Οι διαδικασίες εισαγωγής σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδικές πανελλαδικού επιπέδου εξετάσεις

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

14/02/2019

Άκουσε το άρθρο

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου καθορίζονται:

  • οι   ειδικότερες προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής φοιτητών:

α. στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου,
β. στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
γ. στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και
δ. στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου,

  • τα εξεταστέα καλλιτεχνικά αντικείμενα  
  • οι συντελεστές βαρύτητας βάσει των οποίων εξάγεται η τελική βαθμολογία του υποψηφίου,
  • τα εξεταζόμενα μαθήματα,
  • τα μόρια
  • οι προϋποθέσεις εισαγωγής,
  •  ο τρόπος εξέτασης των μουσικών μαθημάτων και
  • οι διαδικασίες συμμετοχής.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Άρθρο 1
Τρόπος εισαγωγής και δικαίωμα συμμετοχής.

1. Η εισαγωγή στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και εφεξής γίνεται μόνο μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου που διοργανώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 (Α ́ 142), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ν. 4589/2019 (Α ́ 13).

2. Δικαίωμα συμμετοχής στις κοινές εισιτήριες εξετάσεις για την εισαγωγή σπουδαστών στα ανωτέρω Τμήματα έχουν οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Λυκείου ή ισότιμου τίτλου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού και οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του τρέχοντος έτους των Γενικών ή των Επαγγελματικών Λυκείων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα των Γενικών Λυκείων ή Νέα Ελληνικά των Επαγγελματικών Λυκείων αντίστοιχα.

Άρθρο 2
Εξεταζόμενα μαθήματα, συντελεστές βαρύτητας, μόρια και προϋποθέσεις εισαγωγής.

1. Α. Οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, εξετάζονται μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου στα εξής μουσικά μαθήματα:

α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των
υποψηφίων. Ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη.

β) Μουσική Αντίληψη και Γνώση, με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών και
ακουστικών μουσικών γνώσεων.

Β. Επιπλέον οι υποψήφιοι, μαθητές και απόφοιτοι, εξετάζονται μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών ή των Επαγγελματικών Λυκείων αντίστοιχα στο μάθημα

α) Νεοελληνική Γλώσσα των Γενικών Λυκείων ή β) Νέα Ελληνικά των Επαγγελματικών Λυκείων.

2. Για την εξαγωγή της συνολικής βαθμολογίας των υποψηφίων συνυπολογίζονται ο βαθμός Απολυτηρίου Λυκείου κάθε υποψηφίου, ο βαθμός που έλαβε στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων ή «Νέα Ελληνικά» των Επαγγελματικών Λυκείων και ο βαθμός στα μαθήματα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» και «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» με τους εξής συντελεστές:

α) ο βαθμός στο μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής βαθμολογίας,

β) ο βαθμός στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής βαθμολογίας,

γ) ο βαθμός στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων ή «Νέα Ελληνικά» των Επαγγελματικών Λυκείων αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής βαθμολογίας,

δ) ο βαθμός του Απολυτηρίου Λυκείου αντιστοιχεί στο δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής βαθμολογίας.

3. Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στα ανωτέρω Τμήματα, γίνεται ως εξής:

α) ο βαθμός στο μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου πολλαπλασιάζεται επί 0.3,

β) ο βαθμός στο μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου πολλαπλασιάζεται επί 0.3,

γ) ο βαθμός στο μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων ή «Νέα Ελληνικά» των Επαγγελματικών Λυκείων στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου πολλαπλασιάζεται επί 0.3,

δ) ο βαθμός του Απολυτηρίου Λυκείου στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση εκατοστού πολλαπλασιάζεται επί 0.1.

Το άθροισμα των τεσσάρων ανωτέρω γινομένων πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1.000), ώστε να εξαχθεί ο τελικός αριθμός μορίων, με μέγιστο δυνατό τον αριθμό των είκοσι χιλιάδων (20.000) μορίων.

4. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εισαγωγή του υποψηφίου στα ανωτέρω Τμήματα είναι α) ο υποψήφιος να επιτύχει σε καθένα μουσικό μάθημα βαθμό τουλάχιστον ίσο με το 30% του άριστα, β) ο μέσος όρος των βαθμών των δύο μουσικών μαθημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το 50% του άριστα και γ) ο υποψήφιος να έχει προσέλθει στην εξέταση του μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα» των Γενικών Λυκείων ή «Νέα Ελληνικά» των Επαγγελματικών Λυκείων.

5. Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση δεκάτου, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα του ενός δεκαδικά ψηφία τότε, αν το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το πρώτο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του πρώτου δεκαδικά ψηφία. Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση εκατοστού, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα των δύο δεκαδικά ψηφία τότε, αν το τρίτο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του δεύτερου δεκαδικά ψηφία. Για τον υπολογισμό του βαθμού με προσέγγιση χιλιοστού, στις περιπτώσεις που κατά τον υπολογισμό προκύπτουν περισσότερα των τριών δεκαδικά ψηφία τότε, αν το τέταρτο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο του πέντε (5), το τρίτο δεκαδικό ψηφίο προσαυξάνεται στο αμέσως επόμενο παραλειπομένων των λοιπών και αν είναι μικρότερο του πέντε (5) παραλείπονται όλα τα υπόλοιπα πέραν του τρίτου δεκαδικά ψηφία.

Άρθρο 3
Τρόπος εξέτασης των μουσικών μαθημάτων

1. Α. Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία

Το μάθημα αυτό περιλαμβάνει την εξέταση κομματιών είδους α) Λόγιας Δυτικής Μουσικής παράδοσης, β) Jazz ή άλλης σύγχρονης μουσικής έκφρασης, γ) Παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής παράδοσης ή βυζαντινής μουσικής.

Ο υποψήφιος επιλέγει να εξεταστεί σε ένα από τα παραπάνω είδη και σε ένα μουσικό όργανο (ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη) και συγκεκριμένα:

α) από τη Λόγια Δυτική Μουσική παράδοση: δύο συνθέσεις διαφορετικού ύφους και περιόδου η μία αργής και η άλλη γρήγορης ρυθμικής αγωγής, μέτριας δεξιοτεχνικής και ερμηνευτικής δυσκολίας, με ακρίβεια στην μουσική απόδοση.

β) από τη Jazz ή άλλη σύγχρονη μουσική έκφραση: δυο συνθέσεις μία αργής και μία γρήγορης ρυθμικής αγωγής από το ρεπερτόριο της Τζαζ, ροκ ή άλλου σύγχρονου μουσικού είδους με συμβατό σύντομο αυτοσχεδιασμό και απόδοση ύφους (στιλ).

γ) από την Βυζαντινή μουσική ή Παραδοσιακή, λαϊκή μουσική παράδοση: δυο κομμάτια επιλεγμένα με γνώμονα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του εξεταζόμενου οργάνου ή φωνής, με συμβατό σύντομο αυτοσχεδιασμό (ταξίμι).

Στη φωνητική εξέταση δεν προβλέπεται αυτοσχεδιασμός.

Η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2 ́ με 6 ́ λεπτά. Κάθε υποψήφιος εξετάζεται σε ένα από τα δύο κομμάτια/συνθέσεις, την επιλογή του οποίου αποφασίζει η εξεταστική επιτροπή. Αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει έργα μεγαλύτερης διάρκειας, η επιτροπή έχει δικαίωμα να διακόψει τον υποψήφιο στον χρόνο που έχει καθοριστεί. Οι υποψήφιοι πρέπει να φέρουν μαζί τους το όργανο που έχουν επιλέξει, με εξαίρεση το πιάνο το οποίο θα βρίσκεται σε κάθε εξεταστικό κέντρο όπου απαιτείται. Οι υποψήφιοι δίνουν τις εξετάσεις χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή από και με την εξεταστική επιτροπή (πίσω από κουρτίνα ή παραβάν) συνοδευόμενοι από επιτηρητή.

Β. Κριτήρια αξιολόγησης για το μάθημα.

Για την εξαγωγή του τελικού βαθμού στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, ανάλογα με το είδος της μουσικής, αξιολογούνται τα παρακάτω 4 κριτήρια (25 μονάδες για το καθένα), και συγκεκριμένα η απόδοση:

1. στο φραζάρισμα (phrasing)

2. στην άρθρωση (καθαρότητα)

3. στις δυναμικές

4. των ρυθμικών στοιχείων.

2. Μουσική Αντίληψη και Γνώση

Το μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση» περιλαμβάνει την εξέταση του αντικειμένου της Μουσικής Αντίληψης και του αντικειμένου της Μουσικής Γνώσης.

Α. Η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης περιλαμβάνει αναγνώριση μοτίβων, ρυθμικών μέτρων, συγχορδιών, διαδοχής συγχορδιών, ηχοχρώματος (μουσικών χροιών), διάρκειας 30’ λεπτών με τα εξής ερωτήματα και μονάδες βαθμολόγησης στην εκατοντάβαθμη κλίμακα, χωρισμένα σε 4 ομάδες ερωτημάτων:

i) 1η ομάδα ερωτημάτων

1. 5 ερωτήματα διαστηματικής αναγνώρισης μοτίβων απαρτιζόμενων από δύο με τρία
διαδοχικά διαστήματα. 1 ́ (12 ́ ́ για το καθένα), μονάδες 5Χ2=10.
2. 5 ερωτήματα αναγνώρισης ρυθμικού μέτρου. 1 ́ (12 ́ ́ για το καθένα), μονάδες
5Χ2=10.
3. 5 ερωτήματα συγχορδιακής αναγνώρισης. 25 ́ ́ (5 ́ ́ για το καθένα), μονάδες 5Χ2=10.

4. 5 ερωτήματα αναγνώρισης διαδοχής συγχορδιών με πέντε συγχορδίες για την κάθε ακολουθία. 1 ́ (12 ́ ́ για το καθένα), μονάδες 5Χ2=10.

5. Άσκηση Αναγνώρισης Μουσικών Χροιών 3 ́, μονάδες 8.

Β. Η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης περιλαμβάνει Θεωρία Μουσικής, Τονική Αρμονία, στοιχεία Μορφολογίας και Ιστορίας της Μουσικής, στοιχεία βυζαντινής, παραδοσιακής, λαϊκής μουσικής, στοιχεία Μουσικής Τεχνολογίας διάρκειας 2 ωρών με τα εξής ερωτήματα και μονάδες βαθμολόγησης στην εκατοντάβαθμη κλίμακα:

ii) 2η ομάδα ερωτημάτων

6. Πέντε απλά ερωτήματα Ιστορίας της Μουσικής (4-6 σειρές), μονάδες 5Χ2=10 .

7. Πέντε απλά ερωτήματα Θεωρίας της Μουσικής και μουσικής ορολογίας (4-6 σειρές),
μονάδες 5Χ2=10.

iii) 3η ομάδα ερωτημάτων

8. Άσκηση Κλασικής Αρμονίας μέγιστης έκτασης 8 μέτρων, μονάδες 8.

9. Άσκηση Ανάγνωσης-Ανάλυσης Μουσικού Αποσπάσματος (μορφολογική και τονική),
μονάδες 8.

iv) 4η ομάδα ερωτημάτων

10. Τέσσερα απλά ερωτήματα Μουσικής Τεχνολογίας (4-6 σειρές), μονάδες 4Χ2=8.

11. Τέσσερα απλά ερωτήματα Βυζαντινής ή/και παραδοσιακής Μουσικής (4-6 σειρές),
μονάδες 4Χ2=8.

ΑΡΘΡΟ 4
Διαδικασία συμμετοχής στις εξετάσεις.

Οι υποψήφιοι για τα τέσσερα ανωτέρω τμήματα υποχρεούνται εντός συγκεκριμένης και αποκλειστικής προθεσμίας να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στις εν λόγω εξετάσεις με σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση. Η προθεσμία, το περιεχόμενο, ο τρόπος και οι υπόχρεοι υποβολής της Αίτησης-Υπεύθυνης Δήλωσης καθορίζονται κάθε έτος με σχετική εγκύκλιο.
 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (4)

Υποψήφιος ΕΠΑΛ
|

Θα ισχύσει φέτος για τις μουσικές σχολές η ποσόστωση το 10% για τους υποψήφιους του ΕΠΑΛ της προηγούμενης χρονιάς ;

TeoG
|

Συμφωνώ με το συνάδελφο παραπάνω. Επίσης ποια είναι η μέτρια δυσκολία και με βάση ποιο σύστημα. Υπάρχει στην Ελλάδα συγκεκριμένος κατάλογος βαθμού δυσκολίας; Πόσοι θα είναι οι εισακτεοι ανά όργανο; Ποιοι θα απαρτίζουν τις επιτροπές;

Χουρδάκης Μιχαήλ
|

Να ρωτησω μερικα πραγματα τα τμηματα που εκαναν αιτηση για να αλλαξει ετσι το συστημα, μία που η πρωτοβουλία δεν ήταν του Υπουργείου.

1. Τι είδους φοιτητές περιμένουν φέτος, μία που είναι αδύνατο ένας φοιτητής να προετοιμαστεί για τόσα μουσικά μαθήματα και ταυτόχρονα να δίνει και τα γενικά, ειδικά Φεβρουάριο μήνα,

2. Ποια είναι η ύλη για τα εξεταζόμενα μαθήματα. Τι σημαίνει "απλές ερωτήσεις"? Απλές για ποιον; Για τον μαθητή ή για μένα; Πότε θα βγει η ύλη και πώς ένας σοβαρός μαθητής θα επιλέξει αυτά τα τμήματα που δεν θα ξέρει τι ύλη να δώσει;

3. Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα δίνουν οι σχολές δεδομένου του ότι ο φοιτητής δεν θα εξετάζεται ούτε σε γενικά μαθήματα και γνώσεις, ούτε σε παιδαγωγικά μαθήματα. Σολίστες θέλετε? Πόσοι είναι αυτοί ανά έτος και πόσους έχει ανάγκη η αγορά εργασίας;

4. Ποιοι και πώς θα οργανώσουν τις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις και πόσο θα κοστίσει αυτό στο ελληνικό δημόσιο;

5. Τι πιθανότητες επιτυχίας έχει ένας μαθητής μη μουσικού σχολείου; Ακόμα και σε μουσικό σχολείο να πηγαίνει, με τις τόσες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό (διδάσκεται σε πάνω από 5 σχολεία μουσική τεχνολογία ?) πώς θα ανταγωνιστεί μαθητές κεντρικών και μεγάλων σχολείων;

6. Τι πιθανότητες επιτυχίας έχει ένας μαθητής γενικότερα αφού το επίπεδο γνώσεων (έτσι όπως παρουσιάζεται) απευθύνεται σε ενήλικους που είναι απόφοιτοι ωδείων και θα τους δοθεί η ευκαιρία τώρα να μπουν στο πανεπιστήμιο χωρίς τα απαραίτητα γενικά μαθήματα; Ένας μαθητής γενικού λυκείου τι πιθανότητες έχει να μπει εκεί;

7. Γιατί φύγατε από το μαντρί των πανελλαδικών εξετάσεων; Είχατε τόση τεράστια ζήτηση που απαξιώνετε τις πανελλαδικές εξετάσεις, ή μήπως τα τμήματα μουσικών σπουδών στην ελλάδα έχουν καταντήσει να βγάζουν μόνο υποψήφιους εκπαιδευτικούς (δηλάδη άνεργους) και για αυτό η βάσεις τους έχουν καταποντιστεί (ειδικά στην Κέρκυρα); Τι νόημα είχε η ίδρυση δεύτερου τμήματος "Εθνομουσικολογίας" σε ένα μικρό νησί; Μήπως απλά ψάχνουμε να βάλουμε με κάθε τρόπο τον οποιονδήποτε στην τριτοβάθμια;

Αυτά και με κάθε εκτίμηση θεωρώ ότι υποβιβάζετε το επίπεδο της Μουσικής στην Ελλάδα. Προσωπικά έχω ακολουθήσει άλλο δρόμο, αλλά σαν συνάδελφος αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω τα παραπάνω σημεία.

Μουσικός
|

Νωρίς το θυμήθηκαν.. λίγους μήνες πριν τις εξετάσεις δεν είναι σωστό να γίνονται αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής. Οι υποψήφιοι έχουν δώσει έμφαση στην αρμονία κ στον έλεγχο μουσικών ακουστικών ικανοτήτων.. Τώρα ξαφνικά πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σωρό άλλες εξετάσεις!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ