Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Οι αλλαγές στα βιβλία των Θρησκευτικών Δημοτικού

Επανεκτυπώνονται τα βιβλία των Θρησκευτικών
Δημοσίευση: 28/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο ΔΙΟΦΑΝΤΟ για επανεκτύπωση στάλθηκαν,με όλες τις αλλαγές,  με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τα βιβλία των Θρησκευτικών που θα δοθούν στους μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20.

Ειδικότερα πρόκειται για τις εξής αλλαγές: 

Σχόλια (2)

 
Ι. Π.
29 Ιαν 2019 11:21

Οι φάκελοι μαθήματος των Θρησκευτικών περιέχουν υλικό που βασίζεται στο ΠΣ Θρησκευτικών των ΦΕΚ Γαβρόγλου (2017) κι όχι των ΦΕΚ Φίλη (2016) που αυτά έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ. Για τα ΦΕΚ Γαβρόγλου αναμένεται νέα απόφαση από το ΣτΕ εντός των επόμενων μηνών διότι ήδη έχει γίνει η ακροαματική διαδικασία από την 21η Σεπτεμβρίου 2018. Μέχρι την έκδοση λοιπόν αυτής της απόφασης ας μην καταφεύγουμε σε ανακρίβειες για να υποστηρίξουμε την άποψή μας. Όσον αφορά το περιεχόμενο των ΠΣ και των φακέλων του μαθήματος η εμπειρία είναι ότι παρά τις ηχηρές φωνασκίες μειοψηφίας εκκλησιαστικών, εκπαιδευτικών και κάποιων γονέων, οι εκπαιδευτικοί εργάζονται με αυτά με τους/τις μαθητές/τριές τους. Όχι μόνο πολυθρησκειακά δεν είναι αφού γνωρίζουν μόνο στοιχειώδη πράγματα από άλλες θρησκείες με τις οποίες το σύγχρονο παιδί έρχεται σε επαφή με πολλούς τρόπους σήμερα αλλά και τα κείμενα των φακέλων κατά ισχυρισμούς και αυτών των επικριτών των νέων ΠΣ όσον αφορά την ορθόδοξη πίστη είναι "πιο ορθόδοξα" από τα παλιά σχολικά εγχειρίδια των Θρησκευτικών (δείτε ενδεικτικά την ανακοίνωση της Ορθόδοξης Αγωνιστικής Κίνησης Λέσβου). Εξάλλου ο/η κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να μην χρησιμοποιεί υλικό από τους φακέλους αλλά δικό του σύμφωνα με τις ανάγκες της τάξης του.
Αλίμονο στην εκπαίδευση αν περιμένουμε ποιο από τα κόμματα θα ανέβει στην εξουσία για να κάνει τα χατίρια μας...

 
Ι.Τ.
28 Ιαν 2019 17:25

Επιτρέψτε μου λίγα σχόλια:

1. Το επόμενο σχολικό έτος είναι το 2019-2020. Προφανώς πρόκειται για απλό γραμματικό λάθος στο κείμενο του άρθρου.

2. Ο Υπουργός συνεχίζει να αγνοεί τις τελεσίδικες δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (660/2018 και 926/2018) με τις οποίες ακυρώθηκαν τα "νέα Θρησκευτικά" και οι Φάκελοι Μαθήματος τους οποίους τώρα στέλνει για ανατύπωση.

3. Οι παραπάνω διορθώσεις είναι επουσιώδεις. Θα μπορούσε κανείς να διαβλέψει σε αυτές προσπάθεια διόρθωσης κάποιων εξόφθαλμα αντιεπιστημονικών απόψεων από τη σκοπιά της Ορθόδοξης Θεολογίας, όπως τα αναφερόμενα στη Θεοτόκο. Η ουσία όμως παραμένει. Τα "νέα Θρησκευτικά" είναι αθεολόγητα, αντορθόδοξα, πολυθρησκειακά, δεν υπηρετούν τη συνταγματική επιταγή καλλιέργειας της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών και για τούτο (όπως και για άλλους λόγους) έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ ως πολλαπλώς αντισυνταγματικά.

4. Ως φαίνεται η παρούσα κυβέρνηση που ολοκληρώνει οσονούπω τη θητεία της περνώντας θριαμβευτικά στο χώρο της αντιπολίτευσης, δεν σκοπεύει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα πράξει με τις αποφάσεις αυτές και το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών η Ν.Δ. Η Τομεάρχης Παιδείας Ν.Κεραμέως οφείλει ξεκάθαρα και πριν τις εκλογές να αναφερθεί με σαφήνεια στο ζήτημα. Όσο δεν το κάνει, αφήνει να αιωρείται στους κύκλους των γονέων, των δασκάλων και των θεολόγων η υποψία ότι και η Ν.Δ. θα διατηρήσει στα σχολεία τα "νέα Θρησκευτικά" και τους Φακέλους Μαθήματος που τα συνοδεύουν κι ας έχουν αυτά κριθεί αντισυνταγματικά.

Αναμένουμε επίσημη τοποθέτηση του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. για το θέμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ