Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Δήμος θα πληρώσει την ποινή 1.100 ευρώ σε Διευθυντή Σχολείου από δικαστήριο επειδή δεν είχε εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης

Στο δικαστήριο οδηγούνται Διευθυντές Σχολείων που έχουν εισπράξει "Βεβαιώσεις Παράβασης" από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
Δημοσίευση: 24/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τη δέσμευση να αναλάβει ο Δήμος Πειραιά    την αποπληρωμή του προστίμου των 1.100 ευρώ που επέβαλε το   Πταισματοδικείο  Πειραιά σε  Διευθυντή σχολικής μονάδας, επειδή το σχολείο του δεν είχε εγκατεστημένα σύγχρονα συστήματα πυρόσβεσης  ,ανέλαβε ο Δήμαρχος  κ. Μώραλης, σε συνάντηση με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Σημειώνεται ότι οι Διευθυντές σχολείων του Δήμου Πειραιά και των γύρω Δήμων, που έχουν εισπράξει "Βεβαιώσεις Παράβασης" από την Πυροσβεστική Υπηρεσία  οδηγούνται στο Πταισματοδικείο.

Ειδικότερα στη συνάντηση του το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά     με τη Δημοτική Αρχή,που έγινε  μετά από πρόσκληση του Δημάρχου ανάμεσα στα θέματα που κουβεντιάστηκαν, ήταν και το ζήτημα της έκδοσης των πιστοποιητικών ενεργητικής πυροπροστασίας .

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Δημοτική Αρχή Πειραιά δήλωσε ότι προχωρά τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών ενεργητικής πυροπροστασίας για όλα τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, για όσα κτίρια είναι πριν το 1989 (δεν διαθέτουν εγκατεστημένα συστήματα πυρασφάλειας) αυτό θα γίνει με τη μέθοδο της εργολαβίας, για την οποία έχουν προβλεφθεί 300 χιλ. ευρώ (η μέθοδος αυτή, ωστόσο, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, είναι χρονοβόρα και απαιτεί τουλάχιστον 10 μήνες), ενώ για τα κτίρια μετά το 1989 (έχουν εγκατεστημένα συστήματα πυρασφάλειας)  την ευθύνη για την συντήρηση και την έκδοση του πιστοποιητικού θα αναλάβουν οι δύο σχολικές επιτροπές.

Επίσης, δεσμεύτηκε μετά από αίτημα της ΕΛΜΕ, να αναλάβει την αποπληρωμή του προστίμου (αν δεν υπάρξει αθώωση του Διευθυντή στο Εφετείο), να ξεκινήσει άμεσα τις σχετικές εργασίες στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και να παρέμβει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να σταματήσουν να βεβαιώνονται παραβάσεις (αφού είναι σε εξέλιξη από το Δήμο η διαδικασία έκδοσης των πιστοποιητικών).

Η ΕΛΜΕ καλεί  τους Διευθυντές των σχολείων να ενημερώνουν άμεσα την ΕΛΜΕ, στην περίπτωση που η Πυροσβεστική βεβαιώνει παραβάσεις και ορίζεται δικάσιμος.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επιμένει “στην ανάγκη να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και ευθύνη του κρατικού μηχανισμού για την πραγματοποίηση ελέγχων ανά σχολείο για την πρόληψη από σεισμό-πλημμύρα-πυρκαγιά, για την οργάνωση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών και μαθητών στην υλοποίηση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, για τον συντονισμό των σχολείων με την Πυροσβεστική-το πλησιέστερο Νοσοκομείο κ.α.”.

Αντίθετα, σημειώνει η ΕΛΜΕ,  αυτό που γίνεται τελικά (με ευθύνη της κυβέρνησης) είναι να στέλνεται ένα χαρτί που απλά ... πετάει το μπαλάκι στα σχολεία και τους Διευθυντές. Και στην συνέχεια, να επιβάλουν ποινές!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΙΔΕ Πειραιά, μετά τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ και την αντίδραση διευθυντών σχολείων, συγκάλεσε στις 12/11/2018 σύσκεψη με τους Διευθυντές των σχολείων του Πειραιά, στην οποία μίλησαν η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου, ανώτατο στέλεχος της Π.Υ. Πειραιά και εκπρόσωποι των Δήμων του Πειραιά. Εκεί, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι Περιφέρεια και Δήμοι θα αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για σχετικές παρεμβάσεις (πιστοποιητικά πυρασφάλειας κ.α).

Η ΔΙΔΕ Πειραιά δήλωνε ότι: "Δεν μπορεί να υπάρξει δίωξη Διευθυντή Σχολείου  για έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας , δεδομένου ότι υπεύθυνος , σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου , που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος” (βλέπε https://www.esos.gr/arthra/59859/dde-peiraia-den-diokontai-oi-dieythynte...).
    
Τελικά, υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ, για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι όλα τα παραπάνω ήταν λόγια του αέρα, προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τις αντιδράσεις των Διευθυντών των σχολείων...

Η ΕΛΜΕ Πειραιά απαιτεί:

•    Την διακοπή κάθε είδους δίωξη διευθυντών (ή συναδέλφων ) για σχετικά ζητήματα
•    Οι Δήμοι να προβούν έγκαιρα και άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση των πιστοποιητικών πυρασφάλειας.
•    Η κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη διώκονται οι Διευθυντές των σχολείων για ζητήματα που αποτελούν ευθύνη των Δήμων.
•    Την λήψη μέτρων για τον άμεσο σχεδιασμό, τη γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων, έργων αντισεισμικής θωράκισης, με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη Ελλάδα, αλλά και τα σχολεία.

Σχόλια (10)

 
ΓΣ
24 Ιαν 2019 13:18

Μια ερώτηση για όποιον ξέρει: ο Διευθυντής είναι υπεύθυνος για τις εγκαταστάσεις των κτιρίων; Γιατί τρέχουν το Διευθυντή σε δικάσιμο; Πιο λογικό φαίνεται να πρέπει να στρέφονται κατά του "ιδιοκτήτη" του κτιρίου που είναι το Δημόσιο. Πως γίνεται να είναι υπεύθυνος ο Διευθυντής για το ότι το κράτος τον τοποθετεί σε ένα ακατάλληλο π.χ. κτίριο;

 
Πλατάρος Γιάννης
24 Ιαν 2019 14:11

### Η πυρασφάλεια, ενδέχεται περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα, εκτός από τους πυροσβεστήρες κόνεος και αφρού, κουτάκι με σφυράκι θραύσης τζαμένιας θύρας για ενεργοποίηση διακόπτη για συναγερμό πυρκαϊάς (ήπιο μέσο) κιβώτιο με άμμο και φτυάρια και «πυροσβεστικές φωλεές!»
Γενικά δηλαδή, θα υπάρξει μεγάλη διασκέδαση στα Σχολεία και τις ώρες λειτουργίας του και στις καταλήψεις.
### Η τοπική ΕΛΜΕ, κάπου γράφει «,,,διευθυντές (ή συναδέλφους) ....»
Πρέπει να εμπεδώσουν οι νέοι Διευθυντές, αν δεν το έχουν εμπεδώσει ήδη ότι από τον συνδικαλισμό δεν θεωρούνται συνάδελφοι. Όχι από αυτό που έγραψε η ΕΛΜΕ κατ΄ανάγκην, αλλά γενικότερα από όλες τις ΕΛΜΕ με έργα και πράξεις και δηλώσεις και αποφάσεις. Ο συνδικαλισμός, θεωρεί φορείς εξουσίας οιονεί Υπουργού και τους Διευθυντές των Σχολείων, δεν λέω καν τους ΔΔΕ και ΠΔΕ . Συνήθως σε αυτές τις θέσεις είναι και πρώην συνδικαλιστές ή και νυν οπότε το βιώνουν στον μέγιστο βαθμό κοντράστ και αυτο-αντίφασης.
### Οι Δήμοι, έχουν εξουσία να πληρώνουν πρόστιμα τρίτων ή θα κάνουν κάποια κομπίνα που ήδη προανήγγειλαν Δημοσίως; (Όλα γίνονται, αλλά οι προαναγγελίες έχουν την δική τους σημειολογία)
### Η ΔΙΔΕ Πειραιά είπε το αυτονόητο, αυτό που θα έλεγα και γω και ο κάθε ένας, αλλά δεν πήγε κάποιος στο δικαστήριο (πήγε;) να εξηγήσει στην/στον Πρόεδρο, ότι η αγορά ΠΑΓΙΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ από ένα Σχολείο για το ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ, που θα εδράζεται ακλόνητα στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, που θα είναι μέρος του, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, διότι ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ στις «λειτουργικές δαπάνες» που είναι τα αναλώσιμα, τα ρεύματα, οι Υπηρεσίες, η συντήρηση σύνηθων φθορών.
Βεβαίως οι Διευθυντές όταν έχουν, τυχαίνει να έχουν κάποια λεφτά, παίρνουν και κάποιο εξοπλισμό έξω από το πλαίσιο των λειτουργικών δαπανών, ΤΥΠΙΚΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ , αλλά φυσικά, ΟΥΣΙΑ ΝΟΜΙΜΑ. Ο Δήμος λοιπόν, έπρεπε να πάει στο δικαστήριο και να πει : «Εμείς είμαστε αρμόδιοι, εμάς κατηγορήστε» Δεν το έκανε. Την ταλαιπορεία θα την υποστεί ο Διευθυντής.
### Το θέμα ΔΕΝ λύθηκε, ούτε και για τον «παραβάτη Διευθυντή» Πόσω δε μάλλον για ΟΛΟΥΣ τους Διευθυντές Σχολείων, που είναι εν δυνάμει κατηγορούμενοι...
### Το θέμα πρέπει να απασχολήσει την ΟΛΜΕ και να λάβει απόφαση να ζητήσει νομοθετική ρύθμιση ή ερμηνευτική εγκύκλιο από τα συναρμόδια Υπουργεία. Για λόγους ευγένειας, το περιέγραψα και γω ως οιονεί δικαστική πλάνη, ως κάτι σαν κενό νόμου ή ως έλλειψη ικανών μαρτύρων ή ως κάτι τυχαίο. Αλλά ξέρω, ότι οι δικαστές, δνε αποφασίζουν όπως τους κατέβει στο κεφάλι και πιθανόν να υπάρχει κάποια παλιά αρχαία διάταξη που ενεργοποιήθηκε από το 1950 όπου οι Διευθυντές ήταν και επιστάτες στη ν εργολαβία κτησίματος.
Το δικαστήριο, πρέπει να επιβάλλει το πρόστιμο στον Δήμο. Μόνο αυτό είναι καθαρό. Τα υπόλοιπα αφήνουν τα πάντα μετέωρα (όπως κάνουμε συνήθως στην Ελλάδα)

 
fikos
24 Ιαν 2019 14:24

Αν συμβεί μια πυρκαγιά στο κάθε τέτοιο κτίριο τι θα γίνει μετά...

 
DRE
24 Ιαν 2019 20:16

Η πυρασφάλεια ενός σχολείου δεν περιλαμβάνει φτύαρια, σφυράκια και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο αλλά σύγχρονα συστήματα τα οποία είναι αποδεδειγμένα ότι σώζουν ζωές όταν υπάρχουν και ξέρουν να τα λειτουργήσουν οι χρήστες του, όλα αυτά θα τα ήξεραν κάποιοι αν είχαν επισκεφτεί την τοπική Π.Υ ....ή την είχαν καλέσει να έρθει στο σχολείο για να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς και όχι τα παιδιά μόνο........
Αναρωτηθείτε :πόσοι Δντες σχολείων έχουν στείλει έγγραφο στην Π.Υ (όχι στον Δήμο μόνο) ότι δεν έχουν πυρασφάλεια?
Πόσοι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς?
Πόσοι ξέρουν να χειρίζονται πυροσβεστήρες?
Πόσοι έχουν κάνει ασκήσεις πυρασφάλειας όχι ασκήσεις εκκένωσης όπως προβλέπεται?
Πόσοι έχουν λειτουργικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και όχι αυτό το τυποποιημένο που προβλέπει ο νόμος?
Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τα δημόσια σχολεία είναι υποχρεωτικό από το 2015 αλλά τώρα το κατάλαβαν οι κ. Δντες και Δντριες...
Φανταστείτε, όλα αυτά γίνονται χωρίς να συμβεί κάποιο περιστατικό....όταν θα συμβεί τότε όλοι πάλι στην Ελλάδα θα ανακαλύψουμε την Αμερική....
η δουλειά του Πυροσβεστικού σώματος είναι και ο έλεγχος εφαρμογής της νομοθεσίας πυροπροστασίας, το αν ευθύνονται οι Δντες ή όχι θα το πουν άλλοι και όχι οι πυροσβέστες....

 
Πλατάρος Γιάννης
25 Ιαν 2019 00:31

@DRE
Αν ξέρατε ανάγνωση και κατανόηση κειμένου δεν θα μου απαντούσατε τάχα με διάψευση. Αυτό το ύφος μπορείτε να το συνεχίσετε, αλλά μάθετε και τα Ελληνικά σημεία στίξης. Έλεος !...

 
Δον Κιχώτης
25 Ιαν 2019 07:19

@ Γιάννης Πλατάρος
Στο επόμενο σεμινάριο Ορθογραφείας που θα κάνης, θέλω να έρθο κι εγώ. ,
Πες μου μόνο αν δικεούμε τα οδηπορικά έξοδα,
μαθήματα εκς αποστάσεος παραδείνεις;

 
Dre
25 Ιαν 2019 11:37

Ωραία απάντηση με επιχειρήματα...

 
ΗΡΑ*
25 Ιαν 2019 17:31

Μην το ψάχνετε, φίλοι κι αδελφια ! ο κ. Πλατάρος "παίζει" σ' άλλο γήπεδο, μόνος του, χωρίς αντιπάλους, χωρίς διαιτητές που θα φροντίζουν για κανόνες και αρχές. Μάλιστα τώρα τελευταία πέρασε σ' αλλο, ανώτερο, επίπεδο. Ιδού μικρόν τι δείγμα : "Αν ξέρατε ανάγνωση και κατανόηση κειμένου...!!!! ¨¨" ( τα θαυμαστικά δικά μου και λίγα βάζω). Η αυθεντία της Κειμενογλωσσολογίας αυτοπροσώπως ! Προσωπικά σηκώνω τα χέρια ψηλα, αυτό που λέμε παραδίνομαι, και αναφωνώ : Τα Ελληνικά του κυρ -Πλατάρο δε γουστάρω να φουμάρω, δεν αντέχω θα κλατάρω ! (ένα θαυμαστικό είναι αρκετό).

 
Γιάννης
26 Ιαν 2019 11:25

@DRE
Μια και το λες, το σχολείο μου πριν δύο χρόνια κάλεσε πράγματι την Πυροσβεστική για να μας εκπαιδεύσει, ο υπεύθυνος της ΠΥ ζήτησε την πολεοδομική άδεια του κτιρίου, η οποία αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει. Ολο το σχολικό συγκρότημα που στεγάζει 3 σχολεία είναι αυθαίρετο. Η Πυροσβεστική δεν ήρθε, ο Δήμος υποσχέθηκε να βγάλει άδεια με δικούς του μηχανικούς και εκεί βρισκόμαστε ακόμη

 
Dre
27 Ιαν 2019 00:08

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές περιπτώσεις,το θέμα είναι ότι δεν είναι δυνατόν το 2019 τα Ελληνικά δημόσια σχολεία να μην έχουν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα πυρασφάλειας.
Δεν είναι το θέμα ποιος φταίει και ποιός όχι αλλά να καταλάβουν και οι Δντες ότι έχουν στην δικαιοδοσί τους τόσα παιδάκια και εκπαιδευτικούς..
Να κάνουν ένα έγγραφο στο Δήμο με κοινοποίηση στην Π.Υ και μετά είναι ευθύνη της Π.Υ και του Δήμου τι θα γίνει...
Έχει γίνει αυτό όμως νομίζετε αγαπητέ?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ