Αργία για τα σχολεία η ημέρα των Τριών Ιεραρχών

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 32 του Σχεδίου Νόμου για το Παν. Δυτικής Αττικής.
Παράλληλα, καταργήθηκε η περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄112) η οποία όριζε ότι στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά την ημέρα αυτή πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.
Επίσης η κείμενη νομοθεσία ορίζει ρητά ότι η ίδια ημέρα αποτελεί ημέρα αργίας για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Μεταπτυχιακό: Αειφορική Διαχείριση
- Μεταπτυχιακό: Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
- Το νέο e - Newsletter του Πανεπιστημίου Κρήτης
- ΠΕΚ: Το Υ.ΠΑΙ.Θ. «αναβαθμίζει» τα ΕΠΑΛ καταργώντας ολιγομελή τμήματα
- «Ειδική Αγωγή» 4μηνο Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ
- Ανακλήσεις αποσπάσεων εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης
- Εγκύκλιος με οδηγίες για τα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά Σχολεία
- Εγκύκλιος για την κάλυψη λειτουργικών κενών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία
- Η απόφαση για τη διαδικασία εκλογών στα Πανεπιστήμια για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης
- Οι πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δ.ΥΠ.Α.
Σχόλια (12)
Το πήγατε σε άλλο επίπεδο..
Στις προηγμένες χώρες μετα από έρευνα καθε 6 εβδομαδες κλεινουν για μια εβδομάδα. Αυτό το χρειαζεται η λειτουργια μνημης του εγκεφαλου του παιδιου.Εξω λοιπον 1 προς 6=1.66 διακοπες. Εδω 2 προς 15=1.33
.
Σχετικά με τις αργίες πρέπει να γνωρίζουμε ότι σ όλη την κεντρική και δυτική Ευρώπη υπάρχουν, εκτός του Πάσχα και των Χριστουγέννων (από 2 εβδομάδες), 2 εβδομάδες το Φεβρουάριο και 1,5-2 εβδομάδες το Νοέμβριο. Βέβαια, τα σχολεία ανοίγουν την 1η Δευτέρα του Σεπτέμβρη και κλίνουν τέλος Ιουνίου.
Δεν είναι αργία για τους δημόσιους υπαλλήλους! Έλεος με το κοινωνικό αυτοματισμο !! Τα παιδιά μας είναι δημοσιοι υπάλληλοι? Είναι κάποες εθιμοτυπικες αργίες που μπορούμε να συζητήσουμε αν έπρεπε να υπάρχουν η οχι. Αλλα οχι ολα να αναγονται στο να κανει κοπανα μια μικρή μεριδα δημοσίων υπαλλήλων που στο κάτω κάτω τους έχουμε ανάθεση την επιμορφωση των παιδιών μας.
Δυστυχώς αγαπητοί μου συνάδελφοι, τα σχολεία μας παραμένουν κλειστά για πολλούς λόγους και πρέπει να είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη για τις πραγματικές ημέρες λειτουργίας των Σχολείων μας. Απαριθμώ μερικούς "λόγους" για να μην γίνεται μάθημα:
Περίπατοι, εκδρομές, πρόβες πάσης φύσεως, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων κλπ, καταλήψεις, και πολλά άλλα.
Ένα ακόμη παράδειγμα της κακοδαιμονίας μας:
Σωστά, μεν , η πολιτεία έκρινε σκόπιμο να καταργήσει τις δικαιολογημένες απουσίες, όμως τα σχολεία δέχονται τώρα σωρεία δικαιολογητικά από νοσοκομεία , κλινικές κλπ δημόσια και ιδιωτικά. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθούν δραματικά οι απουσίες των μαθητών. Δηλαδή μια τρύπα στο νερό !
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι αργίες και οι διακοπές δεν θεσπίστηκαν επειδή η εκάστοτε κυβέρνηση λατρεύει τους εκπαιδευτικούς, αλλά για τους μαθητές και τους γονείς τους. Με το ίδιο σκεπτικό λίγο έλειψε να εφαρμοστεί στο παρελθόν και επανήλθε ως πρόταση πρόσφατα από τους ξενοδόχους η εβδομάδα χειμερινών διακοπών, ώστε οι οικογένειες να πηγαίνουν χειμερινές διακοπές! Αν αυτό ψηφιστεί, δεν θα ψηφιστεί για να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί για σκι!
Καλή χρονιά, συμφωνώ με τον συνάδελφο (;) Δον Κιχώτη για την γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Νομιζω ότι και οι διακοπές του Πάσχα θα έπρεπε να μειωθούν έστω σε μία εβδομάδα. Δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν τα σχολεία κλειστά. Όσον αφορά την αργία των Τριών Ιεραρχών ίσως να είναι και μία πρόσχημη δικαιολογία υποβάθμισης και υποτίμησης της εορτής αυτής. Ας μη ξεχνάμε ότι σχεδόν όλα τα επαγγέλματα έχουν μία ημέρα αργίας λόγω θρησκευτικού Αγίου (δικαστές κτλ. Αγίου Διονυσίου, αρτοποιοί Αγίου Παντελεήμονος, ηλεκτρολόγοι Αγίας Τριάδος κτλ) Επίσης ας μη ξεχνάμε και τις τοπικές αργίες κάθε τόπου.Καλή χρονιά.
Εγώ πάντως που σήμερα δεν πήγα για δουλειά στο σχολείο, για να δουλέψει επιτέλους και το Δημόσιο, διόρθωνα μερικά από τα 250 γραπτά που είχα στο σπίτι από διαγωνίσματα, εργασίες κλπ., πράγμα που έκανα όλες σχεδόν τις μέρες των διακοπών, όπως και κάθε χρόνο... Και το Πάσχα το ίδιο... Εσείς, αγαπητέ μου, με το πρώτο σας σχόλιο, κακώς δεν διοριστήκατε εκπαιδευτικούλης για να κάθεστε όπως εμείς 15 μέρες τα Χριστούγεννα, άλλες 15 το Πάσχα και 4 μήνες το καλοκαίρι!!!! Κρίμα που δεν το σκεφτήκατε!!!
Η Ελλάδα δεν είναι άθρησκο κράτος. Στο σύνταγμα αναφαίρετε ότι Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.
Μπορείς εσύ και όλοι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ να λέτε ότι θέλετε αλλά οι μέρες σας είναι μετρημένες. Με ψέματα πήρατε την κυβέρνηση και λυσσομανάτε μην τη χάσετε αλλά εις μάτην. Καλή χρονιά και καλή λευτεριά στην Ελλάδα.
Αργία των Τριών Ιεραρχών...στο Πολυτεχνείο μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις..
Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ..
Για λίγα ψηφαλάκια που θέλουν να κερδίσουν, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην αμαρτία! Δείτε τι λένε οι Άγιοι της Εκκλησίας μας:
«...Από τον κόπο της εργασίας δεν δικαιούται να εξαιρεθεί κανείς. Και ο ίδιος ο Χριστός, παρατηρεί ο Μέγας Καππαδόκης, «κατά την πρώτην ηλικίαν τοις γονεύσιν υποτασσόμενος, άπαντα πόνον σωματικόν πράως και ευπειθώς συνδιέφερεν». Γιατί, βέβαια, η υποταγή στους γονείς αποδεικνύει, ότι υπέμεινε τους κόπους με ευπείθεια[26]. Άλλωστε, και πριν αρχίσει το δημόσιο σωτηριώδες έργο του ο Χριστός, είναι γνωστό από το Ευαγγέλιο, ότι ασκούσε την εργασία του ξυλουργού [27].
Αλλά και ο κορυφαίος των Αποστόλων, ο απόστολος Παύλος, εργαζόταν όχι μόνο την ήμερα αλλά και τη νύχτα. Αυτός, που, κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, δεν ήταν καθόλου τυχαίος άνθρωπος, αλλά ήταν εκείνος, που διέτασσε δαιμόνια, ήταν δάσκαλος όλης της οικουμένης και είχε την φροντίδα για την Εκκλησία σ' όλο τον τότε γνωστό κόσμο, και δικαιούνταν να ζει από το κήρυγμα του Ευαγγελίου[28].
Κατά τον Μέγα Βασίλειο, η εργασία συνιστάται μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού και του μέτρου, ενώ η αργία χαρακτηρίζεται από την ίδια την Αγία Γραφή ως «αταξία»[29]. Ο μέγας Ιεράρχης υπενθυμίζει εδώ την Β' Επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τους συμπολίτες μας Θεσσαλονικείς.
«Ακούομέν τινας εν υμίν ατάκτως περιπατούντας, μηδέν εργαζομένους»[30]. Αλλά και για τον εαυτό του ο απόστολος Παύλος στην ίδια Επιστολή σημειώνει: «Ουκ ητακτήσαμεν εν υμίν, ουδέ δωρεάν άρτον εφάγομεν παρά τινος, αλλ' εν κόπω και μόχθω νύκτα και ημέραν εργαζόμενοι προς το μη επιβαρήσαί τινα υμών»[31]. Ο απόστολος Παύλος σημειώνει ιδιαίτερα τον χειρωνακτικό χαρακτήρα της εργασίας του λέγοντας: «ταις χρείαις μου και τοις ουσι μετ' εμού υπηρέτησαν αι χείρες αύται».[32]
Κατά συνέπεια, αν η εργασία σηματοδοτείται θετικά ως αγαθό, η αργία απορρίπτεται και χαρακτηρίζεται απερίφραστα ως κακό[33]. Η εργασία ανήκει στα «κατά φύσιν», ενώ η αργία ανήκει, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, στα «παρά φύσιν». Έτσι, «παρά φύσιν εστί το αργείν»[34]. Η αργία, κατά τον ίδιο Ιεράρχη, είναι «κακίας μέρος, μάλλον δε και υπόθεσις και ρίζα πονηρά», αφού «πάσαν κακίαν εδίδαξεν η αργία»[35], και ειδικότερα, «διδάσκαλος πονηρίας εγένετο εξ αρχής τοις αγαπώσιν αυτήν»[36]. Και, όπως η σωματική αργία βλάπτει το σώμα, έτσι και η αργία των αγαθών κινήσεων της ψυχής βλάπτει και εξασθενίζει την ψυχή [37].'Ο,τι είναι το χαλινάρι στο άλογο, είναι στην ανθρώπινη φύση η εργασία [38].Επειδή η παρούσα ζωή είναι τόπος ασκήσεως και παιδαγωγίας, και επειδή η άνεση και η απραξία καταστρέφουν τους περισσότερους ανθρώπους, ο Θεός μας έδωσε και ασχολίες και κόπο, λέγει ο ιερός Πατέρας, ώστε να λειτουργούν σαν κάποια χαλινάρια, για να συγκρατούν και να τιθασσεύουν την υπερηφάνεια του νου μας[39]. Και, ενώ σε όλους γενικά η αργία ενεργεί διαβρωτικά[40], όταν συμβεί να επιβληθεί στη νεότητα, τότε αυτή «θηρίου παντός αγριωτέρα γίνεται»[41].
Απαντώντας στο ερώτημα: «ει χρη εργάζεσθαι», ο Μ. Βασίλειος αποδοκιμάζει την αργία και θεμελιώνει βιβλικά την αναγκαιότητα της εργασίας. Όταν ο απόστολος Παύλος παραγγέλλει στους Θεσσαλονικείς: «ει τις ου θέλει εργάζεσθαι, μηδέ εσθιέτω»[42], υπογραμμίζει, κατά τον Μ. Βασίλειο, το πόσο κακό είναι η αργία. Όπως είναι αναγκαία η καθημερινή τροφή, έτσι είναι αναγκαία και η εργασία. Και, επειδή ο ίδιος ο Χριστός συνέδεσε την οκνηρία με την πονηρία λέγοντας εκείνο το γνωστό: «πονηρέ δούλε και οκνηρέ» [43], θα πρέπει να φοβάται κανείς, μήπως κατά την ημέρα της κρίσεως ζητηθεί η εργασία, που αναλογεί στη δύναμή μας από Εκείνον, που μας έδωσε την δύναμη να εργαζόμαστε»[44]...»
Απόσπασμα από την ομιλία του καθηγητή κ. Δημητρίου Ι. Τσελεγγίδη που εκφωνή-θηκε κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου 2001) στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Είναι μεγάλη υποκρισία σε ένα άθρησκο κράτος να υπάρχουν θρησκευτικές αργίες μόνο για δημόσιους υπαλλήλους. Ούτε σήμερα , ούτε των τριών ιεραρχών , ούτε η τοπική θρησκευτική εορτή έπρεπε να είναι αργίες και να είναι κλειστά τα σχολεία!