Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή της Ένωσης Ελλήνων Χημικών προς τον Πρωθυπουργό για τη χρήση δακρυγόνων

Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές.
Δημοσίευση: 22/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

Για πολλοστή φορά αναγκαζόμαστε να επανέρθουμε στο θέμα της χρήσης χημικών ουσιών-δακρυγόνων από την αστυνομία κατά διαδηλωτών , με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά χρήσης τέτοιων ουσιών (εκπαιδευτικοί, Μακεδονικό).

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, αποτελεί σύμβουλο του Κράτους και επιτελώντας το ρόλο μας επιτρέψτε μας αρχικά μία επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Τα δακρυγόνα που είναι σε χρήση από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας περιέχουν τη χημική ουσία CS (ορθο-χλωροβενζιλίδινομαλονονιτρίλιο) η οποία λογίζεται ως χημικό όπλο. Η χημική ουσία CS εμφανίζει τοξικότητα εφόσον ριχτεί από μικρή απόσταση- λιγότερο από πέντε μέτρα- στο πρόσωπο ανθρώπων και μέσα σε κλειστό χώρο. Το CS προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμό των ματιών. Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε διάτρηση του στομάχου, αφού εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα. Το CS - κυρίως σε μεγάλες συγκεντρώσεις - μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα ή ακόμη και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται περιστατικά θανάτων, σε περιπτώσεις εισπνοής πολύ μεγάλων ποσοτήτων, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.

Ιστορικά, θα θέλαμε να αναφέρουμε επίσης ότι η χρήση των αερίων CS και CN, βασικότερων συστατικών των σύγχρονων 'δακρυγόνων', από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, 'καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον. Επίσης, βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί.

Επιπροσθέτως, η χρήση δακρυγόνων για τη διάλυση πλήθους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους καθώς οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στο σημείο εφαρμογής και χρήσης και στους δεχόμενους τη ρίψη εμπλεκόμενους. Η χρήση σε αστικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κλειστά «μικροπεριβάλλοντα»- micro environments, προκαλεί τη συσσώρευση των παραπάνω τοξικών χημικών ουσιών στο ευρύτερο αστικό πολεοδομικό συγκρότημα. Εφόσον, οι μετεωρολογικές συνθήκες δύναται να ευνοήσουν την πολύωρη παραμονή στα χαμηλά επίπεδα της ατμόσφαιρας των τοξικών χημικών ενώσεων σε επίπεδα συγκεντρώσεων ικανών να επιφέρουν τα συμπτώματα που περιγράψαμε ανωτέρω.

Οι επιπτώσεις των τοξικών αυτών ενώσεων στις αποκαλούμενες «ευαίσθητες» ομάδες πληθυσμού, μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές. Όλα αυτά τα αναφέρουμε ώστε να γίνει αντιληπτό το κόστος που έχει μια χρήση ενός μέσου για τη γρήγορη διάλυση πλήθους, κόστος που υποβαθμίζει σοβαρά την ποιότητα ζωής για πολλούς πολίτες είτε είναι στη δραστική ακτίνα είτε στην ευρύτερη περιοχή.

Επί σειρά ετών, υπάρχουν δεσμεύσεις των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη για εξάλειψη της χρήσης των συγκεκριμένων χημικών σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις. Δεσμεύσεις που παρέμειναν ανενεργές.

Σας παρακαλούμε, σκεπτόμενος τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, να αποφασίσετε την απόσυρση των επικίνδυνων χημικών, που επιβαρύνουν για πολλές ημέρες την ατμόσφαιρα του αστικού περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων εν γένει..

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η αστυνομία, ιδίως όταν μέρος των διαδηλωτών προκαλεί καταστροφές ή βιαιοπραγεί κατά προσώπων, όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης του θέματος, πόσο μάλλον που σε τέτοιες περιπτώσεις τις συνέπειες τις υφίσταται και η πλειοψηφία των ειρηνικών διαδηλωτών.

Σχόλια (6)

 
@Anti-nazi
23 Ιαν 2019 10:16

Πάντα τα έλεγαν αγαπητέ αλλά ποιος τους ακούει;Σε αυτή τη χώρα οι πολιτικοί ανεξάρτητα από χρώμα και οι κομματικύνες τους δεν ακούν κανέναν.Είτε Στάλιν,είτε Χίτλερ,είτε δημοκρατία και κόμματα παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα .

 
Anti-Nazi
23 Ιαν 2019 01:03

Τώρα έμαθαν τα χημικά. Τόσα χρόνια σε Κερατέα, Λευκίμμη, Σκουριές, Αλέξη, Ολυμπιάδα 2004 και σε τόσα μα τόσα γεγονότα που συμμετείχαν αγωνιζόμενοι άνθρωποι ενάντια στο ρατσισμό, την εκμετάλλευση και την καταστροφή της φύσης, εκεί μούγκα για τα χημικά, τις κρότου λάμψης, τις ευθείες βολές, τις πλαστικές σφαίρες..

 
ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα χημικά σκοτώνουν και θα τα καταργήσουμε.
22 Ιαν 2019 21:44

Δεν μπορεί μια αριστερή κυβέρνηση να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα απαγορεύσει τη χρήση τους.
Από την συνέντευξη του Τσίπρα στην "Πρώτη γραμμή" των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι .
Και φυσικά και σε αυτό έκανε το αντίθετο χρησιμοποιώντας ληγμένα βραζιλιάνικα χημικά.ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,Μέρκελ υπαγόρευσαν την συνθήκη των Πρεσπών όπως είπε σήμερα και η Κανέλη στη Βουλή .Και αυτών παρόντων πάσα εθνική κυριαρχία παυσάτω.

 
Γεύτηκα και εγώ τα ληγμένα χημικά του ΣΥΡΙΖΑ
22 Ιαν 2019 19:06

Και μαζί μου χιλιάδες ηλικιωμένοι ,γυναικόπαιδα και νεανικός πληθυσμός.Ειδικά οι εικόνες των παιδιών που έκλαιγαν από τα ληγμένα δακρυγόνα είναι απαράδεκτες.Συντεταγμένο κράτος με συντεταγμένους θεσμούς δεν θα έριχνε χημικά σε ακίνητο πυκνότατο πλήθος που αποτελούνταν αποκλειστικά από οικογενειάρχες με τα παιδιά τους,παππούδες με τα εγγόνια τους.Ήταν άνθρωποι που σιχαίνονται τις φασαρίες και το ξύλο.Φιλήσυχοι ,νομοταγείς με αξιοπρέπεια .Και σε αυτούς ξέσπασε η κυβέρνηση ,χάρη στους προβοκάτορες που μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν ήταν δυο Τούρκοι των Εξαρχείων και μια γερμανίδα.Υποθήκευσαν το μέλλον των επόμενων γενεών που θα εμπλακούν σε τεράστιες αποσχιστικές περιπέτειες υλοποιώντας τις αποφάσεις της Κομιτέρν,της 5ης Ολομέλειας των Πρεσπών και του Τίτο.

 
Στράτος
22 Ιαν 2019 15:48

Ληγμένα έχει αυτή η κυβέρνηση γενικά:

Ληγμένα χημικά για όσους διαδηλώνουν για τη Μακεδονία.
Ληγμένα γενικώς για όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις.

Ξεχνούν μήπως ότι πλησιάζει και η δική τους ημερομηνία λήξεως;

 
Ληγμένα
22 Ιαν 2019 14:32

άσε που είναι και ληγμένα όπως ξέρετε

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.