Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ποινή 1.100 ευρώ σε Διευθυντή Σχολείου από δικαστήριο επειδή δεν είχε εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης

Η απόφαση μετά τη δημοσιοποίηση από το esos αναμένεται να απασχολήσει τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου
Δημοσίευση: 18/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πρωτοφανής απόφαση  του Πταισματοδικείου Πειραιά για Διευθυντή Σχολείου  επειδή το σχολείο του δεν είχε εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης, παρόλο που σχεδόν σε κανένα Δημόσιο Κτίριο της Ελλάδας (προπαντός τα παλαιότερα κτίσματα) δεν διαθέτουν τέτοια συστήματα και επιπλέον ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ για την μη ύπαρξη τέτοιων συστημάτων επειδή  την ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών, διαθέσιμων  Μηχανικών  για μελέτες και πιθανά  κονδύλια για αυτές τις  εργασίες, τα έχει ο εκάστοτε Δήμος, ο οποίος με τη σειρά του λαμβάνει  μέριμνα να χρηματοδοτείται από την Πολιτεία .Επιπλέον τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους Δήμους.

Tο  Πταισματοδικείο  Πειραιά μετά από Εισήγηση του Κατήγορου της Πυροσβεστικής επέβαλε σε Διευθυντή σχολείου  Πειραιά ΠΟΙΝΗ ΠΡΟΣΤΊΜΟΥ ΧΙΛΙΑ ΕΚΑΤΟ (1100) ΕΥΡΩ με την κατηγορία ότι το σχολείο του μετά από έλεγχο δεν διέθετε συστήματα πυρασφάλειας  (πέραν από τους πυροσβεστήρες).

Παρά το ότι ο Διευθυντής προσκόμισε στο Δικαστήριο αντίστοιχα παραστατικά (έγγραφα, ΦΕΚ, τιμολόγια) το Δικαστήριο αποφάσισε ότι ευθύνεται ο Διευθυντής που  το σχολείο δεν διαθέτει περαιτέρω συστήματα πυρασφάλειας  και ότι  οι πυροσβεστήρες δεν επαρκούν.

Κατά της απόφασης έχει ασκηθεί Έφεση.

Σημειωτέον δε ότι σε ημερίδα που διοργάνωσε το Νοέμβριο  ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Πειραιά στο Πολυχώρο Απόλλωνα ο τότε προσκεκλημένος Διοικητής της Πυροσβεστικής είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα αποδοθούν ευθύνες σε κανένα Διευθυντή από όσους έχουν κατηγορηθεί μετά από έλεγχο στο σχολείο τους.

Σχόλια (14)

 
κωφοί, σιωπηλοί και άπρακτοι
18 Ιαν 2019 21:27

Πού να συνέβαιναν αυτά επί κυβερνήσεων ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.
Θα είχαν ξηλωθεί τα πεζοδρόμια του Πειραιά και θα είχε κατεδαφιστεί η Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Τώρα, άκρα του τάφου σιωπή στους Εκπαιδευτικούς Συλλόγους βασιλεύει.

 
η δικαιοσύνη είναι τυφλή;
18 Ιαν 2019 21:30

Θα ψάχνουν να βρουν Διευθυντές, όχι με ντουφέκι, αλλά με ξόβεργες.
Εδώ το σύμπαν καταλύεται και τιμωρούν τον Διευθυντή του Σχολείου.
Σαν δεν ντρεπόμαστε.

 
στο απόσπασμα
18 Ιαν 2019 21:35

Σαθρά κτήρια, απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις, πτώση σοφάδων, ολισθηρό προαύλιο από πάγους και χιόνια, για όλα φταίει ο Διευθυντής του Σχολείου.
Στη Δανιμαρκία της μνημονιακής Ελλάδας βρήκαμε τον ένοχο και του επιβάλαμε και χρηματικό πρόστιμο, μιας και τον καλοπληρώνουμε.
Ο δάσκαλος, ο δάσκαλος, αυτός ο σαρδανάπαλος.

 
Πανος
18 Ιαν 2019 21:54

Και ο Διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παιδιών.Επομένως πρέπει να πιέζουν τις τεχνικές υπηρεσίες.Αν συμβεί κάτι θα ψάχνουμε ποιος έχει την ευθύνη.Τι θα πει δεν έχουν τα δημόσια κτίρια να έχουν!

 
Δημήτρης
18 Ιαν 2019 22:23

Ο διευθυντής δεν είναι συνάδελφος, εκπαιδευτικός, μέλος κάποιας ΕΛΜΕ για να ενδιαφερθεί η ΟΛΜΕ. Είναι γρανάζι του συστήματος, αυτός που εφαρμόζει τους νόμους που δεν μας αρέσουν, οπότε καλά του κάνουν !

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
19 Ιαν 2019 12:30

Οι δ/ντές ενημερώνουν και πιέζουν, στέλνουν χαρτιά αλλά απάντηση καμία από τον Δήμο. Οι δντές πάλι φταίνε;

 
Στράτος
19 Ιαν 2019 12:33

Είναι μια πολύ καλή απόφαση... για να ξυπνήσει επιτέλους η κυβέρνηση και να δει τι είδους σχολεία θέλει. Η τακτική να ρίχνουν την ευθύνη ο Δήμος στο σχολείο και το σχολείο στον Δήμο, δεν πέρασε στο δικαστήριο. Κι επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να παρέμβει με συγκεκριμένες πράξεις και όχι, αφού μετέφερε την ευθύνη των κτηρίων των σχολείων στους Δήμους, να κάνει "υψηλή πολιτική" με το "γνωστό υφάκι" που είπε κι ο Κουτσούμπας.

 
Aπλος πολίτης
19 Ιαν 2019 14:37

Φταίει το φόρτωμα και βαράμε το γάιδαρο!!! Η απόλυτη ξεφτίλα!!!!

 
xatzis
19 Ιαν 2019 16:03

Ένα κράτος (Διοίκηση και Πυροσβεστική) που μόλις πρίν λίγους μήνες έχασε 100 ψυχές στις φλόγες επιτέλους βρήκε έναν υπεύθυνο να λογοδοτήσει.

 
Πανος
19 Ιαν 2019 17:35

Δεν είναι όλοι οι Διευθυντές υπέυθυνοι και πιέζουν.Υπάρχουν και οι ωχαδελφιστές που τα αφήνουν στον αυτόματο και αδικούν βέβαια αυτούς που νοιάζονται όπως πάντα γίνεται.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
20 Ιαν 2019 10:19

Τα χρήματα που δίνονται στα σχολεία από την Ενιαία Σχολική Επιτροπή κάθε Δήμου (μοιράζει στα σχολεία του δήμου ένα εγκεκριμένο ποσό από την Πολιτεία) προορίζονται από το νομικό πλαίσιο μόνα για λειτουργικές δαπάνες, τα οποία μόλις και επαρκούν (αρκετά σχολεία που δεν καλύπτουν αυτές τις δαπάνες αναγκάζονται να ζητούν έκτακτες επιχορηγήσεις). Την ευθύνη των δαπανών μη λειτουργικών αναγκών και των μελετών, την έχουν οι δήμοι που αιτούνται χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Θα μπορούν όλα τα σχολεία και σύγχρονα συστήματα πυρασφάλειας να έχουν και σύγχρονα γενικώς να είναι αν για παράδειγμα οι δήμοι κάνουν με τους μηχανικούς τους τις δέουσες μελέτες και αξιοποιηθούν πόροι ΕΣΠΑ ή πιθανοί άλλοι πόροι.
Είναι άδικο να κλοτσάμε τις ρόδες (Εκπαιδευτικούς, Διευθυντές σχολείων) θεωρώντας τες υπεύθυνες που δεν προχωράει το αμάξι (σχολεία, Παιδεία), ενώ το αμάξι δεν έχει βενζίνη (πόρους και ευέλικτο νομικό πλαίσιο). Βέβαια απαιτείται μηχανή και καλός οδηγός να μην προκληθεί ατύχημα και την ευθύνη αυτών την έχει όλη η κοινωνία! (Για να μην αναγκάζονται τα παιδιά μας -πολλά από αυτά διακεκριμένοι επιστήμονες-να ξενιτευτούν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν). Εκτός πια και το αμάξι το βάζουμε στην κατηφόρα, όπου εκεί μπορεί να πάει με χίλια, μόνο με τις ρόδες, χωρίς βενζίνη και όπου πάει! Ίσως αυτό έχουν στο μυαλό τους όσοι αποφαίνονται ότι φταίνε οι ρόδες που δεν κινείται το αμάξι!

ΥΓ: Δεν φταίνε "οι ρόδες του αμαξιού" για τις 100 ψυχές που χάθηκαν ! Κρίμα να παίρνουμε τόσο επιφανειακά τα πράγματα! Εκτός κι αν θέλουμε το αμάξι στην κατηφόρα! Σ'αυτή την περίπτωση μια λαϊκή ρύση λέει "Μυαλό από κούπες" κι ένα τραγούδι λέει "Θα σπάσω κούπες......"

 
συλλογικές οι ευθύνες
20 Ιαν 2019 16:11

Εντάξει ΩΡΑΙΑ η φάπα στον ωχαδερφιστή Διευθυντή, λόγω έλλειψης συγχρόνων πυροσβεστικών συστημάτων στο σχολείο του, όπως τα γράφουν μερικοί.
Ο Δικαστής ποια ποινή θα επιβάλλει στους συναυτουργούς, δηλαδή Σύλλογο Διδασκόντων, Σχολικό Συμβούλιο (είναι και οι γονείς των παιδιών στο παιχνίδι), Σχολική Επιτροπή, αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Όταν βαράτε κύριοι δικαστές να βαράτε εξίσου, όχι μονομερώς, για δημιουργία εντυπώσεων...

 
Πλατάρος Γιάννης
20 Ιαν 2019 19:19

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το 90% των διδακτηρίων, νεόδμητων ή μη , δεν έχουν άδεια Πολεοδομίας, τουτέστιν είναι αυθαίρετα. Σιγά να μην εμπεριέχουν μελέτη πυρασφάλειας. Αυτό το ξέρουν ΟΛΟΙ. Λέγοντας ΟΛΟΙ, εννοώ αυτοί που πρέπει να το γνωρίζουν λόγω αρμοδιότητας. Οι υπόλοιποι, ΔΕΝ πρέπει να το γνωρίζουν. Πρέπει να διαβάζουν αυτήν μου την σημείωση καλή ώρα και να λένε με ύφος «τι απίστευτους ισχυρισμούς γράφεις αυτός εδώ......Δεν θα το ξέραμε αν ήταν έτσι όπως τα λέει; ΥΠΕΡΒΑΛΛΕΙ!...»
Είναι μια πολύ ΛΟΓΙΚΗ σκέψη, όταν όλοι ομιλούν για τα πάντα. ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ, Παρατάξεις. Ξεχνούν την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ. Μόνο το ΠΑΜΕ εμμονικά λέει για σεισμική προστασία. Για πυρασφάλεια δεν έχω ακούσει να λέει.... Γεβικά, όλοι ποιούν σιγήν ιχθύος είτε ποιούν την νήσσαν. Το 90% των Κυλικείων, δεν έχουν άδεια, ούτε μπορούν να βγάλουν, διότι τα κτήρια δεν έχουν πολεοδομική άδεια. Και τους ρίχνουν πρόστιμα το ένα μετά το άλλο. ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΟ; Θα πει κάποιος.......«Να βγάλουν άδεια!» Η απάντηση είναι ότι «είναι ΠΑΡΑ πολλά τα λεφτά» και από που θα εκταμιευθούν;»
Καπάκι και το πόθεν έσχες το υποχρεωτικό για όλα τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών. Μπορεί να είναι και για τους Διευθυντές Σχολείων.
ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ και κάποια λεφτά ΔΙΚΑ ΣΑΣ που πρέπει να πληρώσετε για να την υποβάλετε. Και δεν τα λέμε όλα.... Να διασταυρώσετε αυτά τα ολίγα απίστευτα πρώτα...

 
Ηλίας
21 Ιαν 2019 17:04

Τα παρατημένα, από τους Δήμους, σχολικά κτίρια είναι ο κανόνας εδώ. Παρόλαυτά η δικαιοσύνη, στην οποία πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη, καταδικάζει δ/ντή για παράληψη του Δήμου!

Πάρα πολλά σχολεία δεν έχουν άδεια, έχουν γίνει προσθήκες στα κτίρια χωρίς να αποτυπώνονται σε μελέτες, υπάρχουν παρεμβάσεις σε ηλεκτρολογικά... υπηρεσίες του Κράτους (πολεοδομία, πυροσβεστική κτλ) αγνοούν απο βασικά στοιχεία σχολικών κτιρίων μέχρι και την ίδια την ύπαρξή τους. Φταίει ο δ/ντής που είναι εκπαιδευτικός γι' αυτό???

Υ.Γ: Πριν μερικά χρόνια ζητήσαμε την τοποθέτηση "εβδομαδιαίου χρονοδιακόπτη με εφεδρεία" για την αυτόματη λειτουργία του καυστήρα τον οποίο και θα πληρώναμε από τα χρήματα του σχολείου. Η απάντηση του Δήμου των 35 χιλιάδων κατοίκων ήταν πως δεν έχει ηλεκτρολόγο που να γνωρίζει πως να κάνει την σύνδεση... Μιλάμε για εξωγήινη τεχνολόγια αξίας 50€. Τέτοιοι χρονοδιακόπτες λειτουργούν σε κάθε πολυκατοικία τουλάχιστον από το 1990 και μετά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ