Τι αναφέρει η συμφωνία των Πρεσπών για θέματα παιδείας

Eκδοση νέων σχολικών βιβλίων , “σύμφωνα με την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές τεκμηριωμένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα”.

19/01/2019

Ενημερώθηκε: 21/01/2019, 06:52

Άκουσε το άρθρο

Το Σχέδιο Συμφωνίας των Πρεσπών που κατατέθηκε ,προς ψήφιση, στη Βουλή κάνει αναφορά, στην  έκδοση νέων σχολικών βιβλίων , “σύμφωνα με την  αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές τεκμηριωμένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα”.

Επίσης το άρθρο 15 της  Συμφωνίας αναφέρεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών στους τομείς της εκπαίδευσης, της  Επιστήμης, του Πολιτισμού, της Ερευνας και της Τεχνολογίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (5)

Νικόλαος
|

Μεγάλη επιτυχία! Γίναμε προτεκτοράτο των Σκοπίων!

Κωνσταντίνος
|

Αν και αυτή η τοποθέτησή μου θα ταίριαζε καλύτερα σε ενότητα γιά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας σε μειονοτικά νηπιαγωγεία της Θράκης,θα την παραθέσω εδώ γιατί έχει κάποια σχέση.Αν και δεν είμαι βαθύς γνώστης της ελληνικής ιστορίας,ωστόσο προσπαθώ να βρίσκω τα παράλληλα και τα ανάλογα γεγονότα και καταστάσεις μέσα σ'αυτήν,ώστε να διατυπώνω τις απόψεις και τα συμπεράσματά μου.
Αυτά που τώρα γίνονται με το νομοσχέδιο με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, δυστυχώς έχουν ξαναγίνει.Εκεί στο όχι τόσο μακρινό 1926,όταν μετά το σύμφωνο Πολίτη-Καλφώφ,η τότε κυβέρνηση Παπαναστασίου, αποφάσισε να ευθυγραμμιστεί με την τότε νέα τάξη που υπαγόρευε ο τότε ΟΗΕ,η Κοινωνία των Εθνών.Έτσι,αναγνώρισαν βουλγαρική μειονότητα στην Ελλάδα,και ψήφισαν κατά τα προτάγματα της ΚΤΕ,νόμο που επέβαλε τη διδασκαλία της βουλγαρικής σε κάποια δημοτικά σχολεία της Δυτικής και της Ανατολικής Μακεδονίας.Έτσι,εγκρίθηκε και παραδόθηκε σε χρήση των σλαβόφωνων το περιβόητο αλφαβητάριο αμπετσεντάρ και άρχισε πειραματικά και πιλοτικά η διδασκαλία αυτής της γλώσσας.Δηλαδή,συγκριτικά με σήμερα οι πρόγονοί μας έκαναν μεγαλύτερες παραχωρήσεις στους γείτονες που τότε τους ταύτιζαν με τους Βουλγάρους.Ας σημειωθεί ότι η τότε κυβέρνηση Παπαναστασίου,ήταν η πιό προοδευτική κυβέρνηση που είχε βγάλει η χώρα και μάλιστα σε καθεστώς της πρώτης αβασίλευτης Δημοκρατίας.Όμως,οι Μακεδόνες γονείς και δάσκαλοι αντέδρασαν δυναμικά και κατέστρεψαν αυτά τα βιβλία στα σχολεία των πόλεων που μοιράστηκαν,ενώ οι Σλαβόφωνοι που δεν ήταν από την αρχή και τόσο θετικοί σε τέτοιες πρωτοβουλίες, σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοια σχολεία.Και η επόμενη κυβέρνηση,άσχετα αν την έκραξαν διεθνώς,δεν εφάρμοσε ποτέ αυτό το νόμο.
Το ίδιο θα γίνει και με το σημερινό νομοσχέδιο.Σίγουρα θα ψηφιστεί από την πλειονοψηφία της σημερινής Βουλής.Όμως στις καρδιές της συντριπτικής πλειονοψηφίας των Ελλήνων όχι μόνο έχει ήδη καταδικαστεί,αλλά και δε θα εφαρμοστεί ποτέ από τον κυρίαρχο λαό,ούτε θα ξεχαστεί σε δέκα χρόνια όπως έλεγε κάποιος μακαρίτης πρωθυπουργός.Όπως ακριβώς έγινε και με τους όχι και τόσο μακρινούς προγόνους μας.Τα ίδια και χειρότερα θα γίνουν και με τα βιβλία που διανεμήθηκαν στα μουσουλμανικά νηπιαγωγεία.

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.
|

Ένα εκατομμύριο σλαύοι βουλγαρικής καταγωγής χωρίς στρατό,οικονομία, διαφθορά,προβλήματα διάσπασης με τους αλβανούς κά,αλλά έχοντας μαζί τους τις ΗΠΑ,Γερμανία,Σόρος εκπλήρωσαν το όνειρο τους και τα πήραν όλα.Τους τα έδωσαν όλα.
Μια πανίσχυρη στρατιωτικά Ελλάδα,με 10 εκατ.πληθυσμό,με οικονομία απείρως καλύτερη από αυτούς,με κράτος χωρίς αποσχιστικές τάσεις ,μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ υποχώρησε κατά κράτος τα έδωσε όλα και δεν πήρε το παραμικρό.
Αυτά βλέπουν οι Τούρκοι και θέλουν Αιγαίο,Θράκη,Κύπρο για πρώτο πιάτο.Και οι Αλβανοί σαν πρώτη δόση την Ήπειρο .Και δυστυχώς θα το πετύχουν αν συνεχίσει αυτή η ανυπόφορη υποχωρητικότητα.

Ο αγώνας Τίτο- Τέμπο τώρα δικαιώθηκε.
|

Αυτό ακριβώς ήθελαν ο Τίτο και
το δεξί του χέρι Τέμπο από το 1947.Ο Τέμπο ηγετικό στέλεχος του Γιουγκοσλαυικού Κομμουνιστικού Κόμματος το προέβλεψε επακριβώς ότι θα γίνει σε 70 χρόνια.Ή μάντης ήταν ή το ήξερε από τότε.Διαβάστε τα απομνημονεύματα του και του Μίλοβαν Τζίλας τότε υπουργού εξωτερικών.Ο Τίτο,ο Τέμπο και ο Τζίλας γελάν από τον τάφο τους.Ο τιτοισμός πέθανε στις στάχτες της γιουγκοσλαυικής διάλυσης και στις 200.000 νεκρούς της, αλλά ζει στην συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Παύλος Μελάς;
|

Θα αφαιρεθεί η θυσία του Παύλου Μελά;Ο Μακεδονικός Αγώνας που ήταν εναντίον των Βουλγάρων;Οι Βαλκανικοί πόλεμοι; Αυτοί θα αφαιρέσουν τους χάρτες της μεγάλης Μακεδονίας που είναι σε κάθε σχολική τάξη,διάδρομο,γραφεία δασκάλων και διευθυντή,Δημαρχεία,πολιτιστικά κέντρα κλπ.ΔΕΝ θα τα κατεβάσουν ποτέ.Το παραμύθι της μεγάλης Μακεδονίας που περιλαμβάνει την Αιγιακή Μακεδονία μέχρι τα Τέμπη,την Καβάλα,την Φλώρινα κλπ,την Μακεδονία του Πιρίν της Δυτικής Βουλγαρίας είναι ο κορμός και το DNA του κράτους τους.Ούτε τους χάρτες θα κατεβάσουν από τα σχολεία ,ούτε θα πάψουν να ορέγονται τα πάντα που δεν έχουν.Αλλά βρήκαν πρόθυμους εδώ και τα κάνουν.Και επειδή στο άρθρο 13 προβλέπεται σαν περί κλειστό κράτος να έχουν λιμάνι θα έχουν και ΑΟΖ στον Θερμαϊκό με λιμενικό.Ένας να απαντήσει γιατί δεν τους έδωσαν οι Αλβανοί λιμάνι στην Ανδριατική.Προφανώς δεν είναι πρόθυμοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ