Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υποδοχή 150 φοιτητών και φοιτητριών από 26 χώρες στο Ε.Κ.Π.Α. για το εαρινό εξάμηνο

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10:00 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου
Δημοσίευση: 15/02/2019
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχεται τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 10:00 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου 150 φοιτητές και φοιτήτριες από 26 χώρες οι οποίοι/ες θα φοιτήσουν στο Ε.Κ.Π.Α. κατά το εαρινό εξάμηνο  του ακαδημαϊκού έτους 2018-19. Στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ υποδεχόμαστε φοιτητές από: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία, καθώς και 10 φοιτητές από Πανεπιστήμια της Γεωργίας, Ιορδανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας και Σερβίας, στο πλαίσιο του Erasmus+ International Mobility.

Επίσης, εκτός από τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Guangdong University of Foreign Studies της Κίνας οι οποίοι συνεχίζουν τις σπουδές τους στο ΕΚΠΑ από το χειμερινό εξάμηνο 2018-19, στο πλαίσιο των διμερών διεθνών συμφωνιών του Ε.Κ.Π.Α. υποδεχόμαστε και φοιτητές από το Μεξικό αλλά και από το Πανεπιστήμιο του Hong Kong.

Οι εισερχόμενοι φοιτητές στο Ε.Κ.Π.Α., των οποίων ο αριθμός αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε όλες τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Ιδρύματος και να παρακολουθήσουν το καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένο διατμηματικό μάθημα της Φιλοσοφικής Σχολής “CONTEMPORARY GREECE: History, Arts and Letters” το οποίο προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα για όλους τους εισερχόμενους φοιτητές  ανεξάρτητα από τον βασικό τους τομέα σπουδών. Παράλληλα τους παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1987 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERASMUS+. Στο διάστημα αυτό  έχουν φοιτήσει στο Ε.Κ.Π.Α. πάνω από 5.300 φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ενώ πάνω από 13.000 φοιτητές του Ε.Κ.Π.Α. έχουν μετακινηθεί για σπουδές και πρακτική άσκηση προς Ιδρύματα και φορείς υποδοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, περισσότεροι από 730 διδάσκοντες του Ε.Κ.Π.Α. έχουν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες µετακίνησης που τους παρέχει το πρόγραµµα προς ΑΕΙ του εξωτερικού.

Το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 η επιχορήγηση του Ε.Κ.Π.Α. για το πρόγραμμα Erasmus ανήλθε σε 1.959.851 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης για τη διεθνή κινητικότητα) και οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ανήλθαν σε εξακόσιες πενήντα πέντε (655), με τριακόσια τριάντα έξι (336) Ευρωπαϊκά Ιδρύματα από τριάντα μία (31) Ευρωπαϊκές χώρες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 παρατηρείται παραπέρα πρόοδος: αύξηση της χρηματοδότησης του Ε.Κ.Π.Α. για το πρόγραμμα Erasmus (Ευρωπαϊκή και Διεθνής Κινητικότητα) η οποία ανέρχεται πλέον σε 2.151.188 ευρώ, ενώ έχουν συναφθεί εξακόσιες ογδόντα (680) διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με τριακόσια σαράντα ένα (341) Ιδρύματα από τριάντα μία (31) ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και 9 συμφωνίες συνεργασίας με Ιδρύματα από 7 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Σερβία) στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας.         

Η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισµός του Πανεπιστηµίου αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος, σύμφωνα με το δεκαετές Στρατηγικό Σχέδιο του Ιδρύματος (2018-2028), όπως καθορίστηκε από τις Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία µε τα υπόλοιπα θεσµικά όργανα του Ιδρύµατος και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων. Το Ε.Κ.Π.Α. συνεργάζεται µε Πανεπιστήµια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα Πανεπιστηµίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσµίως, µε στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας των φοιτητών, του ακαδηµαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναµικού του.

Μια πρόσφατη αποφασιστική κίνησή του προς την ίδια κατεύθυνση είναι η συμμετοχή του στη συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός ‘Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών’ (A European Civic University), δηλ. ενός δικτύου οκτώ συνεργαζομένων σημαντικών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και την αύξηση της κινητικότητας των φοιτητών σε όλη την Ευρώπη

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ