Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Ιερά Σύνοδος: Έκκληση προς μαθητές α γνωρίσουν τα κείμενα και τη σοφία των Τριών Ιεραρχών

“Να έχετε του Τρεις Ιεράρχες ως πρότυπα στη ζωή σας, μέσα από ουσιαστική μελέτη”
Δημοσίευση: 28/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Το μέλλον θα είναι καλύτερο αν φωτισθούμε όλοι από τα νάματα και τον τρόπο ζωής του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου".

Αυτό τονίζει η Ιερά Σύνοδος της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο μήνυμά της προς τους μαθητές για τους τρεις Ιεράρχες ,και  απευθύνει έκκληση προς τους νέους:

Α. Να γνωρίσουν  τα κείμενα και τη σοφία των Τριών Ιεραρχών.

Β. Να   έχουν του Τρεις Ιεράρχες  ως πρότυπα στη ζωή τους, μέσα από ουσιαστική μελέτη, και,

Γ. “Να θυμάστε οτι σκοπός της Παιδείας είναι να γίνετε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με σφαιρική γνώση, χρήσιμοι για την κοινωνία, την πατρίδα και την Ανθρωπότητα”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

Κάθε χρόνο την 30ή Ιανουαρίου, εορτάζουμε με λαμπρότητα την εορτή των «Τριών μεγίστων φωστήρων της Τρισηλίου Θεότητος». Τιμούμε Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, τα χρυσά αυτά στόματα του ελληνικού και χριστιανικού λόγου, τα οποία, όπως ψάλλουμε στο Απολυτίκιό τους, κατάρδευσαν, δηλαδή πότισαν, όλη την Οικουμένη με διδάγματα θεογνωσίας.

Έζησαν τον 4ο αιώνα και βοήθησαν στην αποδοχή και κατανόηση της ελληνικής Παιδείας από τους Χριστιανούς της Ελλάδος και της Μικράς Ασίας. Είχαν και οι τρεις μεγάλη μόρφωση, όχι μόνο θεολογική, αλλά και βασισμένη στα αρχαία ελληνικά κείμενα. Πίστευαν ότι ο Χριστιανός έχει πολλά να ωφεληθεί από τη μελέτη των κλασικών κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, αρκεί η μελέτη αυτή να γίνεται προσεκτικά και επιλεκτικά, όπως συμβαίνει με την μέλισσα, η οποία λαμβάνει από τα άνθη μόνο ό,τι της χρειάζεται για να φτιάξη το μέλι.
Ο Μέγας Βασίλειος, Επίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, έγραψε ένα περίφημο κείμενο με θέμα πως οι νέοι μπορούν να ωφεληθούν από τα αρχαία ελληνικά κείμενα. Εκεί παραθέτει παραδείγματα ήθους από τον βίο μεγάλων μορφών της Αρχαιότητος. Μεταξύ άλλων παρουσιάζει θετικά παραδείγματα εγκρατείας από τον βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του σπουδαίου αυτού τέκνου της ελληνικής Μακεδονίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, εκφωνώντας Επιτάφιο Λόγο προς τον καλό του φίλο Μέγα Βασίλειο, υπογραμμίζει ότι το σπουδαιότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η Παιδεία, η μόρφωση. Προσθέτει επίσης ότι παράλληλα με την εκκλησιαστική παιδεία, τα χριστιανικά γράμματα δηλαδή, πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν και τη σοφία που έρχεται έξω από τον ναό (έξωθεν ή θύραθεν παιδεία) εννοώντας τα κλασικά κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων.

Στην Αντιόχεια της Συρίας έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος έφτασε μέχρι το αξίωμα του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Η πατρίδα του τότε ήταν σημαντικό κέντρο ελληνικής Παιδείας. Σπούδασε τη ρητορική και τη νομική, αλλά αφοσιώθηκε στην Εκκλησία. Οι απόψεις του για την παιδαγωγική είναι διαχρονικές και επίκαιρες και διδάσκονται σήμερα, μετά από τόσους αιώνες, σε κορυφαία πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι Τρεις Ιεράρχες αγωνίσθηκαν για μια Παιδεία, η οποία δεν θα προσφέρει απλώς τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, αλλά θα είναι διδασκαλία γνώσεων και ήθους, ώστε η μόρφωση να αποβαίνει ουσιαστικά σε δια-μόρφωση χαρακτήρων. Πίστευαν σε Παιδεία προσανατολισμένη στον Θεό και στον συνάνθρωπο. Σε σχολείο, το οποίο θα διδάσκει τη φιλανθρωπία, τον σεβασμό σε κάθε αδύναμο και πάσχοντα συνάνθρωπο, την ελευθερία που συνδυάζεται με υπευθυνότητα, τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό.

Αγαπητά μας παιδιά, σας ευχόμαστε καλή πρόοδο και σας καλούμε να γνωρίσετε τα κείμενα και τη σοφία των Τριών Ιεραρχών. Να τους έχετε ως πρότυπα στη ζωή σας, μέσα από ουσιαστική μελέτη, και να θυμάστε οτι σκοπός της Παιδείας είναι να γίνετε ολοκληρωμένες προσωπικότητες με σφαιρική γνώση, χρήσιμοι για την κοινωνία, την πατρίδα και την Ανθρωπότητα.

Το μέλλον θα είναι καλύτερο αν φωτισθούμε όλοι από τα νάματα και τον τρόπο ζωής του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Με πατρικές ευχές και αγάπη

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Σχόλια (5)

 
Κωνσταντίνος
29 Ιαν 2019 15:09

Φαίνεται ότι στην προσπάθειά σας να αντλήσετε πνοή από τη ζωή και το κήρυγμα των αγίων πατέρων,πέφτετε σε υπερβολές.Όταν ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος καθαιρέθηκε από δύο ληστρικές επισκοπικές συνόδους,δε βγήκε να καταγγείλει το αποτέλεσμά τους,ούτε αντιστάθηκε ποτέ στην ποινή της εξορίας που του επέβαλαν.Αντίθετα,βάδισε αυτή την οδό με υπομονή και καρτερικότητα και πέθανε στην εξορία.Το ίδιο και ο Μέγας Αθανάσιος που δεν είναι στους τρεις ιεράρχες,αλλά ως Μέγας κι αυτός,υπέμενε είκοσι χρόνια εξορίες ως επίσκοπος και δεν αντιστάθηκε ποτέ στους άρχοντες που τον δίκαζαν.Επίσης,μπορεί να υπάρχει η απάντηση του Μ.Βασιλείου στον ύπατο Μόδεστο ως μνημείο αυταπάρνησης και χλευασμού της εξουσίας και του θανάτου,υπάρχει όμως κι η ιστορία της βασιλόπιτας.Εκεί ο Μ.Βασίλειος δεν αρνήθηκε στην ουσία της επιβολής φορολογίας στους κατοίκους της επαρχίας του,αλλά εφεύρε τη βασιλόπιτα όπου έβαλε μέσα τα χρυσαφικά της κάθε οικίας ώστε να πάρει θαυματουργικά ο καθένας το δικό του.Τέλος,ο Γρηγόριος ο Θεολόγος παραιτήθηκε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και αποσύρθηκε ως μοναχός όταν είδε ότι υπήρχαν έριδες και φιλονικίες από άλλους υποψήφιους γιά το θρόνο.Στα δικά μας χρόνια τώρα,ο ηγούμενος Εφραίμ,δε βγήκε στα κανάλια να κλαψουρίσει γιά το δίκιο του,ενώ είχε δίκιο,αλλά παρέμεινε στη φυλακή γιά αρκετό καιρό,ενώ οι φαύλοι πολιτικοί έκρωζαν τα παραμύθια τους στα κανάλια.
Η δική μας Εκκλησία δεν εκτρέπεται στη θεοκρατία όπως το Ισλάμ.Απλά διδάσκει,καθοδηγεί,συμβουλεύει,συντηρεί,ελεεί,τελεί τα μυστήρια,θεραπεύει, στεγάζει,υποστηρίζει τους αδύνατους,τους πονεμένους και την πίστη. Αυτά είναι αρκετά.Η Πολιτεία που είναι των χριστιανών ας κάνει τα υπόλοιπα. Αυτήν ψηφίζουν και πρέπει να είναι προσεκτικοί ποιούς ψηφίζουν έτσι ώστε να μην εμποδίζουν το έργο της Εκκλησίας.Έχουμε δημοκρατία με ελευθερίες, αλλά και υπευθυνότητα.Εκείνοι που τους σταύρωσαν πριν από τέσσερα χρόνια, "σταυρώνουν"εδώ και τέσσερα χρόνια την Ελλάδα μας και την Εκκλησία μας.Κάθε κόμμα έχει καλούς ανθρώπους και πιστούς χριστιανούς. Όμως η πλειονοψηφία των Ελλήνων διάλεξε τους χειρότερους κι αυτούς που τους είπαν τα πιό πολλά ψέμματα. Η Εκκλησία μόνο προσευχές και αγρυπνίες μπορεί να κάνει γιά να φωτιστούν κι εκείνοι και οι Έλληνες.

 
@Ιεραρχία της Εκκλησίας
29 Ιαν 2019 12:40

Επί μακαριστού Χριστόδουλου οι εκκλησίες ήταν γεμάτες νεολαία.Ξακουστές οι ατάκες του "σας πάω"," ελάτε και με το σκουλαρίκη" κλπ.Τώρα οι εκκλησίες είναι σχεδόν άδειες με απούσα την νεολαϊα.Όπως όλοι οι ισχυροί ηγέτες αγαπήθηκε με πάθος και πολεμήθηκε.

 
@Ιεραρχία της Εκκλησίας
29 Ιαν 2019 11:40

Έχετε μπερδευτεί, χειρότερα από τον καθέναν. Ο ρόλος σας δεν είναι να κάνετε έκκληση για να διαβάσουν οι μαθητές τα ιερά κείμενα. Ο ρόλος σας είναι να συμμετέχετε και να διδάσκετε και να (επι)κοινωνείτε. Φέρατε την εκκλησία σε θέση διαρκούς ικέτη, αυτό τουλάχιστον τις φορές που δεν εξαφανιστήκατε. Πρέπει να το ξανασκεφτείτε, μπλέξατε την "ταπεινότητα" με την εξαφάνιση..

 
@Ιερά Σύνοδος
28 Ιαν 2019 22:51

Σήμερα συμπληρώνονται 11 χρόνια από τον θάνατο του Χριστόδουλου.Αν ζούσε δεν θα χρειάζονταν το μήνυμα σας,δεν θα γίνονταν αλλαγές στα Θρησκευτικά,ούτε και η αλλαγή του Συντάγματος.Φυσικά ούτε η λιμνίσια συμφωνία θα περνούσε γιατί θα μάζευε ο μακαριστός στην Αθήνα την μισή Ελλάδα."Τυχερός "ο Τσίπρας ,που αποδήμησε πρόωρα και πέρασε την συμφωνία έστω και διαλύοντας τέσσερα κόμματα.Αν ζούσε ούτε θα το σκέφτονταν.
Και πληροφοριακά πέθανε πάφτωχος αφού επιπλέον χρόνια πριν έπεισε και τον αδερφό του να πουλήσει την περιουσία του και να δώσει τα χρήματα στους φτωχούς .

 
Έκκληση για τις Πρέσπες δεν κάνατε.
28 Ιαν 2019 19:30

Σαν ΙΣ σιωπήσατε για τις Πρέσπες,πλην των 22 Μητροπολιτών της Μακεδονίας και 5 ή 6 της παλιάς Ελλάδας και φυσικά του Αγίου Όρους.Σαν ΙΣ ούτε λέξη.Αυτό καταγράφηκε και σχολιάστηκε δυσμενέστατα από αυτούς που είναι εναντίον της επονείδιστης συνθήκης.Και αυτοί θα ήταν και οι φυσικοί σας σύμμαχοι.Τους χάσατε με ευθύνη σας.Ξεχάσατε την λενινιστική μέθοδο του σαλαμιού και της αγγινάρας.Πρώτη φέτα οι Πρέσπες
και η επόμενη εσείς .Καλή χώνεψη στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Τσίπρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ