ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η διεθνής και ευρωπαϊκή κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων του γνωστού συστήματος της WEBOMETRICS

Σημαντική βελτίωση της θέσης του ΕΚΠΑ
Δημοσίευση: 29/01/2019
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019 η νέα παγκόσμια συνολική κατάταξη τεσσάρων κριτηρίων του Webometrics Ranking of World Universities για το 1ο εξάμηνο του 2019 (http://www.webometrics.info/en/world ).

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών , σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ανέβηκε 30 θέσεις σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και βρίσκεται πλέον στη θέση 217 παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων.

Επιπροσθέτως βρίσκεται στην 71η θέση στην Ευρώπη μεταξύ των 5896 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στην κατάταξη.

Μάλιστα θα πρέπει να επισημανθεί ότι την τετραετία 2015-2019 το ΕΚΠΑ βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία έχοντας ανέβει 84 θέσεις στην εν λόγω παγκόσμια κατάταξη.

Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 256, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 354, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 530 και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 555. Σ

την κατάταξη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες περιλαμβάνονται περίπου 12.000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως από τα 28.000 για τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται και 76 Ελληνικά Πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ και Ιδιωτικοί Φορείς παροχής υπηρεσιών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.  (βλέπε πίνακα 1)

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.

Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 28.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου.

Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως διότι στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης» οι οποίοι διακατέχονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό. Βασική αρχή της συγκεκριμένης κατάταξης είναι ότι στη σημερινή εποχή η πλειονότητα των σημαντικότερων δραστηριοτήτων ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος πρέπει να ανακλάται  κατ’ ανάγκη στον παγκόσμιο ιστό. Η κατάταξη δημοσιεύεται από το 2004 και ανανεώνεται δύο φορές το χρόνο κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

 Η κατάταξη κάθε Πανεπιστημίου βασίζεται στους εξής τέσσερις επιμέρους δείκτες:

1.       Παρουσία (Presence Rank) 5% : Ο συνολικός όγκος περιεχομένου (ιστοσελίδων, εγγράφων, κλπ) που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος. Η μέτρηση παρέχεται από τη μηχανή αναζήτησης Google.

2.       Απήχηση – Ορατότητα (Impact Rank) 50%: Η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος. Υπολογίζει ουσιαστικά τα «backlinks» δηλαδή τους συνδέσμους που έχουν άλλες σελίδες προς την ιστοσελίδα του Ιδρύματος που αξιολογείται. Η δημοτικότητα του περιεχομένου θεωρείται ότι αναγνωρίζει την αξία του ιδρύματος, την ακαδημαϊκή του επίδοση, την αξία και τη χρησιμότητα της δημοσιευμένης πληροφορίας ή υπηρεσίας που παρέχει το ίδρυμα.

3.      Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (Openness Rank) 10%. Αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού μέσω του πλήθους των εγγράφων που καταλογογραφούνται στο Google Scholar και των αριθμό των ετεροαναφορών σε αυτά. Πρακτικά η μελέτη των ετεροαναφορών θεωρείται το εγκυρότερο κριτήριο αποτίμησης του επιστημονικού – ερευνητικού έργου ενός Πανεπιστημίου. Στο κριτήριο αυτό δεν ενδιαφέρει το πόσα άρθρα έχουν γραφτεί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου αλλά πόσες αναφορές του ονόματος και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων. Ο αριθμός ετεροαναφορών υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των 10 καλύτερων προφίλ ΔΕΠ ερευνητών του κάθε Πανεπιστημίου από τα 12.000, εκτός του πρώτου  προφίλ  για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα.

4.      Αριστεία (Excellence Rank) 35%. Ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Ο δείκτης αυτός προέρχεται από τη SCImago και περιλαμβάνει στοιχεία της πενταετίας 2012-2016 σε 26 διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

Σχόλια (8)

 
@Πανεπιστήμια κάτω από ΤΕΙ
29 Ιαν 2019 15:11

Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ΤΕΙ/ΑΕΙ.
ΑΕΙ είναι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

 
@@Πανεπιστήμια κάτω από ΤΕΙ??
29 Ιαν 2019 15:09

Διάβασε λίγο το άρθρο (ή μπες στο αντίστοιχο site) για να δεις ότι κάνει κανονικοποίηση. Οπότε προφανώς συγκίνεται το ΓΠΑ με το ΕΚΠΑ και τα υπόλοιπα...

 
Ελληναράς
29 Ιαν 2019 13:21

Έτσι να τρώτε τα ματάκια σας.
Αντί να κάθεστε να συζητάτε τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ (ΤΕΙ και πανεπιστημίων) μένετε σε συγκρίσεις μεταξύ αυτών, και σχολιάζετε ποιο είναι που και γιατί. Τα ΤΕΙ συγκεκριμένα για άλλη μια φορά έχουν αρκετά καλές θέσεις, και αυτό να το κρατήσουν κάποιοι .. Ούτε διδακτορικά! Ούτε υψηλή χρηματοδότηση απ'το κράτος και άλλους φορείς ! και πάλι είναι σε αρκετά καλές θέσεις!

 
Γιώργος
29 Ιαν 2019 13:17

@Πανεπιστήμια κάτω από ΤΕΙ?? 29 Ιαν 2019 11:09
Διαβάζεις τι γράφεις; Εκτός του ΤΕΙ Κρήτης όλα τα άλλα συναγωνίζονται ποιο είναι χειρότερο. Κάποια μάλιστα είναι κάτω από κολλέγια!!!! Έλεος πια!!!!

 
Σοφία PhD
29 Ιαν 2019 13:00

Η αμερικανική γεωργική Σχολή για όποιον δεν ξέρει λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αρκετά αξιόλογο και δεν είναι μόνο επίπεδο επαλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ισάξιο με τριτοβάθμια Ίδρυμα ανώτατο όπως τα ΤΕΙ.
Επίσης οταν μιλάμε για ΤΕΙ να μιλάμε για συγκεκριμένα ΤΕΙ καθώς όπως βλέπετε δεν είναι όλα τα ΤΕΙ ίδια.

 
@Πανεπιστήμια κάτω από ΤΕΙ??
29 Ιαν 2019 12:05

Συγγνώμη, ποια "αρκετά ΤΕΙ είναι σε κατάταξη ΠΑΝΩ πάνω από Πανεπιστήμια; (ΤΕΙ/ΑΕΙ δεν υπάρχει). Το πρώτο ΤΕΙ Κρήτης (πολλά τμήματα), που παρατήρησα, είναι πάνω από δύο μικρά (λίγα τμήματα) και σχετικά νέα Πανεπιστήμια, τα ΠαΠελ (ανθρωπιστικές επιστήμες με ό,τι και αν σημαίνει αυτό) και Παν. Δυτικής Μακεδονίας. Και όλα τα άλλα ΤΕΙ κάτω. Και τα κριτήρια συζητούνται (πρέπει σύγκριση ανά ομοειδή κλάδο και δημοσιεύσεις/ΔΕΠ) και όχι μεταξύ ανομοιογενών σε μέγεθος Ιδρύματα... π.χ. δεν γίνεται να "συγκριθεί" έτσι το ΕΚΠΑ με το ΓΠΑ).

Και από την ανάποδη: Παρατηρώ την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (δηλαδή ΕΠΑΛ) να είναι "σε κατάταξη ΠΑΝΩ από αρκετά ΤΕΙ". Οπότε, τί;

 
kaldis
29 Ιαν 2019 11:45

@Πανεπιστήμια κάτω από ΤΕΙ??

Η απορία σου θα λυθεί όταν δεις ότι αρκετά κέντρα ελευθέρων σπουδών είναι πάνω από ΤΕΙ.

 
Πανεπιστήμια κάτω από ΤΕΙ??
29 Ιαν 2019 11:09

Ερώτηση προς όλους τους υποστηριχτές του διαχωρισμού ΤΕΙ/ΑΕΙ κτλ..:
Μήπως παρατηρεί κανείς ότι αρκετά ΤΕΙ είναι σε κατάταξη ΠΑΝΩ από πανεπιστήμια? και αυτό χωρίς τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών και συνεπώς χωρίς διδάκτορες?(!)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ