Καθηγητές ΤΕΙ Κρήτης προς υπουργό: Μην υποκύψετε στις μικροπολιτικές, συντεχνιακές και τοπικιστικές πιέσεις

«Να ολοκληρώσετε άμεσα το νομοσχέδιο που αφορά την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης και να το καταθέσει έγκαιρα στην Βουλή για ψήφιση»

18/02/2019

Άκουσε το άρθρο

Έκκληση προς τον υπουργό  Παιδείας Κ. Γαβρόγλου να μην υποκύψει σε πιέσεις και να προχωρήσει άμεσα  στην Κατάθεση, προς ψήφιση, στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης, απευθύνει, με ανακοινωθέν,  ο Ενιαίος Σύλλογος Καθηγητών ΤΕΙ Κρήτης.

Ειδικότερα οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης καλούν  τον υπουργό Παιδείας:  

Α. Να ολοκληρώσει άμεσα το νομοσχέδιο που αφορά την πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης και να το καταθέσει έγκαιρα στην Βουλή για ψήφιση, ώστε το νέο Πανεπιστήμιο να ευρίσκεται στο μηχανογραφικό δελτίο του έτους ακαδημαϊκού έτους 2019-2020,

Β. Να μην υποκύψει στις μικροπολιτικές, συντεχνιακές και τοπικιστικές πιέσεις που ασκούνται με σκοπό την αλλοίωση του πορίσματος της Επιτροπής, με αλλαγές που οδηγούν στην ανατροπή και τη μη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Παράλληλα το  Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών ΤΕΙ Κρήτης, τονίζει ότι:

1. Στηρίζει ανεπιφύλακτα την εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που ορίστηκε για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάτων, και θεωρεί ότι η εμβληματική αυτή διαδικασία πρέπει να τύχει της ολόθερμης στήριξης από ολόκληρη την Κρητική κοινωνία, καθώς και από απ’ όλους του θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

2. Όπως είναι ευρέως γνωστό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, το ΤΕΙ Κρήτης βάσει εξωτερικών αξιολογήσεων και κατατάξεων σε διεθνείς λίστες, είναι το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας και υπερτερεί μάλιστα έναντι πολλών Ελληνικών Περιφερειακών Πανεπιστημίων. Προσφέρει υψηλής ποιότητας προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, ενώ οι απόφοιτοί του έχουν διαχρονικά καταλάβει σημαντικές θέσεις στον παραγωγικό (ιδιωτικό και δημόσιο) ιστό της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Είναι σαφές ότι η δημιουργία ενός τρίτου Πανεπιστημίου στην Κρήτη, το οποίο θα προκύψει από την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης, ήταν και παραμένει η μόνη δυνατή λύση, μετά την άρνηση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμμετέχουν σε συζήτηση για τη συνένωση των τριών ΑΕΙ του νησιού.

3. Η προτεινόμενη, στο πόρισμα της Επιτροπής, ακαδημαϊκή διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό στα υφιστάμενα Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, με ενισχυμένα και ευρύτερα επιστημονικά προγράμματα σπουδών, διασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Το νέο Πανεπιστήμιο, θα παρέχει αναβαθμισμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, θα οργανώσει διδακτορικές σπουδές, μια δυνατότητα που δεν είχε ποτέ ως ΤΕΙ, θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια και δυναμισμό, έχοντας τη στήριξη της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας, προσφέροντας μεγάλα οφέλη στους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης και της χώρας γενικότερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (16)

Κωνσταντινος
|

Τελικα προβλεπεται μεταβατικη περιοδος λειτουργειας του τμηματος περιβαλλοντος και φυσικων πορων στα Χανια; Στην προταση των καθηγητων του τμηματος που υιοθετησε η επιτροπη, διασφαλιζονται τα δικαιωματα των νυν σπουδαστων η οι καθηγητες φροντισαν μονο για τη δικη τους αναβαθμιση;

@@@@ ΟΝΟΜΑΤΑ!!
|

ποιά θα ειναι η βάση των τμημάτων της νέας πολυτεχνικής σχολής θα το δούμε σύντομα . Εκει θα φανεί αν η πολυτεχνοποίηση ήταν ουσιαστική ή μια αλλαγή ταμπέλας..

@@@@ΟΝΟΜΑΤΑ!!
|

Μπορεί το τμήμα Μηχ/κων Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος να πρότεινε τη μετεξέλιξη του σε Χημικών Μηχανικών, όμως την ευθύνη για το πόρισμα το έχουν οι 11 που το ετοίμασαν. Κανείς από τους 11 δεν είδε ότι το τμήμα δεν έχει αρκετούς διδάσκοντες και υποδομές ; Τότε γιατί αποφάσισαν για Χημικό Μηχανικό ;
Τα τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης μπορεί να εισηγηθούν οτιδήποτε, η κάθε επιτροπή οφείλει να μελετήσει όλα τα δεδομένα και να αποφασίσει τη καλύτερη δυνατή λύση.
Αν λοιπόν συμφωνήσουμε ότι η επιτροπή έκανε συνολικά σωστά τη δουλειά της, τότε θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ένα βιώσιμο πλάνο για το πως θα ανοιχθεί τμήμα Χημικών Μηχανικών στα Χανιά.

Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
|

ΑΕΙ Κρήτης 19 Φεβ 2019 20:45

Αν ενωθει το τει κρητης με το πολυτεχνειο κρητης και το πανεπιστημιο κρητης και γινουν ενα πανεπιστημιο, παλι θα λειτουργουν τα τμηματα και στα τρια ιδρυματα. Αν εχει δυο πανεπιστημια η κρητη δεν πειραζει. Το πανεπιστημιο Κρητης ας παραμεινει ετσι οπως ειναι. Το πολυτεχνειο Κρητης με το τει Κρητης να ενωθουν. Αλλα με ποια ονομασια; Ειναι λιγο δυσκολο αυτο.

@@@@ ΟΝΟΜΑΤΑ!!
|

Τα υπάρχοντα μέλη ΔΕΠ και τα υπάρχοντα εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν την διδασκαλία των δύο (2) πρώτων ετών υφιστάμενων προγραμματων σπουδών Χημικών Μηχανικών άλλων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, όπως τεκμηρίωσε η Συνέλευση του Τμήματος. Αυτό που σας ενοχλεί ειναι ότι το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στα Χανιά θα έχει τη μεγαλύτερη βάση εισαγωγής στο νέο πανεπιστήμιο και ουσιαστικό ρόλο δίπλα στο Ινστιτούτο Πετρελαίου στα Χανιά. Οι ανάγκες σε προσωπικό και εργαστηριακό εξοπλισμό ανακύπτουν 2,5 χρόνια αργότερα, χρόνος υπεραρκετός για την πλήρη στελέχωση του Τμήματος. Επίσης, δεν παίρνουν πτυχίο όλοι οι φοιτητές, είναι όμως ανήθικο να στερείς τη δυνατότητα από αυτούς που μπορούν.

ΑΕΙ Κρήτης
|

Να ενωθούν Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο και να απορροφηθούν όλα τα τμήματα στις νέες σχολές. Οι καθηγητές να σκεφτούν πώς θα προσφέρουν καλύτερες σπουδές: Δε χρειάζεται ούτε να γίνει το ΤΕΙ πανεπιστήμιο στην Κρήτη ούτε να λειτουργούν τόσα τμήματα ξεχωριστά.

@ @@ΟΝΟΜΑΤΑ!!
|

Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών είναι διαφορετικό από του υπάρχοντος Τμήματος. Πως είναι δυνατόν να θεωρηθεί μετεξέλιξη;
Ένα Τμήμα κλείνει και άλλο ένα νέο θα ανοίξει, όποτε ...

Από την άλλη, το υπάρχον Τμήμα πρότεινε να γίνει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, αδιαφορώντας στην ουσία για τους φοιτητές του.

Τέλος, είναι λογικό να ξεκινήσει ένα τελείως διαφορετικό Τμήμα τη λειτουργία του σε 6 μήνες και να δεχτεί νέους φοιτητές; Με τι προσωπικό και υποδομές θα τους εκπαιδεύσει; Ποιος θα είναι υπόλογος γι αυτούς τους νέους εισακτέους;

Σε ότι αφορά τους υπάρχοντες φοιτητές, το καλύτερο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να πάρουν το πτυχίο τους το συντομότερο δυνατό και να μην τρέφουν ελπίδες ότι μπήκαν σε ένα τμήμα με βάση 6500 και θα πάρουν πτυχίο από ένα άλλο, που στις άλλες πόλεις η βάση του ξεκινά από 16500 μόρια.

@@ΟΝΟΜΑΤΑ!!
|

Το πόρισμα σε ολόκληρο το ΤΕΙ Κρήτης μόνο στα Χανιά κλείνει Τμήμα, το Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος.

Το πόρισμα αναφέρει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών ως νέο τμήμα και όχι ως μετεξέλιξη του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να θίγονται εκατοντάδες φοιτητές αφού δεν θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης:

- ούτε πανεπιστημιακού πτυχίου,
- ούτε επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Tο πόρισμα αντί να αναγράφει αποκλειστική ημερομηνία ίδρυσης του Τμήματος Χημικών Μηχανικών το παραπέμπει στις καλένδες.

Το πόρισμα κατανέμει τις έδρες ΌΛΩΝ των Σχολών του νέου Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο και στο Λασίθι αφαιρώντας την μοναδική Σχολή που υπήρχε δυτικά στην Κρήτη στα Χανιά.

Κωνσταντινος
|

Δε γνωριζω τι ακριβως συμβαινει με τα τοπικα συμφεροντα και τις διαφωνιες της ακαδημαικης κοινοτητας. Διαβασα με προσοχη το πορισμα της επιτροπης και αυτο που διαπιστωσα ειναι οτι οι σποδαστες του τμηματος Μηχανικων Περιβαλλοντος του ΤΕΙ στα χανια μενουν ξεκρεμαστοι. Επειδη ειμαι πατερας σπουδαστη του τμηματος ας προσεξουν ολοι οσοι εμπλεκονται να διασφαλισουν την ομαλη πορεια στις σπουδες και αυτων των παιδιων. Αν καποιος γνωριζει τι ακριβως προβλεπει το πορισμα για τους σπουδαστες του τμηματος ας μπει στον κοπο να μας ενημερωσει.

ΖΚΣ
|

Απο όσο παρακαλουθώ τις διαδικτυακές συζητήσεις στα σχόλια του esos, η πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης φέρνει τις περισσότερες διαφωνίες σε σχέση με τις υπόλοιπες συνενώσεις ανα την χώρα. Μια κατάσταση που δείχνει οτι υπάρχουν διαφωνίες τόσο εξωτερικά (σε τοπικό/ακαδημαική/πολιτικό επίπεδο) αλλά και εντός του ιδρύματος. Ιδιαίτερα φαίνονται πολλές διαφωνίες εντός του ιδρύματος που δείχνει οτι το ΤΕΙ Κρήτης είναι κατακερματισμένο, υπάρχουν αντικρουόμενες προτεραιότητες και τελικά το πόρισμα μάλλον είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που περισσότερο καλύπτει τους συσχετισμούς δύναμης παρα παρουσιάζει ένα συγκροτημένο ακαδημαικό πλάνο με προοπτική. Κρίμα γιατι οι δείκτες του ΤΕΙ Κρήτης δείχνουν πραγματικά υψηλοί.

@ΟΝΟΜΑΤΑ!!
|

Τι αναρωτιέστε ;
Όταν στο Ηράκλειο όλοι (μέλη ΤΕΙ και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες) είναι ικανοποιημένοι με την πανεπιστημιοποίηση, στο Ρέθυμνο προφανώς χαρούμενοι με την μετεξέλιξη σε 5ετές τμήμα, τότε η απλή συλλογιστική οδηγεί σε πολιτικούς των Χανίων. Ποιος έχει εκδηλωθεί ανοικτά κατά της μετεξέλιξης του ΤΕΙ ;

να μαζευτούν κάπως...
|

..Οι ιδιοκτήτες γκαρσονιερών και οι καφετέρειες και μη βλέπουν ένα ΑΕΙ σα να είναι η λύση στο πρόβλημα της ζωής τους. Αυτοί υποδαυλίζουν τους εκπροώπους τους κατά βάση (όχι ότι θέλουν και πολύ υποδαύλισμα από μόνοι τους... ) εν όψει μάλιστα εκλογών σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένη αποκλειστική ημερομηνία για Χημικών Μηχανικών
|

Να οριστεί συγκεκριμένη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών ως μετεξέλιξη του Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Ως έχει το πόρισμα λέει ...όχι πριν το 2021/2022... αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατοντάδες ΦΟΙΤΗΤΈΣ!

ΟΝΟΜΑΤΑ !!!
|

Να μην υποκύψει στις μικροπολιτικές, συντεχνιακές και τοπικιστικές πιέσεις που ασκούνται με σκοπό την αλλοίωση του πορίσματος της Επιτροπής, με αλλαγές που οδηγούν στην ανατροπή και τη μη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
ΣΥΝΤΕΚΝΟΙ, ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ!! ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ? ΟΝΟΜΑΤΑ !!!
Ειναι εντος ή εκτος του ΤΕΙ Κρητης?? Ειναι ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ή ΔΥΤΙΚΑ ??

Παράκκληση
|

Οι φοιτητές και απόφιτοι του ΤΕΙ διαπρέπουν ενταγμένοι στην παραγωγική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια ενώ άλλοι συνεχίζουν την ακαδημαική τους πορία με λαμπρά αποτελέσματα και επαίνους. Είναι κρίμα οι ιθυνοντες να υποκύψουν σε συντεχνιακές πιέσεις που δεν αναταποκρίνονται στην ακαδημαική πρακτική.

Αντώνης
|

Κρίμα για τον κ. Διγαλάκη και τους πέριξ αυτών να κινούνται τόσο τοπικιστικά και να δείχνουν ότι φοβούνται τον υγιή ανταγωνισμό. Σε τι ακριβώς απειλείται το Πολυτεχνείο Κρήτης ; Ότι οι μαθητές Λυκείου έχουν μερικές ακόμα αξιοπρεπείς επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο ; ότι πιθανόν να μειωθεί το μερίδιο από τη πίτα που πηγαίνει σε αυτούς ;
Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ένα μικρό ίδρυμα, σε μια μικρή πόλη, σε μια μικρή περιφέρεια. Ας σταματήσουν να σκέφτονται με λογικές "πρώτοι στο χωριό" και "Πολυτεχνείο των Χανιωτών"...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ