Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ανοιχτή Επιστολή στον υπ.Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τους Διαγωνισμούς Φυσικής / Φυσικών

Δημοσίευση: 18/01/2019

Γεώργιος Τόμπρας, Καθηγητής / Πρόεδρος Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ
Γεώργιος Θ. Καλκάνης, Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Δρης, Ομότ. Καθηγητής ΕΜΠ

Επιστημονικοί / Εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοιτων Διαγωνισμών Φυσικής / Φυσικών  «Αριστοτέλης»

Κύριε Υπουργέ

Έχοντας συμφωνήσει –και με τη δική σας προτροπή– πέρσι, το σχολικό έτος 2018, οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε κοινούς Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής / Φυσικών «Αριστοτέλης», με συνδιοργανωτές: το Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής (μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης), την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, αλλά και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Επιστημονικοί / εκπαιδευτικοί υπεύθυνοι και εκπρόσωποι των φορέων ήταν οι:                       Γ. Τόμπρας (Καθηγητής / νυν Πρόεδρος Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ), Γ. Θ. Καλκάνης (Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ) και Εμ. Δρης (Ομότ. Καθηγητής ΕΜΠ), αντίστοιχα. Κύριο μέλημα ήταν η επιστημονική και εκπαιδευτική συνέπεια των θεμάτων, η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, αλλά και η οργανωτική αρτιότητα των Διαγωνισμών, η μη συλλογή και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων (κυρίως των e-mails) των μαθητών, η αποφυγή βραβεύσεων μαθητών σε εκδηλώσεις με αντίτιμο …

Οι εκατοντάδες εθελοντές που, όπως και στους προηγούμενους Διαγωνισμούς «Αριστοτέλης», εργάστηκαν σε όλες τις φάσεις του, δεν έλαβαν καμία χρηματική ή άλλη αμοιβή. Παράλληλα, έγινε επιλογή και προετοιμασία (θεωρητική και πειραματική) στα Εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής των πέντε μαθητών που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 49η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2018. Ο απολογισμός των Διαγωνισμών και της Ολυμπιάδας 2018, όπως και τα θέματα / λύσεις τους και προτάσεις για το μέλλον έχων αναρτηθεί (όπως γίνεται από το 1994) στον διαδικτυακό πανεπιστημιακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr

Κύριε Υπουργέ,

εμμένοντας στην άποψη και επιλογή μας –που είναι και δική σας προτροπή– για διενέργεια κοινών Διαγωνισμών, με την επισήμανση να είναι και ενιαίοι (για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο), υποβάλαμε κοινή πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, στις 27/06/2018 (βλ. επισυναπτόμενο 1), μετά από συνεννόηση και με την ίδια σύνθεση φορέων και υπεύθυνων / εκπροσώπων τους, όπως πέρσι. Επισημαίνεται εδώ ότι η εκπροσώπηση των φορέων από τους υπευθύνους που προαναφέρθηκαν δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν φορέα, είτε με προσωπική είτε με άλλη ειδοποίηση προς τους εκπροσώπους.

Όμως, η αντιμετώπιση των Διαγωνισμών τόσο από τον τρίτο φορέα (την Ένωση Ελλήνων Φυσικών) όσο και από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι ακατανόητη και γεννά απορίες:

•    η Ένωση Ελλήνων Φυσικών υποβάλει και ξεχωριστή πρόταση για διαγωνισμούς Λυκείου, Γυμνασίου και δημοτικού μόνο από την ίδια (χωρίς όμως να διεκδικεί και την υποχρέωση για επιλογή και προετοιμασία μαθητών για τη Διεθνή Ολυμπιάδα…)

•    οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μάς υποδεικνύουν στις 07/11/2018 τηλεφωνικά να υποβάλουμε και άλλη πρόταση (εκτός αυτής για κοινούς διαγωνισμούς με τρεις φορείς) με τους δύο μόνο φορείς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και  την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, χωρίς την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (βλ. επισυναπτόμενο 2). Αυτοί οι Διαγωνισμοί -μας διευκρινίζουν χωρίς να μας εξηγούν– αφορούν στο Λύκειο και Γυμνάσιο και όχι στο Δημοτικό !

•    οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, με επιστολή τους στις 14-12-2018 (βλ. επισυναπτόμενο 3) μας επισημαίνουν ρητά ότι δεν θα εγκρίνουν καμία πρόταση για μη κοινούς διαγωνισμούς, παραβλέποντας βέβαια ότι υπάρχει ήδη στο Υπουργείο μια πρόταση, η δική μας από τις 27/06/2018, για κοινούς Διαγωνισμούς και χωρίς να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα της πρότασης ή οι υπογραφές των εκπροσώπων από κάποιους. Επισημαίνεται ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μάς αποκρύπτουν ότι έχουν ήδη εγκρίνει, στις 19/10/2018, έναν μεμονωμένο διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για το Δημοτικό (;!)

•    οι Υπηρεσίες του Υπουργείου εξακολουθούν να μην μας ενημερώνουν για τις προτάσεις μας, ακόμη και όταν με επιστολές μας προς εσάς στις 17/12/2018 και 09/01/2019 (βλ. επισυναπτόμενο 4), υπενθυμίζουμε την πρότασή μας για κοινούς Διαγωνισμούς Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού, αλλά και επισημαίνουμε την πιεστική ανάγκη απόφασης για τον φορέα και τον τρόπο επιλογής μαθητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2019

•    η Ένωση Ελλήνων Φυσικών αναγγέλλει (στις 16/01/2019) την έγκριση από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου διαγωνισμού για το δημοτικό που θα διενεργήσει η ίδια, δηλαδή διαγωνισμό που δεν θα είναι κοινός, όπως απαιτούσε το Υπουργείο και εσείς προσωπικά…

•    το ηλεκτρονικό αρχείο της ανακοίνωσης της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για τον παραπάνω Διαγωνισμό αναφέρει στις ιδιότητές του «Από: Κατερίνα Τρίμη <ktrimi@minedu» (βλ. επισυναπτόμενο 5). Τα ίδια στοιχεία «Από: Κατερίνα Τρίμη <ktrimi@minedu» αναφέρονται και σε αρχεία θεμάτων παλαιότερου Διαγωνισμού της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (βλ. επισυναπτόμενο 6) ...

Κύριε Υπουργέ,

εμμένουμε (παρά τα όσα αναφέρουμε παραπάνω και τα όσα έχουν σχολιαστεί για «αεικίνητα», «κβαντική επιστήμη του θεάτρου», «φυσική που μαγεύει» … από χιλιάδες φυσικούς τελευταία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) στην πρότασή μας για κοινούς –από όλους τους φορείς– και ενιαίους –για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό– Διαγωνισμούς «Αριστοτέλης», όπως πέρσι, με τους ίδιους φορείς και τους ίδιους επιστημονικούς / εκπαιδευτικούς υπεύθυνους.

Η επιμονή μας οφείλεται στην ήδη εκφρασμένη άποψή μας, στην πίεση από τους εκπαιδευτικούς μετά την περσινή εμπειρία, αλλά και τις ανάγκες της εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως αναδεικνύονται και από τη διεθνή εμπειρία: συμπλήρωση / εξορθολογισμό των γνωσιακών αντικειμένων στο Λύκειο (ιδιαίτερα του ηλεκτρο-μαγνητισμού), εφαρμογή εκπαιδευτικής μεθοδολογίας και –κυρίως– την ανάγκη για πραγματικό πειραματισμό (βλ. απολογισμούς / προτάσεις μας στον διαδικτυακό πανεπιστημιακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr).

Αν παρόλα αυτά η απόφασή σας είναι άλλη, το Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση θα διοργανώσουν ενιαίους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής / Φυσικών «Αριστοτέλης» για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό, πάντα με τους ίδιους τρεις υπευθύνους. Ο ενιαίος χαρακτήρας των Διαγωνισμών επιβάλλεται από την ανάγκη της κοινής επιστημονικής και παιδαγωγικής προσέγγισης και όλων των βαθμίδων.

Αναμένουμε τις αποφάσεις σας -παρακαλούμε αιτιολογημένες- και τις απαντήσεις σας στις απορίες μας για την ανακολουθία των απόψεων του Υπουργείου (περί ανάγκης κοινών διαγωνισμών) και της απόφασής του (για έγκριση μεμονωμένου διαγωνισμού), καθώς και τη διόρθωση αποφάσεων που έχουν ληφθεί από παράβλεψη των πραγματικών περιστατικών.

Οι Επιστημονικοί / Εκπαιδευτικοί Υπεύθυνοι των Διαγωνισμών Φυσικής / Φυσικών  «Αριστοτέλης»

Γεώργιος Τόμπρας, Καθηγητής / Πρόεδρος Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ
Γεώργιος Θ. Καλκάνης, Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Δρης, Ομότ. Καθηγητής ΕΜΠ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ