Η ΠΟΣΕΔΙΠ απαντά στη Σύνοδο Πρυτάνεων

«Θα περιμέναμε όχι την αναγνώριση αλλά τουλάχιστον τον στοιχειώδη σεβασμό που απαιτείται σε μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας»

04/02/2019

Ενημερώθηκε: 05/02/2019, 18:12

Άκουσε το άρθρο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Π.Ο.Σ.Ε.ΔΙ.Π) αλλά και εκατοντάδες μέλη Ε.ΔΙ.Π και Ε.Ε.Π με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων (01.02.2019) αναφορικά με τη δήθεν κυοφορούμενη «συλλήβδην τακτοποίηση όσων είχαν την τύχη παλαιότερα να προσληφθούν σε θέσεις επικουρικού προσωπικού».

Τη μόνη συλλήβδην τακτοποίηση διδασκόντων που γνωρίζουμε όλοι μας, χωρίς μάλιστα καμία ένσταση επί της ουσίας, είναι η ανακήρυξη των καθηγητών εφαρμογών των Τ.Ε.Ι  –χωρίς καν διδακτορικό, πόσο μάλλον δημοσιευμένο ερευνητικό έργο –σε μέλη του Δ.Ε.Π. !  Είναι εύλογο, λοιπόν, συνάδελφοί μας, μέλη του ΕΔ.Ι.Π και Ε.Ε.Π. να αισθάνονται ότι αδικούνται όταν διαπιστώνουν ότι εντός του ιδίου Τμήματος προσωπικό με ίδια και στις πλείστες των περιπτώσεων κατά πολύ ανώτερα προσόντα υποβαθμίζεται διά νόμου.  

Τα μέλη του Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π) και του αντίστοιχου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π)  (και όχι’’ επικουρικού’’ πάντως όπως ατυχώς  αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προεδρείου της Συνόδου) διαθέτουν κατά  85% όχι μόνο μάστερ και διδακτορικό δίπλωμα αλλά και αξιόλογο συγγραφικό και ερευνητικό έργο και γι’ αυτό όχι τυχαία κατέλαβαν θέσεις διδακτικού προσωπικού στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Όχι τυχαία, σε πλείστα ιδρύματα μεταξύ των άλλων τα μέλη ΕΔ.Ι.Π και Ε.Ε.Π ασκούν αυτοδύναμο διδακτικό έργο υποστηρίζοντας τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Όχι τυχαία επίσης το Ε.ΔΙ.Π στελεχώνει εργαστήρια και κλινικές και διαχρονικά έχει συμβάλει στην υποστήριξη και την προαγωγή του ερευνητικού έργου των πανεπιστημίων της χώρας.       

Εν κατακλείδι, συμβάλαμε και συμβάλλουμε και εμείς στην  αριστεία και στα rankings των ιδρυμάτων με το ερευνητικό έργο μας ισότιμα και διακριτά.  Για όλους αυτούς τους λόγους θα περιμέναμε όχι την αναγνώριση αλλά τουλάχιστον τον στοιχειώδη σεβασμό που απαιτείται σε μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας.

Προς άρση των όποιων παρανοήσεων δε, σας ενημερώνουμε εκ νέου για τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας αναφορικά με το θεσμικό καθεστώς του Ε.ΔΙ.Π, αν και πρόσφατα στην 89η Σύνοδο τις καταθέσαμε και εγγράφως.

Οι συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι προκαλούν ως προς το διδακτικό προσωπικό του Ε.ΔΙ.Π/Ε.Ε.Π ασυμμετρίες και ανισότητες. Η θεσμοθέτηση της βαθμίδας του Λέκτορα Εφαρμογών, στην οποία εντάσσονται οι Καθηγητές Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι, αποτελεί ομοειδή αν όχι ταυτόσημη κατηγορία διδακτικού προσωπικού με τα ίδια και στις πλείστες των περιπτώσεων λιγότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα σε σχέση με το Ε.ΔΙ.Π/Ε.Ε.Π, αλλά με σημαντικά αναβαθμισμένα θεσμικά και μισθολογικά δικαιώματα και αναγνωρισμένες διδακτικές υποχρεώσεις.

Λόγοι όχι μόνο ίσης μεταχείρισης αλλά πρωτίστως αμιγώς ακαδημαϊκοί επιβάλλουν την ενοποίηση των κατηγοριών Ε.ΔΙ.Π./Ε.Ε.Π. και των Καθηγητών Εφαρμογών στη βαθμίδα του Λέκτορα Εφαρμογών για όλα ανεξαιρέτως τα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης,  με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις και ως προς το δικαίωμα της συμμετοχής στα συλλογικά όργανα και ως προς το δικαίωμα της ένταξης στη βαθμίδα του υπηρετούντα μόνιμου λέκτορα.    

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.ΔΙ.Π. Α.Ε.Ι.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Νίκος Παραλυκίδης Ιωάννης Μητροφάνης

Σχόλια (39)

Χριστίνα
|

Ακόμα και αν όλοι οι ΕΔΙΠ και ΕΕΠ εξελιχθούν θα καταλάβουν μόλις το 1/10 των κενών θέσεων ΔΕΠ που υπάρχουν σήμερα λόγω της κρίσης.Αρα ουδόλως παρεμποδίζεται η προσέλευση αυτών που είναι εκτός Πανεπιστημίου σήμερα.Οποιος το αμφισβητεί να καταθέσει στοιχεία,διότι είναι ένα ατεκμηρίωτο επιχείρημα.

Ανοικτές διαδικασίες
|

@ Κωνσταντίνος Δ.
Οπότε αγαπητέ Κωνσταντίνε Δ. και συνάδελφοι, αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε είναι να καταλάβει η σύζυγος θέση μέλους ΔΕΠ με τις γνωστές "ανοικτές διαδικασίες" (sic) για τις οποίες όλοι κόπτονται με το κλασσικό γνωστικό αντικείμενο: "μάθημα με έμφαση στο "τίτλος PhD του υποψηφίου"" ε και μετά θα ασχοληθούμε και με τις πραγματικές ανάγκες των ΑΕΙ που καταρρέουν από την υποστελέχωση... έως τότε έχει ο Θεός!
Ανοικτές διαδικασίες:
Οι ανοικτές διαδικασίες θα ήταν όντως ανοικτές μόνο εάν τα γνωστικά αντικείμενα ταυτίζονταν με τα μαθήματα που διδάσκονται και όχι με τα PhD των επιθυμητών υποψηφίων. Έως τότε οι "ανοικτές διαδικασίες" είναι απλά ένας μηχανισμός για να συντηρείται η αναπαραγωγή (διά της ελεγχόμενης εισόδου) του πιο κλειστού επαγγέλματος στην Ελλάδα...
Και φυσικά οι ανοικτές διαδικασίες θα ήταν όντως ανοικτές εάν υπήρχαν ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΣΤΩΣΗ...

Κωνσταντίνος Δ.
|

Είναι δίκαιο το αίτημα των ΕΔΙΠ αλλά θα δώσω και μια άλλη εξήγηση ή άλλη διάσταση του ,όπως θέλετε μπορείτε να την ονομάσετε στο πρόβλημα της υλοποίησης του δίκαιου αιτήματος των ΕΔΙΠ κι αυτή έχει να κάνει με το ότι ως ΕΔΙΠ εργάζεται και η σύζυγος του πρωθυπουργού και φανταστείτε τι έχει να ακούσει ο πρωθυπουργός αν λεκτοροποιηθεί η γυναίκα του που από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μεταπήδησε στη τριτοβάθμια σε θέση ΕΔΙΠ και μετέπειτα σε θέση ΔΕΠ . Θα γίνει των Πρεσπών ... στη Βουλή κι αυτό ο Τσίπρας δεν θα θέλει ούτε μπορεί να το αντιμετωπίσει, άσχετα αν η σύζυγός του έχει όλα τα προσόντα.

Απορών
|

Οι ΕΔΙΠ με διδακτορικό και αυτοδύναμο διδακτικό έργο ασκούν έργο καθαρά Λέκτορα (ας αφήσουμε τους υπερ-προσοντούχους που υπάρχουν, μιλάμε για τη δουλειά που κάνουν και όχι για την αξία). Επομένως μια "λεκτοροποίηση", ακόμα και με απλή διοικητική πράξη, δεν διαταράσσει απολύτως τίποτα. Έτσι κι αλλιώς θέση ΔΕΠ δεν θα προκηρυχθεί αν υπάρχει σχετικός ΕΔΙΠ. Θα μπορεί όμως ως λέκτορας ο τωρινός ΕΔΙΠ να συμμετέχει π.χ. σε τριμελείς επιτροπές διδακτορικών, όπως ο λέκτορας παλαιότερα. Ουσιαστικά μιλάμε για αναγνώριση αυτού που κάνει ήδη στην πράξη. Προφανώς για εξέλιξη σε επίκουρο λογικά θα ακολουθηθεί η ανοιχτή προκήρυξη, στην οποία μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πού έγκειται το πρόβλημα.

ΕΕΠ ΑΕΙ
|

Όταν η ΠΟΣΔΕΠ κάνει τέτοια αλλαγή στάσης στο θέμα της εξέλιξης ενός κλάδου που δεν είναι στη δικαιοδοσία της, καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει σήμερα στα Πανεπιστήμια. Το αναφέρει και ποιο πάνω ένα μέλος ΔΕΠ. Τα προγράμματα σπουδών, η διδασκαλία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, τα εργαστήρια λειτουργούν λόγω της υπερπροσπάθειας μελών ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ. Αν κάνανε μόνο όσα ο νόμος τους άφηνε να κάνουν, θα είχαν καταρρεύσει. Τα μέλη ΔΕΠ το αναγνωρίζουν, έστω και αργά, και μέσω της Ομοσπονδία τους ζητάνε το δίκαιο και αυτονόητο. Όσοι κάνουν δουλειά Λέκτορα και ΔΕΠ, να γίνουν Λέκτορες και ΔΕΠ. Απλά πράγματα.

ΕΕΠ και ΕΔΙΠ
|

@ 06 Φεβ 2019. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν θα υπάρξει καμία τροπολογία και όλοι οι ΕΕΠ και ΕΔΙΠ παραμείνουν καθηλωμένοι στο ίδιο καθεστώς που ισχύει σήμερα. Αυτό εσένα σου δίνει κάποια επιπλέον δυνατότητα να διεκδικήσεις κάποια θέση ΔΕΠ; Πως; Γιατί τις καινούργιες θέσεις που δίνονται με το σταγονόμετρο στα Πανεπιστήμια μπορείς να τις διεκδικήσεις ούτως ή άλλως. Που σε εμποδίζει η δυνατότητα εξέλιξης των ΕΕΠ και ΕΔΙΠ; Απεναντίας, όταν αυτοί ζητήσουν να πάνε στην επόμενη βαθμίδα του Επίκουρου θα μπορείς και πάλι, αφού θα είναι με ανοιχτή διαδικασία, να πάρεις τη θέση! Και αν θέλεις και άλλα παραδείγματα, πραγματικά διάβασε και αυτό. Σε ΤΕΦΑΑ της χώρας προκηρύχτηκαν πέρυσι και μετά από πολλά χρόνια που είχαν να έρθουν νέες πιστώσεις 2 νέες θέσεις ΔΕΠ στην βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή. Σας ενημερώνω ότι τις θέσεις τις κατέβαλαν ένας πρώην πλέον ΕΕΠ και ένα επίσης πρώην ΕΔΙΠ που εργαζόταν στο τμήμα για χρόνια! Οι δε δικές τους θέσεις, μία θέση ΕΕΠ και μία ΕΔΙΠ χάθηκαν από το τμήμα γιατί λόγω μνημονίων δεν προκηρύσσονται εκ νέου!!! Δηλαδή μετά από χρόνια ήρθαν στο τμήμα 2 θέσεις αλλά ο αριθμός των διδασκόντων παρέμεινε ο ίδιος. Με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας όλο αυτό το τσίρκο θα τελειώσει. Γιατί τότε μόνο οι νέες πιστώσεις θα είναι για τους νέους επιστήμονες και ταυτόχρονα θα δώσει και ώθηση σε ένα δυναμικό και αξιόλογο προσωπικό να εξελιχθεί. Τα άλλα που αναφέρετε είναι στην λογική να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Κρίμα…

ΠΟΣΔΕΠ
|

το πιο λογικό είναι να υιοθετηθεί η πρόταση της ΠΟΣΔΕΠ στο επικειμενο νομοσχέδιο συγχωνεύσεων ΑΕΙ

Μέλος ΔΕΠ
|

Λόγω της αφυπηρέτησης πολλών συναδέλφων και της μη αναπλήρωσης των κενών το πρόβλημα είναι τεράστιο, ιδίως στα τμήματα με πολλούς φοιτητές. Οι υποχρεώσεις μας, διδακτικές και διοικητικές, αυξάνονται συνεχώς. Έχουμε εξαντληθεί. Τα μέλη ΕΔΙΠ, τουλάχιστον όσα εγώ γνωρίζω, είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας, προσφέρουν έργο επί χρόνια και είναι δοκιμασμένοι. Μοιραζόμαστε το διδακτικό έργο αλλά και έργο μέσα σε επιτροπές κλπ, το δε ερευνητικό τους έργο είναι αξιολογότατο. Ως εκ τούτου επικροτώ, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, την πιθανή νομοθετική πρωτοβουλία για εξέλιξη των ικανών μελών ΕΔΙΠ, στο πλαίσιο που θέτει η ομοσπονδία τους. Μόνο ωφέλεια θα υπάρξει για το Πανεπιστήμιο.

Ρ
|

Φαντάζομαι ότι με την διατύπωση "να τακτοποιηθούν συλλήβδην όσοι είχαν παλαιότερα την τύχη να προσληφθούν σε θέσεις επικουρικού προσωπικού" το προεδρείο της συνόδου αναφέρεται σε μέλη Εδιπ που πρώτα προσελήφθησαν ως Εδίπ και στη συνέχεια στο τμήμα που υπηρετούσαν εκπόνησαν τις διατριβές τους.
Και εδώ θα έλεγα ότι βρίσκεται το πρόβλημα με την αξίωση των Εδίπ για δεποποίηση. Πέρα από την κλειστή διαδικασία για τη μετάβαση στο καθεστώς Δεπ, κάποιοι εκπόνησαν τη διατριβή τους σε καθεστώς εργασιακή ασφάλειας καταλαμβάνοντας, όπως τυχόν έγινε αυτό, θέσεις Εδίπ.
Και εδώ βρίσκεται μια από τις ουσιαστικές διαφορές με τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι δεν έτυχαν της τύχης των παραπάνω αλλά εκπόνησαν και εκπονούν διατριβές σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας με μόνη δυνατότητα να τύχουν κάποιας υποτροφίας ή να προσκοληθούν σε κάποιο πρόγραμμα.
Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα είναι η στελέχωση θέσεων/γνωστικών αντικειμένων από επιστήμονες που ηλικιακα βρίσκονται στα '30s και όχι η αναβάθμιση/ δεποποίηση των 45 something.
Όπως έχει ξαναγραφτεί προκηρύξεις ανοίγουν και σε άλλα πανεπιστήμια από αυτό που εργάζεται ένας Εδίπ με διδακτορικό. Αυτές είναι ευκαιρίες για όποιον επιθυμεί αναγνώριση του έργου του και όχι εντός της ενδοτμηματικής ασφάλειας. Διαφορετικά παραμένει Εδίπ -αυτό άλλωστε επέλεξε, γνωρίζοντας τα όρια αυτής της θέσεις - και απλά ζητάει από το τμήμα να κάνει τα καθήκοντα που αναλογούν σε Εδίπ.
Το ότι λεκτοροποιούνται διδάσκοντες από τα ΤΕΙ δεν αποτελεί προηγούμενο. Με άλλα λόγια, ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα δεύτερο.

ΕΔΙΠ
|

Κάποιοι σκόπιμα και υποβαθμίζουν τη συζήτηση και αγνοούν (ηθελημένα;) την πραγματικότητα.

Το ξαναλέω και πάλι δεν φταίμε εάν η χώρα είναι αυτή που είναι και δε φταίμε για τις νέες προσλήψεις μελών ΔΕΠ και ούτε μας αφορά αυτό.

Πάντως δεν θα υπάρχει τμήμα να κάνει κάποιος αίτηση για μέλος ΔΕΠ με το ρυθμό που πάνε οι συντάξεις και τα 2-5 χρόνια που χρειάζονται για να τοποθετηθεί κάποιος σε νέα θέση. Κάποιοι θυμούνται το πανεπιστήμιο όπως ήταν 10 χρόνια πριν...

Αυτή τη στιγμή αμειβόμαστε λιγότερο από έναν δάσκαλο ή καθηγητή δευτεροβάθμιας και προσφέρουμε τα ίδια με τουλάχιστον κάποιο λέκτορα.

ΕΔΙΠ ΕΚΠΑ
|

Αγαπητέ K, @06 Φεβ 2019 10:11
Πιστεύετε ότι είστε ο μόνος που έκανε διδακτορικό στη Γερμανία?
Αναρωτηθήκατε μήπως και πολλοί από τους υπηρετούντες ΕΔΙΠ έχουν κάνει το διδακτορικό τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού?
Αναρωτηθήκατε πόσα χρόνια έχουν δουλέψει με συμβάσεις έργου ή ακόμη και χωρίς συμβάσεις?
Αναρωτηθήκατε αν όλα αυτά τα χρόνια προκηρύχθηκαν θέσεις ΔΕΠ?
Ξέρετε πόσες νέες θέσεις δόθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια στα Πανεπιστήμια για να τις διεκδικήσουν τα ΕΔΙΠ?
Η μήπως εννοείτε να μπαίνουν στις εξελίξεις των ΔΕΠ?

@ K, @06 Φεβ 2019 10:11
|

"Γιατι να παρεις εσυ μια θεση ΔΕΠ και εγω που ειμαι με συμβασεις εργου να μην μπορω να τη διεκδικήσω???????"Ποιος σας λέει κύριε ότι δεν μπορείτε να διεκδικήσετε θέση; Θέσεις δεν βγαίνουν επειδή δεν υπάρχουν νέες πιστώσεις και δεν αναπληρώνονται τα κενά, οι ΕΔΙΠ θεραπεύουν ήδη τα γνωστικά αντικείμενα τους, το αίτημά τους δεν σχετίζεται με τις νέες θέσεις που ούτως ή άλλως δεν ανοίγουν...

@ 06 Φεβ 2019 11:13
|

Αυτός θα πάει να γίνει καθηγητής στην Ευρώπη αλλά εσύ θα παραμείνεις συμβασιούχος γιατί νέες θέσεις δεν υπάρχουν. Επίσης, αν έχεις γνωστικό αντικείμενο που καλύπτεται από εναν ΕΔΙΠ σε ένα τμήμα τότε δεν έχεις καμία πιθανότητα να διεκδικήσεις θέση ΔΕΠ στο τμήμα αυτό, αφού το τμήμα ποτέ δεν θα το προκηρύξει. Με την επερχόμενη μαζική συνταξιοδότηση των ΔΕΠ της γενιάς του '80 τα κενά θα είναι τόσο τεράστια που αν έχεις την ατυχία να έχεις αντικείμενο που καλύπτεται από ΕΔΙΠ θα είσαι μια ζωή συμβασιούχος. Λυπάμαι αλλά έχεις λάθος τρόπο σκέψης και δεν έχεις καταλάβει ποιο είναι το τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στα περισσότερα τμήματα των ΑΕΙ.

Δρ ΕΔΙΠ
|

Η διασπορά της συζήτησης και πάλι οδηγεί στο να χαθεί η κεντρική εικόνα.
Θέσεις ΔΕΠ δεν πρόκειται να προκηρυχθούν σε ίδρυμα που υπάρχει ήδη ΕΔΙΠ στο αυτό γνωστικό αντικείμενο, άρα το αίτημα δεν αυξάνει την ανεργία.
Τα καθήκοντα των ΕΔΙΠ ΠΛΕΟΝ είναι τα ίδια με αυτά των ΛΕΚΤΟΡΩΝ, δεν ζητάμε παρά ποιοτική αναβάθμιση και ουσιαστική ένταξη/απασχόληση στα ιδρύματα που υπηρετούμε.
Κρίση με εκλεκτορικό όπως ακριβώς γίνεται τώρα με τις κρίσεις μελών ΔΕΠ.

ΠΩΣ?
|

@ 06 Φεβ 2019 11:13
Έχω μια απλή απορία για σένα. Αν οι ΕΔΙΠ δεν εξελιχθούν και μείνουν ως έχουν εσύ θα βρεις δουλειά; Θα ανοίξουν περισσότερες θέσεις επειδή δεν θα εξελιχθούν οι ΕΔΙΠ; Θα μπορείς να έχεις περισσότερες ευκαιρίες επειδή εγώ θα μείνω στάσιμος; Θα γίνουν ξαφνικά οι 1-2 θέσεις/τμήμα/έτος περισσότερες; Ως δια μαγείας θα σου πουν τώρα τώρα έχουμε 10 θέσεις/τμήμα/έτος; Δηλαδή οι ΕΔΙΠ κόβουν τις νέες θέσεις; Μπορείς να μου απαντήσεις σε παρακαλώ;

@ ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ - υπό κρίση κι επι κρίσης
|

Αγαπητέ ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ - υπό κρίση κι επι κρίσης κάτι μου λέει ότι όχι μόνο δεν έχετε διδακτορικό (και άρα δεν σας αφορά η συζήτηση) αλλά και ότι δεν έχετε γενικά ιδέα... Το ΕΤΕΠ είναι τεχνικό προσωπικό (παρόλο που εκ της νομοθεσίας έχει τη δυνατότητα ανάλυψης και διδακτικού έργου) ενώ το ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΔΕΠ είναι διδακτικό προσωπικό (και φυσικά όχι επικουρικό όπως αναφέρει το ΔΣ της Συνόδου... ως επικουρικό προσωπικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το προσωπικό που κάνει συνεπικουρία όπως π.χ. οι υπ. δρ.).
Και σε ποιες θέσεις αναφέρεστε; Διευθυντών κτλ.; Αν είστε ΕΤΕΠ έχει μια λογική, αλλά το ΕΔΙΠ δεν είναι διοικητικό προσωπικό...

K, @06 Φεβ 2019 10:11
|

@06 Φεβ 2019 10:11
Nα πας τοτε να γινεις καθηγητης στην Ευρωπη, δε σε κραταει κανεις. Θα πρεπει ολοι εσεις που εχετε μπει στο δημοσιο και αξιωνετε εξελιξεις και μεγαλεια να αναλογιστειτε ΠΟΣΟΙ απο εμας δεν ειμαστε τωρα στο δημοσιο, γιατι απλα μειναμε απ'εξω. Γιατι να παρεις εσυ μια θεση ΔΕΠ και εγω που ειμαι με συμβασεις εργου να μην μπορω να τη διεκδικήσω??????? Οταν εσυ καποτε εγινες ΕΔΙΠ, ΗΜΟΥΝ εγω αυτος που ηταν Γερμανια επειδη ειχα αριστευσει στο Πανεπιστημιο και εκανα διδακτορικα, post-doc κτλ κτλ κτλ με υποτροφιες στην εν λογω χωρα. Γιατι εσυ πρεπει να εξελιχθεις κι εγω οχι????? Να πας λοιπον Γερμανια που προσωπικα θα την εκτιμησω πολυ αν και ποτε αποκτησω θεσουλα ΕΔΙΠ................και που βεβαια θα μου επιτρεπει να βαζω το ονομα μου σε μπολικες δημοσιευσεις για να εχω μετα την αξιωση να γινω (τι αλλο?) ΔΕΠ!!!!!

ΕΔΙΠ/ΕΤΕΠ - υπό κρίση κι επι κρίσης
|

Πράγματι, οι κλάδοι των ΕΔΙΠ/ΕΕΠ αλλά και των ΕΤΕΠ παρουσιάζουν πλέον μεγάλες ανομοιογένειες. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε καλύτερα όλοι εμείς που αποτελούμε την τελευταία φουρνιά (και κατά τη γνώμη μου πιο αξιόλογη, καθώς ο πήχης ήταν πολύ υψηλός) που εξελέγησαν με εκλεκτορικό και κρίση απο τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Εμείς που περιμέναμε 5-7 χρόνια το διορισμό μας επι κρίσης και που τον "κερδίσαμε" μετά κόπων και βασάνων.
Καθώς αποτελώ έναν εξ' αυτών, να σας πω κι εγώ την άποψη μου για όλες αυτές τις σπασμωδικές και δυστυχώς κάποιες φορές αλλοπρόσαλλες κινήσεις που κάνει τα τελευταία χρόνια η ΠΟΣΕΔΙΠ. Όπως η τελευταία, που βασίζεται στο επιχείρημα "της κατσίκας του γείτονα".
Δυστυχώς, τέτοια σαθρά επιχειρήματα και τέτοιες διεκδικήσεις οδηγούν σε αντιδράσεις όπως αυτή του συμβουλίου της συνόδου πρυτάνεων.
Καθώς δεν ωφελεί να αναφέρω τι θα πρότεινα εγώ ως κύριες και αξιοπρεπής μας διεκδικήσεις, απλά θα αναφέρω πως ως κλάδος έχουμε όντως συγκεκριμένο ρόλο, όπως κάποιος εδώ ανέφερε και δεν έχουμε ανάγκη την αυτόματη εισαγωγή μας σε θέσεις ΔΕΠ. Απλά τον εξορθολογισμό των υπηρεσιών μας και την αντιστοίχηση τους με τις μισθολογικές και βαθμολογικές μας δυνατότητες.
Κι επίσης, κατά τη γνώμη μου, εξέλιξη του κλάδου δεν σημαίνει απαραίτητα προς θέσεις ΔΕΠ. Υπάρχουν κι άλλες θέσεις που θα έπρεπε να μας δίνεται η δυνατότητα να διεκδικούμε.

@Κώστας Κ
|

Είμαι ΕΔΙΠ και έχω εκλεγεί σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θα κάνω. Εάν θα φύγω η εάν θα μείνω. Βλέπεις είναι μεγάλη απόφαση να ρίξω μια μούτζα και να εξαφανιστώ γιατί έχω και οικογένεια. Μαζί με μένα είναι άλλοι 3 ΕΔΙΠ που έχουν εκλεγεί σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αγγλίας και έφυγαν. Αλλά στην Ελλάδα μπορούμε να είμαστε μονο ΕΔΙΠ. Όσο για την συμμετοχή σε ανοικτές θέσεις, κάνετε όλοι λες και γεννηθήκατε χτές. Ας μη τα αναλύσουμε. Όσο βλέπω αυτά που γράφονται, βγάζω τη βαλίτσα μου και την ετοιμάζω γιατί δεν βλέπω καμία σωτηρία στη χώρα αυτή. Μικροψυχία, μίσος, και κακία. Καλή συνέχεια σε όλους.

Κώστας Κ
|

Από τους ΕΔΙΠ με τα διδακτορικά άραγε πόσοι έχουν πάρει θέση με ανοιχτή προκήρυξη???

Ε.ΔΙ.Π.
|

Εξαιρετική η απάντηση της Π.Ο.Σ.Ε.ΔΙ.Π. Απαράδεκτο το κείμενο των Πρυτάνεων και στην ουσία του και στο επίπεδο του λόγου. Οι Πρυτάνεις θα έπρεπε να έχουν ήδη ανακαλέσει. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν κρατάνε τα προσχήματα. Φαίνεται ότι αυτά που γράφουν στην επιστολή τους, τα πιστεύουν. Κρίμα...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
|

Τεράστια η αδράνεια της ΠΟΣΕΔΙΠ. Και λανθασμένη πολιτική (αν είναι καν πολιτική) η επιλεκτική της αφωνία τόσο καιρό. Χρειαζόμαστε ενότητα και δραστηριότητα..

Προβληματισμένος
|

Καλη η απάντηση της ποσεεδιπ αλλα μαζεύουμε θρύψαλα. Θα περιμενε κανεις την αναδειξη και την προβολή του διδακτικου και ερευνητικου εργου των εδιπ καθως και τον σημαντικό τους ρολο ως στρατηγικό στοχο απο την Ομοσπονδια. Η συνοδος τοτε θα ηταν θετικη οπως για παραδειγμα η σταση και η προταση του πρύτανη του Δπθ που εθεσε το θεμα για ενταξη σε θεση λεκτορα στην σύνοδο. Τίποτε λοιπον δεν ειναι αυτονόητο. Η αδράνεια αποκρυσταλωθηκε με τον χειρότερο τροπο στην ανακοινωση του προεδρείου της συνόδου και δεν βλεπω να ανακαλείται.

ΕΔΙΠ PhD MSc
|

Τα μέλη ΕΔΙΠ διασώζουν την κατάσταση στα Ιδρύματα όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία έξι τουλάχιστον χρόνια, προσφέροντας αφειδώς έργο εκπαιδευτικό κι ερευνητικό. Για την ακρίβεια όχι μόνο διασώζουν, αλλά είναι και αρωγοί και συνοδοιπόροι στην έρευνα και στην εξέλιξη των Πανεπιστημίων, με τα μέλη ΔΕΠ. Η φιλότιμη, πολυεπίπεδη, προσπάθεια που καταβάλλεται από μέρους τους είναι προς το συμφέρον του Δημόσιου Πανεπιστημίου, το οποίο καλούνται και οι πρυτανικές αρχές να προασπίσουν. Ας είναι λοιπόν προσεκτικές στις δηλώσεις τους που αν μη τι άλλο δεν είναι ανάλογες του ειδικού βάρους της θέσης τους και δεν συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Συνοδος
|

Ας απολυθούν άμεσα όλοι οι ΕΔΙΠ. Ποιος ασχολείται με το αν έχουν δημοσιεύσεις και διδακτορικά και αυτοδύναμες αναθέσεις; Υπάρχουν τόσο αξιόλογοι άνθρωποι, νέα παιδιά που στύβουν τις πέτρες εκτός Πανεπιστημίου, γιατί να μην τα πάρουμε;

ΛΕΚΤΟΡΑΣ
|

Nα περάσει στο επόμενο σχέδιο τροπολογία ώστε οι ΛΕΚΤΟΡΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ να αναγνωριστούν τουλάχιστον ως τακτικοί ΕΠΙΚΟΥΡΟΙ με δικαίωμα κλειστής εξέλιξης αναγνωρίζοντας τιμής ένεκεν τα 30+ χρόνια προσφοράς στα ΑΕΙ. Επιτέλους ένα διδακτορικό δε σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ. Οι περισσότεροι από μας βγαίνουμε στη σύνταξη σε λίγα χρόνια. Είναι αδικία να μη γίνουμε ποτέ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Α ΒΑΘΜΙΔΑΣ

Δρ ΕΔΙΠ με αυξημένα προσόντα σε αναμονή
|

Επιτέλους κ. Υπουργέ καταθέστε το άρθρο για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ. Οι άξιοι να προχωρήσουν με την διαδικασία που θα προβλέπει ο νόμος. Όσοι δεν είναι μέσα στα πανεπιστήμια και δεν γνωρίζουν τις καταστάσεις με τις "ανοικτές διαδικασίες" είναι ενάντια στην εξέλιξη των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ. Ενωθήκαμε και χαλυβδωθήκαμε οι ΕΔΙΠ και ΕΕΠ από αυτόν τον προσβλητικό πόλεμο που δεχόμαστε από τους πρυτάνεις. Κρίμα...

Κώστας
|

@Observator
"Οι ΕΔΙΠ μπορουν να διεκδικησουν τις θέσεις ΔΕΠ που προκηρύσονται."
Οι προκηρύξεις αν θέλετε να μάθετε δεν είναι όπως στο γυμνάσιο/λύκειο που λένε θέλουμε ένα φυσικό ή ένα φιλόλογο ή ένα μαθηματικό. Στα Πανεπιστήμια προκηρύσσονται γνωστικά αντικείμενα. Όταν ένα τμήμα έχει κάποιον ΕΔΙΠ που να καλύπτει ένα γνωστικό αντικείμενο δεν υπάρχει λόγος να το ξαναπροκυρύξει. Φιλικά πάντα ψάξτε λίγο τους νόμους. Διαφέρουν από τα γυμνάσια/λύκεια ή τους δήμους/περιφέρειες που ίσως έχετε συνηθίσει.

ΕΔΙΠ
|

Δεν είμαστε αντίθετοι σε νέες ανοικτές προκηρύξεις και ούτε τρώμε την θέση κανενός. Απλά είμαστε εδώ και κρατάμε ζωντανά τα τμήματα για να έρθετε να κάνετε αίτηση. Τι δεν καταλαβαίνετε.

Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για το ότι δεν υπάρχουν νέες προσλήψεις.
Απλά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες συνθήκες.
Αν με το καλό προσληφθείτε να κάνετε και εσείς τον αγώνα σας.

Και τέλος πάντων αν δεν κατανοείτε την τρέχουσα κατάσταση και το ποιος σας φταίει μην επιτίθεστε όπου ναναι.
Θέσεις προσωποπαγείς λέκτορα που ζητάμε αποκλείεται να προκηρυχθούν, δεν υπάρχει καν αυτή η βαθμίδα.
Απλά θέλουμε να ρυθμίσουμε την ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ θέση μας σε κάτι καλύτερο.
Τώρα για τις ανοικτές θέσεις επίκουρου και άνω εκεί γνωρίζετε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κατέβει υποψήφιος.

ΜΕΛΗ ΔΕΠ
|

Υπάρχουν τόσο αξιόλογοι άνθρωποι εκτός Πανεπιστημίου, γιατί και αυτούς δεν τους ανοίγουμε θέσεις με κλειστές διαδικασίες;
Κουραστήκαμε , πόσο πιο κάτω πια θα πέσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο;;;
Aν έχουν προσόντα καποιοι να έρθουν να διαγωνιστούν όπως όλοι!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ