Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Χρ. Κέλλας: «Όχι στη διάλυση των ΤΕΙ»

Δημοσίευση: 07/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι πραγματοποιήσατε αξιολόγηση των Ιδρυμάτων, προτού αποφασίσετε την απορρόφηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το ΓΠΑ. Γιατί περί απορρόφησης πρόκειται και μάλιστα βίαιης και ισοπεδωτικής!

Και επειδή με το θέμα έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί αφορά τη Λάρισα και τη Θεσσαλία, ουδέποτε λάβατε υπόψη σας τις ενστάσεις των πρυτανικών αρχών, τις εκκλήσεις των φοιτητών και τη φωνή της τοπικής κοινωνίας ότι βαδίζετε σε λάθος δρόμο.

Πείτε μου μία μόνο από τις ενστάσεις, που υπέβαλαν οι αρχές του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τη λάβατε υπόψη. Είχατε συστήσει Επιτροπή. Υπάρχει κάποιο πόρισμα; Όχι!

Υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για το σχήμα, που θέλετε να εγκαταστήσετε; Όχι!

Ευαισθητοποιηθήκατε στις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας, που αποτελεί το πρώτο και κύριο επίπεδο δημοκρατικού διαλόγου; Όχι!»

Τα ανωτέρω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας,  Χρήστος Κέλλας, στην ομιλία του, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το νομοσχέδιο «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», στο οποίο είναι Εισηγητής εκ μέρους του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  

Ο Λαρισαίος πολιτικός επέκρινε τον υπουργό Παιδείας,   Κ. Γαβρόγλου, για τον σχεδιασμό του, επισημαίνοντας:

«Σε ποιες συνέργειες αναφέρεστε; Τη διάλυση των ΤΕΙ και τον αφανισμό της τεχνολογικής εκπαίδευσης το λέτε συνέργειες; Μάλλον για ένα ασυνάρτητο σχέδιο πρόκειται, το οποίο θα προκαλέσει πολλαπλές διδακτικές και διοικητικές δυσλειτουργίες, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 9,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, ενώ για την οργάνωση των δομών και των υποδομών οι δαπάνες είναι ανυπολόγιστες! Αυτά δεν τα λέω εγώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα λέει!

Για πολλά χρόνια, το ΤΕΙ Θεσσαλίας κατέγραψε ένα αξιόλογο ερευνητικό έργο και απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας. Κατόρθωσε και πέτυχε σημαντικούς στόχους, επενδύοντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Την αποτελεσματικότητα αυτή είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε και εσείς, ιδίοις όμμασι, όταν επισκεφτήκατε την περιοχή μας. Εσείς δεν δηλώσατε εντυπωσιασμένος, όταν επισκεφτήκατε το ΤΕΙ και τις εγκαταστάσεις του; Εσείς δεν ήσαστε, που είπατε ότι καμία συνένωση δεν θα γίνει με το ζόρι;  

Προχωράτε στην κατάργηση Τμημάτων, όπως των Ιατρικών Εργαστηρίων, που έχει εξαιρετικά πολύτιμη συνεισφορά στην ιατρική έρευνα, υψηλή βάση και απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και το εξαφανίζετε!

Διοχετεύετε τους Μηχανικούς και Μηχανολόγους σε Σχολές «χωνευτήρια», όπως των Συστημάτων Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν αυτά τα παιδιά;

Όσον αφορά τη μετάβαση του προσωπικού, διαλύετε τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης των ΤΕΙ με το έτσι θέλω, χωρίς νομικό πλαίσιο και προηγούμενο όπως συνέβη με το Πανεπιστήμιο Ηπείρου και το Δυτικής Αττικής και τους ξεφτιλίζετε κυριολεκτικά!

Σχετικά με τους φοιτητές, η ένταξή τους μέσω της παρακολούθησης επιπλέον μαθημάτων, πέραν του δευτέρου κύκλου, θα συμβαδίζει με την ενίσχυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ή μήπως όχι;

Γιατί, εν τη γενέσει τους, οι συγκεκριμένες διατάξεις προκαλούν αδικίες.

Όσο για την έρευνα, οι διατάξεις για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων είναι ένα θετικό βήμα, όμως, και εδώ, δεν ξεφεύγετε από τις αγκυλώσεις. Το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, που έχει σημαντικές υποδομές και δυνατότητες, θα έπρεπε να αποτελεί ΝΠΙΔ και όχι να διαχειρίζεται από την απόμακρη Εταιρεία Αξιοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Στη συνέχεια, ο Εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στο υπόλοιπο μέρος του νομοσχεδίου, θέτοντας διάφορα ζητήματα που στερούνται τεκμηρίωσης στην αιτιολογική έκθεση και κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε:

«Όσα μας παρουσιάσατε σήμερα είναι αλλόκοτα, ασυνάρτητα και στερούμενα κάθε προοπτικής εμβάθυνσης της ακαδημαϊκής έρευνας και σύνδεσής της με την αγορά εργασίας και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη,

Η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων, για τα οποία περιμένουμε σαφείς και ειλικρινείς απαντήσεις.

Επίσης, αυτό που κάνετε με την τροπολογία για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών είναι απαράδεκτο. Το κάνετε για να αιφνιδιάσετε και να προλάβετε τις κινητοποιήσεις τους!»

Σχόλια (4)

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ - Καθηγητής ΤΕΙ Θ
07 Ιαν 2019 21:48

Kε. Κέλλα,
στα περισσότερα έχετε ΤΟΣΟ δικηο, όμως ... ΔΕΝ λέτε τίποτε για το ΕΝΙΑΙΟ της Γ!βάθμιας εκπαίδευσης και το διαφαινόμενο ΜΕΛΛΟΝ και ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ των ΤΕΙ, ΠΡΙΝ τις συνενώσεις - καταργήσεις ... Καπιταλιστικός ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ είναι και τον πολεμαει η δεξιά, ενώ τον προωθεί η αριστερά ... Έχω χάσει κάτι, πέραν του ελληνικού κομματισμού.

 
Κωνσταντίνος
07 Ιαν 2019 23:09

Δυστυχώς,όλα αυτά που λέει ο κύριος βουλευτής,αντιπροσωπεύουν ό,τι πιό οπισθοδρομικό,αναχρονιστικό,αναποτελεσματικό γιά την ελληνική κοινωνία και παιδεία.Λες και δεν πέρασε η τριακονταετία του ΠΑΣΟΚ με την κατασπατάληση των χρημάτων στη διασπορά εκατοντάδων τμημάτων και ΤΕΙ και ΑΕΙ σε όλη τη χώρα και με τη συνεργασία πολλών τοπικών βουλευτών και της Ν.Δ.Άλλο να γίνονται οργανωμένα Πανεπιστήμια σε μία ή δύο πόλεις που μετά εξακτινώνονται,κι άλλο να ξεκινούν με δύο-τρία τμήματα θνησιγενή ιδρύματα Πανεπιστήμιο Στερεάς, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,Δυτικής Ελλάδας,ΤΕΙ Ιονίων νήσων κλπ.Αξιολογήθηκε ποτέ από κάποιο συμβούλιο η ίδρυση τμημάτων Κοινωνικής κ'Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης στην Κόρινθο; Ή του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στην Κομοτηνή;Ή του τμήματος Εικαστικών κ'Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα και Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο!Ή των τμημάτων στην Καρδίτσα;Σχολιάστηκε ποτέ κι από τη Ν.Δ.η προκλητική γιά άλλες περιφέρειες της Ελλάδας,χωροθέτηση δύο ΤΕΦΑΑ στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες εδώ και 30 χρόνια,που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση η μία από την άλλη;Δυστυχώς,ο οικονομικός απολογισμός του ΤΕΙ Θεσσαλίας,δεν αποδείχνει μόνο τη σημασία και τη δυναμικότητά του,αλλά και την έκταση του εμπορίου ελπίδας στους νέους αποφοίτους του που είναι στην πλειονοψηφία τους άνεργοι,αν έμειναν μόνο στο πτυχίο που πήραν.Δυστυχώς,τα ΤΕΙ χρησιμοποιήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και 35 χρόνια γιά την επαγγελματική αποκατάσταση τριτοβάθμιων καθηγητών με ελάχιστα προσόντα,οι οποίοι δε θα έβρισκαν αλλιώς δουλειά στη χώρα λόγω κατάρρευσης του δευτερογενούς τομέα.Η επαφή με την πραγματικότητα είναι πάντα τραυματική και όταν ξεκινά από την επαρχία,εγείρει συχνά επαναστάσεις.Μόνο σε ένα έχει δίκιο ο κύριος βουλευτής.Ότι οι συγχωνεύσεις δεν ξεκινούν από τα ΑΕΙ του λεκανοπεδίου που είναι απομεινάρια μιάς παλιάς καλής εποχής οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας μας.

 
Πανεπιστήμιο
09 Ιαν 2019 06:46

Ο υπουργος παιδειας γενικα γιατι μιλαει για συνεργασιες, μα εδω μιλαμε για συγχωνευσεις. Το να καταργησεις τα τει και τα τμηματα να τα κανεις πανεπιστημιακα αυτο δεν το λες συνεργασια, δεν το λες συνεργεια. Εχει δικιο ο κυριος Χρηστος Κελλας.

Επισης, οταν λεμε συγχωνευσεις ιδρυματων μεταξυ ενος τει και ενος πανεπιστημιου που περιεχει τα ιδια τμηματα και στα δυο ιδρυματα, παραδειγμα τεχνολογων γεωπονων στα τει και γεωπονια στο πανεπιστημιο, αυτο σημαινει οτι το τμημα τεχνολογων γεωπονων θα καταργηθει για τους πρωτοετης φοιτητες και οι φοιτητες θα πανε να σπουδασουν στο τμημα γεωπονιας για να γινουν γεωπονοι; Διοτι το να συγχωνευτουν τα τμηματα τεχνολογων γεωπονων και γεωπονια δεν εχει νοημα. Απλουστατα καταργειτε το τμημα τεχνολογων γεωπονων και οι φοιτητες σπουδαζουν γεωπονια με 5 χρονια. Στην ουσια αυτο το πραμα δεν θα γινει και με αλλα τμηματα;

 
Δημήτρης
09 Ιαν 2019 11:20

Ολο αυτό που γίνεται σήμερα στην Τ
τριτοβάθμια είναι βόμβα που θα σκάσει σε λιγότερο από 19 χρόνια όταν θα θα βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι στην αγορά εργασίας και θα έχουν πτυχίο "ΑΕΙ" με τα δικαιώματα του παλιού ΤΕΙ. Είναι ηλίου φεινοτερο ότι στην βιασύνη τους να καταργήσουν τα "κακά" ΤΕΙ και να μοιράσουν πανεπιστημιακούς τίτλους αράδα, όχι μόνο υποβαθμιζουν τις σπουδές αλλά θα γεμίσουν την αγορά με πτυχιούχους χωρίς δικαιώματα! Τίτλοι δηλαδή χωρίς αξία!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.