Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρύτανης ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας : Θα περίμενα αντί μιας απαξίας, μια στοιχειώδη αναγνώριση του ρόλου των ΤΕΙ

Δημοσίευση: 08/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ως πολίτης αλλά και ως λειτουργός της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, θα περίμενα σήμερα, αντί μιας απαξίας, μια στοιχειώδη αναγνώριση του ρόλου των ΤΕΙ από την πολιτεία. Στο προωθούμενο νομοσχέδιο οι δομές των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, καταργούνται, όλες ανεξαιρέτως. Καμία δεν κρίθηκε κατάλληλη να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο ούτε αυτές που έχουν πολύ καλές εξωτερικές αξιολογήσεις.

Τα παραπάνω είπε σήερα στη Βουλή ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρος Λάμψας και τόνισε τα εξής:

Α. Το προσωπικό των Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας  και Στερεάς Ελλάδος,  εντάσσεται σε γενικά τμήματα, τα οποία καταργήθηκαν το 2013, για να επανέλθουν το 2019, ακόμη και εκεί που φαινομενικά δεν είναι απαραίτητο. Ενδεικτικά, αναφέρω το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ένα άρτια στελεχωμένο Τμήμα υψηλής ζήτησης και βάσης το οποίο καταργείτε, για να ιδρυθεί νέο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ή το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, παρά του ό,τι στη Λαμία -και πάλι κακός κατά την γνώμη μου- λειτουργούν άλλα 2 Τμήματα Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, τόσο το προσωπικό όσο και οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ, δεν εντάσσονται απευθείας σε κανένα από αυτά.

Β.  Μέσα από αυτά τα γενικά Τμήματα με διαδικασίες θολές και ενδεχομένως χρονοβόρες, θα ενταχθούν τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Το τονίζω και θέλω να ακουστεί αυτό και ελπίζω να το συγκρατήσετε, ο τρόπος ένταξης των μελών ΔΕΠ των 2 ΤΕΙ που περιλαμβάνονται στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου στα 3 Πανεπιστήμια, διαφέρει ριζικά από αυτόν που η Βουλή των Ελλήνων με την ίδια σύνθεση ψήφισε λίγους μήνες πριν για τις συγχωνεύσεις των αντίστοιχων ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται επίσημα, λοιπόν, 2 ταχύτητες μεταξύ των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ.

Γ. Ειδικά για τους φοιτητές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας είναι άνιση η μεταχείριση των φοιτητών του Ιδρύματός μας, κατά την γνώμη μου, διότι δεν προβλέπετε για 6 Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας η δυνατότητα ένταξή τους σε Τμήματα Πανεπιστημίου, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Η δυνατότητα αυτή παραπέμπετε σε π.δ. που θα εκδοθούν στο μέλλον. Επειδή αυτό αφορά χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους, η διάκριση αυτή θεωρώ ότι είναι ατυχής και οι επιλογές κατά την γνώμη μου είναι 2, ή όλοι οι φοιτητές θα πάρουν το πτυχίο του τμήματος που επέλεξαν για να σπουδάσουν ή όλοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πάρουν πτυχίο από κάποιο τμήμα πανεπιστημίου, αφού ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα Τμήματα του ΤΕΙ που αρχικός εισήλθαν.       

Δ. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να σας μεταφέρω την άποψη του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που λειτουργεί στη Θήβα. Στο σχέδιο νόμου αναφέρετε το διάδοχο τμήμα με δύο διαφορετικές ονομασίες, προφανώς εκ παραδρομής.  Στο άρθρο 12 αναφέρεται  ότι οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης  Συστημάτων Εφοδιασμού, μπορούν να ενταχθούν στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης  Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ενώ στο άρθρο 20 ιδρύεται το Τμήμα  Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων στη Θήβα και δεν ιδρύεται τμήμα με την ονομασία που υπάρχει στο άρθρο 12. Αυτό, πιθανώς, έχει ήδη ακουστεί και προφανώς είναι λάθος και νομίζω ότι θα πρέπει να διορθωθεί.

Ε.  Ένα τελευταίο σημείο ιδιαίτερα σημαντικό -το νομοσχέδιο αυτό, πρωτοφανές στην εμβέλεια της εφαρμογής του- είναι ότι θα καθορίζει για τα επόμενα πολλά χρόνια τις ζωές χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ζ.  Επίσης, είναι προφανές και επιβεβαιώνεται και από τη δική μας εμπειρία, από την  πρώην συγχώνευση των πρώην Τ.Ε.Ι. Λαμίας και της Χαλκίδας σε ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ότι η συγχώνευση είναι μια πολύπλοκη διοικητική διαδικασία που επωμίζεται το διοικητικό προσωπικό, κυρίως του ιδρύματος προορισμού.     

Η. Επειδή στην περίπτωση του σχεδίου νόμου που συζητείτε δεν έχει προηγηθεί σχετική  προετοιμασία και προεργασία και προκειμένου να αποφευχθεί  η δυσλειτουργία της νέας δομής και η ταλαιπωρία των φοιτητών,  κατά την γνώμη μας θα πρέπει:  Να επανεξεταστεί το δυσλειτουργικό σχήμα διοίκησης με το συμβούλιο ένταξης που ένας αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας προΐσταται δύο άγνωστοι σ' αυτό ιδρυμάτων με διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδικασίες από τα ισχύοντα στο δικό του ίδρυμα, ενώ ένας αντιπρόεδρος του συμβουλίου ένταξης θα εισηγείται θέματα για δύο ΤΕΙ που βρίσκονται διάσπαρτα σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή.  Ένα σχήμα διοίκησης που θα σέβεται τις τοπικότητες και τα δύο γεωγραφικά διαμερίσματα, είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητος.

Θ. Προκειμένου να εξυπηρετείται το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό και να διηγηθούν αποτελεσματικότερα οι υποδομές των ΤΕΙ  σε Λαμία και Θεσσαλία, να προβλεφθούν  από τον υπό συζήτηση νόμο, η διατήρηση τμημάτων προσωπικού και τεχνικής υπηρεσίας σε Λαμία και Λάρισα.  

Ι. Να αναφέρω εδώ ότι με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό των ΤΕΙ  που απορροφούνται  και το οποίο δικαίως ανησυχεί,  διότι θεωρεί πως την επομένη της ψήφισης του νόμου, είναι στην διάθεση του Πρυτανικού Συμβουλίου και θα μπορεί να θεωρηθεί πλεονάζων.

Σχόλια (5)

 
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΨΑΧΝΩΝ
09 Ιαν 2019 13:19

Και περνανε οι μερες, οι μηνες ολο πιο κοντα στη ψηφιση του σχεδιου νομου και εμεις οι φοιτητες του τει στερεας ελλαδας με την ιδια απορια.. θα ενταχθουμε σε ενα νεο πανεπιστημιακο τμημα; και αν ναι... σε ποιο; και ποτε θα γινει αυτο; Παιζετε με την υπομονη μας δεν καταλαβαινω τον λογο για τον οποιο δεν αναφερομαστε στο νομοσχεδιο παρα μονο στο οτι μετα απο π.δ και αποφαση της συγκλητου (η οποια εχει καταληξει στο οτι πρεπει να ενταχθουμε η στο ΛΟΧΡΗ του ΠΑΔΑ η στο τμημα Διοικησης Επιχηρησεων του ΕΚΠΑ ) θα εξετασουμε ΕΑΝ θα ενταχθουμε σε καποιο απο τα παραπανω ενω στο ΤΕΙ Θεσσαλιας με μικροτερη βαση εισαγωγης στο αντιστοιχο τμημα ΛΟΧΡΗ οχι μονο λαμβανεται υποψην αλλα και αναβαθμιζεται ως τμημα λογιστικης ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ

 
ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ
09 Ιαν 2019 13:43

Αγαπητέ κ. Λάμψα, καθώς μια ομάδα γονέων παρακολουθήσαμε με αγωνία live την χθεσινή σας ομιλία στην Επιτροπή Επιμορφωτικών Υποθέσεων και περιμέναμε να κάνετε ως Πρύτανης μια ιδιαίτερη αναφορά στους φοιτητές της ΣΤΕΦ Χαλκίδας που είναι οι πλέον αδικημένοι φοιτητές του εν λόγω νομοσχεδίου, εσείς περιοριστήκατε να πείτε ότι οι εν λόγω οι φοιτητές των καταργούμενων Τμημάτων πρέπει να έχουν 2 δυνατότητες ήτοι''...ή όλοι οι φοιτητές θα πάρουν το πτυχίο του τμήματος που επέλεξαν για να σπουδάσουν ή όλοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να πάρουν πτυχίο από κάποιο τμήμα πανεπιστημίου''. TI σημαίνει από ΚΑΠΟΙΟ? Εσείς ω Πρύτανης δεν οφείλατε να κάνετε την πρότασή σας πχ στο ΠΑΔΑ ? Αρκεστήκατε σε μια χλιαρή αναφορά, ενώ δώσατε έμφαση στο Τμήμα Πληροφορικής της Λαμίας (απ΄όπου προέρχεστε) καθώς και στην Φυσιοθεραπία και γενικότερα μόνο στις σχολές της Λαμίας και σε καμμία σχολή της Χαλκίδα που φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής. Κρίμα διότι οι εν λόγω φοιτητές βρέθηκαν εντελώς εκτεθειμένοι και ανυπεράσπιστοι στις ορέξεις πολλών.

 
@ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΨΑΧΝΩΝ
10 Ιαν 2019 10:09

Δεν ξέρετε την παροιμία που λέει αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις να σε ξύσουν οι άλλοι; ποια ήταν οι αντίδραση των χιλιάδων φοιτητών στα Ψαχνά; της λογιστικής, των μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων, αυτοματιστών; KAMMIA. Ποια ήταν η αντίδραση των εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης toy N. Ευβοίας στη μέχρι σήμερα 3μερη συζήτηση στη βουλή; ΚΑΜΜΙΑ. Πως να ενδιαφερθούν οι άλλοι για σενα όταν εσύ βλέπεις την καταστροφή να έρχεται και μένεις αδρανής; Αυτά τα ολίγα και μάλλον οι φοιτητές των ΨΑΧΝΩΝ πρέπει ΞΥΠΝΉΣΟΥΝ έστω και στο παρά μισό....

 
Apostolos
10 Ιαν 2019 10:24

Τα ΤΕΙ των Ψαχνων καταργούντε επομένως οι φοιτητές των ΤΕΙ θα τελείωσουν στο πρόγραμμα που πέρασαν με τις πανελλήνιες. Το λογικό δηλαδή. Δεν μπορεί να περνάει κάποιος σε ΤΕΙ και να πέρνει πτυχίο Πανεπιστημίου.
Τώρα που θα το πάρει το ΕΚΠΑ θα δείτε πως θα αλλάξουν οι βάσεις εισαγωγής.

 
Κωνσταντίνος
10 Ιαν 2019 10:37

Καλημέρα παιδιά και καλή χρονιά.Να υπενθυμίσω ότι στο νομοσχέδιο,ενώ αναφέρονται με λεπτομέρειες οι προοπτικές των φοιτητών όλων των άλλων τμημάτων,δεν αναφέρεται τίποτε γιά τους φοιτητές των τμημάτων Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Τί θα γίνει το Σεπτέμβρη;Θα χάσουν το πτυχίο τους ή θα κληθούν να δώσουν την τελευταία εξεταστική;Θα συνεχίσουν και με ποιά διαδικασία;Οι μεταπτυχιακοί τους τί θα κάνουν;Απορώ γιατί δε μιλούν οι εκπρόσωποί τους.Μήπως περιμένουν να πέσει η κυβέρνηση και να έρθει η Ν.Δ.που δε θα εκτελέσει το νομοσχέδιο;Είναι λογική αυτή να τα αφήνουν στον αυτόματο πιλότο;Το λόγο έχουν οι καθηγητές τους και οι τοπικοί βουλευτές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.