Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αρνητική η Κοσμητεία της ΣΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε συγχώνευση με Προγράμματα Σπουδών με ευφάνταστους τίτλους

“Η φημολογούμενη δημιουργία ευφάνταστων προγραμμάτων σπουδών μη μηχανικών, η «αναβάθμισή» μας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο θα είναι βέβαιη υποβάθμιση, ειδικά για τους φοιτητές μας”
Δημοσίευση: 08/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Επειδή έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι προωθείται στο πλαίσιο της εν λόγω συνέργειας η δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών με ευφάνταστους τίτλους, που η βιωσιμότητά τους είναι αναμφισβήτητα καταδικασμένη, είμαστε κατηγορηματικά ενάντια".

Το μήνυμα αυτό στέλνει με ανοικτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου η Κοσμητεία της ΣΤΕ  ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, και σημειώνει:

Α. Έχουμε την πεποίθηση, ότι με τη φημολογούμενη δημιουργία ευφάνταστων προγραμμάτων σπουδών μη μηχανικών, η «αναβάθμισή» μας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο θα είναι βέβαιη υποβάθμιση, ειδικά για τους φοιτητές μας.

Β. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητό, ότι δε μπορούμε να συναινέσουμε μία τέτοια πρόταση.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας προωθείται συγχώνευση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕ) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Σας ενημερώνουμε, ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής μας, αξιολογούμε θετικά την εν λόγω συνέργεια, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσουμε να υλοποιούμε δια ζώσης προγράμματα σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα μηχανικών που θεραπεύουμε έως τώρα.

Επειδή έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, ότι προωθείται στο πλαίσιο της εν λόγω συνέργειας η δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών με ευφάνταστους τίτλους, που η βιωσιμότητά τους είναι αναμφισβήτητα καταδικασμένη, είμαστε κατηγορηματικά ενάντια.

Εδώ και δεκαετίες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για το λειτούργημά μας, εκπαιδεύουμε τεχνολόγους μηχανικούς, οι οποίοι χαίρουν αναγνώρισης και επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας. Έχουμε την πεποίθηση, ότι με τη φημολογούμενη δημιουργία ευφάνταστων προγραμμάτων σπουδών μη μηχανικών, η «αναβάθμισή» μας από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο θα είναι βέβαιη υποβάθμιση, ειδικά για τους φοιτητές μας.

Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι γίνεται κατανοητό, ότι δε μπορούμε να συναινέσουμε μία τέτοια πρόταση. Με εκτίμηση,

Παπαλού Αγγελική, Κοσμήτορας ΣΤΕ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Βγενοπούλου Ειρήνη, Πρόεδρος Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ

Δροσόπουλος Αναστάστιος, Πρόεδρος Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Τσινόπουλος

Στέφανος, Πρόεδρος Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ

Σχόλια (17)

 
ότι ναναι
08 Φεβ 2019 21:20

Είναι φανερό πλέον ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε πανικό και πάει να υλοποιήσει όπως όπως συνένωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με όποιον να είναι... όπως και να είναι....

 
Τεχνολόγος μηχανικος
08 Φεβ 2019 21:26

Που ζούνε οι αξιότιμοι καθηγητές; Στο 1980;

 
Πτυχιουχος κατεε
08 Φεβ 2019 21:42

Αν συνυπολογισει κανεις οτι το τει κρητης γινεται πανεπιστημιο, ειναι δυνατον η στεφ του τει πατρας που καλυπτει εδω και 35 χρονια ολη τη δυτικη ελλαδα με τετραετης σπουδες μηχανικων τε να γινει κατι που θα ειναι μη μηχανικος; Οποιος το αποφασισει αυτο θα ειναι εκτος αγορας εργασιας, τοπου και χρονου

 
εδώ Πολυτεχνείο
09 Φεβ 2019 10:14

Δύο Πολυτεχνεία στην Πάτρα?Δεν νομίζω ακαδημαϊκός είναι ο Υπουργός δεν θα το δεχόταν ποτέ

 
εδώ Πολυτεχνείο
09 Φεβ 2019 10:14

Δύο Πολυτεχνεία στην Πάτρα?Δεν νομίζω ακαδημαϊκός είναι ο Υπουργός δεν θα το δεχόταν ποτέ

 
Γιώργος
09 Φεβ 2019 11:22

Οι απόφοιτοι σας δεν είναι μηχανικοί μην λέμε και ότι θέλουμε.

 
Δημητρης
09 Φεβ 2019 13:07

Και τι ειναι οι αποφοιτοι κ. Γιωργο;
Πτυχιουχοι μηχανικοι τεχνολογικης εκπαιδευσης και μαλιστα πολλοι με μεταπτυχιακα και διδακτορικα.
Λιγο διαβασμα δεν βλαπτει

 
Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
09 Φεβ 2019 13:50

Το ΤΕΙ Πάτρας πριν έρθει αυτή η επιζημια συνένωση με τη Ναυπακτο και το Μεσολόγγι είχε καλή λειτουργία, πολύ καλά εργαστήρια, μέτρια προς καλή θεωρητική εκπαίδευση και ικανοποιητικά κονδύλια για εξοπλισμό και κτίρια. Οι απόφοιτοι του βάσει στατιστικών εργαζόντουσαν στην παραγωγική βιομηχανία, στα εργοτάξια, σε τεχνικά γραφεία, στην ηλεκτρονική βιομηχανία, σε εταιρείες πληροφορικής/δικτύων και γινοντουσαν δεκτοί για master ή phd (μετα το master) σε πολλά πανεπιιστήμια του εξωτερικού ή του εσωτερικού. Ο τιτλος ηταν Μηχανικος ΤΕ, είχε πραγματική αναγνωριση στην παραγωγική βιομηχανία και ΣΑΦΗ & ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ τα οποία επεκτεινόντουσαν με τα χρόνια εμπειρίας. ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ Ο ΟΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ απο τους Μηχανικούς ΤΕ του ΤΕΙ Πάτρας αυτό ειναι ισοδυναμο με ΜΗ-ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΙΜΗ ΒΛΑΒΗ σε μια πολύ μεγάλη κατηγορία επαγγελματιών, αποφοίτων, φοιτητών και εκπαιδευτκού προσωπικού. Τοτε τον λογο έχει το ΣΤΕ !

 
Dimitris
09 Φεβ 2019 17:49

Και τι είναι οι απόφοιτοι Γιώργο;Φωτισέ μας!

 
Κωνσταντίνος
09 Φεβ 2019 18:46

Αν δεν είναι μηχανικοί τότε τι είναι ; Μήπως πολυ-τεχνίτες ;
Προσγειωθείτε . Όλες οι χώρες έχουν προοδεύσει σ΄όλα τα επίπεδα ,και εσείς
ακόμα είστε αγκυλωμένοι στο 1930 για να μην πω στο 1836 ,για το σχολείο των εορτών και των Κυριακών το σημερινό ( ΕΜΠ ).
Το ΕΜΠ όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ήταν τεχνική σχολή και όχι ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι σήμερα . Είχε μια μεταβατική εξέλιξη τόσα χρόνια μέχρι να πάρει την σημερινή του μορφή ,που καλώς την έχει.
Αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους ,και να μην τα θεοποιούμε όταν δεν τα γνωρίζουμε .
ξεκολλήστε πια απ΄αυτές τις πεπαλαιωμένες σκέψεις για το ποιος είναι μηχανικός .

 
@εδώ πολυτεχνείο
09 Φεβ 2019 19:28

ποιος μίλησε για δεύτερο πολυτεχνείο; από ότι κατάλαβα διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΤΕΙ η συνέλευση ήταν θετική στην συγχώνευση με το ΕΑΠ, ωστόσο ο τίτλος του άρθρου ξεκινά ως ''αρνητική η κοσμητεία της στε''. Απλά οι άνθρωποι είπαν το αυτονόητο, τόσα χρόνια δίνουν πτυχία μηχανικών τε τετραετούς διάρκειας και θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο. τι πτυχία θέλει να δίνει το υπουργείο; πχ βλέπε λάρισα ''ψηφιακών συστημάτων'' και ''ενέργειας - περιβάλλοντος'' χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα;

 
@Γιώργος
09 Φεβ 2019 19:57

Μηχανικοί είναι αλλά το ότι δεν το αποδέχεται η Ελλάδα για συντεχνιακούς λόγους είναι άλλο θέμα.

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ρωτά και προβληματίζεται
10 Φεβ 2019 00:32

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ του esos ;
Την επιστολή υπογράφουν η κοσμήτορας και οι 3 από τους 4 προέδρους των τμημάτων της ΣΤΕ ως άτομα και όχι ως κοσμητεία. Γιατί δεν ρωτήθηκε η άποψη και του προέδρου του 4ου τμήματος; Η απόφαση της γενικής συνέλευσης της σχολής ΣΤΕ ήταν κατά πλειοψηφία θετική για συγχώνευση με το ΕΑΠ με κάποιες προϋποθέσεις (διατήρηση των υπαρχόντων τμημάτων μηχανικών, αναβάθμιση τους σε πανεπιστημιακά, κλπ) και δεν συζητήθηκαν οι αναφερόμενες φήμες για τις οποίες οι συντάκτες της επιστολής δεν αναφέρουν την πηγή τους.

 
Γιώργος
10 Φεβ 2019 09:33

Η μόνη λύση είναι συγχώνευση με το πανεπιστήμιο Πατρών και ένταξη της ΣΤΕφ στην πολυτεχνικη σχολή (βλέπε Δυτικής Μακεδονίας). Αλλιώς και πάλι θα μείνουν οι μηχανικοί τε με τα επαγγελματικά δικαιώματα των Υπομηχανικών.

 
ΙΘΠ
10 Φεβ 2019 11:03

Παλαιότερα οι φοιτητές σχολών ΣΤΕΦ και οι σύλλογοι τους στα ΤΕΙ διεκδικούσαν την αναβάθμιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους. Σήμερα με την μετεξέλιξη σε "μηχανικούς πανεπιστημίου" αλλά τετραετούς φοίτησης, δηλαδή με τα ίδια σημερινά επαγγελματικά δικαιώματα, που είναι οι φοιτητές???

 
@ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ρωτά και προβληματίζετα
10 Φεβ 2019 16:58

Γιατί δεν ρωτήθηκε η άποψη και του προέδρου του 4ου τμήματος; Μήπως γιατί απουσίαζε από τη γενική συνέλευση της σχολής ΣΤΕ;;;

 
Κωνσταντίνος
10 Φεβ 2019 17:23

Όταν γίνεται συγχώνευση δύο μερών,από τα οποία το ένα είναι ισχυρότερο, τότε εκείνο επιβάλλει τους όρους του στο άλλο.Αυτό έχει διδάξει η ιστορία μέχρι τώρα.Εμείς όμως,"αλλάξαμε την πρόσφατη ιστορία" και κάναμε τον αδύναμο να πιστέψει ότι έχει δικαιώματα και ότι μπορεί να επιβάλει έστω μέρος των απόψεών του στον ισχυρότερο.Αυτό δε θα γίνει ούτε και σ'αυτή τη συγχώνευση.
Εδώ προβάλλουν δύο ενδεχόμενα:α)Είτε η ΣΤΕΦ να πανεπιστημιοποιηθεί στο πρότυπο των ΣΤΕΦ των δύο ΤΕΙ στο ΠΑΔΑ κι άρα τα τμήματα να παραμείνουν τετραετή,και να ενταχτούν στο ΕΑΠ,οπότε η Πολυτεχνική σχολή του ΠΑΠΑ δε θα έχει μεγάλο πρόβλημα ή β)Να γίνει συγχώνευση στο πρότυπο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,δηλαδή η ΣΤΕΦ να μετατραπεί σε σχολή Τεχνολογίας με τρία τμήματα:Ψηφιακών Συστημάτων, Ενεργειακών Συστημάτων και Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος ή ακόμα και Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτιρίων που προτείνω εγώ,στο πλαίσιο του ΠΑΠΑ ή και ακόμα του ΕΑΠ. Τρίτη περίπτωση δεν υπάρχει,να γίνουν δηλαδή πενταετή πολυτεχνικά τμήματα στο ΕΑΠ με προγράμματα σπουδών από απόσταση. Δηλαδή να πάρει μερίδιο κι ο αδύναμος που στην προκείμενη περίπτωση είναι το ΤΕΙ.Όχι όμως ότι το ΕΑΠ είναι τόσο παλιό ώστε να έχει αποχτήσει καθεστωτική νοοτροπία,όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των μελών του που κοιτάζουν μόνο το παρόν κι όχι το μέλλον.
Και με την ευκαιρία.Να ρωτήσω τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και τους ευγενικούς αρθρογράφους εδώ μέσα:Έχει μελετήσει κανείς πώς έγινε και με ποιούς όρους η μετατροπή των τότε ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ τα οποία όπως ξέρουμε, εξελίχτηκαν σε ΑΤΕΙ την αυγή του 21ου αιώνα;Απ' ό,τι θυμούμαι έγινε από τα πάνω με υπουργικές αποφάσεις,χωρίς να ρωτηθεί το ελάχιστο τότε και χωρίς προσόντα εκπαιδευτικό προσωπικό των ΚΑΤΕΕ της χώρας.Επίσης,ό,τι ιδρύσεις σχολών,αλλαγές ή μετατροπές,αλλαγές τίτλου τμήματος γίνονταν στα κεντρικά ΤΕΙ,περνούσαν αυτόματα και στα περιφερειακά.Η όλη υπόθεση των ΤΕΙ διαφημίστηκε μεθοδικά και κατ'επανάληψη από τα κρατικά ΜΜΕ και στηρίχτηκε με θέρμη από το λαό.Κανείς δεν τόλμησε ν'αμφισβητήσει ποτέ τίποτε,ούτε την ίδρυση πολλών και αχρείαστων τμημάτων στις εσχατιές της χώρας,ούτε και την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα το 2001. Τώρα,εμφανίζονται όλα αυτά τα προβλήματα επικάλυψης όχι μόνο γνωστικών αντικειμένων, αλλά και σχολών στην ίδια περιφέρεια.Τολμούσε ποτέ κανείς να αμφισβητήσει γιά παράδειγμα την προκλητική γειτνίαση των τμημάτων Λογιστικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Πάτρας και του Μεσολογγίου; Ενώ όλοι γνώριζαν ότι αν υπήρχε ένα ενιαίο πανεπιστήμιο,αυτό δε θα γινόταν.Παρ'όλα αυτά,πριν από τρία χρόνια έγιναν και κινητοποιήσεις στην Πάτρα να μην καταργηθεί το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ!Είναι ο νόμος της αδράνειας που εφαρμόζεται όταν η εξουσία χαϊδεύει το λαό.
Μόνο τη Νομική αρνούνταν πεισματικά όλοι οι πολιτικοί να την αποκεντρώσουν με αποτέλεσμα σήμερα η τελευταία Νομική της Κομοτηνής να έχει ιδρυθεί από το στρατηγό Ιωαννίδη!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean