Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Έκκληση Κ. Γαβρόγλου στην εκπαιδευτική κοινότητα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη

Μήνυμα του υπουργού Παιδείας για την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
Δημοσίευση: 24/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, απευθύνει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , με το μήνυμα του   για την 27η Ιανουαρίου, Ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ σημειώνει τα εξής:

Ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς

Σήμερα, που σε όλη την Ευρώπη σημειώνεται ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς, του φασισμού και της ναζιστικής ιδεολογίας, ο ρόλος των εκπαιδευτικών καθίσταται ακόμη πιο κρίσιμος, καθώς καλούνται να θωρακίσουν τους μαθητές, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοια βαρβαρότητα.

Δέσμευσή μας για την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αλλά και κάθε ημέρα, οφείλουμε να επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα κολαστήρια του θανάτου

Με τον όρο «Ολοκαύτωμα» αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη γενοκτονία στην παγκόσμια ιστορία, τη γενοκτονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί. Στα κολαστήρια του θανάτου, εξολοθρεύθηκαν με βασανιστήρια, τουφεκισμό, δηλητηριώδη αέρια, από την πείνα, τις ασθένειες και την εξοντωτική καταναγκαστική εργασία, εκτός από τους Εβραίους, και Ρομά, αιχμάλωτοι πολέμου, πολιτικοί κρατούμενοι, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλοι, ανάπηροι και άλλοι. Στο μεγαλύτερο μέρος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης εκτυλίχτηκε η πλέον αδιανόητη βαρβαρότητα.

Να  μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά την άνοδο του φασισμού

Ως κοινωνία οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά την άνοδο του φασισμού. Σήμερα, δεν αρκεί να νιώθουμε αποτροπιασμό για τους ναζί. Εκείνο που χρειάζεται είναι να σταθούμε απέναντι σε όσους εμπνέονται από αυτούς, να επιλέξουμε την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, την αγάπη και όχι το μίσος, την αδελφοσύνη και όχι την ξενοφοβία, την αλληλεγγύη και όχι τη μισαλλοδοξία, την ανοχή στη διαφορετικότητα και όχι τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις.

«Εάν αυτός είναι ο άνθρωπος»

Ο επιζήσας από το στρατόπεδο του Άουσβιτς Πρίμο Λέβι στο βιβλίο του «Εάν αυτός είναι ο άνθρωπος» έγραψε χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν έπρεπε να βγει από εδώ, κανείς που θα μπορούσε να φέρει στον κόσμο μαζί με το χαραγμένο στη σάρκα του νούμερο τη δυσοίωνη είδηση του τι κατάφερε να κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο στο Άουσβιτς».

Σχόλια (9)

 
Προς κ.Γαβρόγλου
24 Ιαν 2019 13:12

Να κάνετε δημοψήφισμα για το σκοπιανό ή εκλογές αν εννοείτε αυτά που λέτε περί δημοκρατίας.Ένα τέτοιο κρίσιμο εθνικό θέμα να αφήσετε να το λύσει η ψήφος του ίδιου του λαού και όχι εσείς που αποχωρείτε σε ελάχιστους μήνες και μάλιστα με ψήφους βουλευτών διαφόρων κομμάτων που οι ψηφοφόροι τους τους ψήφισαν για άλλα κόμματα και βρέθηκαν σε σας,που δεν τους ψήφισαν για αυτό.Είστε κυβέρνηση με μεταγγραφές 4 άλλων κομμάτων.Κάτι σαν ΟΗΕ να πούμε.Κατά τα άλλα συμφωνώ με τα γραφόμενα σας .Σκοπός είναι όμως να τα εφαρμόζετε.

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
24 Ιαν 2019 14:37

Φυσικά την υπερασπιζόμαστε. Γιαυτό είμαστε κατά των αντιδημοκρατικών Υπουργών που εισηγούνται και υπερασπίζονται αντισυνταγματικές διατάξεις.

 
Δον Κιχώτης
24 Ιαν 2019 17:37

Αντιγράφω ένα απόσπασμα από το μήνυμα του κ. Υπουργού.
«...Εκείνο που χρειάζεται είναι να σταθούμε απέναντι σε όσους εμπνέονται από αυτούς, να επιλέξουμε την ειρήνη και όχι τον πόλεμο, την αγάπη και όχι το μίσος, την αδελφοσύνη και όχι την ξενοφοβία, την αλληλεγγύη και όχι τη μισαλλοδοξία, την ανοχή στη διαφορετικότητα και όχι τις δ ι α κ ρ ί σ ε ι ς και τις προκαταλήψεις...»

Να σταθούμε απέναντι λοιπόν...
Και γιατί μόνο στους φασίστες;
Γιατί να μη σταθούμε απέναντι και σ' αυτούς που -στο όνομα της Δημοκρατίας- με τις κάθε είδους διακρίσεις τους, οδηγούν άλλους στον γκρεμό του φασισμού και άλλους στην εγκατάλειψη της πατρίδας;
Πώς να πολεμήσεις τον πολύμορφο φασισμό σ΄αυτόν τον τόπο, όταν το « πελατειακό σύστημα » νίκησε, άλωσε όλον τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α - και όχι μόνον αυτόν - και αφαίρεσε το δικαίωμα της ελπίδας απ΄όλα τα νέα παιδιά που αποφοίτησαν προσφάτως από τα Παιδαγωγικά Τμήματα και από τις λεγόμενες « καθηγητικές σχολές » ;
Ποιος επιθετικός προσδιορισμός ταιριάζει σε μια τέτοια Δημοκρατία;
Σκέφτομαι τις χιλιάδες των νέων που φοιτούν στις παραπάνω σχολές και λέω πως έχει έρθει η ώρα να ξεσηκωθούν! Γιατί να συνεχίσουν τις σπουδές τους κ. Υπουργέ;
Ρωμαλέο δεν το θέλετε το φοιτητικό κίνημα;
Μια ρωμαλέα απάντηση χρειάζεται αυτήν την ώρα!
Όσο για τον αντίλογο που προβάλλεται αυτές τις μέρες πως το νέο σύστημα είναι καλύτερο από την επετηρίδα..., μόνο τούτο έχω να πω:
Αν ήταν καλύτερο, θα είχατε καταθέσει μία μαθηματική μελέτη που θα αποδείκνυε ότι
υπάρχει ένα κατώτατο ποσοστό υποψήφιων εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν και θα έχουν μηδενική προϋπηρεσία. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια για τους αφελείς.
Αν ζούσε ο Καζαντζάκης, θα σας έλεγε:

«...Οι μισές δουλειές, οι μισές κουβέντες, οι μισές αμαρτίες, οι μισές καλοσύνες έφεραν τον κόσμο στα σημερινά χάλια. Φτάσε, μωρέ άνθρωπε, ως την άκρα, βάρα και μη φοβάσαι! Πιο πολύ σιχαίνεται ο Θεός το μισοδιάολο παρά τον αρχιδιάολο!...»

 
Υπουργέ.Μήνυμα για την Ποντιακή Γενοκτονία
24 Ιαν 2019 18:18

Για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας κάνατε ποτέ;Η πρώτη γιορτάζεται στις 19 Μαίου και η δεύτερη στις 14 Σεπτεμβρίου.352.000 Πόντιοιυπέστησαν φρικτό τέλος και απείρως μεγαλύτερος αριθμός μικρασιατών .Επιπλέον χιλιάδες ορφανά χάθηκαν στην Μικρά Ασία με άγνωστη κατάληξη.Για αυτούς τους Έλληνες ποτέ δεν αναφερθήκατε. Ψυχή δεν είχαν;Βενέζη ή Σαρημανώλη ή Στρατή Δούκα δεν διαβάσατε;Και ας πούμε ότι ταυτιζόμενος με τον Φίλη έχετε ιδεολογικό πρόβλημα με τους Έλληνες της Ανατολής,κάτι που δεν έχετε για τους Εβραίους.Οι υπόλοιποι γενοκτονημένοι λαοί της Μικράς Ασίας δεν σας απασχολούν;Οι Ασσύριοι,οι Χαλδαίοι,οι Κούρδοι,οι Αρμένιοι που και για αυτούς την επέτειο της γενοκτονίας τους την 24η Απριλίου δεν αναφέρεσθε επίσης;Εβδομήντα δυο λαούς και φυλές κατέγραψε ο Γεώργος Σκαλιέρης το 1922 ότι κατοικούσαν στην Μικρά Ασία.Πού είναι αυτοί οι λαοί σήμερα;Ακούσατε κάτι για την σημερινή ύπαρξη τους;Για όλους αυτούς δεν αξίζει μια αναφορά σας;Θα σας έλεγα να αναφερθείτε και σε αυτές τις γενοκτονίες αλλά στην επόμενη των μικρασιατών ,στις 14 Σεπτεμβρίου δεν θα είστε Υπουργός και ελπίζω ο διάδοχος σας να τους θυμηθεί.

 
Ημέρα μνήμης του ελληνικού ολοκαυτώματος
25 Ιαν 2019 00:43

Των χιλιάδων Ελλήνων που αυτοκτόνησαν από την οικονομική κρίση, των πάνω από 500.000 που μετανάστευσαν,των πεινασμένων και απελπισμένων από τις περικοπές σας,των θυμάτων των μνημονίων,των αγέννητων παιδιών της υπογεννητικότητας,των γδαρμένων φορολογούμενων,των θυμάτων της ανεξέλεγτης εγκληματικότητας,των επόμενων γενεών που υποθηκεύσατε τον πλούτο της χώρας ως το 2115 στους ξένους.Μέσα σε αυτούς τους ξένους του υπερταμείου είναι οι Γερμανοί που μας φτώχευσαν για να δημεύσουν τους υδρογονάνθρακες.Των εργαζόμενων νέων των 300€,των ανέργων,της μεσαίας τάξης που φτωχεύσατε επίτηδες,των επόμενων γενεών που θα πληρώσουν την πώληση της Μακεδονίας κατόπιν εντολής ΗΠΑ- Γερμανίας .Που κάνατε την χώρα προτεκτοράτο ώστε και για την ρύθμιση των 120 δόσεων πρέπει να ρωτηθούν οι ξένοι δυνάστες.Για αυτό το ολοκαύτωμα ενός λαού θύτες είστε εσείς και οι προηγούμενοι.Νυρεμβέργη δυστυχώς δεν υπάρχει.

 
@Ημέρα μνήμης του ελληνικού ολοκαυτώματος
25 Ιαν 2019 14:52

Άψογος/η!

Το καλύτερο που μπορεί ν' απαντήσει κανείς στην υποκρισία.

 
ΗΡΑ*
25 Ιαν 2019 15:15

Για ποια δημοκρατία μιλάτε; Αυτή της κωλοτούμπας και του yes και ja σε όλα ; Του ό,τι πείτε και ό,τι θέλετε,αφέντες μου; Κι αφού εσείς είστε η ... επιτομή της δημοκρατίας κι εμείς εθνικιστές ή εθνικολαϊκιστές, γιατί δεν κάνετε ένα δημοψηφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών για να δούμε τι εστί δημοκρατία εν τοις πράγμασι;
Για ποια ελευθερία μιλάτε, όταν εσείς παραδίνετε, στο όνομα βεβαίως της Αριστεράς - τρομάρα της ! - γη (εθνικές οδούς/διόδια ,τρένα), αέρα (αεροδρόμια), θάλασσα (λιμάνια και ακτές) και πολιτιστική κληρονομιά (μουσεία, μνημεία κ.λπ.) δηλ. τα άγια τοις κυσί ;
Σε ό,τι αφορά δε την κοινωνική δικαιοσύνη δεν γελάνε εδώ, αλλά κλαίνε. Για τι να πρωτομιλήσει κανείς επ' αυτού ; Για τις χιλιάδες αυτοκτονίες, για την κοινωνική μαστιγα που ακούει στο όνομα κατάθλιψη, για τον ανθό του έθνους που πήρε των ομματιών του κι όποιος αντέξει; Για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ; ΄Η μήπως για τους μισθούς πείνας υπό εργασιακές συνθήκες εξαθλίωσης (12ωρα ); Λοιπόν, για να μην κοροϊδευόμαστε: Βαρύγδουπες έννοιες όπως δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη έχουν ή αποκτούν τότε και μόνον τότε νόημα και αξία όταν βρίσκονται, τουλάχιστον στοιχειωδώς, σε αρμονία με την κοινωνική πραγματικότητα. Σ' αντίθετη περίπτωση αποτελούν γράμμα κενό περιεχομένου, ωραιοποίηση της πραγματικότητας, κοινώς προπαγάνδα και μάλιστα αισχίστου είδους, μια που εκφράζεται από χείλη δήθεν αριστερών. Κύριε Υπουργέ, άλλο το φαίνεσθαι κι άλλο το είναι. Και, επιτέλους, σταματείστε να "κατασκευάζετε" θεωρίες της πλάκας μόνο και μόνο για να δικαιολογήσετε τις καταστροφικές σας πολιτικές για το λαό, το έθνος και την πατρίδα. Ξέρω, ξέρω ότι βγάζετε σπυράκια όταν ακούτε ή διαβάζετε λέξεις - κλειδιά σαν κι αυτές που προσδιορίζουν την ταυτότητα κάθε λαού μα και κάθε ανθρώπου με ρίζες και αυτοσυνειδησία.

 
Κωνσταντίνος
26 Ιαν 2019 10:33

Τα δικαιώματα είναι σαν το μαχαίρι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις γιά να κόψεις το ψωμί ή το κρέας,αλλά και γιά να κόψεις το λαιμό κάποιου δύστυχου γιά να κλέψεις.Από τη στιγμή που τούτη η κυβέρνηση υπερθεμάτισε υποκριτικά γιά τα δικαιώματα των πάντων,χάθηκε η ισορροπία και τα δικαιώματα λειτουργούν τώρα πιά ως δολοφόνοι εναντίον των ανθρώπων.Η αιτία είναι ότι όλοι έχουμε δικαιώματα κι όχι μόνο οι αδύνατοι ή οι ισχυροί και οι άνδρες και οι γυναίκες και τα παιδιά,αλλά και τα ζώα.Οι φονιάδες έχουν δικαιώματα αλλά οι νεκροί όχι.
Μόνο ένα παράδειγμα από την πλειάδα που μπορούν να αναφερθούν και αφορά το Υπουργείο Παιδείας.Τα έμβρυα με το σύγχρονο υποκριτικό ανθρωπισμό σας έχουν λιγότερα δικαιώματα από τα κατοικίδια. Ποιός είναι τελικά ο φασίστας;

 
Βαγγέλης
26 Ιαν 2019 14:48

Δεν μπορώ να σου πω “υπουργέ” πως να νοιώσεις αλλά θα ήθελα πολύ να σταματήσεις και εσύ και όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί να αναμασάτε την καραμέλα της ακροδεξιάς. Κουράστηκα και εγώ και πολύ κόσμος να το ακούμε. Είναι κάτι για το οποίο φέρεται και εσείς προσωπικά και όλοι οι πολιτικοί μαζί την ευθύνη. Το ερώτημα μου είναι κατά πόσο νομίζετε ότι διαφέρετε από την ακροδεξιά? Ποια είναι η πολιτική που αντιπροσωπεύετε μαζί με τους Ευρωπαίους πολιτικούς που κόπτονται για την άνοδο της ακροδεξιάς και κατά πόσο διαφέρει από αυτή των ακροδεξιών στους οποίους κάνετε αναφορά ? Αναλογιστείτε λίγο την πολιτική σας: Απρόσωπο κράτος το οποίο το μετατρέψατε εσείς μαζί τους προκατόχους σας και τους συνάδελφους Ευρωπαίους πολιτικούς της δεξιάς και αριστεράς σε μια νεοφιλελεύθερη επιχείρηση όπου συμβαίνουν συνειδητά με την συγκατάθεσή σας τα εξής παρακάτω…. Επιβολή υψηλών εξαντλητικών φόρων, κατακόρυφη αύξηση της οικονομικής δυσφορίας των φτωχών στρωμάτων, χιλιάδες αυτοκτονίες για τις οποίες κανένας δεν ενδιαφέρεται, διάλυση της υγείας και παιδείας ώστε σιγά σιγά οι φτωχοί να μην έχουν πρόσβαση , πλήρη αποδοχή & επιβολή εισόδου λαθρομεταναστών και χρηματοδότηση τους από την ΕΕ και Ελλάδα όταν ο Έλληνας πολίτης άνεργος δεν δικαιούται καν επίδομα ανεργίας αν δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων ούτε περίθαλψη, επιβολή χρήσης κάρτας με το έτσι θέλω και με πρόστιμο αν δεν την χρησιμοποιείς, αποκλεισμό των πτυχιούχων εξωτερικού από τον ΑΣΕΠ ακόμα και αν έχουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, εγκατάλειψη των εργαζομένων σε μια αγορά ζούγκλας και κοροϊδία τους στηριζόμενη στην πεποίθηση ότι η αγορά αυτορρυθμίζεται, εξευτελισμός του συναισθήματος των πολιτών για το θέμα της Μακεδονίας και όχι μόνο, αποκλεισμός ανθρώπων από πηγές παραγωγής που δεν διαθέτουν Ελληνικό πτυχίο , ρατσισμό και κατάφωρη διάκριση κατά των ξένων και ιδιαίτερα Ευρωπαϊκών πτυχίων αφού δεν αναγνωρίζετε πολλά από αυτά - ιδιαίτερα τα τριετή - ενώ παράλληλα συνεργάζεστε με τα ίδια πανεπιστήμια προέλευσης των πτυχίων σε μεταπτυχιακό επίπεδο , παράλληλα επιτρέπετε την ύπαρξη κολλεγίων αφού φορολογείτε τους πολίτες και ταυτόχρονα τους εξευτελίζετε με την μη αναγνώριση (τέτοια αντιφατικότητα πια με ξεπερνάει) , πλήρη απαξίωση της δημοκρατίας μέσω του περιορισμού της Δημοκρατίας μόνο σε πολιτικές διεργασίας που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την εικόνα σας ως πολιτικοί με αποτέλεσμα τη μη διάχυση της δημοκρατίας προς τα κάτω δηλαδή τον λαό – κοινώς απαξίωση της δημοκρατίας. Πιθανότατα πιστεύετε ότι αυτό που σας διαχωρίζει από την ακροδεξιά είναι ο εθνικισμός αλλά στις μέρες μας ο ορισμός αυτός πρέπει να τροποποιηθεί και να συμπεριλάβει και εσάς καθώς αυτό που βιώνουμε είναι φασισμός σε όλα τα επίπεδα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.