Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες λόγω γρίπης εάν δεν παρέμβει το υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 08/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ενώ οι ιώσεις και ο ιός της γρίπης Η1Ν1 βρίσκονται σε έξαρση, με αναμενόμενη διάρκεια έως και ενάμιση μήνα τα όρια των απουσιών είναι ασφυκτικά έως 114.

Θα πρέπει να νοσηλευτεί  ο μαθητής  και να έχει πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση ή εξιτήριο απο Δημόσιο Νοσοκομείο αγνοώντας τις ατέλειωτες ουρές και ώρες που πρέπει να περιμένει για να εξυπηρετηθεί κανείς αν μένει σε μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να δικαιολογήσει παραπάνω απουσίες απο τις 114.

Η πρόσφατη εγκύκλιος για μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του ιού,ζητά απο τους γονείς να παίρνουν το παιδί τους απο το σχολείο αφού αυτό προηγουμένως έχει μείνει σε χώρο μακριά απο άλλα παιδιά.

Τα παιδιά σύμφωνα με οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να μένουν στο σπίτι  μέχρι  την πλήρη ανάρωσή τους.

Αναρωτιώμαστε πόση ταλαιπωρία πρέπει να τραβήξει ο γονέας και ο μαθητής που θα είναι και ασθενής.

Δεν είναι αρκετή γνωμάτευση απο ιδιώτη γιατρό και παραμονή στο σπίτι αφού στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ιώσεις;

Δεν είναι και επικίνδυνη η νοσηλεία, προκειμένου να έχει κανείς δικαιολογημένες απουσίες, όταν στα νοσοκομεία/ δημόσια κέντρα υγείας υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πάρει κανείς μικρόβια;

Είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί απόφαση απο το υπουργείο παιδείας ώστε να αυξηθούν τα όρια απουσιών, αφού τα παιδιά παίρνουν κατ επανάληψη ιώσεις και δεν μπορούν να αναρρώσουν επαρκώς στο σπίτι τους.

Όπως και να δικαιολογούνται οι απουσίες με γνωμάτευση ιδιώτη γιατρού.

Μαρία Παπ.
Γονέας παιδιού Λυκείου

 

Ετικέτες: 
ΑπουσίεςΓρίπη

Σχόλια (13)

 
Εκπαιδευτικός
08 Φεβ 2019 16:45

Ας μην κάνουν τόσες κοπανες και να έχουν φτάσει κοντά στο όριο από τον Ιανουάριο, ωστε να έχουν περιθωριο αν αρρωστησουν... πρέπει να μαθουν οι μαθητές τη έννοια του όριου και να μη τους δινουμε συνέχεια παραδείγματα του ξεχειλωματος κάθε εκ των προτέρων γνωστού περιορισμού. Αν πραγματι νοσησει βαρεια κάποιο παιδι και λείψει παρά πολλές μερες, το πιο πιθανό ειναι να έχει ήδη επισκεφθεί νοσοκομείο, οπότε με το χαρτι αυτο λύνεται το θεμα.

 
Αρης
08 Φεβ 2019 18:05

Απο ιδιώτη γιατρό ποτέ! Έχουμε δει τι εγινε τα προηγουμενα χρονια.

Ο νόμος δίνει 114 απουσίες αδικαιολογητες γι αυτους τους λογους. Οι 114 δεν είναι δώρο για κοπάνες. Είναι για τετοιες περιπτωσεις.

 
Chris
08 Φεβ 2019 19:06

Δηλαδή έως 8 Φεβρουαρίου έχουν κάνει 114 απουσιες και θέλουν παραπάνω;;;

 
Μαρια
08 Φεβ 2019 23:41

Ενώ στις καφετέριες και τα φροντιστήρια, γυμναστήρια και σε όλους τους χώρους δραστηριοτητων των παιδιών δεν κυκλοφορούν ιώσεις και γρίπη.....η γρίπη είναι μόνο στο σχολείο. Αυτή η ΟΛΜΕ σε ποιον κόσμο ζει ?

 
@
09 Φεβ 2019 00:39

όριο απουσιών (μικρό σχετικά), μετά το α' τετράμηνο να απορρίπτονται την τρέχουσα χρονιά οριστικά και αναδιάταξη τμημάτων (να κοπούν και οι πλασματικές εγγραφές) για να σφίξουν τα γάλατα.

 
Μαρια
09 Φεβ 2019 11:18

Το ίδιο είχε γίνει πριν αρκετά χρόνια με τον ιό κονάκι: κλείσανε τα σχολεία για μια εβδομάδα και τα φροντιστήρια γύρισαν το πρόγραμμα σε πρωινό

 
Μακης
09 Φεβ 2019 11:46

Θα έπρεπε να υπάρχει μια ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος, όχι κραυγές και αφορισμοί. Ολοι θέλουμε να το παίζουμε αυστηροί και να βάζουμε κανόνες one-size-fits-all, αλλά να σκεφτόμαστε λίγο και τις πρακτικές συνέπειες. 114 απουσίες, αν υποθέσουμε 7 ωρες/μέρα είναι περίπου 3 διδακτικές εβδομάδες. Λιγότερο από 10% του διδακτικού έτους δηλαδή. Θα υπάρξουν και μαθητές με απρόβλεπτες - μακριά από το μέσο όρο - καταστάσεις. Υπάρχουν ασθένειες που σε καθηλώνουν στο κρεβάτι 2 βδομάδες για πλάκα. ΔΕΝ λέω ότι ΟΛΟΙ θα τις πάθουν, αλλά σε κάποιους θα συμβούν. ΑΝ ο μαθητής είναι άριστος και ανταποκριθεί στα τεστ, εργασίες τελικές εξετάσεις, για ποιό λόγο να κοπεί επειδή είχε π.χ. 150 απουσίες αντί για 114; Αυτό δεν είναι αυθαίρετο και άδικο; Αν ο μαθητής έχει απορροφήσει το υλικό, το κατέχει καλά κλπ, ποιά είναι η λογική του να επαναλάβει την τάξη;
Γνωρίζει κανείς αν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε άλλη πολιτισμένη χώρα ή είναι Ελληνική πρωτοτυπία και αυτό;
Οσο για το "ιδιώτης γιατρός" vs "δημόσιο νοσοκομείο", προκαλώ τον οποιονδήποτε να πάει το παιδί του στο δημόσιο νοσοκομείο όταν έχει γρίπη, ή λοιμώδη μονοπυρήνωση ή απλά θέλει βεβαίωση ότι είναι άρρωστο και δεν μπορεί/πρέπει να πάει σχολείο. Οταν θα μπορούμε να εξυπηρετηθούμε στα δημόσια νοσοκομεία, τότε θα έχει νόημα να απαιτούμε τέτοια πράγματα. Μέχρι τότε, κάντε μια βόλτα από μια εφημερία και μετά γράφετε.

 
Βικτωρία
10 Φεβ 2019 00:37

Καταρχήν, το να επισκεφθείς το Νοσοκομείο δεν σου δίνει το δικαίωμα "μη καταχώρησης" των απουσιών, εμείς οι εκπαιδευτικοί ας διαβάζουμε λίγο πιο προσεκτικά τους νόμους πρίν αρχίσουμε να κουνάμε το δάκτυλο.
Στην ουσία, κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει από απουσίες ΜΟΝΟ από μία γρίπη όσο βαριά και αν είναι (προ 3ετίας ο γιος μου έλειψε 25 ολόκληρες ημέρες λόγω γρίπης και δεν αντιμετώπισε πρόβλημα), όμως υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να απουσιάσει ένας μαθητής και δεν ξέρεις πάντα τί άλλο μπορεί να σου τύχει μέσα στη χρονιά. Παράδειγμα ένας τραυματισμός που απαιτεί ακινησία για 4-5 μέρες, μια επέμβαση που δεν απαιτεί νοσηλεία αλλά παραμονη στο σπίτι για μια εβδομάδα και πάει λέγοντας.
Το πρόβλημα είναι πως πήγαμε από το ένα άκρο (των ψεύτικων δικαιολογητικών) στο άλλο (να μην μπορείς να αρρωστήσεις και να αναρρώσεις σαν άνθρωπος στο σπίτι σου). Ο νόμος αυτός έχει και άλλα κενά (π.χ δεν καλύπτει απουσίες λόγω απώλειας συγγενών α' βαθμού) και είναι αρκετά ασαφής σε κάποια σημεία του (πιθανώς σκόπιμα). Σε πραγματικές συνθήκες σχολικής ζωής οι 114 απουσίες εξαντλούνται αρκετά γρήγορα αν είσαι λίγο άτυχος - και το να θες να καθήσεις 5 μερες πριν τις πανελλαδικές να διαβάσεις με την ησυχία σου στο σπίτι σου είναι πιο λογικό από το να πηγαίνεις στο σχολείο (όσοι μπαίνουν στην τάξη ξέρουν σε τι κατάσταση είναι οι μαθητές την τελευταία εβδομάδα πριν το κλείσιμο των σχολείων!).

 
εκπαιδευτικός και γονιός
10 Φεβ 2019 23:02

Ωραίοι παιδαγωγοί μερικοί από τους προλαλήσαντες! Ας μην έκαναν κοπάνες λέει...σαν να λένε "καλά να πάθουν τώρα τα παιδιά". Σαν δεν ντρεπόμαστε! Ας αναλάβουν και οι υπεύθυνοι πρωτοβουλία και δράση- για το λόγο αυτό έχουν άλλωστε τις θέσεις ευθύνης - τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα κι επικρατεί σιγή ιχθύος: ευθυνοφοβία, κλασική ελληνική κατάσταση. Το 2009 με τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων ανά τμήμα είχαν ληφθεί μέτρα, φέτος τίποτα...Μόνο μια εγκύκλιος για κάποια ημίμετρα, αυτονόητα άλλωστε. Φυσικά και η γρίπη κυκλοφορεί σε όλους τους χώρους, το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι τα παιδιά αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολείο άρρωστα για να μην κάνουν απουσίες - ειδικά οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου (για ευνόητους λόγους) - με αποτέλεσμα περαιτέρω διασπορά της γρίπης...Αν σκεφτούμε ακόμη ότι πολλά από τα παιδιά αυτά επιστρέφουν άρρωστα σε ένα σπίτι παγωμένο χωρίς θέρμανση - λόγω κρίσης - καταλαβαίνουμε πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση... Αλλά πως να μπουν οι ιθύνοντες στη θέση αυτών των παιδιών, αυτοί ζούνε σε έναν άλλον κόσμο...

 
Λευτέρης
11 Φεβ 2019 11:29

Χίλιες φορές να γυρίσουμε στο καθεστώς 50 αδικαιολόγητες (τώρα να δικαιολογούνται από κηδεμόνα) και 64 δικαιολογημένες από ιδιώτη γιατρό.
Μόνο με νοσηλεία σε νοσοκομείο και για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πχ εγχείρηση, να μη προσμετρώνται οι υπόλοιπες ημέρες.

 
@Εκπαιδευτικός και γονιός
11 Φεβ 2019 11:36

Και οι εκπαιδευτικοί αρρωσταίνουν κύριε και κολλάν και την γρίπη.Δεν μπορεί να ζητάτε μόνο την προστασία των μαθητών και ας αρρωστήσουν οι εκπαιδευτικοί.Ας τους προσέξουν οι γονείς τους.Όσο για το τελευταίο που γράφετε ότι τα άρρωστα παιδιά γυρνάν σε ένα σπίτι παγωμένο ,χωρίς θέρμανση τότε συμπερασματικά ας μείνουν στην θέρμανση του σχολείου και ας κολλήσουν όλους τους άλλους.Και αυτό ισότητα είναι.Η ιδεοληπτική ισότητα χώρια που μου θυμίζει ταινίες με τον Ξανθόπουλο και τον Καίλα.

 
Σωτηρία Θανοπούλου γονιός και εκπαιδευτικός
11 Φεβ 2019 23:09

Ο νόμος ήδη δίνει τη δυνατότητα για 114 απουσίες στα ημερήσια σχολεία και 130 στα εσπερινά, δεν νομίζω να μην επαρκούν για να αντιμετωπίσουν οι μαθητές τον ιό της γρίπης και να αναρρωσουν. Τώρα αν κάνουν κοπάνες και δε φτάνουν οι απουσίες, οι εχουν άλλους λόγους να απουσιάζουν από το σχολείο, αυτό δε σημαίνει ότι έχει κενά ή ασάφειες ο νόμος. Εκτός αν ψάχνουμε για "παραθυράκια" για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα.

 
Μαθήτρια Α' Λυκείου
08 Μαρ 2019 13:42

Εγώ, για το σχολικό έτος 2018 - 19, έχω αρρωστήσει 3 φορές (μέχρι στιγμής). Δεν έχω κάνει ποτέ κοπάνες, και βρίσκομαι στις 65 απουσίες. Θεωρώ πως θα ευνοούσε ιδιαίτερα κάθε μαθητή η αύξηση του ορίου των απουσιών. Για όσους λένε "να μην κάνουν κοπάνες και θα τους φτάνουν οι απουσίες", να αναφέρω πως δεν επιζητούν οι συγκεκριμένοι μαθητές αύξηση του ορίου απουσιών, καθώς μπορούν να τις χειριστούν επαρκώς. Αύξηση του ορίου θέλουν αυτοί που πραγματικά την χρειάζονται, όπως αυτοί που αρρωσταίνουν, δίνουν εξωσχολικές εξετάξεις, διαβάζουν για Πανελλαδικές κλπ. Επίσης, έχοντας υπ' όψιν το φαινόμενο της γρίπης που επικρατεί εδώ και τόσους μήνες, δεν γίνεται να αντιμετωπίζουμε τις συγκεκριμένες καταστάσεις που βιώνουν οι μαθητές όπως οποιεσδήποτε άλλες. Ή απλώς να απαιτούμε να αναρώσουν εγκαίρως, να τύχει να αρρωστήσουν το Σαββατοκύριακο και άλλα διάφορα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρέπει να αλλάξει με κάποιο τρόπο το σύστημα, ώστε να μην υπάρχουν παραθυράκια ούτε για την "εκμετάλλευσή" του, ούτε για να βρεθούν σε δύσκολη θέση αυτοί που έχουν ανάγκη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ