ΒΟΥΛΗ

«Βολές» Κ. Γαβρόγλου κατά Α. Διαμαντοπούλου για την ΑΔΙΠ

Δημοσίευση: 30/01/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Βολές»   κατά της Αννας Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή, για την επιλογή του νέου προέδρου της ΑΔΙΠ Π. Κυπριανού.

"Ιδιαίτερα στη διάρκεια της υπουργίας της κυρίας Διαμαντοπούλου, η ΑΔΙΠ χρησιμοποιήθηκε ως ένα όργανο, ως ένα εργαλείο για να αναδείξει τις αδυναμίες των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των Ελληνικών Τ.Ε.Ι.", είπε ο Κώστας Γαβρόγλου και τόνισε:

 • Κατ' αναλογία, ήταν ίδιο με το προεδρικό διάταγμα 152, που είχε μία τιμωρητική φιλοσοφία ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
 • Αυτό, στην λογική της τότε πολιτικής ηγεσίας θα ήταν ένα αποτέλεσμα, μια πραγματικότητα που θα οδηγούσε σε μια πλήρη ακύρωση της αρχιτεκτονικής των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και που θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις στην χρηματοδότησή τους.
 •  Εδώ υπήρξε μια πλήρης αποτυχία, όχι της λειτουργίας της ΑΔΙΠ, αλλά της πολιτικής αυτών των Υπουργείων και της πολιτικής τους ηγεσίας.
 •  Διότι ακόμη και με τα προβλήματα που λογικά έχει η πορεία ενός τέτοιου θεσμού, όπως ξέρετε στην Ελλάδα δεν είχαμε θεσμούς αξιολόγησης, ακόμη και με τις αδυναμίες που μοιραία έχει η αρχή μιας τέτοιας λειτουργίας, τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των πανεπιστημίων μας και των ΤΕΙ, ήταν πάρα πολύ καλά.
 • Με πολλές αδυναμίες, με πολλές προτάσεις από τις Επιτροπές, οι οποίες υλοποιήθηκαν από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς πάλι, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από την Πολιτεία.
 • Δηλαδή, τι ακριβώς έγινε; Η ίδια η πολιτεία αγνόησε τα αποτελέσματα αυτά και προχώρησε στο καταστροφικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ που ακόμη δεν έχουμε μπορέσει να ξεμπλέξουμε ένα σχέδιο που έγινε με καθαρά κομματικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς και καθόλου ακαδημαϊκούς.
 • Το δια ταύτα, είναι ότι με βάση αυτή τη λειτουργία της ΑΔΙΠ και του πρώτου κύματος αξιολογήσεων, τα ΑΕΙ πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προχώρησαν κατά μεγάλη πλειοψηφία στις προτάσεις που έγιναν και στις βελτιώσεις που είχαν υποδειχθεί, και εν πάση περιπτώσει, μπήκαν σε μια νέα φάση.
 • Εκείνο που εμείς έχουμε μια σοβαρή διαφορά και δεν είναι μια διαφορά προσωπική, θέλω να είναι σαφές αυτό, αλλά είναι μια διαφορά που έχει σχέση με διαφορετικές αντιλήψεις, είναι ότι η ΑΔΙΠ δεν έδωσε τη μάχη της ποιότητας και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Α. Διαμαντοπούλου: Ο Κ. Γαβρόγλου εξαφανίζει τα ΤΕΙ στο βωμό της εξεύρεσης  ψήφων για τις εκλογές

“Όσο κι αν προσπαθήσει να βγάλει κάποιος συμπέρασμα από τις ασυναρτησίες του κ. Γαβρόγλου, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, δεν μπορεί παρά να σημειώσει την παραδοχή του ότι η ΑΔΙΠ έκανε σημαντική δουλειά.Ξεκινώντας από την ανάδειξη, πράγματι, των αδυναμιών των Πανεπιστημίων και υποβάλλοντας προτάσεις πώς αυτές θα μπορούσαν να διορθωθούν”, δήλωσε στο esos η πρώην υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

 •  Η ισοπεδωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Γαβρόγλου για την Ανώτατη Παιδεία, είναι αυτή που οδήγησε την μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, χωρίς καμία αξιολόγηση Ιδρυμάτων, Προγραμμάτων  και Διδασκόντων, εξαφανίζοντας εξ ολοκλήρου την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση από τη χώρα στο βωμό της εξεύρεσης κάποιων ψήφων για τις εκλογές.
 • Και η αναχρονιστική τους αντίληψη για τη Δημόσια Παιδεία είναι αυτή που στρέφεται κατά των μεσαίων και χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, αφού οι «έχοντες» μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
 • Η ζημιά που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν σε βάρος της χώρας και της νέας γενιάς είναι ανυπολόγιστη.

Σχόλια (4)

 
ΗΡΑ*
31 Ιαν 2019 19:55

Αραιά και πού φροντίζει η κ. Διαμαντοπούλου να μας θυμίζει το ...θεάρεστο έργο της ΚΑΙ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο δε κ. Γαβρ'ογλου δεν κάνει τίποτα άλλο από του να υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές για "΄μεταρρυθμίσεις " και "εξορθολογισμο". Πάρε τον ένα και χτύπα την άλλη. Τόση πολλή ... ποιότητα δεν την αντέχουν τα ανώτατα ιδρύμαντα της Ελλάδας... Τα σχόλια μιας πρώην επί των σχολίων του νυν υπουργού Παιδείας, αφορμή για τα σχόλια ημών των ιδίων, σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλ. και για να μην πλήττούμε...

 
αποφοιτος
30 Ιαν 2019 22:31

@ΕΝΤΟΣ Τα ΤΕΙ ανηκαν στα ΑΕΙ.

 
K. G.
30 Ιαν 2019 17:35

Αν δεν καταλαβαίνουμε μετά από 18 χρόνια ότι τα ΑΕΙ ΧΩΡΊΖΟΝΤΑΙ σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΑ και ΤΕΙ, τότε είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τις συνενώσεις.

 
ΕΝΤΟΣ
30 Ιαν 2019 16:28

"...στο καταστροφικό σχέδιο ΑΘΗΝΑ που ακόμη δεν έχουμε μπορέσει να ξεμπλέξουμε ένα σχέδιο που έγινε με καθαρά κομματικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς και καθόλου ακαδημαϊκούς...."
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ/ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΤΗΤΑΣ !!! ΕΛΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕ ....ΣΕ ΑΚΟΥΕΙ ΚΟΣΜΟΣ -)))

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.