Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο με στόχο τη συνεργασία με τα άλλα δύο Ιδρύματα της μεγαλονήσου

Τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Δημοσίευση: 08/01/2019
ΤΕΙ Κρήτης
Alt Text: 
ΤΕΙ Κρήτης
Title Text: 
ΤΕΙ Κρήτης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο και μελλοντικά τη συνεργασία του με τα άλλα δύο Ιδρύματα της μεγαλονήσου αποφασίστηκε στη σημερινή  δεύτερη συνεδρίαση της   Επιτροπής  “Γαβρόγλου” που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του esos .

Ειδικότερα στη συνεδρίαση  έγινε  , ακρόαση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου   και του Πολυτεχνείου Κρήτης , όπου  οι Πρυτανικές Αρχές των δύο  ιδρυμάτων επέμειναν στην ανάγκη να διατηρήσουν τις διακριτές πανεπιστημιακές τους ταυτότητες τονίζοντας όμως παράλληλα την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με το τρίτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα έλθει να ενισχύσει και να εμπλουτίσει το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.

Τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, τόνισαν ότι, «σε αυτήν την κρίσιμη φάση, χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας συνεργειών που θα μετέτρεπαν την περιφέρεια Κρήτης σε πανεπιστημιακή και ερευνητική ατμομηχανή διεθνούς εμβέλειας, επιβεβαιώνουν τον σεβασμό και την προσήλωσή τους στην αυταξία του αυτοδιοίκητου των δημόσιων πανεπιστημίων».

Με το σκεπτικό αυτό η Επιτροπή «Γαβρόγλου» αποφάσισε να   μεριμνήσει  ώστε η τελική προτεινόμενη μορφή του τρίτου Πανεπιστημίου, που σύντομα θα προκύψει από την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, να δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις γόνιμων μελλοντικών συνεργειών – πράγμα που άλλωστε αποτελεί κοινό οραματικό στόχο όλων των εμπλεκομένων, ακόμη κι αν τούτο στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι εφικτό.

Μετά τη λεπτομερή μελέτη του ακαδημαϊκού φακέλου, καθώς και των έως τώρα αξιολογήσεων του ΤΕΙ Κρήτης, τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα εξέφρασαν την άποψη ότι τα καταγεγραμμένα ακαδημαϊκά δεδομένα και οι εν γένει επιδόσεις του Ιδρύματος δικαιολογούν ανενδοίαστα την μετατροπή του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή εξέτασε την υποψηφιότητα του ΤΕΙ Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη τα εξής κριτήρια:

  • την ακαδημαϊκή ποιότητα του Ιδρύματος,
  •  τις υποδομές και το επιστημονικό δυναμικό,
  • τη δυναμική μελλοντικής ανάπτυξης και, τέλος,
  • τη βιωσιμότητα ενός τρίτου πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Κρήτη.

Η θετική αποτίμηση της Επιτροπής σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια θα συμπεριληφθεί στις τελικές προτάσεις που θα περιέχει το πόρισμα που θα κατατεθεί στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Διαφωνία

Την αντίθεσή της ως προς την αυτόνομη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα εξέφρασε η Καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή - όχι ως προς τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του ΤΕΙ Κρήτης και την ικανοποίηση των κριτηρίων που εκ των προτέρων είχε θέσει η Επιτροπή - αλλά διότι το μέλος προτάσσει σε κάθε περίπτωση την επιδίωξη συνεργειών με ήδη υφιστάμενο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης.

Ευχαριστήριο στο Παν. Αιγαίου

Τέλος, η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή θερμής ευχαριστήριας επιστολής προς την Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη καθώς και στα μέλη της Συγκλήτου «των οποίων το γνήσιο και πηγαίο ενδιαφέρον για την μελλοντική προοπτική του ΤΕΙ Κρήτης τιμά τόσο το ίδιο το ΤΕΙ Κρήτης όσο και την Επιτροπή».

Ωστόσο,  όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, η μέριμνα των μελών της Επιτροπής για την αποτροπή ενδεχόμενης χωροταξικής διασποράς σε τρείς νησιωτικές περιφέρειες, κάτι που άλλωστε είχε ήδη συζητηθεί διεξοδικά κατά την 1η συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν επέτρεψε την περαιτέρω συζήτηση μιας καθ’ όλα τιμητικής ακαδημαϊκής πρότασης.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Τα μέλη της Επιτροπής «Γαβρόγλου» είναι τα εξής:
Ηλίας Γεωργαντάς
Ελένη Βογιατζή
Μανώλης Δρακάκης
Νικόλαος Κατσαράκης
Θρασύβουλος Μανιός
Γεώργιος Παναγιωτάκης
Νεκτάριος Παπαδογιάννης
Ιωάννης Σαριδάκης
Νεκτάριος Ταβερναράκης
Αναστάσιος Τσίνας
Χρήστος Φλώρος

Σχόλια (21)

 
Μηχανικός ΤΕ
08 Ιαν 2019 20:06

Το τμήμα πολιτικών δομικών έργων θα ξανά λειτουργήσει ; Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι πανεπιστημίου ; Θα υπάρξει ισοτιμία για τους αποφοίτους ΤΕΙ;

 
Καθηγητής ΤΕΙ
08 Ιαν 2019 20:39

Ερώτημα:
Τι διαφορετικο ισχύει στην περίπτωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που ήδη προέρχεται απο συνένωση και εκεί επιχειρείται η συνένωση του μεγαλύτερου ΤΕΙ της χώρας με ένα απο τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας σε μια περιφέρεια ανάλογου μεγέθους με την Περιφέρεια Κρήτης.
Απάντηση: Η Δ.Ε. δεν έχει Σταθάκη.

 
Επιτέλους θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση;
08 Ιαν 2019 20:51

Τώρα που τελείωσαν τα μικροπολιτικά παιχνίδια μερικών με τις συνενώσεις με πανεπιστήμια - πράγμα εδω και μήνες έδειχνε οτι δεν προχωρά και που χρονοτρίβισε τη διαδικασία. Θα μπορέσει τώρα να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για την εσωτερική αναδιαμόρφωση του ΤΕΙ Κρήτης ή προκειμένου να καλυφθούν οι εσωτερικές ισοροπίες και τα συμφέροντα η δυνατότητα για ακαδημαική προοπτική θα πάει περίπατο;

 
Αιρετικός
08 Ιαν 2019 20:56

Είναι βιώσιμο ένα 3ο ίδρυμα στη Κρήτη αλλά όχι αλλού;

 
Α.Α.
08 Ιαν 2019 21:49

Αφού ΤΕΙ την Κρητης γίνεται πανεπιστήμιο,

Τότε γιατί δεν γίνεται το ΤΕΙ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και Πανεπιστήμιο ;;;;

Είναι πολύ μεγαλύτερο , με άριστες εξωτερικές αξιολογήσεις, πολύ προσωπικό, τεραστιες εγκαταστάσεις, και άλλες και άλλες ....
Γιατί;

Ποιος μπορεί να απαντήσει αντικειμενικά!!!
Κάνω λάθος;;;

 
Dimitris
08 Ιαν 2019 21:53

Δηλαδή 3ο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κρήτη αλλά από τη Λάρισα καταργείται το Τει και έτσι η 4η μεγαλύτερη πόλη της χώρας όχι μόνο δεν αποκτά δικό της πανεπιστημιακό ίδρυμα αλλά χάνει μεγάλο μέρος των φοιτητών της.Η αδικία σε όλο της το μεγαλείο

 
@Καθηγητής ΤΕΙ
08 Ιαν 2019 22:04

Απάντηση 2: Το ΤΕΙ Κρήτης ακαδημαϊκά δεν έχει καμία σχέση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας το οποίο στην αξιολόγησή του κυριολεκτικά <<πάτωσε>>. Εκτός λοίπόν από <<Σταθάκη>> το ΤΕΙ Κρήτης έχει και ακαδημαϊκό record που το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν το βλέπει ούτε στα όνειρά του.....

 
Φρένο Γαβρόγλου
08 Ιαν 2019 22:48

Αφού έβαλε φρένο ο θεσμός, έβγαλαν ομόφωνη απόφαση

 
ΕΝΤΟΣ
08 Ιαν 2019 22:59

Ενα μεγάλο εύγε στον Πρυτανη Ν. Κατσαράκη, γιατι με τη σταθερή πορεία του και την χαμηλών τόνων προσέγγιση του προωθεί την Πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης με σοβαρότητα, που ελπίζουμε θα φανεί και στη χωροθέτηση αλλά και στην μετεξέλιξη των υπαρχόντων Τμημάτων. Η παρουσία του είναι η άμυνα της ιστορίας και πορείας του ΤΕΙ Κρήτης στις Ανατολικές πιέσεις και στο Δυτικό μικρομεγαλισμό που προσπαθούν να "σβήσουν" καθε άλλη φωνή λογικής εντός του ΤΕΙ Κρήτης.

 
@Επιτέλους θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση
08 Ιαν 2019 23:04

Αγαπητέ τα μικροπολιτικά παιχνίδια μερικών με τις συνενώσεις με πανεπιστήμια - πράγμα εδω και μήνες έδειχνε οτι δεν προχωρά και που χρονοτρίβισε τη διαδικασία ΔΕΝ τελείωσαν. Το επόμενο βήμα είναι η "καθυστέριση", ώστε να πάει η εισαγωγή φοιτητών οχι το 2019 αλλά το 2020. Ετσι η οποια νέα κυβέρνηση θα μπορεί να το επαναφέρει σε κατάσταση συμφωνα με τα σχεδια της (πχ Εφαρμ. Επιστημών) , και ολα αυτα ώστε οι "μικροπολιτικοί" να μπορούν να πάρουν καρεκλα σε μια Διοικούσα. Τα παντα για την φωτονική εξουσία!!!

 
Μηχανικός ΤΕΙ
09 Ιαν 2019 01:04

Όλα τα ΤΕΙ έτσι έπρεπε να συννενωθουν. Έπρεπε πρώτα να περάσουν από το στάδιο της εξελιξης σε Πανεπιστήμα και μετά η συννένωση.
Έτσι δεν θα υπήρχε θέμα ούτε για τους παλαιούς αποφοίτους, αλλά ούτε από αυτούς που εισήχθησαν σε ΤΕΙ και δεν ξέρει κανεις πως θα αποφοιτήσουν.

 
leonidas
09 Ιαν 2019 10:16

Τελικά όλα δείχνουν ότι η διάλυση, συγχώνευση ή πανεπιστημιοποίηση ενός Ιδρύματος είναι θέμα πολιτικών δυνάμεων και τίποτα άλλο. Η Κρήτη σήκωσε σημαία και πέτυχε. Η Στερεά άνοιξε την πόρτα και θυσίασε και το τελευταίο της Ίδρυμα..... Εύγε

 
Αξίες, αναγνώριση και προκλήσεις
09 Ιαν 2019 10:57

Στο ΤΕΙ Κρήτης αναγνωρίσθηκε η σταθερή ανοδική του πορεία, αποτέλεσμα της σταθερής σκληρής δουλειάς του προσωπικού του, κόντρα στις πολιτικές μικρο-σκοπιμότητες που το είχαν διασκορπίσει σε 6 σημεία του νησιού. Του αναγνωρίσθηκε η δυναμική και η προοπτική για αυτοδύναμη αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής, των δομών και των λειτουργιών του, ώστε να μετεξελιχθεί σε ότι προ πολλού επιδιώκει: Ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό/ Ερευνητικό Ίδρυμα, αντάξιο της Δημόσια Ανώτατης Εκπαίδευσης που υπηρετεί, στη Χώρα μας και στην Ευρώπη.
Οι προθέσεις για τις προφανείς συνεργασίες δεν βρήκαν ανταπόκριση λόγω προκαταλήψεων και ανασφαλειών. Όμως η ζωή (κατά κανόνα) προχωρεί προς τα εμπρός, οι προοπτικές είναι ανοικτές ανεξάρτητα από προσωπικές πολιτικές.
Οι μεμψιμοιρίες θα πρέπει να σταματήσουν. Οι προκλήσεις είναι εδώ, από χθες.
Και οι συγκρίσεις με (και από) άλλα Ιδρύματα θα πρέπει να σταματήσουν. Πέρα από προφανείς ακαδημαϊκούς λόγους, για κάθε Ίδρυμα η εξέλιξη θα ήταν αυτή που του ανήκει αν τα μείζονα θέματα της αρχιτεκτονικής και των δομών της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα διαχειριζόταν η ίδια η Ανώτατη Εκπαίδευση και οι ταγμένοι προς τούτο θεσμοί της Πολιτείας.
Η Διοίκηση του Ιδρύματος και το Υπουργείο Παιδείας οδηγούν το ΤΕΙ Κρήτης στη βέλτιστη δυνατή πορεία. Ας τους το αναγνωρίσουμε. Στο επόμενο διάστημα η μεγάλη πρόκληση θα είναι η θεσμική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος, από τους Εθνικούς και τους τοπικούς φορείς.
Η Διοίκηση και το προσωπικό του Ιδρύματος είναι βέβαιο πως θα προχωρήσουν άμεσα και αταλάντευτα στις απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις με περίσκεψη, τεκμηριώνοντας έτσι την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας της Χώρας.
Η υποστήριξη της Κοινωνίας στις επιλογές και τη λειτουργία του Ιδρύματος θεωρείται δεδομένη, ακόμα μεγαλύτερη.

 
Α.Α
09 Ιαν 2019 11:02

Για την πανεπιστημιοποιηση του ΑΤΕΙ-Θ,
Καμία απάντηση δεν έλαβα!!!!

Γιατί!!!!

 
Mike
09 Ιαν 2019 11:40

Ναι αλλά με τους ήδη πτυχιούχους θα μας πουν τι θα γίνει;
Στο ίδιο ακριβώς ίδρυμα φοίτησαν.
Είναι δυνατόν αυτοί που διάβαζαν και τέλειωσαν στην ώρα τους να παίρνουν τίτλο ΤΕΙ και οι αιώνιοι φοιτητές να βρεθούν με πανεπιστημιακό τίτλο όταν και αν καταφέρουν να τελειώσουν;
Επίσης με την σχολή πολιτικών μηχανικών που κλείσατε τι γίνεται;Πετάτε τους αποφοίτους στα σκουπίδια;

 
Προκόπης
09 Ιαν 2019 13:36

Ο τίτλος παραπέμπει στο εξής: γίνεται τώρα το ΤΕΙ Κρήτης Πανεπιστήμιο με τέτοιο τρόπο και τέτοια τμήματα που σε 4-5 χρόνια να μπορεί να ενσωματωθεί λογικά και αναίμακτα στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

 
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ = ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
09 Ιαν 2019 15:25

Επιτέλους ένα μακροχρόνιο ''όνειρο'' όλων γίνεται πραγματικότητα και το ΤΕΙ Κρήτης, καλώς εχόντων των πραγμάτων μετονομάζεται σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Η σκληρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια του ακαδημαϊκού προσωπικού έφερε τα προσδοκώμενα και το ΤΕΙ Κρήτης ανοίγει τα φτερά του στον Πανεπιστημιακό Τομέα ως ένα ίδρυμα αντάξιο ή και καλύτερο από πολλά του Πανεπιστημιακού τομέα.

 
Σε Θεσσαλία και Στερεά
09 Ιαν 2019 16:44

με πληθυσμό 2 εκατομμύρια τα πήραν όλα και τα έδωσαν στον Βόλο. Και η Κρήτη με 650.000 πληθυσμό 3 ιδρύματα.

 
Εδώ γελάνε!
09 Ιαν 2019 17:22

Άμα το ΤΕΙ Κρήτης δεν μπει ως πανεπιστήμιο στο μηχανογραφικό του 2019 οι βάσεις ειδικά στους μηχανικούς θα πέσουν στα ταρταρα, όντας ένα από τα 2-3 εναπομείναντα ΤΕΙ στη χώρα. Μετά ακολουθεί η απαξιωση και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κρήτης ή το ανεξάρτητο Πανεπιστημιάκι Εφαρμοσμένων Επιστημών - φυσικά τετραετούς φοίτησης, με τις ευλογίες της επόμενης κυβέρνησης και των λοιπών ΑΕΙ της Κρήτης!

 
@A.A
09 Ιαν 2019 22:48

Καλά, κι εγώ ανήκω σε ομάδα Α.Α ομως δεν περιμένω απάντηση στα σχόλια που κάνω εδώ!!

Υ.γ. Δε νομιζω πως πρέπει να ψάχνουμε απαντήσεις στα ερωτήματα μας μέσω αυτού του φιλόξενου ιστοχώρου που πολλές φορές αναρτά απόψεις διαφόρων ανθρώπων μεταξύ πολλών νέων / εξελίξεων στην παιδεία.
Εξάλλου η αλήθεια στα γραπτά βρίσκεται πάντα στη μέση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.