Placeholder

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

«Παγώνει» η λειτουργία των ομάδων υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Μέχρι να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας
Δημοσίευση: 18/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την αναστολή λειτουργίας των ομάδων ομάδων υποστήριξης μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέχρι να αποσταλούν αναλυτικές οδηγίες για την πλήρη ενημέρωση και ουσιαστική ενίσχυση των εκπαιδευτικών , στην πλήρη ενημέρωση Κ.Ε.Σ.Υ., ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και σχολείων και την οργάνωση κεντρικού σχεδιασμού λειτουργίας ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα διαφορετικής αντιμετώπισης των περιστατικών από το κάθε Κ.Ε.Σ.Υ., θα ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου εντός των ημερών .

Πρόκειται για ένα αίτημα που τέθηκε από τη ΔΟΕ στον υπουργό Παιδείας  , την περασμλςνη εβδοπμάδα, ο οποίος κατανόησε αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που υπάρχει στον συντονισμό και την τεράστια αναστάτωση που έχει προκληθεί στις σχολικές μονάδες

Ειδικότερα από την πλευρά της ΔΟΕ τέθηκε το ζήτημα της συγκρότησης και λειτουργίας των τριμελών ομάδων υποστήριξης σε όσα σχολεία δεν λειτουργεί Ε.Δ.Ε.Α.Υ. ενώ αποσαφηνίστηκε ότι στα ολιγοθέσια σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) με κάτω από τρία άτομα προσωπικό δεν λειτουργούν οι ομάδες αυτές  και ακολουθείται, δίχως διαφοροποίηση, η μέχρι τώρα διαδικασία.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τόνισε ότι ζητά την άμεση σύσταση και διεύρυνση των Ε.Δ.Ε.Α.Υ στα σχολεία της χώρας και την αναστολή λειτουργίας των ομάδων που  προβλέπει το με α. π. 220703/Δ3/21-12-2018 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα μέχρις ότου υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και στελέχωση των δομών με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στήριξη των σχολικών μονάδων.

Η ΔΟΕ ζήτησε επίσης  την αξιοποίηση της πρόβλεψης του νόμου  4547/2018 και του κανονισμού λειτουργίας των Κ.Ε.Σ.Υ. ώστε όταν οι γονείς αιτούνται την έκδοση διάγνωσης για τα παιδιά τους από το Κ.Ε.Σ.Υ., ζητείται από τη σχολική μονάδα το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων που περιλαμβάνει την περιγραφική αξιολογική έκθεση (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) και όχι απαραίτητα βραχυχρόνιο πρόγραμμα, κάτι το οποίο η πολιτική ηγεσία απάντησε ότι ισχύει και θα ισχύει.

Σχόλια (15)

 
ως εδώ οι σώστηδες
18 Φεβ 2019 18:18

Μια σκέτη φούσκα ήταν και τα Κ.Ε.Σ.Υ. και οι Ομάδες (Ο.Ε.Υ.).
Καλύτερα μην κάνεις τίποτε Υπουργέ, έχεις δημιουργήσει με τα στελέχη σου ένα μπάχαλο στα σχολεία μας. Έχουν νεκρώσει τα Κ.Ε.Σ.Υ., ούτε σχολεία έχουν μοιράσει, ούτε κτήρια έχουν, ούτε προσωπικό έχουν, ούτε μπούσουλα έχουν. Άσε τις οδηγίες και τις παρα-οδηγίες, εγκυκλίους και δε συμμαζεύεται, λίγο σεβασμό στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των παιδιών και των οικογενειών τους, που μέχρι να φτάσουν στα Κ.Ε.Σ.Υ, έχουν χαθεί στη μετάφραση των νόμων και των εγκυκλίων σου.
Έρχεται η ΝΔ που θα τα καταργήσει και καλά θα κάνει με τέτοιο μπάχαλο, γι αυτό μην μας σώζετε άλλο, φτάνει, αρκετά μας σώσατε.

 
Το απόλυτο
18 Φεβ 2019 20:54

μπάχαλο. Δεκέμβρη ψηφίζουμε, κάνουμε μια δοκιμή, αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, Φλεβάρη τα παίρνουμε πίσω... Δεν έχουν το σθένος να υποστηρίξουν αυτά που οι ίδιοι αποφάσισαν πριν δυο μήνες. Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί να αποφασίσουν για κάτι πιο δύσκολο κι όχι μόνο στο χώρο της Παιδείας αλλά γενικότερα.

 
αριστερόστροφοι μέχρι πάτο
18 Φεβ 2019 22:34

Ούτε Ε.Δ.Ε.Α.Υ. λειτουργούν, ούτε Κ.Ε.Σ.Υ., ούτε Π.Ε.Κ.Ε.Σ., ούτε Ομάδες Ε.Υ., ούτε κανένα αρκτικόλεξο του Υπουργείου Παιδείας.
Μας γεμίσατε με δομές που γρυλίζουν όλα τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου και χάσαμε και τ αυγά και τα πασχάλια.
Μας γεμίσατε Δομές και Στελέχη που μας κοιτάζουν από μακριά και για να τους πλησιάσουμε μας ζητάνε ένα κάρο έγγραφα και τελικά έχετε εγκαταλείψει τα σχολεία στη μοίρα τους.
Σύντροφοι πιο αριστερά δεν γίνεται!

 
Γιώτα
19 Φεβ 2019 12:34

Εδώ κατάργησαν τα ΚΕΣΥΠ (συμβουλευτικές υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού) που ήταν από τις πιο χρήσιμες υπηρεσίες του δημοσίου προς μαθητές και γονείς....
Ξοδεύτηκε χρήμα και χρόνος να στηθούν τα ΚΕΣΥΠ και να είναι σε ΑΜΕΣΗ καθημερινή επαφή με τους μαθητές που τα επισκέπτονταν και τώρα τα έβαλε ως υποϋπηρεσία των πρώην ΚΕΔΔΥ λες και έχουν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ σχέση τα ΚΕΣΥΠ με τα ΚΕΔΔΥ!!!! Λες και ο επαγγελματικός προσανατολισμός αφορά μόνο τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και όχι όλους!!
Τα μετέτρεψε σε απίστευτα γραφειοκρατικές υπηρεσίες με μια υπογραφή!

Οι δε σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού που είχαν τεράστια εμπειρία και κατά κανόνα αυξημένα προσόντα στη συντριπτική τους πλειοψηφία εγκατέλειψαν το θεσμό μη δεχόμενοι την μεγάλη υποτίμηση και μη αναγνώριση του έργου τους και επέστρεψαν στις οργανικές τους στα σχολεία για μάθημα.
Και βέβαια δεν φταίνε οι νέοι προϊστάμενοι των ΚΕΣΥ που σε ποσοστό 90% είναι δάσκαλοι ειδικής αγωγής (λόγω του τρόπου που ο νόμος καθόριζε τη μοριοδότηση) αλλά ο φωτεινός νους κάποιων στο υπουργείο που αποφάσισαν τα προαναφερόμενα.
Ευτυχώς που η υποτιθέμενη αριστερά βοηθάει τη φτωχή ελληνική οικογένεια στέλνοντας έμμεσα τους μαθητές στους ιδιώτες που τρίβουν ήδη τα χέρια τους...

 
Κωστής
19 Φεβ 2019 15:42

Αίσχος μεγάλο.
Δομές ανύπαρκτες.
Χίλιες φορές ΚΕΔΔΥ.
Χίλιες φορές σχολικοί σύμβουλοι.
Τελευταία φορά αριστερά.
Υπομονή.Όλα θ'αλλάξουν.

 
Κώστας
19 Φεβ 2019 20:26

Ποιά αριστερά βρε Κωστή; Που την είδες την αριστερά εσύ; Εδώ ούτε οι πλέον ακραίοι καπιταλιστές δεν θα τολμούσαν αυτά που κάνουν τούτοι και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση!!!

 
Άγνοια και ιδεοληψια
19 Φεβ 2019 20:30

Οι ομάδες υποστήριξης είναι ένας εύκολος τρόπος μεταβίβασης μεγαλου μέρους της ευθύνης που είχαν τα ΚΕΔΥ στις σχολικές μονάδες, χωρίς σχεδιασμό χωρίς πόρους επιβαρύνοντας τις σχολικές μονάδες με πρόσθετο έργο και γραφειοκρατία. Συμπερίληψη στο πόδι χωρίς καμία πρόνοια μόνο για ιδεολογικούς συμψηφισμούς περί γκετοποιησης και άλλες ανοησίες. Αφήστε που μόλις αντιληφθούν το κόστος του εγχειρήματος θα ζαλιστουν!!

 
ΗΡΑ*
19 Φεβ 2019 20:51

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον της Παιδείας Υπουργόν και τους.. "διάττοντες αστέρες" του Ι.Ε.Π. που με τις ... απείρου κάλλους γραφειοκρατικές δομές "όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν" :

Υπουργέ μ', Τι τα θες, τι τα γυρεύεις

άστα (καλύτερα) μην τα σκαλίζεις, με μπερδεύεις,

δεν μ' αγαπάς, μέρα - νύχτα με παιδεύεις...

Κουράγιο συνάδελφοι ! Κι ακόμα δεν είδατε τίποτα....Τα χειρότερα έπονται !

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕ----70
20 Φεβ 2019 01:07

Η χρονιά συνάδελφοι σιγά-σιγά φτάνει στο τέλος της.Είδε κανείς τίποτα προς το καλύτερο;Ας μας εξηγήσουν από το Υπουργείο γιατί καταργήθηκαν Σχολικοί Σύμβουλοι και ΚΕΔΔΥ.Γιατί για καλό μας σίγουρα δεν έγιναν αυτές οι αλλαγές.Όπου ρωτήσεις,όλοι έχουν παράπονα.Το 'παλιό' πράγματι είχε ανεπάρκειες,αλλά το 'νέο' μας έχει αφήσει τελείως αστήρικτους.Για ποια ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ 'ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ' μας μιλάνε;Πόσοι έχουν δει έργο μέχρι τώρα;Μήπως επειδή αυτές οι δομές λειτουργούνε μόνο στα χαρτια;;;Όχι άλλη 'στάχτη στα μάτια' λοιπόν.Γιατί ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι..Δεν έχετε ούτε εσείς,ούτε οι δομές σας μέλλον!Αρκετά ψέματα δεχτήκαμε!Τα ΚΕΣΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ........ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.

 
Μαρία
20 Φεβ 2019 11:46

Μητέρα μαθητή Β' Λυκείου και εκπαιδευτικός. Στο μεγαλύτερο γιο μου είχα βοηθηθεί πάρα πολύ από το ΚΕΣΥΠ. Με μεγάλη λύπη διαβάζω ότι τα ΚΕΣΥΠ τα κατάργησε κατ' ουσία.
Καλά βρε άνθρωποι, τώρα που κάνετε άπειρες αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής και στο Λύκειο, τώρα βρήκατε να αποδυναμώσετε τα ΚΕΣΥΠ;;;;;;
Τώρα τα κάνατε να μην είναι αυτοδύναμα; Αντί μα κάνετε ακριβώς το αντίθετο; Ώστε να παραμείνουν όσοι υπηρετούσαν στα ΚΕΣΥΠ και είχαν εμπειρία πολύτιμη; Που θα πάμε εμείς τώρα που τα παιδιά έχουν πελαγώσει με τις ανακοινώσεις σας;
Δεν μπορεί, ή δεν σκέφτεστε εντελώς τίποτα και ενεργείτε στην τύχη ή το κάνατε επίτηδες .

 
Διονυσία Π.
20 Φεβ 2019 11:59

Γελάω με συνάδελφο που φοβόταν μη βγει η δεξιά και καταργήσει τα ΚΕΣΥΠ για να ενισχύσει τους ιδιώτες.
Η δεξιά τελικά δεν τα πείραξε και κατά καιρούς τα ενίσχυσε, ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως τα ρήμαξε!!!!!!!
Εμπρός γονείς και μαθητές: Τρέξτε να χρυσώσετε τους ιδιώτες!
Εκτός και αν φαντάζεστε ότι τα μηδέν-ένα-δύο άτομα με ειδικότητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό που θα υπηρετούν στα ΚΕΣΥ θα μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες για ατομική συμβουλευτική (με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΣΥ αυτό είναι πρακτικά αδύνατο διότι τους φορτώνει με καθήκοντα που χρειάζονται 10 άτομα για να τα βγάλουν πέρα).

Όσο αφορά τις ομάδες υποστήριξης των σχολείων, μιλάμε για τρελό γέλιο.

 
Νίκος
21 Φεβ 2019 10:41

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός λειτουργούσε
Ο συμβουλευτικός σταθμός νέων λειτουργούσε
Το ΚΕΔΔΥ λειτουργούσε
Τα πολιτιστικά προγράμματα λειτουργούσαν
Τα ΚΠΕ λειτουργούσαν
Τα ΠΛΗΝΕΤ λειτουργούσαν
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι έκαναν επιμορφώσεις και ηταν στα σχολεία
Τίποτα απο αυτά δεν λειτουργεί πλέον καλά, μερικά δεν λειτουργούν καθόλου. Το μόνο που κανει το ΚΕΣΥ και το ΠΕΚΕΣ είναι να συζητάει με τους διευθυντές των σχολέιων αναλύοντας τη νομοθεσια, τα υπόλοιπα προσεχώς

 
@Νίκος
21 Φεβ 2019 21:14

Το τραγικό είναι το ότι για να στηθούν και να λειτουργούν όλα αυτά απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και χρόνος ενώ για να διαλυθούν ήταν αρκετή μια στιγμή!
ΚΡΙΜΑ-ΚΡΙΜΑ-ΚΡΙΜΑ

 
ΕΛΕΝΗ
23 Φεβ 2019 21:04

Ομάδες υποστήριξης δίχως εξειδικευμένους σε ζητήματα ειδικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικούς ή με μη έμπειρους σε πλαίσια ΕΑΕ πως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά; Πώς θα παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα προς όφελος των μαθητών και των γονέων τους;

 
ΜΑΙΡΗ
27 Φεβ 2019 09:35

Λόγια................να φαν και οι κότες...από έργα...............;

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός λειτουργούσε; Ποιος γνώριζες την ύπαρξη αυτής της υπηρεσίας; Πόσοι γονείς ή μαθητές απευθύνονταν σε αυτήν;
Το ίδιο για τον συμβουλευτικό σταθμό νέων.
Τα πολιτιστικά προγράμματα λειτουργούσαν; Τι ακριβώς έκανε αυτή η υπηρεσία;
Το ίδιο για τα ΚΠΕ, λειτουργούσαν;

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι έκαναν επιμορφώσεις και ήταν στα σχολεία;

Τα ΚΕΔΔΥ λειτουργούσαν;
Ενας μαθητής περίμενε για αξιολόγηση το λιγότερο 1 έως δύο χρόνια; Ο καινούριος νόμος (άραγε ποιος τον έχει διαβάσει), ο οποίος είναι σχεδόν ίδιος με τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, απλά δεν εφαρμόστηκε.

Ολοι γνωρίζουν τα παραπάνω και ειδικά αυτοί οι οποίοι ήταν και είναι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean