Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας με όλες τις διορθώσεις όπως ψηφίστηκε στη Βουλή

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με 52 άρθρα και ψηφίστηκε με 83 άρθρα.
Δημοσίευση: 18/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos δημοσιεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών , με όλες τις διορθώσεις όπως ψηφίστηκε στη Βουλή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε με 52 άρθρα και ψηφίστηκε με 83 άρθρα.

Το νομοσχέδιο  “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”, ψηφίστηκε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κατά πλειοψηφία.

Σε σύνολο 273 ψηφισάντων Βουλευτών υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 149, 121 κατά και 3 παρών.

Επί του Συνόλου     ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ

Ν.Δ.: OXI

ΔΗ.ΣΥ: ΠΡΝ

Χ.Α: OXI

Κ.Κ.Ε: OXI

ΑΝ.ΕΛ: ΝΑΙ

ΠΟΤΑΜΙ: OXI

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: ΠΡΝ

Σχόλια (12)

 
Νέα Πανεπιστήμια
18 Ιαν 2019 20:32

Κακως αναφερει ο τιτλος για συνεργειες των συγκεκριμενων πανεπιστημιων και τει. Συνεργεια θα πει συνεργασια. Εδω δεν μιλαμε ομως για συνεργασια αλλα για συγχωνευσεις των τει με τα πανεπιστημια. Το γραφει το νομοσχεδιο κιολας. Γραφει οτι τα τει θα καταργηθουν και θα ενταχθουν στα πανεπιστημια. Αρα, που ειναι οι συνεργειες; Ο τιτλος επρεπε να γραφει ένταξη των τει Θεσσαλιας και Στερεας Ελλαδα σε αυτα τα πανεπιστημια ή συγχωνευσεις των τει με τα πανεπιστημια (χωρις βεβαια να συγχωνευτουν τα πανεπιστημια μεταξυ τους) ή αλλιως απορροφησεις των τει απο τα πανεπιστημια. Ο υπουργος παιδειας να λεει τα πραγματα με το ονομα τους.

Επειτα, ο νομος 4485/2017 θα πρεπει να καταργηθει. Αφου, τα τει θα γινουν πανεπιστημια και αυτο αυτοματως σημαινει οτι τα τει θα καταργηθουν, επομενως, δεν υπαρχει λογος να υπαρχει νομος που θα λεει οτι η ανωτατη εκπαιδευση αποτελειται απο δυο παραλληλους τομεις, διοτι δεν θα ειναι δυο τομεις. Δεν υπαρχει λογος να αναφερονται τα τει στο νομο, αφου θα σταματησουν να υπαρχουν.

Οποτε, θα πρεπει να υπαρξει νεος νομος που να ψηφιστει το 2020 και να λεει οτι η ανωτατη εκπαιδευση αποτελειται απο τον πανεπιστημιακο τομεα, που περιλαμβανει τα πανεπιστημια, τα πολυτεχνεια και την ανωτατη σχολη καλων τεχνων, τα οποια αναφερονται ως πανεπιστημια. Ετσι δεν θα πρεπει να γινει;

 
Μαρίνα Μαλιάρα
18 Ιαν 2019 21:20

Τεράστια αδικία προκαλεί η τροπολογία της παραγράφου 10 του άρθρου 6 του ν.4559/2018 (Α΄142), με την οποία επιτρέπεται στους φοιτητές του ΦΠΨ Ιωαννίνων της κατεύθυνσης Ψυχολογίας του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 να ενταχθούν στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι εισαχθέντες του ακ.ετ.2014-2015 άριστοι φοιτητές κατεύθυνσης Ψυχολογίας, που ολοκλήρωσαν κανονικά τις σπουδές τους τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο 2018 και απέδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη, δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στο νέο Τμήμα, ενώ συνάδελφοί τους που διανύουν ήδη το 5ο έτος σπουδών και του χρόνου το 6ο, μπορούν απρόσκοπτα να εγγραφούν σε ένα από τα πιο περιζήτητα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.

 
Σοφία PhD για Πανεπιστημιοποίηση ΤΕΙ
19 Ιαν 2019 14:45

Όταν ολοκληρωθούν όλες και εννοώ ΟΛΕΣ οι συγχωνεύσεις των ΑΕΙ (Τεχνολογικού + Πανεπιστημιακού τομεα), τότε θα αλλάξει:

1) Η διάρθρωση της ανώτατης Εκπαίδευσης
2) Ίσως πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα πρώην απόφοιτοι μαζί με νυν
3) Κατάργηση ΤΕ και ΠΕ ( όπως γράφτηκε και στο αρχικό νομοσχέδιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου)
4) Αυτόματη ή με κριτήρια ή με κατατακτήριες ισοτίμηση παλαιών πτυχιούχων με τους νέους.

 
ΠΩΣ?
19 Ιαν 2019 14:58

Αυτόματη ισοτίμηση παλαιών πτυχιούχων με τους νέους ποτέ και σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν ΤΕ που έχουν αποφοιτήσει από τα ΤΕΙ (πριν γίνουν ΑΤΕΙ). Αν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι αυτομάτως να γίνουν ΠΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

 
Ανωτατοποιήσεις-Πανεπιστημιοποιήσεις παρελθόν
19 Ιαν 2019 17:35

@ΠΩΣ?

Νομίζω ότι είστε υπερβολικός/ή καθώς το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να αποκαταστήσει ΟΛΟΥΣ τους πτυχιούχους παλαιότερων ετών , είτε αποφοίτησαν απο ΚΑΤΕ είτε απο ΚΑΤΕΕ είτε από ΤΕΙ (πρίν το 2001) είτε απο Ανώτατα ΤΕΙ μετά το 2001. Και τα παραπάνω θα γίνουν με διαδικασίες είτε αυτόματες είτε μέσω κριτηρίων είτε μέσω κατατακτηρίων. Το μόνο σίγουρο είναι οτι οι πτυχιούχοι των Ανώτατων ΤΕΙ πρέπει αυτόματα να ισοτιμηθούν, όπως αναφέρει και στο τελευταίο πόρισμα συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα 3 ΤΕΙ ότι..... ''Σχετικά με τους αποφοίτους των Τμημάτων των τριών ΤΕΙ (σ.σ. Αλεξάνδρειο Θεσ/κης, Κεντρικής Μακεδ. , Α-Μ Θράκης) το ζήτημα προτείνεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε νομοθετικό επίπεδο, με την κατάργηση της διάκρισης σε ΤΕ και ΠΕ για όλους τους αποφοίτους των ΤΕΙ, η οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται από το 2001 με την μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Με βάση αυτό, η επικαιροποίηση των πιστοποιητικών των αποφοίτων θα μπορεί να γίνεται με τα χαρακτηριστικά του ΔΙΠΑΕ. ''
https://www.esos.gr/arthra/60775/mono-sto-esos-porisma-syghoneysis-toy-d... ''

Επίσης το Υπουργείο και το Κράτος είναι υποχρεωμένα να δώσουν την δυνατότητα ισοτίμησης βάσει των παραπάνω διαδικασιών για τους εξής λόγους:

1) ΠΑΝΤΑ κατά το παρελθόν προβλεπόταν διαδικασία ισοτίμησης πτυχίων σε περιπτώσεις μετεξέλιξης- πανεπιστημιοποίησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως π.χ.:

1) με το Ν. 1865/1989, με τον οποίο προβλέφθηκε η διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων ΚΑΤΕΕ με τα πτυχία ΤΕΙ,

2) η περίπτωση της ΑΣΟΕΕ (Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών), Γεωπονικής, Παντείου, ΑΒΣΠ (Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς), για τις οποίες το Π.Δ. 377/1989 ισοτίμησε τα πτυχία των αποφοίτων τους με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Γεωπονικού, Παντείου και Πειραιά αντίστοιχα.

2) Η απουσία διαδικασίας ισοτίμησης- αντιστοίχισης των πτυχίων με πτυχία των συγχωνευθέντων ΤΕΙ ώς νέα Πανεπιστημια δημιουργεί απόφοιτους δύο ταχυτήτων, προσβάλλει το κύρος των πτυχίων και υπονομεύει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.

3) Η κατάργηση των Ιδρυμάτων άνευ διαδικασίας ισοτίμησης πτυχίων αφήνει τους αποφοίτους εκτεθειμένους στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας.

4) Τα ΤΕΙ έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύμφωνα με τους διαδοχικούς νόμους 2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011, καθώς και τον νόμο 4485/2017, σύμφωνα με τον οποίο εξομοιώθηκαν με τα Πανεπιστήμια ως προς τον σκοπό και τον ρόλο τους.

Υ.Γ.
Κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στον καθένα το παρακάτω που γράφτηκε στο τελευταίο πόρισμα συγχώνευση του Διεθνούς... ''με την κατάργηση της διάκρισης σε ΤΕ και ΠΕ για όλους τους αποφοίτους των ΤΕΙ, η οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται από το 2001 με την μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ.''
Ο νομοθέτης ενώ γνωρίζει την αδικία σε βάρος όλων των πτυχιούχων ΤΕΙ μετά το 2001, που θεωρούνται Τ.Ε. και όχι Π.Ε. ακόμα και σήμερα δεν προχώρησε σε διαδικασία ισοτίμησης και μετάβασης των Τ.Ε. μέτα το 2001 σε Π.Ε.

 
αποφοιτος
19 Ιαν 2019 19:29

@Ανωτατοποιήσεις-Πανεπιστημιοποιήσεις παρελθόν
Εχετε απολυτο δικιο. Τα πραγματα ειναι ετσι ακριβως οπως τα διατυπωσατε. Ελπιζω να το διαβασουν ολοι οι ενδιαφερομενοι.

 
Leon
19 Ιαν 2019 21:16

Σιγα σιγα να αρχιζεται να συνηθηζεται σε ολο και λιγοτερες σχολες και τμηματα τριτοβαθμιας εκπαιδευσης οταν με το καλο επανελθει η (α)δεξια μαζι με αλλες εξωκομματικες της συνιστωσες κεντρω(δεξιο)αριστερες , κεντρωες και οτιδηποτε
και απο οτι ολα δειχνουν θα πιασουν τις 180 εδρες(αναθεωρηση)θα δειτε στο τελος η χωρα να εχει 4 ή 5 Δημοσια Πανεπιστημια (χωρις ΤΕΙ ενοειται) με αριθμο εισακτεων κατοπιν εξοντοτικων εξετασεων πεντε χιλιαδων ή δεκα χιλιαδων στην καλυτερη των περιπτωσεων δηλαδη μονο αριστουχοι και ιδιωτικα πανεπιστημια να φυτρωνουν σαν τα μανιταρια.Η κοινωνικοοικονομικη εξοντωση το μεσου(πνευματικα ή νοητικα ως προς τα μαθηματα μονο και οικονομικα μολις αρχιζει απο την κυβερνηση της πρωτης φορας δικης τους ιδεολογικης και πολιτικης οπως θελουν να αυτοαποκαλουνται Αριστερας.

 
Σύλλογος αποφοίτων
20 Ιαν 2019 09:55

@ Ανωτατοποιήσεις-Πανεπιστημιοποιήσεις παρελθόν

Να αγιάσει το στόμα σας.

 
Τάσος
20 Ιαν 2019 12:46

@Leon

Το κείμενο σου δεν βγάζει κανένα νόημα.

 
11111
21 Ιαν 2019 12:04

Να γίνουν ισότιμοι πτυχιούχοι από σχολές με μονάδες εισαγωγής 9.000 με αυτούς που εισήλθαν με 17.000 , άριστο μέτρο

 
@11111
22 Ιαν 2019 02:04

Τα μόρια εισαγωγής σχετίζονται με την ζήτηση και την τοποθεσία του τμήματος.Όχι με το πτυχίο και τις γνώσεις.Πάρτε το χαμπάρι..

 
ΟΤΙΝΑΝΑΙ
30 Ιαν 2019 20:34

Μπραβο την κυβερνηση! Τον ιδιο κάματο χρειαστηκαν παιδια που εισηχθησαν με 18 και 19 και το ιδιο παιδια που εισηχθησαν με 10 για να εχουν τα ιδια δικαιωματα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ