ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΚΙΝΑΛ: Να εγκαταλείψει ο υπουργός τους πειραματισμούς με το ΕΑΠ

Δημοσίευση: 11/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το υπουργείο  Παιδείας θα πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει κάθε σκέψη συγχώνευσης του ΕΑΠ και τυχόν πειραματισμούς που δεν συναντούνται πουθενά διεθνώς, τονίζει το Κίνημα Αλλαγής , σε σημερινό ανακοινωθέν, με αφορμή τις συζητήσεις που ξεκίνησαν για τη συγχώνευση του ΕΑΠ με μέρος Σχολών του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Η ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας του ΕΑΠ θα πρέπει να προστατευτεί και να αναβαθμιστεί ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας του ως Ανώτατου Τριτοβαθμίου ιδρύματος αλλά και ως Ιδρύματος εξ΄ αποστάσεως Εκπαίδευσης ανοικτού σε ευρείες ομάδες ενδιαφερομένων .
  • Το ΚΙΝΑΛ επιμένει ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών των συγχωνεύσεων θα είναι δραματικό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι η πρόταση που καταθέσαμε για δημιουργία εκπαιδευτικών πόλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα σε επίπεδο περιφέρειας προϋποθέτει συνέργειες των πανεπιστημίων, των ιδρυμάτων της τεχνολογικής εκπαίδευσης και των ερευνητικών κέντρων. Αντί αυτών η κυβέρνηση καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και φτιάχνει ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα εντός των πανεπιστημίων τα οποία δεν διέπονται από το θεσμικό πλαίσιο των υπαρχόντων Ερευνητικών Κέντρων συμβάλλοντας έτσι στην πολυδιάσπαση του χώρου.
  • Η κατάργηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης μέσω της συγχώνευσης των υποδομών των ΤΕΙ αλλά και των διδασκόντων και των διδασκομένων στα πλησιέστερα γεωγραφικά πανεπιστήμια συνεχίζεται. Η χαώδης κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εντείνεται και αυτή τη φορά στο στόχαστρο του Υπουργείου Παιδείας είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
  • Ο κ. Γαβρόγλου ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει καμία τελική απόφαση περί συγχώνευσης του ΕΑΠ με άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αρνείται όμως την πρόταση των Κοσμητόρων του ΕΑΠ να μην  συμπεριληφθεί το ΕΑΠ στην τρέχουσα διαδικασία συγχωνεύσεων και να δοθούν δύο μήνες ώστε να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη του ΕΑΠ.
  • Το ΕΑΠ επί 20 χρόνια αγωνίζεται για την παροχή ακαδημαϊκού έργου υψηλής ποιότητας στην εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα είναι αναμφίβολα θετικά. Σε αυτά τα 20 χρόνια λειτουργίας του έχουν αποφοιτήσει 28049 φοιτητές ενώ σήμερα είναι εγγεγραμμένοι 19.054 προπτυχιακοί φοιτητές και 18.509 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Σχόλια (7)

 
Λίγη πραγματικότητα δεν βλάπτει
12 Φεβ 2019 22:15

@ ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - προτείνει

Η εμπειρία του ΠΑΔΑ έδειξε ότι οι βάσεις δεν αλλάζουν σε ιδρύματα "καινούργια". Άρα με την ίδια λογική δεν θα ανέβουν σημαντικά οι βάσεις στα νέα Τμήματα ΣΤΕ του ΕΑΠ. Ειλικρινά πιστεύετε ότι φοιτητές με τόσο χαμηλή επίδοση στις Πανελλήνιες στην ηλικία των 18 ετών -όχι των ωρίμων που παραδοσιακά έρχονται στο ΕΑΠ στα Τμήματα εξ αποστάσεως- θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ταχύρυθμα Εργαστήρια σε σπουδές ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων ή πολιτικών μηχανικών;

 
@@ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - προτείνει
12 Φεβ 2019 17:24

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Βεβαίως και είμαι Μηχανικός.
Νομίζω ότι δεν διαβάσατε προσεκτικά αυτά που γράφω.
Τα εργαστήρια θα γίνονται με παραδοσιακό "ταχύρυθμο τρόπο" (με φυσική παρουσία των φοιτητών στα εργαστήρια) όπως ακριβώς γίνεται στο ΕΑΠ για τα Εργαστήρια στο προπτυχιακό πρόγραμα "Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (ΦΥΕ)" :
(Οι Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες (ΕΘΕ) Εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, διάρκειας δύο εργαστηριακών κύκλων η κάθε μία, είναι υποχρεωτικές και διεξάγονται αποκλειστικά στην Πάτρα.) ΒΛΕΠΤΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΑΠ.

 
@ ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
12 Φεβ 2019 16:42

Συγνώμη αλλά είστε Μηχανικός; Ξέρετε τι σημαίνει "σπουδές Μηχανικού"; Διαβάστε λίγο τα προγράμματα σπουδών τα αντίστοιχα, στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, σε Πολυτεχνεία, να δείτε τι μαθήματα περιλαμβάνουν. Πως θα γίνει εξ'αποστάσεως Μηχανικός; Τα εργαστήρια πως θα γίνουν εξ'αποστάσεως; Ηλεκτρικά κυκλώματα θα χτίσουν οι φοιτητές στα σπίτια τους; Εργαστήρια σε αυτόματο έλεγχο θα τα κάνουν με εξοπλισμό στο σπίτι τους; Στροβιλομηχανές; Εργαστήρια αεροδυναμικής; Η δε γνωρίζετε το αντικείμενο ή σκόπιμα παραπλανείτε. Σε λίγο θα μας πουν ότι θα κάνουν και Ιατρική σχολή εξ'αποστάσεως, κλινικές χειρουργικής εξ'αποστάσεως, οδοντιατρική εξ'αποστάσεως.

 
ΔΕΠ ΣΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - προτείνει
12 Φεβ 2019 12:32

Βεβαίως και μπορούν να διδαχθούν προπτυχιακά προγράμματα Μηχανικών με "εξ αποστάσεως διδασκαλία" - με ανάλογο τρόπο που διδάσκονται τα παρακάτω προγράμματα του ΕΑΠ :
Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (ΦΥΕ) & Πληροφορική (ΠΛΗ).
--------------------------------------
Πτυχιακά Προγράμματα Σπουδών ΣΘΕΤ ΕΑΠ :
--------------------------------------
Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (ΦΥΕ) :
(Οι Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες (ΕΘΕ) Εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, διάρκειας δύο εργαστηριακών κύκλων η κάθε μία, είναι υποχρεωτικές και διεξάγονται αποκλειστικά στην Πάτρα.)
-------------------------------------
Πληροφορική (ΠΛΗ):
Η Εργαστηριακή Εξάσκηση πραγματοποιείται αποκλειστικά στο Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων στην Πάτρα και ολοκληρώνεται σε διάστημα δύο (2) συνεχόμενων ημερών.
ΚΛΠ
ΒΛΕΠΕΤΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΑΠ.
----------------------------------------------------
Πολλά μέλη ΔΕΠ της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας διδάσκουν και στο ΕΑΠ και έχουν σημαντική εμπειρία.

 
κιναλ και άλλα
11 Φεβ 2019 18:10

η κυρία που λέει τα ανωτέρω λαμβάνει υπόψη της ότι το ΕΑΠ μισθώνει κτήριο για τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠ μόλις 200 μέτρα από το τει δυτικής Ελλάδας (Πάτρα) με ανυπολόγιστο κόστος για το πανεπιστήμιο (ελληνικό δημόσιο) ενώ στο ΤΕΙ κατόπιν του σχεδίου ΑΘΗΝΑ το 2013 τα κτήρια ερημώνουν;
Επίσης αμφιθέατρα του ΤΕΙ ειναι άδεια ενώ το ΕΑΠ 1 χλμ δίπλα κατασκευάζει διαρκώς νέα κτήρια;

 
Τάσος
11 Φεβ 2019 14:16

@ότι να ναι

Εσύ που είσαι και πιο έξυπνος, γιατί δεν προτείνεις μια καλύτερη λύση παρά ανώνυμα να σχολιάζεις σε μια σελίδα? Πες μας κάτι καλύτερο απ'την συγχώνευση δυο ΑΕΙ που βρίσκονται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων! Ο εξοπλισμός του ΤΕΙ Δ.Ε. ούτε κατα διάνοια δεν υπάρχει στο Ε.Α.Π. και πολλά μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ διδάσκουν στο ΕΑΠ!!!!!!!!

 
ότι ναναι
11 Φεβ 2019 13:25

Να δεις που μετά την κολοκυθιά της συνένωσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (πότε με το Πανεπιστήμιο Πατρών και πότε με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο), όταν κάτσει η μπίλια, γιατί όλα στο πόδι γίνονται, θα λένε ότι κάνανε και αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Θα μας βγούνε και μεγάλοι μεταρρυθμιστές στο τέλος συνενώνοντας σχολή ΤΕΙ με Ανοικτό Πανεπιστήμιο!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.