Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Οδηγίες προς Διευθυντές Σχολείων για κτήρια επικίνδυνα για την ασφάλεια των μαθητών

Ετοιμόρροπα επιχρίσματα εντός και εκτός των αιθουσών, φθαρμένα κλιμακοστάσια, κιγκλιδώματα, υγρομονώσεις, στεγανοποιήσεις, πυρασφάλεια, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κ.λπ.
Δημοσίευση: 18/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οδηγίες προς όλους τους Διευθυντές των Σχολείων , για τη επικινδυνότητα για τους μαθητές σχολικά κτήρια, απέστειλε σήμερα ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης , διότι, όπως αναφέρει στο έγγραφο:

Α. Με βάση τα τελευταία γεγονότα της πτώσης επιχρισμάτων σχολικών κτηρίων  αλλά και σχετικές πληροφορίες από Δ/ντές σχολικών μονάδων, αποτελεί διαπίστωσή μας ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες έλεγχου και επισκευών σε βασικά στοιχεία των κτηριακών δομών των σχολείων, πολλά από τα οποία ενέχουν σοβαρή επικινδυνότητα για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Β.  Τέτοια είναι:  ετοιμόρροπα  επιχρίσματα εντός και εκτός των αιθουσών,  φθαρμένα κλιμακοστάσια, κιγκλιδώματα, υγρομονώσεις, στεγανοποιήσεις, πυρασφάλεια, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Οι οδηγίες

Ο κ. Σαβελίδης δίνει τις ακόλουθες οδηγίες προς τους Διευθυντές Σχολείων:

1. Εχοντας υπόψη τα  περιστατικά και πληροφορίες  περί μη ανταπόκρισης στις  εκ του νόμου προβλεπόμενες  υποχρεώσεις   των Δήμων, παρακαλείσθε για τις άμεσες ενέργειες σας, ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες ελέγχου, βελτιστοποίησης  και συντηρήσεων των δομών.

2. Συγκεκριμένα, παρακαλείσθε να αποστείλετε σχετικό αίτημα στον Δήμο της έδρας του σχολείου σας,  για να αιτηθείτε τις  παραπάνω εργασίες, η υλοποίηση των οποίων πρέπει να  έχει τη μορφή του κατεπείγοντος. Το αίτημά σας, τεκμηριωμένο με την ανωτέρω αναφερθείσα νομοθεσία,  πρέπει να υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου με συστημένη επιστολή, το αποδεικτικό της οποίας να τηρηθεί στο αρχείο του σχολείου.

3. Προτείνουμε η παραπάνω διαδικασία να πραγματοποιηθεί, ακόμη και αν ήδη έχετε  προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

4.  Παρακαλούμε να αποστείλετε ένα αντίγραφο της αίτησής σας  και του αποδεικτικού αποστολής  στη ΔΔΕ Μαγνησίας.

Οπως επισημαίνει στο έγτραφο ο Διευθυντής Δε Μαγνησίας
σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η αρμοδιότητα βελτίωσης και συντήρησης των Σχολικών Κτηρίων ανήκει στους Δήμους.

Συγκεκριμένα:

1) Άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, παρ. 1 τομέας στ , αριθ. 1, όπως τροποποιήθηκε τελευταία από το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τ. Α') σύμφωνα με το οποίο στην αρμοδιότητα των Δήμων και Κοινοτήτων υπάγονται «1. Η κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτιρίων».

2) Άρθρο 5 του Ν.1894/1990 παρ. 1 (ΦΕΚ Α’,110), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 άρθρου 31 Ν. 2009/1992 (ΦΕΚ Α' 18) και σύμφωνα με το οποίο «Η κινητή και ακίνητη περιουσία των εφορειών όλων των δημόσιων σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα σχολικά κτίρια, για τα οποία έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής, με τα οικόπεδά τους, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στην περιφέρεια στην οποία βρίσκονται τα αντίστοιχα ακίνητα».

Σχόλια (1)

 
kapelas
19 Ιαν 2019 14:22

Μόνο αηδία μπορεί να νοιώσει κανείς διαβάζοντας για την τιμωρία του Διευθυντή... Μόνο στην Μπανανία συμβαίνουν αυτά... Από που ως που ρε παλικάρια δικαστικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί, υγειονομικοί υπάλληλοι, γονείς, δικηγόροι, γιατροί, εφοριακοί και άλλοι, εισβάλουν ως ράμπο μέσα στα σχολεία μπροστά στα παιδιά μας, για να ελέγξουν εργαζόμενους δασκάλους, που ως μόνη ευθύνη έχουν τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας και μόνο... αφού τα σχολειά σας δεν είναι καλά, ας τους βάλουμε να κάνουν μάθημα σε καλύβες, ναι σε καλύβες, εκεί θέλετε πυρασφάλεια; Όποιος έχει λίγη εξουσία, μπαίνει όπου θέλει και γράφει ή τιμωρεί τον αδύναμο. Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία η ευθύνη ανήκει στους Δήμους... Η ευθύνη ανήκει σε όλους, ναι σε όλους, αλλά με το μίσος και τη διχόνοια που επικρατεί, που να βρεις άκρη... Αχ βρε δάσκαλε, πάντα ήσουν και θα είσαι στόχος, γιατί απλά οι άνθρωποι, από τη φύση τους πολεμούν το Δημιουργό τους, αυτόν που τους έδωσε τις γνώσεις για να ζεί... χαιρετίσματα...σε μια νυχτωμένη Ελλάδα!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ