Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Χρ. Κέλλας: «ΌΧΙ στο νομοσχέδιο “έκτρωμα”, που αφανίζει την Τεχνολογική Εκπαίδευση»

Δημοσίευση: 17/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Εισηγητής της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας,   Χρήστος Κέλλας, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που αφορά τις απορροφήσεις των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο “έκτρωμα”, επιδιώκοντας συνειδητά τον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης της χώρας, μέσω της απορρόφησης των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και το συνολικό εγχείρημα της αναδιάταξης του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, βρίσκεται κυριολεκτικά στον “αέρα” χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς μελέτη βιωσιμότητας, όπως έχει επισημάνει σχετικά η ΑΔΙΠ. Για αυτό άλλωστε θέλουν να την ελέγξουν, όπως ανερυθρίαστα παραδέχτηκε ο κ. Γαβρόγλου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τοποθετώντας τον σύμβουλό του και εμπνευστή του εγχειρήματος των απορροφήσεων στην προεδρία της.

Ο Υπουργός Παιδείας επιβάλλει τις απορροφήσεις, μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πρυτανικών αρχών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, τις οποίες και κατέθεσα, σήμερα, στα πρακτικά της Βουλής, καθώς και τα υπομνήματα του Πρύτανη του ΤΕΙ Στ. Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ και την επιστολή του Δημάρχου Τρικκαίων προς τον Υπουργό.

Αφότου κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή έως και σήμερα, ζητήσαμε κατ’ επανάληψη από τον κ. Γαβρόγλου να μας κάνει γνωστό το πόρισμα της Επιτροπής, που συνέστησε ο ίδιος για τις αξιολογήσεις των ΤΕΙ και τις απορροφήσεις από τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, εδώ και 10 μέρες τηρεί σιγή ιχθύος.  

Το μόνο που θα καταφέρει, τελικά, η Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει Τμήματα θνησιγενή, με χαμηλή απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας, που θα παράγουν άνεργους πτυχιούχους! Όχι μόνο δεν την ενδιαφέρει η αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά το εγχείρημά της εκπορεύεται από συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ψηφοθηρία.

Για αυτό, σήμερα, λέμε ΌΧΙ στο κλείσιμο των ΤΕΙ, ΌΧΙ στον αφανισμό της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης! Θέτουμε, δε, ως προτεραιότητα της παράταξής μας, μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, τον εναρμονισμό της χώρας με το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια!

Τέλος, όσον αφορά την τροπολογία για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών και τον διορισμό τους στη Δημόσια Εκπαίδευση, που, από Σχέδιο Νόμου στη διαβούλευση, ήρθε άρον άρον ως τροπολογία, δηλώνουμε ότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την αναγκαιότητα διορισμών, με έμφαση στην Ειδική Αγωγή, και προτείνουμε ένα μικτό σύστημα αντικειμενικό, αδιάβλητο και δίκαιο, που θα βασίζεται στους εξής πυλώνες κριτηρίων:

1.    Εκπαιδευτική προϋπηρεσία, που θα μοριοδοτείται με αυξημένο συντελεστή.

2.    Επίδοση σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που δεν θα καταλαμβάνει περισσότερο από 30% του συνόλου των μορίων.

3. Ακαδημαϊκά κριτήρια (π.χ. βαθμός πτυχίου, συναφείς μεταπτυχιακοί τίτλοι, διδακτορικό, ξένες γλώσσες, ΤΠΕ)

4.    Κοινωνικά κριτήρια

Θεωρούμε απαραίτητο ότι θα πρέπει να δοθεί ειδική μοριοδότηση στους πολύτεκνους και να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τα άτομα με αναπηρία».

Σχόλια (9)

 
Σοφία
17 Ιαν 2019 15:45

Καλά κάνει και συγχωνεύει τα ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια! Ίσως χρειαζόταν περισσότερος χρόνος ακόμα για να λύσουν ορισμένα καίρια ζητήματα. Επί των ημερών σας, ουδεμία κίνηση για αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια έγινε , και είχαμε ετσι ΑΕΙ χωρίς να θεωρούνται ΑΕΙ. Ακόμα βουλευτές σας, και άλλος μορφωμένος κόσμος δεν αναγνωρίζει ότι ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ το 2001 και μέχρι και σήμερα στην βουλη αάκουσα πολλές φορές "ΤΕΙ και ΑΕΙ". Αυτός ο διαχωρισμός ευτυχώς θα εκλείψει σε λίγα χρόνια και θα ησυχάσουν τα κεφάλια μας!

 
Οτι να ‘ναι οι προτεραιοτητες!
17 Ιαν 2019 15:50

Καλά που τα λέτε τώρα και γελάμε ..!

 
Πανεπιστήμιο
17 Ιαν 2019 16:55

Αγαπητε κυριε Κελλα, και στα πανεπιστημια, καποια τμηματα, παρεχουν τεχνολογικη εκπαιδευση. Στο γεωπονικο δεν εφαρμοζουν στην πραξη αυτα που μαθαινουν; Στις σχολες καλων τεχνων δεν κανουν πρακτικα πραματα; Και αυτα παρεχουν πρακτικα πραματα. Δεν θα μπορουσε η τεχνολογικη εκπαιδευση να συγχωνευτει με την πανεπιστημιακη; Ειναι δυσκολο να εχουμε πανεπιστημια που θα παρεχουν επιστημονικη και τεχνολογικη εκπαιδευση;

 
Σοφία PhD
17 Ιαν 2019 17:13

Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει το τεχνικη-τεχνολογικη-πανεπιστημιακη κλπ και άλλες έννοιες που είναι βασικές για την ακαδημαϊκή οργάνωση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Τεχνική και τεχνολογική εκπαίδευση εννοείται παρέχεται στα Πολυτεχνεία, στις σχολές καλών Τεχνών κλπ.. Όπως και στα πρώην ΤΕΙ. Η Τεχνολογική εκπαίδευση αυτόματα για την συνείδηση του μέσου Έλληνα ειναι υποβαθμισμένη έννοια και έχει να κάνει σε ένα σύνολο εφαρμοσμένων "μαστορογνώσεων" του γνωστού μάστορα της γειτονιάς που ασχολείται με μερεμετια εχει κάνει και 5_6 επιμορφωτικά του οαεδ κλπ. Να θυμίσω ότι είμαστε στο 2019...Όχι το 1940. Οτι διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο , είτε αυτό λέγεται ΤΕΙ είτε Πανεπιστήμιο εμπίπτει σε Επιστήμη είτε εφαρμοσμένη είτε ανεφαρμοστη αν μου επιτρέπεται ο όρος. Και ο χειρουργός εφαρμοσμένη Επιστήμη κάνει, και ασκεί μια εξέλιξη της τεχνολογίας. Και ο μηχανικός πάλι τεχνολογικές γνώσεις αποκόμισε απ'το Πολυτεχνείο. Και ο αναλυτικός χημικός ασχολείται με θα εφαρμογές της χημείας, και ο ζωοτεχνης γεωπόνος με εφαρμογή της Γεωπονίας που κατεξοχήν είναι εφαρμοσμένη Επιστήμη και ένα σύνολο άλλων Επιστημών. Όλα Επιστήμες είναι, και για το καλό όλων των Επιστημών θα συγχωνευθούν τα ιδρύματα μπας και αλλάξουν οι αντιλήψεις του κόσμου περί τεχνολογίας και Εκπαίδευσης.
Η τεχνολογική εκπαίδευση δυστυχώς για τον μέσο Έλληνα = Ένα σύνολο εμπειρικών γνώσεων =μάστορας . Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση= επιστήμονας

 
Αντώνης
17 Ιαν 2019 22:01

κ. Κέλλα, οι πολύτεκνοι πάλι στην αντιπολίτευση θα σας στείλουν...

 
Πανεπιστήμιο
17 Ιαν 2019 23:05

Σοφία PhD

Εχεις ενα δικιο. Παντως, μην λες πρωην τει. Τα τει δεν καταργηθηκαν ακομα. Θα καταργηθουν το φθινοπωρο του 2019, ελπιζουμε ολα. Για τους πρωτοετεις θα καταργηθουν. Στην ουσια θα υπαρχουν και του χρονου τα τει για τους δευτεροετεις φοιτητες και ανω, δηλαδη οι δευτεροετεις, λογικα, θα ειναι σε ενα πανεπιστημιο με προγραμμα σπουδων των τει και ετσι θα πρεπει. Το θεμα ομως ειναι και οι εγκαταστασεις. Οι πρωτοετεις φοιτητες που θα φοιτουν σε ενα πανεπιστημιο, θα φοιτουν στις εγκαταστασεις του τει Θεσσαλιας και του τει Στερεας Ελλαδας

Το θεμα ειναι οτι τα κτηρια των τει ειναι μικροτερα απο τα πανεπιστημια. Αιθουσες με 30 θεσεις ασπουμε, αξιζουν τετοιες μικρες εγκαταστασεις για ενα πανεπιστημιο; Θα σκεφτει ο αλλος και θα πει, ας φοιτησω στις εγκαταστασεις των πανεπιστημιων που ειναι και μεγαλυτερες, γιατι να παω στις μικρες; Λεμε τωρα.

 
@Αντωνης
18 Ιαν 2019 07:04

Συμφωνώ κι επαυξάνω.. και πολύ τους είναι τελικά! Κατάφεραν το αδιανόητο : να ψηφίσουμε κάποιον άλλο για να μη βγούνε, συγχαρητήρια!

 
Μανώλης
18 Ιαν 2019 09:38

Τελικά για τους πολύτεκνους ποια ήταν η πρόταση της Ν.Δ; Ούτε διορισμός, ούτε πρόταξη, ούτε ειδική κατηγορία... αλλά 3 μόρια ανά τέκνο και για ηλικία παιδιών μέχρι 23 ή 25 ετών!!! Κατά τα άλλα γεννάτε γιατί χανόμαστε; Ντροπή σας.

 
ΝΙΚΟΣ
18 Ιαν 2019 15:22

ΓΙΑΤΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΛΕΤΕ κ.ΚΕΛΛΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΣΠΙΣΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠ/ΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2004 ΩΣ ΤΟ 2009 ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ!Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ!ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΗΤΑΝ Η ΤΟΤΕ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ;ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ 4.000 ΠΕΡΙΠΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΧΕΣΤΕ ΣΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΤΟΤΕ ΜΕΤΡΟ-ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΣ......Ν.Δ;Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΥΣΤΕΡΝΙΖΕΣΤΕ.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean