Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ανοικτό το υπ. Παιδείας στην ίδρυση σε ΑΕΙ ειδικότητας “Διασώστης Προνοσοκομειακής Φροντίδας”

Δημοσίευση: 18/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ανοικτό άφησε η υφυπουργός Παιδείας Μερίοπη Τζούφη το ενδεχόμενο ίδρυσης  ειδικότητας “Διασώστης Προνοσοκομειακής Φροντίδας”  σε ΤΕΙ , στη συνάντηση  με τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ Κοντογιάννη Χαράλαμπο και τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Σαραφίδη Θωμά  .

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πρόταση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για την ίδρυση τμήματος ΑΤΕΙ της ειδικότητας “Διασώστης Προνοσοκομειακής Φροντίδας”.

Η  υφυπουργός Παιδείας   πρότεινε στους εργαζόμενους να καταθέσουν την ολοκληρωμένη πρότασή τους τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στη Διυπουργική Επιτροπή Παιδείας και Υγείας και να εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν η  κ. Τζούφη συμφώνησε με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στην ανάγκη εξειδίκευσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στον προνοσοκομειακό χώρο.

Στην κατεύθυνση αυτή, της αναβάθμισης, η υφ. Παιδείας θεωρεί εφικτή την προσπάθεια δημιουργίας διετών προγραμμάτων κατάρτισης, με την ευθύνη των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με το ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και θα παρέχουν υψηλού επιπέδου θεωρητική εκπαίδευση, εξειδίκευση, αλλά και ολοκληρωμένη πρακτική άσκηση ενισχύοντας έτσι την κατάρτιση των εκπαιδευόμενων και αναβαθμίζοντας την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με την πρόταση των εργαζόμενων “η σύγχρονη κοινωνία αναδεικνύει και παράλληλα διαμορφώνει επαγγελματικές ανάγκες, οι οποίες επιτάσσουν την αναγκαιότητα εξειδίκευσης για την αρτιότερη διαχείρισή τους.

Στα πλαίσια της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας στον Προνοσοκομειακό χώρο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων ΕΚΑΒ προτείνει την ανάπτυξη νέου τμήματος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση με γνωστικό πεδίο την αντιμετώπιση του βαρέως πάσχοντος στον τόπο του συμβάντος. Τα τελευταία χρόνια ο προνοσοκομειακός χώρος εμφανίζει μια δυναμική στην ανάπτυξή του και αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα της προνοσοκομειακής φροντίδας. Η δυναμική αυτή απαιτεί την ύπαρξη επιστημονικά καταρτισμένου προσωπικού. Η απόκτηση αναγνωρισμένου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επιπέδου ΑΤΕΙ, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση της παροχής προνοσοκομειακής φροντίδας και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα στον πτυχιούχο να αναζητήσει με καλύτερους όρους επαγγελματική αποκατάσταση” σημειώνουν – μεταξύ άλλων – στην πρόταση που παρουσίασαν στην υφυπουργό Παιδείας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ.
 

Σχόλια (15)

 
ΠΩΣ?
18 Φεβ 2019 12:23

Ποιο ΑΤΕΙ? Που ζουν αυτοι? Δεν εχουν ακουσει τιποτα για συγχωνευσεις/συνενωσεις? ΕΛΕΟΣ!!!!!!

 
gloup
18 Φεβ 2019 12:24

"ενδεχόμενο ίδρυσης ειδικότητας “Διασώστης Προνοσοκομειακής Φροντίδας” σε ΤΕΙ"
Ποια ΤΕΙ; Αφού τα ΤΕΙ έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν, καταργήθηκαν, πανεπιστημοποιήθηκαν...
Για διετές πρόγραμμα σπουδών καλό είναι.

 
Απαραδεκτο
18 Φεβ 2019 12:39

Μια ειδικοτητα ΙΕΚ θέλουν να γινει τμήμα σε ΑΕΙ. Ρε που καταντησατε την τριτοβαθμια εκπαιδευση στην Ελλαδα!!!!

 
Σοφία
18 Φεβ 2019 13:40

Μάλλον η κυρία "Υφυπουργός Παιδείας" τρομάρα της, δεν γνωρίζει κάτι για τις συνενώσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Ντροπή και μόνο που μια "εξειδίκευση" τουλάχιστον 1 άντε 2 ετών να την κατατάσσει στην ανώτατη Εκπαίδευση. Τι μαθήματα θα διδάσκονται δηλαδή με φόρτο εργασίας 240διδ. μον. επί 25 ώρες η μοναδα. Τόσες ώρες δηλαδή απαιτεί αυτό το "αντικείμενο" που πρέπει να γινει και ανώτατη σχολή ?

 
asxetos
18 Φεβ 2019 13:48

Για μια ακόμη φορά ΄΄ότι να είναι΄΄.
Αφού με το σχεδιασμό του Υπουργείου δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ στην Ελλάδα πως θα δημιουργηθεί σε ΤΕΙ η ειδικότητα που υπόσχεται η κα Υφυπουργός. Μήπως εννοεί στα νέα Πανεπιστήμια που θα προκύψουν

 
Τραγική Κατάσταση
18 Φεβ 2019 14:09

Εκτός τόπου και χρόνου πραγματικά. Έρχονται εκλογές και λένε ναι σε οτιδήποτε ακούσουν.

 
ΜηΧειρότερα
18 Φεβ 2019 16:17

Μάλιστα...θα βγαίνεις με Πανεπιστημιακό Πτυχίο "Διασώστη". Και διδακτορικό στη "διασωστική" αργότερα, και καθηγητής στο αντικείμενο. Δεν είναι περαν των δυνατοτήτων να ιδρυθεί και τμήμα για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους αυτοκινήτων, και άλλα τέτοια.

 
Καλή ιδέα
18 Φεβ 2019 17:34

Να ιδρυθεί και μια σχολή Μαγειρικής Επιστήμης. Γιατί όχι? όχι στα Πολυτεχνεία βεβαίως, βεβαίως, αυτά τα προστατεύουμε από την κατεδάφιση και τους πειραματισμούς...Τροφή για σκέψη

 
Τακης
18 Φεβ 2019 23:21

Τα περί ΤΕΙ και ΑΤΕΙ της ανακοίνωσης είναι ασχολίαστα εκτός και αν ξέρουν κάτι παραπάνω για το μέλλον των ΙΕΚ.
Μήπως καλύτερα να είναι ειδικότητα τις νοσηλευτικής ή/και της ιατρικής και να μην ανοίγουν τμήματα όπως παλιά στα κουτουρού για πάσα νόσο και πάσα...

 
κατεδαφιση του δημοσιου πανεπιστημιου
19 Φεβ 2019 05:59

Παρτε κοροιδα πανεπιστημιακα πτυχια!
καταλάβατε το κόλπο ;;;
EΔΩ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΝΟ

 
Κωνσταντίνος
19 Φεβ 2019 09:06

Να μην παίρνουμε ακραίες θέσεις.Αυτή η ειδικότητα μπορεί να μη φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι σημαντική και χρειάζεται αναβάθμιση,αλλά αυτό είναι μόνο προσωρινό .Παρακολούθησα μόνο μία εκπομπή στο Μακεδονία TV από μία σειρά που αναφέρεται σε διασώστες στις ΕΠΑ και διαπίστωσα ότι οι αποφάσεις που μπορεί να λάβουν γιά ανθρώπινες ζωές όσο αφορά τις πρώτες βοήθειες,τη χορήγηση φαρμάκων και μικροεπεμβάσεων είναι όχι μόνο πολλές,αλλά και σημαντικές.
Γνωρίζω ότι συχνά στις εκπομπές της τηλεόρασης δε μεταδίνεται η αλήθεια και ότι μεγαλοποιούν τα γεγονότα. Όμως,ο γρήγορος ρυθμός της ζωής στις μεγαλουπόλεις,η αδυναμία προσαρμογής των Ελλήνων στους κανόνες οδήγησης και τα πολύνεκρα κι αδικαιολόγητα ατυχήματα,η κλιματική αλλαγή με τις συνεχείς καταστροφές και τις ανθρώπινες απώλειες, θα κάνουν αυτή την ειδικότητα ίσως πιό χρήσιμη κι αναγκαία κι από σημερινές παραδοσιακές όπως π.χ. του κοινωνικού λειτουργού,του περιβαλλοντολόγου,του μικροβιολόγου κλπ..
Επίσης,νομίζω ότι σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού αυτή η ειδικότητα ήδη υπάρχει.
Τα καλά τα μνημονεύουμε και δεν ξεχειλίζουμε υπονοούμενα όπως αυτό γιά τη Μαγειρική.Επίσης μνημονεύουμε και τα κακά στηριζόμενοι σε στοιχεία όπως όταν μιλούμε γιά τη δήθεν απαλλαγή των σχολικών βιβλίων από αλυτρωτισμούς,αδυνατίζοντας τη μνήμη των Ελλήνων γιά τη Μακεδονία,τη Βόρεια Ήπειρο κλπ.

 
ΠΩΣ?
19 Φεβ 2019 09:19

Το πιασατε το υπονοουμενο; Τωρα που εξαφανιστηκαν τα "ΑΤΕΙ" θα μετονομασουμε τα ΙΕΚ σε ΤΕΙ. "Είναι ώριμες οι συνθήκες" θα μας πουν. Στο όνομα της επιστημης βεβαιως βεβαιως!!!! Σε καμια 10αρια χρονια θα ξαναγινουν τα ΤΕΙ "ΑΤΕΙ" σε μια νυχτα και αργοτερα και αυτα θα γινουν Πανεπιστημια...Και η ζωη κυλα ωραια....

 
Προ όπως προχωρημένο
19 Φεβ 2019 11:56

Υπάρχουν αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα και καριέρες σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης πχ. Προσχολική Ηλικία.

Αντίστοιχα λοιπόν πανεπιστημιακά τμήματα και καριέρες σε όλα τα στάδια της Υγείας κτλ κτλ. Θυμάμαι έναν τραυματιοφορέα από την Ολυμπιακή, ένα από τον ΟΣΕ όταν μετάταξαν προσωπικό, μια χαρά!!

 
ΤΡΕΖΟΣΣΣΣ
13 Μαρ 2019 21:53

Η ειδικότητα στην Αμερική είναι πολλά χρόνια τετραετούς φοίτησης. Επιτέλους και στην Ελλάδα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ