Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Οικονομικά κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς των νησιών

Δημοσίευση: 17/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πρέπει,  να υπάρχουν κίνητρα και οικονομικού χαρακτήρα, είπε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σήμερα στη Βουλή όταν ο Βουλευτής Ηλίας Καματερός έθιξε το θέμα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν δέχονται να προσληφθούν σε νησιά.

Κ. Γαβρόγλου: Το θέμα που έθεσε ο κύριος Βουλευτής είναι προφανέστατα πάρα πολύ σοβαρό. Είναι επίσης προφανές –και το γνωρίζετε- ότι σε πάρα πολλά νησιά λειτουργούν σχολεία με ελάχιστα παιδάκια. Έχουμε σχολεία με δύο παιδιά. Πριν από ενάμιση μήνα καταφέραμε και ανοίξαμε σχολείο στα Αντικύθηρα με τέσσερα παιδιά που εμφανίστηκαν μετά τον Σεπτέμβριο.

Από την άλλη μεριά, το πρόβλημα το οποίο αναφέρατε -και που προφανώς δεν έχει σχέση μόνο με το Υπουργείο Παιδείας, όπως είπατε- είναι ένα πραγματικό πρόβλημα.

Για το θέμα των καθηγητών η σωστή και επί της ουσίας λύση είναι να παίρνουν κάποιο επιμίσθιο παραπάνω. Οτιδήποτε άλλο είναι μέσα σ’ αυτόν τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο διορισμού, διότι είναι αντισυνταγματικό. Εάν κάποιος άλλος θελήσει να πάει και έχει περισσότερα μόρια και είναι τα μόρια αυτά περισσότερα ακόμη και από τον μοριοδοτούμενο με έξτρα μόρια λόγω εντοπιότητας, δεν μπορείς να τον αποτρέψεις. Είναι θέμα ισοτιμίας των πολιτών.

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχουν κίνητρα και οικονομικού χαρακτήρα και προφανώς εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δούμε το μέλλον της δημογραφικής εξέλιξης και να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τη ζωή των σχολείων. Αυτό κάνουμε και αυτό γίνεται. Απλώς αυτό δεν έχει τις επιπτώσεις που να μπορεί να κρατάει τον κόσμο εκεί. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα και βεβαίως μετά το δημοτικό είναι το γυμνάσιο, μετά το γυμνάσιο είναι το λύκειο και εκεί υπάρχουν τεράστιες «τρύπες» και έχετε απόλυτο δίκιο.

Ηλίας Καματερός:   Ταξίδευα για το Καστελόριζο με έναν αδιόριστο καθηγητή. Πήγαμε ένα βράδυ και παρόλο που τον βοηθήσαμε να βρει σπίτι, πού θα τρώει, πού θα πηγαίνει κ.λπ., την άλλη μέρα έφυγε.

Γιατί; Θα έπαιρνε 800 ευρώ σαν διορισμένος αναπληρωτής. Μόνο για ταξιδέψει από το Καστελόριζο στην Αθήνα, να πάει και να έρθει, ήθελε 500 ευρώ. Αν πήγαινε με το πλοίο, ήθελε τριάντα ώρες. Όχι μόνο δεν του έβγαινε ο μισθός, αλλά έπρεπε να βάλει και από την τσέπη. Αφήνω την κοινωνική ζωή, που είναι ανύπαρκτη, γιατί εκεί τον χειμώνα δεν υπάρχει τίποτα.

Τι ήθελα να πω με αυτό; Ήθελα να πω -και έκανα πρόταση συγκεκριμένη- ότι θα πρέπει να πάρει κάποια μόρια η εντοπιότητα των πτυχιούχων σε αυτά τα μικρά νησιά. Ας μην είναι στη Ρόδο, ας μην είναι στην  .

Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι ευθύνη του κυρίου Υπουργού βέβαια, είναι όλων μας. Έχουμε εκατόν επτά νησιά κατοικημένα. Ήταν πριν από λίγα χρόνια εκατόν δεκάξι. Πριν από λίγα ακόμα χρόνια ήταν εκατόν είκοσι οκτώ. Τα ογδόντα ένα από αυτά, δηλαδή το 80% των νησιών, έχουν κατοίκους λιγότερους από τρεισήμισι χιλιάδες. Ξέρετε πόσοι είναι όλοι οι κάτοικοι; Είναι πενήντα τέσσερις χιλιάδες. Στα ογδόντα ένα νησιά μας οι κάτοικοι είναι πενήντα τέσσερις χιλιάδες. Χωρίς σχολείο είναι είκοσι νησιά. Κάτω των εκατό κατοίκων τα νησιά είναι είκοσι οκτώ και έχουν εξακόσιους δέκα κατοίκους. Κάτω των τριακοσίων κατοίκων είναι τριάντα οκτώ νησιά και έχουν δυόμισι χιλιάδες κατοίκους. Κάτω των χιλίων κατοίκων είναι πενήντα έξι νησιά και έχουν περίπου δεκατέσσερις χιλιάδες κατοίκους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ