Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Υπουργός: Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είναι κακής ποιότητας

Δημοσίευση: 15/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Πείτε πόσα ιδιωτικά Πανεπιστήμια υπάρχουν στην Ευρώπη και τι ποιότητας είναι τα ελάχιστα που υπάρχουν» ρώτησε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής , κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης.

 «Είναι πάρα πολύ κακή η ποιότητα των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων»  πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας και σημείωσε:

  • Τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια δεν είναι σήμερα μία παράδοση της Ευρώπης, είναι βασικά της Αμερικής.
  • Και τα ελληνικά Πανεπιστήμια –όπως ελπίζω να γνωρίζετε- έχουν θεσμούς που μπορούν να διαχειριστούν και χρήματα που έρχονται από κοινωφελή ιδρύματα κ.λπ.  

Σχόλια (17)

 
Νικος Βοστώνης (ΕΜΠ)
11 Ιουλ 2019 20:40

Το πρόβλημα είναι ότι τα σημερινά Πανεπιστήμια πλην ορισμένων εξαιρέσεων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας (κοινωνικές και οικονομικές). Αρκετά έγιναν για να μεταφερθούν πόροι στην περιφέρεια, χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την ποιότητα σπουδών. Η ποιότητα δεν μπορεί να είναι μόνο το επίπεδο σπουδών (που υποβιβάζεται με τις εξισώσεις), αλλά και η ανάπτυξη της προσωπικότητας του φοιτητή. Ο υπουργός μιλάει για κακή ποιότητα , ενώ προσπαθεί να εξισώσει πενταετείς σχολές με τετραετείς χωρίς να έχει γίνει αξιολόγηση από αρμόδιες επιτροπές. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα βλάψουν ένα ήδη προβληματικό σύστημα.

 
foteinikal35@gmail.com
20 Φεβ 2019 08:57

Όπου πέφτει χρήμα όλα είναι ρόδινα...Πες τα Υπουργέ.....

 
ΗΡΑ*
17 Φεβ 2019 19:19

Ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάϊδαρος, πάει το κλήμα, πάει κι η συζήτηση, ξεστράτησε και πήρε άλλα μονοπότια που δεν οδηγούν πουθενά. Εν αρχή ην κρατικά - ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά (εννοείται Πανεπιστήμια), με τα δεύτερα στα χέρια κερδοσκόπων μεν αλλά το "μαγαζί τους" να βαπτίζεται μη κερδοσκοπικό ! Γίνεται : Δεν γίνεται ... Έλα όμως που είμαστε στην Ελλάδα και, καταπώς μάς μαρτυράει ο και νομπελίστας αείμνηστος Γ. Σεφέρης," στην Ελλάδα όλα γίνουνται". Μετά πάμε κατά Αμέρικα μεριά και δοστου ΜΙΤ - αμ' εκείνος ο "Απόφοιτος ΜΙΤ" μας "κόλλησε" ολονών στον τοίχο ή μήπως στο υπό κατασκευήν τείχος του TRUMΡ ; - και HARVARD. Τι δουλειά έχουν αυτά τα Πανεπιστήμια με τα της Ελλάδας δεν μπορώ να καταλάβω. Αμ' ο άλλος που διαλαλεί το ...προϊόν του. Παραφράζοντας τη γνωστή διαφήμιση του Λουμίδη θα έλεγα. Ο καθένας με το είδος του κι αυτός με το σανό του !!! Ίσως ο γάιδαρος να μην χόρτασε με το κλήμα κι ο φιλος μας που νοιάζεται γι αυτόν προσφέρει τζάπα σανό. Ο καθείς και τα προικιά του ... Να σχολιάσω τι άλλο; Γίνεται; Ε, δε γίνεται, με τίποτα !

 
Κωνσταντίνος
17 Φεβ 2019 18:04

Δυστυχώς υπάρχει πολύς δογματισμός και φοβία στα λεγόμενα του κυρίου υπουργού Παιδείας.Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι είναι εκτός ευρωπαϊκής παράδοσης τα ιδιωτικά πανεπιστήμια,γιατί δεν προχωρεί η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων στα Δημόσια Πανεπιστήμια που το ζητούν;Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είναι ικανά να διαχειριστούν μόνο κρατικά χρήματα και να λειτουργούν ως παραρτήματα του κράτους,αλλά και να παράγουν χρήματα και να τα διαθέτουν γιά την ανάπτυξή τους.Υπάρχουν χιλιάδες ξένοι και ομογενείς φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμιά μας,αλλά δε γνωρίζουν τη γλώσσα.Αυτοί μπορούν να αφήσουν τα εκατομμύριά τους στα Πανεπιστήμιά μας.Εκείνα δε θα περιμένουν πότε θα μπορέσει ο κάθε υπουργός να διαθέσει το χ ή το ψ κονδύλι γιά επιδιορθώσεις,αγορές υλικών,μισθούς του προσωπικού,χτίσιμο νέων κτιρίων κλπ. και μ'αυτά τα χρήματα,θα μπορούν μόνοι τους να εξοφλήσουν τέτοιες δαπάνες. Γιατί φοβάται ο κύριος υπουργός να τους δώσει πλήρη αυτονομία στις δραστηριότητές τους κι όχι να λειτουργούν ως απλοί εισπράκτορες της κρατικής ελεημοσύνης;Απλά ερωτήματα που θέλουν απάντηση και στήριξη της πραγματικής αυτονομίας των ιδρυμάτων κι όχι επιφανειακό ενδιαφέρον που εξαντλείται στις εκλογές που αυτά διεξάγουν γιά τα διοικητικά τους όργανα.
Με τις συγχωνεύσεις που έγιναν,προέκυψαν τόσα τμήματα πανελλαδικά,πώς αυτά θα μπορέσουν να λειτουργήσουν;Μόνο με τα κρατικά έσοδα;
Υπάρχει κι άλλη πρόταση:Να στηριχτούν και να ενισχυθούν τα δύο στρατηγικά ΑΕΙ μας σ'αυτό τον τομέα.Το ΕΑΠ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο

 
ΧΨ
17 Φεβ 2019 15:05

Και επειδή διαπίστωσαν ότι δεν αξίζουν θέλουν να μας προστατεύουν χάχα χα. ...

 
Στέφανος
17 Φεβ 2019 10:38

Τι κάθεστε και ψάχνετε αν είναι καλύτερα τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά, μη κερδοσκοπικά, δημόσια. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αυτα τα πράγματα τα ψάξανε προ πολλού και για αυτό ένας στους τρεις έχει τελειώσει σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και οι άνθρωποι αυτοί υποκρινονται και αναιρούν τον ίδιο τους τον εαυτό καταψηφιζοντας το άρθρο του Συντάγματος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

 
ΧΨ για Απόφοιτος ΜΙΤ
17 Φεβ 2019 01:53

Τα πανεπιστήμια διακρίνονται σε κρατικά και μη κρατικά. Τα μη κρατικά σε μη κερδοσκοπικόυ χαρακτηρα και σε ιδιωτικά. Τα κρατικά μπορεί να έχουν η να μην έχουν δίδακτρα τα υπόλοιπα έχουν δίδακτρα. Φίλε τα μη κερδοσκοπικου χαρακτήρα δεν είναι ιδιωτικά.

 
melos dep
16 Φεβ 2019 20:22

η πολιτικη σας είναι κακιστης ποιοτητας!
τα λεφτα ολα έξω...
ΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ@ για Απόφοιτος ΜΙΤ
16 Φεβ 2019 19:43

Συμφωνώ απολυτα

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
16 Φεβ 2019 19:13

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ ιδιωτικών πανεπιστημιων και μη κερδοσκοπικων. Κάποιοι σκοπιμα το αποκρύπτουν και κάποιοι απλά δεν ξέρουν. Κάποια πολιτικά κόμματα είναι υπέρ μόνο των μη κερδοσκοπικων και κάποια και των δύο . Αλλά ξέχασα δεν μας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες, το χαρτί θέλουμε να πάρουμε όσοι δεν τα καταφέραμε στις πανελλαδικές.

 
Απόφοιτος ΜΙΤ
16 Φεβ 2019 17:28

Θα ήταν διασκεδαστική η άγνοια πολλών εδώ μέσα αλλά και στο πολιτικό σκηνικό, αν δεν ήταν τραγικότατη. Σας έχουν μπερδέψει (σκόπιμα) και κυνηγάτε την ουρά σας ακριβως για να μην αλλάξει τίποτε σ'αυτό το θέμα. Ιδιωτικά, λεει ο ένας, μη κερδοσκοπικά λέει ο άλλος. Ψάξτε λιγάκι! ESOS - κάντε μια ανάλυση να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας! Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ διαχωρίζονται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ σε δημόσια και ιδιωτικά. Τελος. Τα ιδιωτικά χωρίζονται σε κερδοσκοπικά και μή. Τα Harvard, MIT και άλλα παρόμοιου διαμετρήματος είναι στην κατηγορία ιδιωτικά/μη-κερδοσκοπικά. Συνήθως τα ιδιωτικά-κερδοσκοπικά είναι χαμηλής ποιότητας.

 
@ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ για χαχα
16 Φεβ 2019 14:25

Το MIT και το HARVARD είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με τεράστιους προυπολογισμους δηλαδή ιδιωτικά.

 
@για χαχα
16 Φεβ 2019 13:58

άι γεια σου , χρυσόστομε. σιγά μη γίνουν Χάρβαντ στην Ελλάδα με προσέλκυση μυαλών και χρημάτων (βαλκανιών και ούτε καν : οι βούλγαροι έχουν δικά τους πχ). ευτυχώς δεν το έχουν χάσει ούτε αυτοί υπέρ της ίδρυσης τάχαμου ιδιωτικών πανεπιστημίων . ομερτά, όλοι ξέρουμε και δε λέμε. μην φύγουν τα -αποτυχημένα 18χρονα των πανελληνίων- αλλά να πάρουν χαρτί κοντά στη μανούλα. ε, όχι ! τα ικανά παιδιά που φεύγουν από τις στρεβλώσεις κρατήστε για την ανάπτυξη της χώρας, οι άλλοι ας πάνε αλλού να δώσουν τα φράγκα. χέρια και μυαλά θέλουμε στη χώρα για να δούμε προκοπή και ευκαιρίες να αξιοποιηθούν.

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ για χαχα
16 Φεβ 2019 10:31

Το ΜΙT και το HARVARD δεν βρίσκονται στην Ευρώπη, και δεν είναι ιδιωτικά. Μην μπερδεύομαστε. Το ότι έχουν δίδακτρα δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι ιδιωτικά. Υπάρχουν πολλά αξιολογα πανεπιστημια στην Ευρώπη που έχουν δίδακτρα και είναι δημόσια κρατικά. Το MIT και το HARVARD είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με τεράστιους προυπολογισμους (όχι μόνο από τα διδακτρα) Αν νομίζει κάποιος ότι στην Ελλάδα υπαρχει περιπτωση να γίνει κάτι αντίστοιχο πλανάται πλανην οικτρά.Αλλά ξέχασα. Στην χώρα της "φαιδρας πορτοκαλεας" ποιος νοιάζεται για την ουσία? Το χαρτί να πάρουμε θέλουμε χωρίς να τρέχουμε στο εξωτερικό.

 
ότι ναναι
15 Φεβ 2019 22:53

Πάρε πάρε σανοοό... πάρτε αριστερό σανόοοοοο. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αφήστε 40.000 αλλοδαπούς να πανε στην Κύπρο να σπουδάζουν!!!!

 
xaxa
15 Φεβ 2019 22:12

Ναι ε? Σοβαρά? Γι αυτό το ΜΙΤ και το Harvard που είναι ιδιωτικά είναι τα κορυφαία στον κόσμο?

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
15 Φεβ 2019 20:43

Ο υπουργός Παιδειας κ.Γαβρογλου μάλλον έχει δίκιο. Στην Ευρώπη επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημιων αλλά πχ στην Γερμανία στα ιδιωτικά πανεπιστημια φοιτα μόλις το 1% των φοιτητών, και είναι ασημα (δεν αναφέρεται κανένα σε καμμια παγκόσμια καταταξη). Το επιχείρημα ότι επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ παντού γιατί όχι και εδώ δεν είναι άξιο σχολιασμού.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.