Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι είπε ο υπ. Παιδείας στους Κοσμήτορες του ΕΑΠ για την απορρόφηση Σχολών του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας

Ο προδιαγεγραμμένος πολιτικός χρόνος για το εγχείρημα των συγχωνεύσεων είναι μέχρι τέλος Μαρτίου
Δημοσίευση: 08/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοικτό άφησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη νομοθέτηση  απορρόφησης των Σχολών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το ΕΑΠ  και το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη δίωρη συνάντηση με του Κοσμήτορες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Α.Λιοναράκη, Α.Μιχιώτη και Ι.Καλαβρουζιώτη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ηλία Γεωργαντά.

Ο υπουργός στην εισαγωγή του  διευκρίνισε προς τους Κοσμήτορες  ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση αναφορικά με όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, ούτε έχει λάβει καμία τελική απόφαση επί του θέματος.

Καθ’ όλη τη συζήτηση ο Κ. Γαβρόγλου υποστήριξε, και αυτό αποτέλεσε τη βασική του θέση, ότι σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική το μοντέλο του μέλλοντος είναι υβριδικό, ήτοι συμβατικό και εξ’ αποστάσεως από κοινού στην ίδια στέγη.

Ειδικότερα , σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

Ο υπουργός, και ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας, πρόβαλε ως ‘ευκαιρία’ ένα ενδεχόμενο διπλής υπόστασης του ΕΑΠ στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση  που μπορεί να αποτρέψει την άναρχη χρήση αυτής από τα άλλα ιδρύματα, επιχείρημα που και οι τρεις Κοσμήτορες   υποστήριξαν  ότι είναι εντελώς αβάσιμο καθώς είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός έθεσε το ερώτημα αν οι Κοσμήτορες θα ήταν δεκτικοί σε δική τους  πρόταση για το προφίλ μίας Σχολής, όχι κατ΄ ανάγκη του ΤΕΙ, που θα μπορούσε να λειτουργήσει δίπλα στο ΕΑΠ με συμβατικό τρόπο.

Οι Κοσμήτορες απάντησαν   ότι κάτι τέτοιο δεν  είναι στη λογική τους , καθώς το ΕΑΠ έχει συγκεκριμένο στόχο και αποστολή.

Οι Κοσμήτορες επέμεναν στον Κ. Γαβρόγλου να μην  συμπεριληφθεί το ΕΑΠ στην τρέχουσα διαδικασία συγχωνεύσεων και σε δύο μήνες να υπάρξει νέα  συνάντηση  με συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη του ΕΑΠ.

Ο υπουργός Παιδείας αντιπρότεινε  η συνάντηση αυτή να γίνει σε μία εβδομάδα, γεγονός που οι Κοσμήτορες απέρριψαν   ως μη ρεαλιστικό σενάριο.

Με δεδομένο ότι όπως ανέφερε ο υπουργός ο προδιαγεγραμμένος πολιτικός χρόνος για το εγχείρημα των συγχωνεύσεων είναι μέχρι τέλος Μαρτίου, δεν δεσμεύτηκε για μη λήψη απόφασης επί του θέματος μέχρι τότε (τέλος Μαρτίου).

Ο Κ.   Γαβρογλου δεσμεύτηκε να υπάρξει  άμεση νέα συνάντηση με τους Κοσμήτορες αφού πρώτα του στείλουν   συγκεκριμένη πρόταση για το μέλλον του ΕΑΠ .

Η εκτίμηση των Κοσμητόρων , μετά τη συνάντηση με τον υπουργό είναι  ότι “αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο η δρομολόγηση ενός μικτού συστήματος με θύμα, λόγω συγκυριών, το ΕΑΠ, πλην όμως αυτό δεν είναι ακόμα αποφασισμένο και οριστικοποιημένο”.

Από την πλευρά των Κοσμητόρων , μεταξύ άλλων, τέθηκαν τα ακόλουθα ζητήματα:

  •     Η ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας του ΕΑΠ ως βασικό άξονα της ανοικτής και ΕξΑΕ.
  •     Η μη ύπαρξη με βάση τα όσα είναι γνωστά παρόμοιου εγχειρήματος διεθνώς και σε κάθε περίπτωση η ακατανόητη σπουδή για ένα τέτοιο εγχείρημα
  •     Ο σημαντικός κίνδυνος για την ίδια την πανελλαδική υπόσταση του ιδρύματος από οιαδήποτε βεβιασμένη απόφαση συγχώνευσης αυτού με συμβατικό φορέα εκπαίδευσης
  •     Οι άμεσες παρενέργειες στον μεγάλο αριθμό φοιτητών, διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ από ένα τέτοιο εγχείρημα.  
  •     Οι συνέπειες του μη αυτοδιοίκητου του ΕΑΠ επί τόσα χρόνια και οι ευθύνες των διορισμένων διοικήσεων αυτού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτρέψει τη διαμόρφωση και την προώθηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου για το ίδρυμα
  •     Το γεγονός ότι η συγχώνευση του ΕΑΠ με μέρος ή το σύνολο ενός άλλου ιδρύματος, δεν τιμάει ούτε την ιστορία του ΕΑΠ ούτε την ακαδημαϊκή κοινότητα, που επί 20 χρόνια παλεύει κόντρα σε κάθε αντιξοότητα για την παροχή ακαδημαϊκού έργου υψηλής ποιότητας στην εξΑΕ, γεγονός που εγείρει εκτός των άλλων και μείζον ηθικό θέμα.

Σχόλια (12)

 
Γιάννης
08 Φεβ 2019 11:16

Με λίγα λόγια τι θα συμβεί;

 
Άκης
08 Φεβ 2019 12:47

Να καταργούν όλα τα τμήματα της ΣΤΕΦ και να τα εντάξουν σε ένα νέο (π.χ. Περιβάλλοντος ή Συστηματα Ενέργειας) όπως έγινε με το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Και να δείτε πως θα τη θέλει το Παν. Πατρών τη ΣΤΕΦ μιας και το πρόβλημα τους είναι μόνο οι σχολές των "μηχανικών ΤΕ"

 
Όλα στο πόδι!
08 Φεβ 2019 13:24

Τώρα που βρήκαμε παππά να θάψουμε 2-3!!!

 
ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
08 Φεβ 2019 14:10

Το καλύτερο διεθνώς μοντέλο είναι το ΥΒΡΙΔΙΚΟ. Τα υπάρχοντα τέσσερα τμήματα της ΣΤΕ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ αναβαθμιζόμενα σε ΠΕ (δηλαδή: Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής) θα συντελέσουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του ΕΑΠ καθόσον διαθέτουν αξιόλογες υποδομές σε γειτονική απόσταση από το ΕΑΠ και έχουν αξιόλογα μέλη ΔΕΠ σημαντικός αριθμός των οποίων έχει διδάξει ή διδάσκει στο ΕΑΠ με τη μέθοδο της "εξ αποστάσεως εκπαίδευσης".

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ - ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ
08 Φεβ 2019 15:27

Πολλά μέλη ΔΕΠ της ΣΤΕ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ είναι μέλη ΣΕΠ του ΕΑΠ με αξιόλογα βιογραφικά και εμπειρία στην «εξ αποστάσεως εκπαίδευση». Τα Τμήματα της ΣΤΕ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ μπορούν να ενταχθούν στο ΕΑΠ και να μετεξελιχθούν σε αντίστοιχα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» οπότε δεν θα υπάρχουν αντιρρήσεις από το ΕΑΠ.

 
Σασα
08 Φεβ 2019 16:00

Αφού δε δέχονται οι κοσμητορες ας γίνει ότι γίνεται στη Κρήτη δηλ ένα νέο πανεπιστήμιο στην Πατρα

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟ
08 Φεβ 2019 16:25

Φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο ΟΧΙ από το Υπουργείο για Τμήματα Μηχανικών 5ετή ή 4ετή στο ΕΑΠ. Επομένως εκτός από το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ που εύκολα ταιριάζει με το υπάρχον Πρόγραμμα Σπουδών Πληροφορικής στο ΕΑΠ, οι υπόλοιποι της ΣΤΕ θα μπουν σε τμήματα υβριδιακά και ανύπαρκτα και ως εκ τούτου μη βιώσιμα, έχοντας σπαταλισθεί πολλά χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.
Επόμενο είναι να υπάρχει μεγάλη αντίσταση από την πλειοψηφία της ΣΤΕ. Μήπως πρέπει να πάει μόνο το Τμήμα Πληροφορικής στο ΕΑΠ και να αφήσουν τους άλλους να βρουν κάποιο δρόμο στο Πανεπιστημιο Πατρών?

 
Νίκος
08 Φεβ 2019 16:39

Σιγά μην γίνουν ποτέ Πολυτεχνικές οι σχολές του ΤΕΙ στο ΕΑΠ. Όνειρα...

 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
08 Φεβ 2019 17:09

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Όλα τα μέλη ΔΕΠ της ΣΤΕ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ εντάσσονται στο ΕΑΠ. Συνεχίζουν να διδάσκουν στα υπάρχοντα σήμερα τμήματα τους καθόσον υπάρχουν φοιτητές που πρέπει να αποφοιτήσουν και αυτό εκτιμάται να είναι για τουλάχιστον 4–5 ακαδ. έτη (λόγω των εισακτέων του 2018). Στο διάστημα αυτό ένας σημαντικός αριθμός αυτών συνταξιοδοτείται. Μέλη ΔΕΠ της ΣΤΕ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ που είχαν προϋπηρεσία στο ΕΑΠ ως μέλη ΣΕΠ μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από το 2019-2020 και να διδάξουν στα υπάρχοντα προγράμματα του ΕΑΠ. Το ΕΑΠ θα αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή της ΣΤΕ του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και μπορεί να δημιουργήσει και νέα προγράμματα σπουδών «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

 
Σασα
08 Φεβ 2019 17:17

Στο Πανεπ Θεσσαλίας η σχολή στεφ εντάχθηκε στο τμημ περιβάλλ.και συστημάτων ενέργειας. Τι δουλειά έχουν στο τμήμα αυτό οι μηχανολόγοι μηχανικοί; καλύτερα ΤΕ

 
paratiritis
08 Φεβ 2019 21:01

@ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΣΤΟ +1

Τα ΑΤΕΙ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού...
...κάνε Κε Υπουργέ ότι προσταζει η συγχρονη ευρωπαϊκη εκπαιδευση και ασε τους συντεχνους της ελλιτ να ονειρευονται αποκλειστικα επαγγελματικα δικαιωματα και τιτλους.
Πολυτεχνείο το ΣΤΕΦ Δυτ.Ελλάδας και το καταλληλο προσωπικό υπάρχει και οι υποδομές.

όσοι ονειρευονται όχι....αλήθεια απο που το συμπερανανε???. ..θα απαγοητευτουν οικτρα!!

Ευχαριστώ!

 
Μηχανικος
09 Φεβ 2019 14:12

εχω σπουδασει προπτυχιακα και σε ΤΕΙ και σε Πανεπιστημιο και στο ΕΑΠ. Οποιος θελει να μαθει και εχει ενδιαφεροντα μπορει να μαθει και στα τρια, το καθε ενα εχει δυσκολιες και προτερηματα. Ισαξια για μενα και τα 3. Κριμα να μην ενωθουν, καλη θεληση να υπαρχει και απο μυαλα καθηγητες και επιπεδο δεν πασχει κανενα ιδρυμα στην ελλαδα

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.