ΜΑΘΗΤΕΣ

Αργία για τα σχολεία η ημέρα των Τριών Ιεραρχών

Καταργήθηκε η διάταξη που όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.
Δημοσίευση: 07/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 32 του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής.

Παράλληλα, καταργήθηκε  η περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄112) η οποία όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.

Επίσης η κείμενη νομοθεσία   ορίζει ρητά ότι η ίδια ημέρα αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 

Σχόλια (12)

 
@Σωτηρης
16 Ιαν 2019 07:17

Το πήγατε σε άλλο επίπεδο..

 
Σωτηρης
16 Ιαν 2019 06:10

Στις προηγμένες χώρες μετα από έρευνα καθε 6 εβδομαδες κλεινουν για μια εβδομάδα. Αυτό το χρειαζεται η λειτουργια μνημης του εγκεφαλου του παιδιου.Εξω λοιπον 1 προς 6=1.66 διακοπες. Εδω 2 προς 15=1.33
.

 
ph
09 Ιαν 2019 07:59

Σχετικά με τις αργίες πρέπει να γνωρίζουμε ότι σ όλη την κεντρική και δυτική Ευρώπη υπάρχουν, εκτός του Πάσχα και των Χριστουγέννων (από 2 εβδομάδες), 2 εβδομάδες το Φεβρουάριο και 1,5-2 εβδομάδες το Νοέμβριο. Βέβαια, τα σχολεία ανοίγουν την 1η Δευτέρα του Σεπτέμβρη και κλίνουν τέλος Ιουνίου.

 
Δημήτρης
08 Ιαν 2019 09:02

Δεν είναι αργία για τους δημόσιους υπαλλήλους! Έλεος με το κοινωνικό αυτοματισμο !! Τα παιδιά μας είναι δημοσιοι υπάλληλοι? Είναι κάποες εθιμοτυπικες αργίες που μπορούμε να συζητήσουμε αν έπρεπε να υπάρχουν η οχι. Αλλα οχι ολα να αναγονται στο να κανει κοπανα μια μικρή μεριδα δημοσίων υπαλλήλων που στο κάτω κάτω τους έχουμε ανάθεση την επιμορφωση των παιδιών μας.

 
Λευτέρης
07 Ιαν 2019 20:04

Δυστυχώς αγαπητοί μου συνάδελφοι, τα σχολεία μας παραμένουν κλειστά για πολλούς λόγους και πρέπει να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη για τις πραγματικές ημέρες λειτουργίας των Σχολείων μας. Απαριθμώ μερικούς "λόγους" για να μην γίνεται μάθημα:
Περίπατοι, εκδρομές, πρόβες πάσης φύσεως, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων κλπ, καταλήψεις, και πολλά άλλα.
Ένα ακόμη παράδειγμα της κακοδαιμονίας μας:
Σωστά, μεν , η πολιτεία έκρινε σκόπιμο να καταργήσει τις δικαιολογημένες απουσίες, όμως τα σχολεία δέχονται τώρα σωρεία δικαιολογητικά από νοσοκομεία , κλινικές κλπ δημόσια και ιδιωτικά. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθούν δραματικά οι απουσίες των μαθητών. Δηλαδή μια τρύπα στο νερό !

 
τεμ
07 Ιαν 2019 19:52

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι αργίες και οι διακοπές δεν θεσπίστηκαν επειδή η εκάστοτε κυβέρνηση λατρεύει τους εκπαιδευτικούς, αλλά για τους μαθητές και τους γονείς τους. Με το ίδιο σκεπτικό λίγο έλειψε να εφαρμοστεί στο παρελθόν και επανήλθε ως πρόταση πρόσφατα από τους ξενοδόχους η εβδομάδα χειμερινών διακοπών, ώστε οι οικογένειες να πηγαίνουν χειμερινές διακοπές! Αν αυτό ψηφιστεί, δεν θα ψηφιστεί για να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί για σκι!

 
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
07 Ιαν 2019 17:55

Καλή χρονιά, συμφωνώ με τον συνάδελφο (;) Δον Κιχώτη για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Νομιζω ότι και οι διακοπές του Πάσχα θα έπρεπε να μειωθούν έστω σε μία εβδομάδα. Δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν τα σχολεία κλειστά. Όσον αφορά την αργία των Τριών Ιεραρχών ίσως να είναι και μία πρόσχημη δικαιολογία υποβάθμισης και υποτίμησης της εορτής αυτής. Ας μη ξεχνάμε ότι σχεδόν όλα τα επαγγέλματα έχουν μία ημέρα αργίας λόγω θρησκευτικού Αγίου (δικαστές κτλ. Αγίου Διονυσίου, αρτοποιοί Αγίου Παντελεήμονος, ηλεκτρολόγοι Αγίας Τριάδος κτλ) Επίσης ας μη ξεχνάμε και τις τοπικές αργίες κάθε τόπου.Καλή χρονιά.

 
τεμπελόσκυλο του δημοσίου
07 Ιαν 2019 17:21

Εγώ πάντως που σήμερα δεν πήγα για δουλειά στο σχολείο, για να δουλέψει επιτέλους και το Δημόσιο, διόρθωνα μερικά από τα 250 γραπτά που είχα στο σπίτι από διαγωνίσματα, εργασίες κλπ., πράγμα που έκανα όλες σχεδόν τις μέρες των διακοπών, όπως και κάθε χρόνο... Και το Πάσχα το ίδιο... Εσείς, αγαπητέ μου, με το πρώτο σας σχόλιο, κακώς δεν διοριστήκατε εκπαιδευτικούλης για να κάθεστε όπως εμείς 15 μέρες τα Χριστούγεννα, άλλες 15 το Πάσχα και 4 μήνες το καλοκαίρι!!!! Κρίμα που δεν το σκεφτήκατε!!!

 
@Λευτέρης
07 Ιαν 2019 12:58

Η Ελλάδα δεν είναι άθρησκο κράτος. Στο σύνταγμα αναφαίρετε ότι Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Μπορείς εσύ και όλοι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να λέτε ότι θέλετε αλλά οι μέρες σας είναι μετρημένες. Με ψέματα πήρατε την κυβέρνηση και λυσσομανάτε μην τη χάσετε αλλά εις μάτην. Καλή χρονιά και καλή λευτεριά στην Ελλάδα.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
07 Ιαν 2019 12:29

Αργία των Τριών Ιεραρχών...στο Πολυτεχνείο μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις..
Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ..

 
Δον Κιχώτης
07 Ιαν 2019 12:25

Για λίγα ψηφαλάκια που θέλουν να κερδίσουν, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην αμαρτία! Δείτε τι λένε οι Άγιοι της Εκκλησίας μας:

«...Από τον κόπο της εργασίας δεν δικαιούται να εξαιρεθεί κανείς. Και ο ίδιος ο Χριστός, παρατηρεί ο Μέγας Καππαδόκης, «κατά την πρώτην ηλικίαν τοις γονεύσιν υποτασσόμενος, άπαντα πόνον σωματικόν πράως και ευπειθώς συνδιέφερεν». Γιατί, βέβαια, η υποταγή στους γονείς αποδεικνύει, ότι υπέμεινε τους κόπους με ευπείθεια[26]. Άλλωστε, και πριν αρ­χίσει το δημόσιο σωτηριώδες έργο του ο Χριστός, είναι γνω­στό από το Ευαγγέλιο, ότι ασκούσε την εργασία του ξυλουργού [27].

Αλλά και ο κορυφαίος των Αποστόλων, ο απόστολος Παύλος, εργαζόταν όχι μόνο την ήμερα αλλά και τη νύχτα. Αυτός, που, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, δεν ήταν καθόλου τυχαίος άνθρωπος, αλλά ήταν εκείνος, που διέτασσε δαιμό­νια, ήταν δάσκαλος όλης της οικουμένης και είχε την φροντί­δα για την Εκκλησία σ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο, και δι­καιούνταν να ζει από το κήρυγμα του Ευαγγελίου[28].

Κατά τον Μέγα Βασίλειο, η εργασία συνιστάται μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού και του μέτρου, ενώ η αργία χαρακτηρίζεται από την ίδια την Αγία Γραφή ως «αταξία»[29]. Ο μέγας Ιεράρχης υπενθυμίζει εδώ την Β' Επιστολή του α­ποστόλου Παύλου προς τους συμπολίτες μας Θεσσαλονικείς.

«Ακούομέν τινας εν υμίν ατάκτως περιπατούντας, μηδέν εργαζομένους»[30]. Αλλά και για τον εαυτό του ο απόστολος Παύ­λος στην ίδια Επιστολή σημειώνει: «Ουκ ητακτήσαμεν εν υ­μίν, ουδέ δωρεάν άρτον εφάγομεν παρά τινος, αλλ' εν κόπω και μόχθω νύκτα και ημέραν εργαζόμενοι προς το μη επιβαρήσαί τινα υμών»[31]. Ο απόστολος Παύλος σημειώνει ιδιαίτε­ρα τον χειρωνακτικό χαρακτήρα της εργασίας του λέγοντας: «ταις χρείαις μου και τοις ουσι μετ' εμού υπηρέτησαν αι χεί­ρες αύται».[32]

Κατά συνέπεια, αν η εργασία σηματοδοτείται θετικά ως αγαθό, η αργία απορρίπτεται και χαρακτηρίζεται απερίφραστα ως κακό[33]. Η εργασία ανήκει στα «κατά φύσιν», ενώ η αργία ανήκει, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, στα «παρά φύσιν». Έτσι, «παρά φύσιν εστί το αργείν»[34]. Η αργία, κατά τον ίδιο Ιεράρχη, είναι «κακίας μέρος, μάλλον δε και υπόθεσις και ρί­ζα πονηρά», αφού «πάσαν κακίαν εδίδαξεν η αργία»[35], και ει­δικότερα, «διδάσκαλος πονηρίας εγένετο εξ αρχής τοις αγαπώσιν αυτήν»[36]. Και, όπως η σωματική αργία βλάπτει το σώμα, έτσι και η αργία των αγαθών κινήσεων της ψυχής βλάπτει και εξασθενίζει την ψυχή [37].'Ο,τι είναι το χαλινάρι στο άλογο, είναι στην ανθρώπινη φύση η εργασία [38].Επειδή η παρούσα ζωή είναι τόπος ασκήσεως και παιδαγωγίας, και επειδή η άνεση και η απραξία καταστρέφουν τους περισσότε­ρους ανθρώπους, ο Θεός μας έδωσε και ασχολίες και κόπο, λέγει ο ιερός Πατέρας, ώστε να λειτουργούν σαν κάποια χα­λινάρια, για να συγκρατούν και να τιθασσεύουν την υπερη­φάνεια του νου μας[39]. Και, ενώ σε όλους γενικά η αργία ενεργεί διαβρωτικά[40], όταν συμβεί να επιβληθεί στη νεότητα, τό­τε αυτή «θηρίου παντός αγριωτέρα γίνεται»[41].

Απαντώντας στο ερώτημα: «ει χρη εργάζεσθαι», ο Μ. Βασίλειος αποδοκιμάζει την αργία και θεμελιώνει βιβλικά την αναγκαιότητα της εργασίας. Όταν ο απόστολος Παύλος παραγγέλλει στους Θεσσαλονικείς: «ει τις ου θέλει εργάζε­σθαι, μηδέ εσθιέτω»[42], υπογραμμίζει, κατά τον Μ. Βασίλειο, το πόσο κακό είναι η αργία. Όπως είναι αναγκαία η καθημε­ρινή τροφή, έτσι είναι αναγκαία και η εργασία. Και, επειδή ο ίδιος ο Χριστός συνέδεσε την οκνηρία με την πονηρία λέγον­τας εκείνο το γνωστό: «πονηρέ δούλε και οκνηρέ» [43], θα πρέ­πει να φοβάται κανείς, μήπως κατά την ημέρα της κρίσεως ζητηθεί η εργασία, που αναλογεί στη δύναμή μας από Εκεί­νον, που μας έδωσε την δύναμη να εργαζόμαστε»[44]...»

Απόσπασμα από την ομιλία του καθηγητή κ. Δημητρίου Ι. Τσελεγγίδη που εκφωνή-θηκε κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου 2001) στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 
Λευτέρης
07 Ιαν 2019 11:04

Είναι μεγάλη υποκρισία σε ένα άθρησκο κράτος να υπάρχουν θρησκευτικές αργίες μόνο για δημόσιους υπαλλήλους. Ούτε σήμερα , ούτε των τριών ιεραρχών , ούτε η τοπική θρησκευτική εορτή έπρεπε να είναι αργίες και να είναι κλειστά τα σχολεία!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.