Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Πρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας: Ο υπ. Παιδείας δεν τήρησε τις υποσχέσεις

Δημοσίευση: 08/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δεν τήρησε τις  προφορικές διαβεβαιώσεις και με καλή πίστη, του Συμβούλου του κ.Κυπριανού   ότι σο Σχέδιο Νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του ΤΕΙ.

Αυτό είπε σήμερα στη Βουλή ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας  κ. Σπηλιώτης , και τόνισε τα εξής:

Α. Οι αποφάσεις μας στη Σύγκλητο δεν αμφισβήτησαν ποτέ την πολιτική απόφαση για συνένωση των Ιδρυμάτων, επικεντρωθήκαμε αποκλειστικά σε διατύπωση προτάσεων με ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορούσαν την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δύσκολου εγχειρήματος και της νέας αρχιτεκτονικής του Ιδρύματος, χωρίς - και το σημειώνω με κεφαλαία - να πειράζεται καμία από τις υπάρχουσες δομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Β. Στην πράξη και παρά την αποδοχή από μέρους του Υπουργείου της σοβαρότητας των απόψεών μας, οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους. Η άρνηση αυτή οδήγησε τα μέλη της Συγκλήτου σε εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητα της άρνησης και παρεπόμενα σε αποφάσεις που διατυπώνονταν οι διαφωνίες στις προτεινόμενες αλλαγές, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Συγκλήτου της 1/10/2018, όπου εκφράστηκε η πλήρης διαφωνία μας με το σχέδιο που τότε δημοσιοποιήσατε.

Γ. Σε δεκαπέντε μέρες περίπου στις 17/10/2018, συγκαλέσατε σύσκεψη φορέων στο Υπουργείο με δημάρχους, τον περιφερειάρχη και τις πρυτανικές αρχές των ενδιαφερομένων μερών, όπου στην ουσία συμφωνήθηκε η τελική γεωγραφία του ιδρύματος της πόλης που θα αναπτυχθεί.

Δ. Για θεσμικά θέματα, καμία συζήτηση δεν έγινε. Σε κατ' ιδίαν συζήτηση, ωστόσο που ήταν  στο περιθώριο της συνάντησης με τον σύμβουλό σας κύριο Κυπριανό, δόθηκαν οι βεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο θεσμικό χαρακτήρα που θα ικανοποιούσαν την κοινότητα του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και θα μας κοινοποιούνταν τις επόμενες ημέρες.

Ε. Στο παραπάνω πνεύμα και ενώ οι βελτιώσεις για τις οποίες έλαβε υπόσχεση δεν μας κοινοποιήθηκαν έγκαιρα, στην Σύγκλητο στις 9/11/2018, με βάση τις προφορικές διαβεβαιώσεις και με καλή πίστη, ενημερώθηκε το Σώμα και συμφώνησε με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου με τις υποσχέσεις που λάβαμε να καταγράφονται ως αιτήματα στην εν λόγω απόφαση.

Ζ. Κύριε Υπουργέ, το σχέδιο νόμου που τελικά θα καταθέσετε στη Βουλή- με εξαίρεση ορισμένες σημαντικές ρυθμίσεις στο το θέμα του γενικού τιμήματος και της μετάβασης του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τ.Ε.Ι. στη νέα πραγματικότητα, καθώς και η δημιουργία ενός τμήματος επιπλέον στη σχολή τεχνολογίας- υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη και σας έχουν κοινοποιηθεί επισήμως ως επισημάνσεις και θέλω να σας τις μέσω υπόψη σας σήμερα επιγραμματικά με την πεποίθηση και την ελπίδα, ότι θα τις λάβετε υπόψη, ώστε το δύσκολο εγχείρημα που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε να έχει μειωμένο κίνδυνο να αποτύχει, ή εάν θέλετε, να έχει καλύτερη αφετηρία.

Η. Επιγραμματικά θα σας αναφέρω μερικές από τις επισημάνσεις, τις οποίες θα εγχειρίσω  το προεδρείο και βεβαίως, θα τις θέσω στη διάθεσή σας.

Θ. Είναι το θέμα της αποκεντρωμένης διοίκησης, το οποίο το θέτετε στο διεθνές πανεπιστήμιο, όπως διαβάζω τουλάχιστον από τον Τύπο δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, κι ήταν μια ιδέα την οποία την είχαμε θέσει και εμείς στο καινούργιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για δημιουργία … στα μεγάλα Campus που υπάρχουν.

Ι. Όσον αφορά τη λειτουργία παραρτήματος ΕΛΚΕ και τεχνικής υπηρεσίας συντήρησης στην περίπτωση … το παραπάνω τη θεωρούμε απαραίτητη για την καλή λειτουργία του Campus τουλάχιστον στη Λάρισα.

Κ. Το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας το είχαμε προτείνει, το είχαμε συζητήσει και μαζί αν θυμάστε και είχαμε πει ότι θα ήταν πολύ ευέλικτο να δημιουρΛ. γηθεί ένα καινούριο σχήμα, ένα καινούριο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Το βάζετε μέσα στο σχέδιο και καλώς κάνετε, η αντίρρησή μας είναι ότι αυτό ενδεχομένως θα έπρεπε να αποδεσμευτεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να γίνει πιο ευέλικτο, δεδομένου ότι θα λειτουργεί στα όρια του πρώην Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.

Λ. Όσον αφορά το Συμβούλιο Μετάβασης, διακρίνουμε μία διαφοροποίηση την έχουμε συζητήσει και αυτή μαζί, την έχουμε συζητήσει και με τον κ. Κυπριανό, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ηπείρου, έχουν χρησιμοποιηθεί- γίνονται με την καλή έννοια του όρου εκμεταλλεύσιμες οι πρυτανικές αρχές του Τ.Ε.Ι.  Ηπείρου, διότι έχουν και την συνέχεια, έχουν και την γνώση για να «τρέξουν» τα προγράμματα σπουδών τα οποία έχουν τελειώσει. Δεν συμβαίνει αυτό στη δική μας περίπτωση. Θα θέλαμε, εάν μπορείτε να το διορθώσετε.

Μ. Βέβαια, έχουμε και τα πάγια αιτήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων τα οποία επιμένουμε ότι πρέπει να λειτουργήσουν, είναι επιθυμία πολλών φορέων, έχετε γίνει και εσείς δέκτης αυτής της επιθυμίας, καθώς και το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, το οποίο έχει εγκαταστάσεις στη Λάρισα, είναι επιθυμία και της Θεσσαλίας ολόκληρης και θα πρέπει να αποφασίσετε ότι κάπου πρέπει να μπει και αυτή η κατεύθυνση και τέλος, η ανησυχία μας εκφράζεται στο ότι από το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσατε, απουσιάζουν ρυθμίσεις μετάβασης με τη έννοια του ότι θα πρέπει να «συγκολληθεί» όλο αυτό το σύστημα και του Τ.Ε.Ι. και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ούτως ώστε να μεταβούμε πιο γρήγορα και επιτυχώς στη νέα κατάσταση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ