Ελλαδας να απορροφηθουν απο τα πανεπιστημια που προκειται να συγχωνευσουν. Το τει Πελοποννησου απο το πανεπιστημιο Πελοποννησου. Το τει δυτικης Ελλαδας απο το πανεπιστημιο Πατρων. Το τει Κρητης απο το πανεπιστημιο Αιγαιου. Το τει ιονιων νησων απο το ιονιο πανεπιστημιο. Το τει Ηπειρου απο το πανεπιστημιο Ιωαννινων. Το Ελληνικο ανοικτο πανεπιστημιο να παραμεινει ετσι οπως ειναι. Το διεθνες πανεπιστημιο Ελλαδος να παραμεινει μαλλον ετσι οπως ειναι, με ξενα προγραμματα προπτυχιακων και μεταπτυχιακων σπουδων ή και Ελληνικα προγραμματα αν γινεται.

 
Πανεπιστήμιο
06 Ιαν 2019 02:42

Το τει Κρητης μια χαρα μπορει να συγχωνευτει με το πανεπιστημιο αιγαιου. Δεν χρειαζεται να γινει αυτονομο πανεπιστημιο, αλλα και ουτε να συγχωνευτει με το πανεπιστημιο Κρητης. Οι περισσοτερες σχολες του τει κρητης τεροιαζουν με τις σχολες του πανεπιστημιου αιγαιου. Με ενα ψαξιμο στη google το καταλαβαινεις.
Δεν χρειαζεται να διαφωνει ο κυριος Γαβρογλου.

 
Πανεπιστήμιο
06 Ιαν 2019 02:01

Ο κυριος Γαβρογλου γιατι δεν θελει να συγχωνευσει το τει Κρητης με το πανεπιστημιο αιγαιου; Επισης, το τει Κρητης θα μπορουσε να συγχωνευτει και με το πανεπιστημιο κρητης. Το τει κρητης δεν χρειαζεται να μεινει αυτονομο.

 
Ενιαίο ΑΕΙ Κρήτης
06 Ιαν 2019 00:58

Άμεση συνένωση του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με απορρόφηση των τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης και προσθήκες σε όσα αντικείμενα χρειάζονται (πχ. Σχολή Γεωπονίας και Διατροφής, Νομική Σχολή).

Ένα ισχυρό και ενιαίο ΑΕΙ χρειάζεται η Κρήτη. Όχι άλλα λάθη, όχι άλλος χαμένος χρόνος σε ατελέσφορα τοπικιστικά σχέδια.

Το ίδιο πλάνο ενοποίησης πρέπει να ακολουθήσει και η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Θράκη και η Ήπειρος.

https://www.esos.gr/arthra/60588/shedio-nomoy-gia-neo-panepistimio-thess...

 
Mediterranean University of Science and Technology
05 Ιαν 2019 23:57

@ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Το ατομικό συμφέρον... κρίμα!
Σε λίγο θα ακούσουμε και περί Γεωπονικού Πανεπιστημίου Κρήτης κι όλοι οι άλλοι του πεταματού.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ αν θες να προσδώσεις διεθνή χαρακτήρα,

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ αν θες να μην καταληξεις πανεπιστημιο εφαρμοσμένων επιστημών με την επόμενη κυβέρνηση,

ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ αν θες έδρα στο Ηράκλειο,

αλλά επειδή η Κρήτη έχει ήδη Πανεπιστήμειο και Πολυτεχνείο,
αν θες να είσαι πραγματικά χρήσιμος, βιώσιμος, διεθνής, διαφορετικός και να μην καταλήξεις πανεπιστημιακι εφαρμοσμένων επιστημών, τότε

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

MEDITERRANEAN UNIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (M.U.S.T.)

 
student
05 Ιαν 2019 22:55

@Νικήτας είσαι σίγουρος? Σε γνωστούς που έχω είναι οι πρώτοι που αξιολογούνται στα καλύτερα βιογραφικά ηλεκτρολόγων-μηχανικών με διαφορά!!!

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
05 Ιαν 2019 21:41

Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κρήτης θα πρέπει ίσως να μετονομαστεί το ΤΕΙ Κρήτης αφού οδεύει προς πανεπιστημιοποίση, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια για το συγκεκριμένο Ίδρυμα. Βρίσκεται πολύ ψηλά στις διεθνής κατατάξεις και θεωρείται το κορυφαίο ΤΕΙ στην Ελλάδα.

 
Νικήτας
05 Ιαν 2019 20:54

Το Τει Πάτρας γιατι το παιζει δυσκολο? μιας και στις αξιολογησεις ειναι απο τα χειροτερα τει της χωρας! Του δινεται η ευκαιρια να ενωθει με το πανεπιστημιο πατρων και αυτο στον κοσμο του!!

 
KΩΣΤΑΣ
05 Ιαν 2019 20:50

Γιατί μήπως του χάλασε τα σχέδια η κυρία Πρύτανης;

 
Στις προθέσεις του Υπουργού
05 Ιαν 2019 20:23

Τι αυτοδιοίκητο και πράσινα άλογα; Διαμήνυσε...

 
Αυτόνομο ΤΕΙ Κρήτης
05 Ιαν 2019 19:35

Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος από το καλοκαίρι και την επίσκεψη του Υπουργού, όπου συζητήθηκε η αυτονομία. Πρέπει η επιτροπή να κινηθεί γρήγορα.

Αυτό που προβληματίζει είναι η απουσία σχετικής απόφασης της Συγκλητου του ΤΕΙ Κρήτης στην πρόταση αυτόνομου Πανεπιστημίου.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ