“Μέχρι την εποχή του μεσοπολέμου οι διδάσκοντες στην μέση εκπαίδευση ονομάζονταν όπως παντού στον κόσμο δάσκαλοι μέσης εκπαίδευσης στο αντίστοιχο αντικείμενο, π.χ. δάσκαλος Φυσικής, δάσκαλος Χημείας κλπ. Κάποια από τις κυβερνήσεις της εποχής, επειδή δεν μπορούσε να ικανοποιήσει οικονομικά αιτήματα για αύξηση έδωσε ως αντάλλαγμα τον τίτλο του Καθηγητή, στους δασκάλους της Μέσης Εκπαίδευσης κατά παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν είναι υποτιμητικό να λέγεται κανείς δάσκαλος, αντιθέτως. Οι ονομαστικές αναβαθμίσεις της σημερινής «Ακαδημαϊκής Μεταρρύθμισης» είναι παρόμοιων χειρισμών και δράσεων”.
Την παραπάνω δήλωση έκανε στο esos ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει τις συγχωνεύσεις και πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ, με αφορμή την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο.
Σε ερώτηση μας πως κρίνει την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ Κρήτης ο Πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας τόνισε:
«είναι μια τυπική περίπτωση πανεπιστημιοποίησης του ΤΕΙ σε μία νύχτα και φυσικά είναι μια προσπάθεια αποκαθήλωσης καταξιωμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνδυασμό με μια προεκλογική ψηφοθηρία».
Ο κ. Ζώρας σημείωσε πως τα πανεπιστήμια στηρίζονται σε ακαδημαϊκές αξίες, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις διεθνείς ταξινομήσεις.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, υπογράμμισε, είναι ψηλά σε αυτές τις ταξινομήσεις. Τα υπόλοιπα θα περιμένουμε να τα δούμε, πρόσθεσε ο Πρύτανης.
@ Δον Κιχώτης
Χα χα χα χα χα ! Απόλαυση ! Οποία τιμή, φίλτατε ! Τη αδεία ... επιφανούς στελέχους ανακηρύχτηκες και ... προφεσόρος. !
@ Μέλος ΔΕΠ
Απλοϊκός ο τρόπος σκέψης σας . Από ένα μέλος ΔΕΠ θα ανέμενε κανείς διαφορετικό λόγο κι όχι αυθαίρετες απόψεις του τύπου "Τι ήταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη Ίδρυση του? Σίγουρα κατώτερο του ΤΕΙ Κρήτης σήμερα." Μπορείτε να τεκμηριώσετε αυτή τη θέση σας και αποφαίνεστε με ... σιγουριά ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης στηΝ ίδρυσή του ήταν κατώτερο από το του ΤΕΙ Κρήτης σήμερα; Και τι σημαίνει αυτό; Αποτελεί αυτό σοβαρό επιχείρημα ότι είναι και ισάξιό του; Ποια είναι τα επιστημονικά κριτήρια στη βάση των οποίων γίνονται αυτές οι συγχωνεύσεις; ¨Οσον αφορά τώρα τη γνωστή ρήση - δεν θα αναφερθώ πότε, από ποιον και με ποια αφορμή ελέχθη - "Αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν", θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα λουλούδια ανθίσουν και καρποφορούν όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες (γόνιμο έδαφος, πότισμα, κ.λπ.) σ' αντίθετη περίπτωση μαραίνονται και μαραζώνουν. Τίποτα λοιπόν δεν είναι σίγουρο...