Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ο υπ. Παιδείας για τα Πολυτεχνικά τετραετή τμήματα

Δημοσίευση: 07/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,για τα Πολυτεχνικά τετραετή τμήματα είπε τα εξής:

  • Δεν υπάρχει μια συνταγή, την οποία να τη νομοθετήσουμε και να είναι η ίδια για όλα τα ιδρύματα.
  • Δεν υπάρχει και δεν πρέπει, να υπάρχει, διότι το κάθε ίδρυμα έχει μια διαφορετική ιστορία και προσπαθούμε, να σεβαστούμε αυτή την ιστορία.
  • Άλλο είναι ιδρύματα με πολύ έντονα πολυτεχνικά τμήματα τετραετή, που έρχονται σ’ επαφή με πενταετή και υπάρχουν άλλου είδους αντιστάσεις, άλλο είναι ιδρύματα, που δεν έχουν πολυτεχνικά, άλλο είναι ιδρύματα, τα οποία δεν ήταν κατά κύριο λόγο τεχνολογικά, γιατί σ’ αυτή τη κλάψα ότι «καταστρέφεται η τεχνολογική εκπαίδευση», θα μου επιτρέψετε να σας αντιστρέψω το ερώτημα και να σας πω: Πια τεχνολογική εκπαίδευση; Αυτή στην οποία ιδρύσατε τα τμήματα βρεφονηπιαγωγών; Αυτά, στα οποία ιδρύσατε τμήματα οικονομίας, νοσηλευτικής, μάνατζμεντ; Αυτά δεν είναι τεχνολογία.
  •  Εκτός αν θεωρείτε τεχνολογία οτιδήποτε είναι δύο κλικ  πιο κάτω με το ίδιο όνομα. Δεν πάει έτσι.
  • Εμείς, λοιπόν, λέμε «εδώ υπάρχουν οι διδάσκοντες οι οποίοι πραγματικά   - όχι όλοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία -   κράτησαν αυτή την κατάσταση στην «πλάτη» τους, αναβάθμισαν τα Τ.Ε.Ι. με το να φέρουν χρήματα με το να αυξηθούν οι δείκτες κ.λπ.. Τα βρήκαν με  τους πανεπιστημιακούς, καθίσαν στο ίδιο τραπέζι, δεν έχει ξαναγίνει αυτό, και είπαν «πάμε ένα βήμα παρακάτω». «Πάμε ένα βήμα παρακάτω», όπου θα είναι όλα «πουλιά που κελαηδάν και πεδιάδες με λουλούδια»; Προφανώς όχι, αλλά θα είναι γεμάτο με  δυσκολίες. Αλλά, ήταν αμφότεροι να κάνουν αυτό το βήμα.

Σχόλια (8)

 
ΠΑΔΑ
08 Ιαν 2019 11:33

Άρα το ΠΑΔΑ θα παραμείνει για πάντα ένα υβρίδιο που οι φοιτητές του δε θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα!!!
Η πλήρης απαξίωση από την πολιτεία για το νέο της δημιούργημα.
Τυχεροί οι απόφοιτοι τελικά που δε θα πάρουν πανεπιστημιακο τίτλο. Ο τίτλος του ΤΕΙ τους εξασφαλίζει τουλάχιστον κάποια δικαιώματα.

 
Καθηγητής ΤΕΙ
08 Ιαν 2019 12:40

Είναι φανερό ότι ο Υπουργός τελεί σε σύγχυση.
Η τεχνολογική εκπαίδευση δεν αποκλείει τμήματα που να υπάρχουν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αυτή είναι η Ευρωπαική πρακτική (Universities of applied Sciences) και στηρίζεται στο διαφορετικό ρόλο του κάθε τύπου ιδρυμάτων. Πιό θεωρητικές σπουδές στα Πανεπιστήμια πιο πρακτικές στα ΤΕΙ.
Όλα τα άλλα είναι "παραμύθια" για τους Ιθαγενείς αυτής της χώρας.

 
@ΠΑΔΑ
08 Ιαν 2019 12:58

Τουλάχιστον δεν θα ζήσουν το ρατσισμό ΠΕ-ΤΕ.

Για το δημόσιο (βλ. την πρόσφατη καταπληκτική προκήρυξη του ΟΑΕΔ με τους 5500 νέους πτυχιούχους) οι θέσεις για κάποιες ειδικότητες μηχανικών ήταν σύνολο 100 για ΠΕ και 10 για ΤΕ

 
IKAT
08 Ιαν 2019 13:04

Πες καλύτερα κ. Υπουργέ ότι πάση θυσία η τεχνολογική εκπαίδευση και δη οι τεχνολόγοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων πρέπει να αφανιστούν, γεγονός για το οποίο τρίβει τα χέρια του το ΤΕΕ. Αναδουλειές θα μου πεις, ευκαιρία να φύγουν οι μισοί από τη μέση. Για του λόγου το αληθές ας διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο για την περιβόητη συνέργεια τωντει στερεας, θεσσαλία με τα 3 πανεπιστήμια και θα καταλάβει τι παίζεται. ΟΛΑ ταΤΜΉΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ή διαγράφονται από το χάρτη (βλέπε Χαλκίδα) ή συγχωνεύονται με το Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας Θεσσαλίας (άσχετο, αλλά εμπάση περιπτώση κάπως πρέπει να τους βγάλουμε από την μέση!!!)

 
Οι σχολές μηχανικών παντού είναι το πολύ 4 έτη
08 Ιαν 2019 13:30

Οσο το υπουργείο(μέσω ΤΕΕ) αρνείται να δεχτεί (βέβαια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σφυρίζουν αδιάφορα) ότι όλα τα πολυτεχνεία(ΕΜΠ και μή, εδώ και τώρα, πρέπει να προσαρμόσουν το πρόγραμμα τους στα 4ετή σπουδών, δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτή η χώρα.

 
Άκης
08 Ιαν 2019 18:05

Άμεσα να δοθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Υπομηχανικών και στους αποφοίτους του ΠΑΔΑ.

 
Alex TEI
09 Ιαν 2019 00:45

Τι μας λεει ο Υπουργος...
Δεν υπάρχει μια συνταγή, την οποία να τη νομοθετήσουμε και να είναι η ίδια για όλα τα ιδρύματα.

Δηλαδή ειναι δύσκολο για τον Υπουργο να παρει ξεχωριστες αποφάσεις.... ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ.

Άλλο είναι ιδρύματα με πολύ έντονα πολυτεχνικά τμήματα τετραετή, που έρχονται σ’ επαφή με πενταετή και υπάρχουν άλλου είδους αντιστάσεις, άλλο είναι ιδρύματα, που δεν έχουν πολυτεχνικά, άλλο είναι ιδρύματα, τα οποία δεν ήταν κατά κύριο λόγο τεχνολογικά, γιατί σ’ αυτή τη κλάψα ότι «καταστρέφεται η τεχνολογική εκπαίδευση», θα μου επιτρέψετε να σας αντιστρέψω το ερώτημα και να σας πω: Πια τεχνολογική εκπαίδευση; Αυτή στην οποία ιδρύσατε τα τμήματα βρεφονηπιαγωγών; Αυτά, στα οποία ιδρύσατε τμήματα οικονομίας, νοσηλευτικής, μάνατζμεντ; Αυτά δεν είναι τεχνολογία.

Ο υπουργος ουτε εδω μπορει να δωσει λύση. Κανει μια πρωτογνωρη διαπιστωση.

Εμείς, λοιπόν, λέμε «εδώ υπάρχουν οι διδάσκοντες οι οποίοι πραγματικά - όχι όλοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία - κράτησαν αυτή την κατάσταση στην «πλάτη» τους, αναβάθμισαν τα Τ.Ε.Ι. με το να φέρουν χρήματα με το να αυξηθούν οι δείκτες κ.λπ.. Τα βρήκαν με τους πανεπιστημιακούς, καθίσαν στο ίδιο τραπέζι, δεν έχει ξαναγίνει αυτό, και είπαν «πάμε ένα βήμα παρακάτω». «Πάμε ένα βήμα παρακάτω», όπου θα είναι όλα «πουλιά που κελαηδάν και πεδιάδες με λουλούδια»; Προφανώς όχι, αλλά θα είναι γεμάτο με δυσκολίες. Αλλά, ήταν αμφότεροι να κάνουν αυτό το βήμα.

Δινει συγχαρητηρια στους καθηγητες (δικιο εχει) το οποίο ειναι ανέξοδο πολιτικα.

Εκτος απο διαπιστωσεις κ συγχαρικια έχει σκοπο να διευθετηση ζητηματα ή οχι.... θα τρελλλλλλαθουμε σε τουτη την χωρα!

 
Πανεπιστήμιο
09 Ιαν 2019 06:34

Εχει δικιο ο υπουργος παιδειας που ειπε οτι τα τμηματα βρεφονηπιοκομιας,νοσηλευτικης κ.α δεν ειναι τεχνολογια. Αλλα τμηματα οπως λογιστικης και χρηματοοικονομικης, διοικηση επιχειρησεων. Τετοια τμηματα δεν ειναι τεχνολογικης εκπαιδευση. Επισης, υπαρχουν στο πανεπιστημιο σχολες που ειναι πραγματι τεχνολογικης εκπαιδευσης, οπως η πολυτεχνικη σχολη, η σχολη καλων τεχνων. Και σε αλλες σχολες μαθαινεις πρακτικα θεματα.

Οποτε, δεν χρειαζεται να υπαρχει ξεχωριστει τεχνολογικη και πανεπιστημιακη εκπαιδευση.Και τα πανεπιστημια παρεχουν τεχνολογικη εκπαιδευση. Αρα, δεν χρειαζεται να υπαρχουν τει. Οσα τμηματα των τει αξιζουν να γινουν πανεπιστημιακα να γινουν και τα υπολοιπα να συγχωνευτουν με τα ιεκ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.