Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Το αναφαίρετο δικαίωμα και των νέων στην εργασία

Δημοσίευση: 21/01/2019
Σχολεία
Alt Text: 
Σχολεία
Title Text: 
Σχολεία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ευαγγελία Μανιτσούδη-εκπαιδευτικός
Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Μετά από 10 χρόνια μηδενικών μονίμων διορισμών στην εκπαίδευση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,ξεκινά  τριετές πρόγραμμα 15.000 μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση (4.500 το 2019 στην Ειδική Αγωγή, 5.250 το 2020 και 5.250 το 2021 για τις ανάγκες και των δύο βαθμίδων Εκπαίδευσης).Αυτή είναι η μεγάλη είδηση η οποία κουκουλώνεται και σκόπιμα δημιουργούνται αντιδράσεις για να υποτιμηθεί η σπουδαιότητα.

Στα χρόνια των μνημονίων που μας έβαλαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και  μας έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ,οδηγηθήκαμε-και από πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων- ,σε  υποστελέχωση όλων των εκπαιδευτικών δομών,και συγχρόνως σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα χιλιάδων εκπαιδευτικών.

Να μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,αντί για προσλήψεις είχαν επιλέξει απολύσεις εκπαιδευτικών,δείχνοντας έτσι πόσο νοιάζονται για τους εκπαιδευτικούς τους μαθητές-τριες και το παρεχόμενο εκπαιδευτικό έργο.Σήμερα βέβαια λένε άλλα προσπαθώντας να πείσουν ότι ξαφνικά έχουν ευαισθησίες ,αλλά τους γνωρίζουμε και δεν τους πιστεύουμε.

Παρατηρώ όμως μια μικρόψυχη και κατώτερη των περιστάσεων αντίδραση για το σύστημα διορισμού από εκπαιδευτικούς και κόμματα  που δεν   είχαν δείξει αυτό τον ζήλο όταν απολύονταν 2500 εκπαιδευτικοί.

Βέβαια τότε υπήρχε ο φόβος  της απόλυσης,ενώ σήμερα υπάρχει ελπίδα και γι αυτό έχουμε διεκδικήσεις που στην συντριπτική πλειοψηφία είναι δίκαιες.

Ασκείται  κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση όταν αποδεδειγμένα ο ΣΥΡΙΖΑ  νοιάζεται για την αποκατάσταση των αδικιών και την ομαλή λειτουργία των σχολείων προς όφελος των μαθητών και ευρύτερα της κοινωνίας. Αυτό έχει αποδειχθεί με σειρά νομοθετημάτων ακόμα και εν μέσω μνημονίων.

Μου είναι αδιανόητη η αντίδραση όταν επιχειρείται μια εξισορρόπηση με κύριο  στόχο την απορρόφηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και συγχρόνως να ανοίγει μια πόρτα για τους  νέους εκπαιδευτικούς που έχουν αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα(μεταπτυχιακό,δεύτερο πτυχίοκλπ).

Συχνά γίνεται συζήτηση για την φυγή των νέων στο εξωτερικό και για την  στήριξη τους με θέσεις εργασίας ,για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα μας.

Αδυνατώ να καταλάβω  ότι στην ουσία αυτό που ζητείται είναι να μην διορίζονται οι νέοι εκπαιδευτικοί αλλά να περιμένουν να<< μεγαλώσουν >>και αν έχουν προϋπηρεσία μπορεί να διοριστούν.

Αυτό είναι δίκαιο;Μήπως κάποιοι τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους και αδιαφορούν για τους άλλους;

Δικαιοσύνη και ισότητα  είναι η πολιτεία να  ενδιαφέρεται και να μεριμνεί  για όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Όλοι έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία και η πολιτεία οφείλει να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Μόνο έτσι μπορούν να προχωρήσουν οι κοινωνίες,χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τέλος άποψη μου είναι ότι σε αυτή την συγκυρία θα μπορούσε να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος για την δημόσια παιδεία που θέλουμε,χωρίς αγκυλώσεις αλλά με ειλικρινή διάθεση προσφοράς .

Σχόλια (5)

 
Στο καλο και μην μας γράφετε
21 Ιαν 2019 11:54

Το αναφαίρετο δικαίωμα των αποφοίτων ΙΕΚ που πήγαν και σπούδασαν ένα επάγγελμα που δεν μπορούν τα το εξασκήσουν μιάς και τα επαγγ. δικαιωμ. απονέμονται μόνο σε πτυχιούχους ΤΕΙ-ΑΕΙ ενδιέφερε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ...Μπα...αντε μετράει αντίθετα το ρολόι για εκλογές...δεν θα μας λείψετε

 
Δον Κιχώτης
21 Ιαν 2019 14:01

Επίκαιρη άποψη ο παραληρηματικός λόγος που στείλατε προς ανάρτηση;
Επίκαιρη είναι η άποψη ενός Δασκάλου που έφυγε νωρίς πριν από 76 χρόνια.
Ανέβα στο Πελινναίο, κοίταξε προς την Ιωνία και αφουγκράσου...
«...Aν οργανωθούν οι δάσκαλοι κάθε βαθμού, αν οργανωθούν μ’ ενωτικό δεσμό τη βαθιά επίγνωση του έργου τους και της σημασίας του για την κοινωνία, αν ενωθούν γύρω σε ιδέες και όχι μόνο γύρω σε μικροσυμφέροντα, αν πιστέψουν στον εαυτό τους και στην αποστολή τους μπορούν να κατορθώσουν όχι μόνο το σεβασμό να εμπνεύσουν, μα και όλη την παιδεία και ολόκληρο το λαό να υψώσουν...».
Κι αν αυτό δε σε αγγίζει... , αν το θεωρείς ξεπερασμένο, διάβασε τους τελευταίους Λόγους ενός άλλου Δασκάλου, του έφηβου Μίκη και σκέψου τι έγραψες...

 
ΓΣ
21 Ιαν 2019 15:13

Συγνώμη αλλά δεν είναι συγκροτημένος λόγος αυτά που γράφει το άρθρο. Ποιό "δικαίωμα στην εργασία"; Οι θέσεις εργασίας αν δεν υπάρχουν τι αξία έχει το δικαίωμα; Ειναι σαν το "δικαίωμα να γίνω πλούσιος". Φτηνές εκφράσεις που στην πραγματικότητα δε σημαίνουν τίποτα. Θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας ώστε να υπάρξει αυτό για το οποίο μοιράζουμε απλόχερα "δικαιωματα" στα λόγια - όλες οι άλλες είναι θολούρες θεωρητικές και πολλά λόγια.

 
Μανος
22 Ιαν 2019 09:11

Δηλώνετε εκπαιδευτικoς... Προφανώς δεν είστε μαθηματικός! Λέτε ότι ένας νέος με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα μπορεί να εργαστεί ως αναπληρωτής. Ας το δούμε... 20+8=28 μόρια. Ας μη λάβουμε υπόψη πτυχίο, ούτε αγγλικά και υπολογιστές που έχουν οι περισσότεροι. Πείτε μου σε ποιον κλαδο πας αναπληρωτής με 28 μόρια; Ίσως να υπάρχουν κάποιοι, αλλά στους πολυπληθεις κλάδους της Δευτερβαθμιας απλά αποκλείεται! Ακούστε, το 120=120 ακούγεται ωραίο για τα παπαγαλάκια του υπουργείου και τα πρωτοσελιδα της Αυγής, αλλά όποιος το δει λίγο περισσότερο (και οι εκπαιδευτικοι το ξέρουν καλά αυτό) είναι άπατη. Ας είναι... ούτε αυτό το σύστημα (θα καταπέσει δικαστικά) ούτε και το κόμμα που υποστηρίζετε (θα φάει μαύρο) έχουν μέλλον.

 
Πλατάρος Γιάννης
22 Ιαν 2019 09:52

Αγαπητέ κ. αρθρογράφε:
1) Δεν κάνετε χάρη εσείς και κανένας αν «ανοίγει την πόρτα εργασίας» στους νέους. Το σύνταγμα προβλέπει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης όλων των πολιτών στην μόνιμη εργασία.
2) Επί της ουσίας, ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση, όντως «ανοίγει την πόρτα της εργασίας» σε 5-6 στην καλλιτέρα των περιπτώσεων νέους μηδενικής προϋπηρεσίας, που υπολογίζονται γύρω στους 120.000.
Το παραπάνω το απέδειξα σε πρόσφατο σημείωμά μου εδώ στο esos.gr
Υποψιάζομαι μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να διοριστεί απολύτως κανένας μηδενικής προϋπηρεσίας και όχι 5-6 άτομα μόνο. Ξέρετε, ο νόμος που ψηφίσατε, πληροί όλα τα κριτήρια (λ.χ. Φωτογραφικός νόμος) να καταπέσει στο Σ.τ.Ε. Επί των Κυβερνήσεών σας καταπίπτουν οι νόμοι της Εκπαίδευσης, διότι αντιβαίνουν «στην καρδιά του Συντάγματος» Δεν χρησιμοποιώ άλλο χαρακτηρισμό, αλλά απόσπασμα του σκεπτικού του Σ.τ.Ε.
Υπό την παραπάνω οπτική ο νόμος σας είναι αντισυνταγματικός και ως εί μη υπάρχων, άκυρος. Και ΕΑΝ (χλωμό) γίνουθν διορισμοί, ΜΕΤΑ, οι μόνιμοι θα χάσουν την μονιμότητά τους στο Σ.τ.Ε.
Και θα βάλετε μια Κοινωνία εκπαιδευτικών να παίζει μπουνιές μεταξύ των μελών της.
Να βάλετε και διαγωνισμό ΑΣΕΠ που διασφαλίζει το πτυχίο και ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ πρόσβασης όλων στην εργασία. Φυσικά και την προϋπηρεσία, αλλά λελογισμένα, και όχι υπέρμετρα ασύμμετρα .
Και σας παρακαλώ να μην προσβάλλετε την νοημοσύνη πτυχιούχων αποφοίτων ΑΕΙ που δεν γνωρίζουν τους λεκτικούς ακροβατισμούς σας διότι δεν έχουν ενημερωθεί επί του νόμου...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean