Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός: Διαγράφονται από τα σχολικά βιβλία οι αλυτρωτικές αναφορές

Έρχονται αλλαγές σε σχολικά βιβλία μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Δημοσίευση: 17/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι αλυτρωτικές αναφορές δεν θα περιέχονται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό από το επόμενο σχολικό έτος, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό ξεκαθαρίζει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου  σε συνέντευξη προς το κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της οποίας αφορά σε αλλαγές στα σχολικά εγχειρίδια των μαθητών των δύο χωρών. Σε τι φάση είναι η διεπιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί; Τι αλλαγές έχουν αποφασιστεί και πότε θα εφαρμοστούν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Οι εργασίες της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν ήδη ξεκινήσει υπό την εποπτεία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Οι συζητήσεις, όπως γνωρίζετε, αφορούν ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, υπό το πρίσμα της απάλειψης αλυτρωτικών αναφορών αλλά και των επιστημονικά λάθος ζητημάτων, όπως σαφώς επιτάσσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι αναφορές αυτές δεν θα περιέχονται σε κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό από το επόμενο σχολικό έτος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουν δεσμευτεί οι δύο πλευρές.

Έρχονται αλλαγές σε σχολικά βιβλία μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αλλαγές , σε  βιβλία  και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας, προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μετά την ψήφιση, κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Ειδικότερα η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει:

Εντός ενός μηνός από την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας, τα Μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, σε ισομερή βάση, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, τεκμηριωμένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα. Οι εργασίες της Επιτροπής θα τελούν υπό την επίβλεψη των Υπουργείων Εξωτερικών των Μερών σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η Επιτροπή θα εξετάσει και, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, θα αναθεωρήσει οιαδήποτε σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σε έκαστο από τα Μέρη, σύμφωνα με τις αρχές και τους σκοπούς της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ώστε να διασφαλισθεί ότι σε έκαστο από τα Μέρη κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό σε χρήση το έτος μετά την υπογραφή της παρούσης Συμφωνίας δεν περιέχει αλυτρωτικές/αναθεωρητικές αναφορές.

Η Επιτροπή επίσης θα εξετάσει οιεσδήποτε νέες εκδόσεις σχολικών εγχειριδίων και βοηθητικού σχολικού υλικού όπως προβλέπεται σε αυτό το Άρθρο. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά, τουλάχιστον δυο φορές ετησίως, και θα υποβάλει μία Ετήσια Έκθεση για τις δραστηριότητες και τις συστάσεις της προκειμένου να εγκριθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπως αυτό θα συσταθεί κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 12.

Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι οι προαναφερόμενες αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις οι οποίες προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις θα συμβάλλουν στην οριστική εδραίωση σχέσεων ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993).     

Σχόλια (10)

 
Στράτος
17 Φεβ 2019 15:45

Αναμένονται αλλαγές και στα σχολικά εγχειρίδια των ελληνικών σχολείων; Το Υπουργείο και η κυβέρνηση γενικότερα θεωρούν ότι υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές και στα ελληνικά σχολικά βιβλία που χρήζουν απάλειψης;

 
Παπαΐτσος Σ.
17 Φεβ 2019 19:46

ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ ?

 
Νικόλαος
18 Φεβ 2019 01:29

Ο Μέγας Αλέξανδρος τελικά ήταν Μακεδόνας ή αυτό είναι αλυτρωτικό; Με απλά λόγια την ιστορία θα την αντικαταστήσει η προπαγάνδα! Δυστυχώς αυτές οι γκεμπελίστικες πρακτικές θα μας οδηγήσουν στο να ξαναζήσουμε τις ποιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας.

 
Πλατάρος Γιάννης
18 Φεβ 2019 09:02

Παραδέχονται ότι υπάρχει έστω και μία εθνικιστική -αλυτρωτική μη επιστημονική αναφορά σε Σχολικό εγχειρίδιο και δεν έχει αλλαχθεί με τόσα χρόνια διακυβέρνησης προοδευτικής και δημοκρατικής κτλ ;
Άλλο αν γίνει παραχάραξη στην Ιστορία. Αυτό είναι άλλο. Κάτι που μπορεί να γίνει.
Οπότε εδώ ευχόμαστε με το γνωστό τραγούδι που πήγαν αρχικά να το ευτελίσουν ως ραπ αλλά αυτό έγινε βάϊραλ...
Μακεδονία

Υπάρχει μία περιοχή
απ’ άκρη σ’ άκρη Ελληνική
κι οι πέτρες θα το φωνάξουνε ***
εάν εμείς σιωπήσουμε

Είναι η γη των πατέρων μας,
η χώρα των Μακεδόνων,
η ρίζα της Ελλάδας μας,
το καύχημα των αιώνων.

Μην παραχαράσσετε την ιστορία
η Μακεδονία είναι μία
λάμπει από Ελλάδα κι Ορθοδοξία
η Μακεδονία είναι Ελληνική.

Στα χρόνια αυτά που πάλι οι εχθροί
διεκδικούν τη μάνα μας γη
λόχο ιερό θα αναστήσουμε
σε ίχνη ηρώων θα βαδίσουμε

Έτσι η γη των πατέρων μας
η χώρα των Μακεδόνων
θα’ ναι Ορθόδοξη και Ελληνική
μέσα στο διάβα των χρόνων.

(***) Ὅταν ὁ Χριστός ἐπῆγε γιά τελευταία φορά στά Ἱεροσόλυμα, ὁ λαός βγῆκε σέ προϋπάντησή του. Ἀναρίθμητα μάτια Τόν κοίταζαν. Καί ἀμέτρητα στόματα ἐφώναζαν μέ ἐνθουσιασμό: Ὡσαννά Υἱέ Δαβίδ! Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος… Ὁ Βασιλεύς τοῦ Ἰσραήλ!
Μά αὐτό ἔκαμε τούς Φαρισαίους καί πρασίνισαν ἀπό τό κακό τους! Καί εἶπαν στό λαό, νά μήν κραυγάζει! Ἀπάντησε ἤρεμα ὁ Χριστός: «Ἄν αὐτοί σιωπήσωσιν, οἱ λίθοι κεκράξονται».

 
Μάλιστα
18 Φεβ 2019 11:43

Ίσως δεν έχει προηγούμενο η παραδοχή ότι το σύστημα εκπαίδευσης μας προωθεί τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό. Ερώτηση, στο πρόσφατο ταξίδι στην Τουρκία δεν τους έκανε εντύπωση οι εκατοντάδες χιλιάδες των τούρκικων σημαίων που βρίσκονται παντού όπου και να κοιτάξεις με το που μπεις στη χώρα τους;

 
Κάτοικος του Βορείου τμήματος του 1ου συμβαλλόμενου μέρους
18 Φεβ 2019 13:08

Επειδή κατοικώ στα σύνορα σας πληροφορώ ότι εδώ και μέρες το ψηφιακό σήμα τριών "μακεδονικών" καναλιών με αρίθμηση και ενός τέταρτου επεκτάθηκαν σε μεγάλο βάθος μέσα στην ελληνική επικράτεια συν δεκάδες σκοπιανοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.Στις τρεις λέξεις η μια είναι Μακεδονία.Ούτε όμως στα σχολεία και σε δημόσια κτίρια κατέβηκαν οι χάρτες που τους δείχνουν ως τον Όλυμπο,την Καβάλα ,την Καστοριά κλπ.Η συνφωνία είναι ήδη νεκρή και έμεινε μόνο η επαίσχυντη υπογραφή.Και σε λίγες πινακίδες έβαλαν με χαρτόνι το Βόρεια που το παίρνει ο αέρας και δεν αντικαθίσταται και άρα γίνεται για το θεαθείναι και όπου έγραψαν το Βόρεια το έσβυσαν άλλοι.Και τα αγάλματα στην θέση τουσ είναι. .Ο Τσίπρας ήξερε τι έκανε.

 
Τα τραγούδια
18 Φεβ 2019 13:39

και οι μελωδίες σε όλα τα βαλκάνια είναι κοινές, πράγμα που δείχνει οτι η συνύπαρξη των λαών έχει βαθιά ιστορία και οτι οι εθνικιστικοί παροξυσμοί δεν αντέχουν για να τα χωρίσουν.

 
Κωνσταντίνος
18 Φεβ 2019 15:06

Η ιστορία των εθνών δε γράφεται χωρίς τους λαούς τους ίδιους.Το δημοψήφισμα στην Π.Γ.Δ.Μ.λόγω μη μεγάλης προσέλευσης,δεν έδωσε σαφές αποτέλεσμα υπέρ του νέου ονόματος.Εδώ δεν έγινε δημοψήφισμα ούτε γιά το όνομα της χώρας, ούτε γιά το όνομα των κατοίκων ούτε γιά το όνομα της γλώσσας.Και σα να μην έφταναν όλ' αυτά,ο υπουργός της Ελλάδας που έκανε τη διαπραγμάτευση,έφυγε κακήν κακώς από την κυβέρνηση.Η ιστορία προβάλλει ακόμα βαριά στη συνείδηση των πολιτών,ακόμα κι από τα αρχαία χρόνια.Το μόνο που μπορεί να δράσει υπέρ της συναδέλφωσης στο μέλλον είναι η κοινή μας ορθόδοξη πίστη. Αλλά γι'αυτόν ακριβώς το λόγο,δεν μπορεί το κράτος μας από τη μία να είναι ουδετερόθρησκο κι από την άλλη όταν πνίγεται,και πνίγεται συχνά,να καλεί την Εκκλησία να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη και του ναυαγοσώστη.
Όσο γιά τα ταλαίπωρα ελληνικά βιβλία μετά από τόσες ανανεώσεις, αλλαγές, εκσυγχρονισμούς που έχουν υποστεί στο παρελθόν από όλες τις κυβερνήσεις, στο τέλος θα έχουν μόνο 100 σελίδες και θα περιορίζονται στην αθλητική ιστορία της χώρας που κι αυτή μεγάλη είναι.
Αν θέλει κανείς να μάθει την απόλυτη αλήθεια γιά το τί πραγματικά έγινε στο παρελθόν,θα πρέπει να εισαχθεί σε ένα Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας που ευτυχώς υπάρχουν άφθονα στα Πανεπιστήμια της χώρας.

 
@Τα τραγούδια
18 Φεβ 2019 15:37

Δεν είναι εθνικιστικός παροξυσμός να μη θέλεις να καπηλεύονται την ιστορία σου άλλοι και να ναρκοθετούν το μέλλον σου με πονηρές διατάξεις. Δεν είναι εθνικιστικό να αγαπάς τη χώρα σου και την πολιτιστική σου κληρονομιά. Να τελειώνουμε με αυτή την καραμέλα - όποιος διαβάζει τη συμφωνία και βλέπει τις παγίδες και τις περιπέτειες στις οποίες βάζει την Ελλάδα δεν είναι εθνικιστής ουτε φασίστας ουτε αυτά τα ωραία που εκτοξεύουμε όταν δεν έχουμε επιχειρήματα. Κανένας - ουτε ένας - δε βγήκε να εξηγήσει τι ακριβως κερδισε η Ελλάδα. Ολοι λένε ότι λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα (πρόβλημα για τα Σκόπια, όχι για την Ελλάδα), ότι έπρεπε να γίνει, ότι κερδίζουν και οι δύο πλευρές. Αλλά μόνο γενικότητες και φοβέρα - τίποτε συγκεκριμένο. Μάλλον γιατί δεν υπάρχει.

 
Και ο Παύλος Μελάς στα αλυτρωτικά
18 Φεβ 2019 17:52

που πρέπει να εξαληφθούν ανήκει; Ο Μακεδονικός αγώνας;Τους Βούλγαρους πολέμησαν και όχι τους ανύπαρκτους τότε σκοπιανούς.Εκτός αν ενοχλούνται γιατί και οι ίδιοι ξέρουν ότι είναι Βούλγαροι.Οι Βαλκανικοί πόλεμοι μήπως ενοχλούν και αυτοί;Ο λαλίστατος υπουργός ας απαιτήσει(μπορεί;- τολμά;) να κατεβάσουν από κάθε σχολική τάξη ,σχολικό διάδρομο,γραφείο δασκάλων κλπ τους χάρτες της " Μεγάλης Μακεδονίας" που εκτείνεται πάνω από τη Λάρισα,ως την Θράκη,ως μέρος της Δυτικής Βουλγαρίας του Πιρίν.Δεν θα τους κατεβάσουν ποτέ και αν τους κατεβάσουν για μια - δυο μέρες θα τους ...ξαναανεβάσουν. Είναι ο αλυτρωτισμός στο DNA τους από το 1944 που τους εμπότισε ο κομμουνιστής Τίτο με τον Τέμπο και τον Καρντέλι.Μέσα δε στην συνφωνία προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν ταυτίζονται με αυτήν.Αυτές οι προβλέψεις ποινικών διώξεων για όσους εναντιόνονται σε αυτήν σίγουρα είναι αστυνομευμένη σκέψη μη αρμόζουσα σε δημοκρατίες.Αυτήν την άθλια συμφωνία θα την πληρώσει αυτή η γενιά και οι επόμενες.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ