Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Προβληματισμός στο υπ. Παιδείας για την ισοτίμηση πτυχίων ΤΕΙ με αντίστοιχα Πανεπιστημίων

"Η υπηρεσία του επισκέπτη υγείας – νοσηλευτή μέσα στις σχολικές μονάδες χρήζει αλλαγής του θεσμικού πλαισίου"
Δημοσίευση: 19/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 «Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει, έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα ευρύτερο θέμα για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις».

Τη δήλωση αυτή έκανε η υφυπουργός  Παιδείας Μερόπη Τζούφη στη συνάντηση με την πρόεδρο Α. Γκρόζου, την αντιπρόεδρο Β. Μπελίτση και μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ),  όταν  από τους συνομιλητές της tτέθηκε  το θέμα της ισοτίμησης των παλαιότερων πτυχιούχων ΤΕΙ – Τμήματος Επισκεπτών-τριών Υγείας, με τους αποφοίτους πανεπιστημιακών τμημάτων.  

 Επιπλέον οι εκπρόσωποι του ΠΣΕΥ , μετέφεραν το αίτημα του Συλλόγου για ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Εργοθεραπείας.

Η υφυπουργός υπενθύμισε τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και πως «πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί, αρχικά, σε ακαδημαϊκό επίπεδο».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε  ο ΠΣΕΥ στη σημασία υλοποίησης παρεμβάσεων και προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στη σχολική κοινότητα και τους Δήμους.

Η κ. Τζούφη υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την εισαγωγή του μαθήματος αγωγής υγείας στα σχολεία και προέτρεψε τον Σύλλογο να καταθέσει πρόταση στο ΙΕΠ για ένα πιο ολιστικό πρόγραμμα.
Η υπηρεσία του επισκέπτη υγείας – νοσηλευτή μέσα στις σχολικές μονάδες, τόνισε,  χρήζει αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ώστε οι υπηρεσίες αυτές να μην παρέχονται σε έναν μαθητή, αλλά στο σύνολο της σχολικής μονάδας.

Φέτος , σημείωσε  η κ. υφυπουργός, έγιναν σημαντικές προσπάθειες και ανταποκριθήκαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ανάγκες που υπήρχαν.
Στο ερώτημα για τον θεσμό της σχολιατρικής υπηρεσίας, η Μ. Τζούφη  απάντησε ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος ουσιαστικά δεν λειτούργησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τέτοιες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αστικού τύπου.

 

Σχόλια (16)

 
ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ 2 ταχυτήτων
19 Φεβ 2019 14:18

Στο παρελθόν είδαμε σχολές 2τούς φοίτησης (πχ. παιδαγωγικό νηπιαγωγών και δασκάλων) να μετατρέπονται σε Πανεπιστημιακές εν μία νυκτί, και κανείς δεν είπε τίποτα, αντίδραση καμία. Οι απόφοιτοι 2ετούς φοίτησης μετεξελίχθηκαν αυτόματα στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα με ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα. Τις παιδαγωγικές σχολές, ακολούθησαν και άλλες σχολές μη Πανεπιστημιακές όπως η βιομηχανική σχολή και πολλές άλλες. Σήμερα γίνεται λόγος για την μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια. Σαφώς και θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση όπου μετά το 2001 της Ανωτατοποίησης των ΤΕΙ οι απόφοιτοι θα πρέπει όλοι να μετεξελιχθούν σε ΠΕ και να πάψει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αυτός ο σκανδαλώδης διαχωρισμός ΠΕ και ΤΕ αντίστοιχα.

 
Αποστολος ΤΕ
19 Φεβ 2019 15:10

Τώρα πια που δεν υπάρχουν πλέον ΤΕΙ αλλά μόνο Πανεπιστήμια θα πρεπε το υπουργείο να ισοτιμήσει τα πτυχία ΤΕ με ΠΕ. Αν όχι στους μηχανικούς τουλάχιστον στα 4ετη πτυχία μπορεί να γίνει και είναι δίκαιο.

 
Άμεσα
19 Φεβ 2019 15:49

Κύριοι του Υπουργείου,

Μην κάνετε τα εύκολα...δύσκολα!!!

Σώστε αυτό που δημιουργήθηκε και ορθά βγάλατε την ΤΕ.

Ολοκληρώστε άμεσα την ισοτίμηση, αρχής γενομένης των αποφοίτων ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΑΘΗΝΑΣ....

Με εκτίμηση

 
Γιάννης
19 Φεβ 2019 17:08

Η γνωστή τακτική " ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον". Ο Γαβρόγλου στο αυτοδιοίκητο και ο Χιωτίνης στο Υπουργείο.

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ
19 Φεβ 2019 20:35

@ ΙΣΟΤΙΜΙΣΗ 2 ταχυτήτων
Δυστυχώς ακόμα και τώρα υπάρχουν συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν τις νομολογίες, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ προ και μετά 2001 αποφοίτων.
Το ίδιο παραδέχτηκε και ο Υπουργός αναφερόμενος σχετικά με την ισοτίμιση των πτυχίων μας και πολύ σωστά διότι τότε θα είχαμε πολλών ταχυτήτων αποφοίτους.
Σχετικά τώρα με τον προβληματισμό που εκφράζει το Υπουργείο για την ισοτίμιση των πτυχίων ,νομίζω ότι πάει να κερδίσει χρόνο και ψήφους μεταθέτοντας το πρόβλημα μετά τις εκλογές.
Αν είναι η λύση είναι θέμα των ιδρυμάτων, ιδού πεδίον λαμπρόν για τους καθηγητές μας να εξιλεωθούν καταρχήν για την μη τήρηση των κόκκινων γραμμών που είχαν θέσει αρχικά αλλά ξεθώριασαν αργότερα και τελικά να αποδείξουν εμπράκτως ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί μας δάσκαλοι .
Μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν ,το θέμα πρέπει να λήξει άμεσα για όλους διότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχους και αν παραμείνει έτσι μας καταστρέφει και ηθικά και επαγγελματικά.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
19 Φεβ 2019 22:10

Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και κοροϊδεύουν για μία ακόμη φορά. Δεν τους προβληματίζει απολύτως τίποτα. Τώρα για τους μη γνωρίζοντες, όσον αφορά τα πτυχία για πριν και μετά το 2001, έχω βεβαίωση από το Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας όπου σπούδασα, ότι είναι ισοδύναμα. Οπότε μην μπαίνουν κάποιοι άδικα στον κόπο να γράφουν κατά διαστήματα για διαχωρισμό αποφοίτων σε πριν και μετά το 2001. Απλά ματαιοπονούν ...

 
Απόφοιτος ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
20 Φεβ 2019 08:24

Για ποιό λόγο ; Τί τους φταίει πάλι ; Τα πτυχία είναι ισότιμα των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων . Αλλά μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο εργασίας , η εργασία του
πτυχιούχου ΤΕΙ είναι διαφορετική από αυτήν του πτυχιούχου Πανεπιστημίου .Παράδειγμα στα νοσοκομεία . Αλλή η εργασία του ιατρού, πτυχίο πανεπιστημίου (π.χ. καρδιολόγου) και άλλη της νοσυλεύτριας με πτυχίο ΤΕΙ

 
Δώστα όλα!!
20 Φεβ 2019 09:59

Η λύση είναι απλή, το πτυχίο που επιθυμεί ο κάθε φοιτητής (πατέρας, μητέρα, παππούς και γιαγιά δηλαδή), αποστέλνεται με συστημένη επιστολή στον αιτούντα (Ιατρική και Πολυτεχνείο συμπεριλαμβανομένων). Η παρακολούθηση μαθημάτων, και η επιτυχής ολοκλήρωση των εξετάσεων δεν είναι υποχρεωτική. Αρκεί η αποστολή (με sms) υπεύθυνης δήλωσης του Ν.105 (μπορείτε να την κατεβάσετε από το διαδίκτυο) όπου ο αιτών δηλώνει ότι γνωρίζει την επιστήμη για την οποία αιτείται το πτυχίο. Υπάρχει και δυνατότητα ορισμού του βαθμού πτυχίου, αλλά θα πρέπει να αναγράφεται ολογράφως στην αίτηση.
Έτσι απλά!

 
Δώστα όλα!!
20 Φεβ 2019 10:15

H εξυπνάδα που εκλύεται από το κείμενο είναι αξεπέραστη !!!

 
Απόφοιτη ΤΕΙ
20 Φεβ 2019 10:44

Προκλητική και ισοπεδωτική η μέχρι τώρα συμπεριφορά του κ. Υπουργού για τους αποφοίτους των ΤΕΙ. Γνωρίζει πολύ καλά την νομολογία βάση της οποίας κατά το παρελθόν ανωτατοποιήθηκαν παιδαγωγικές σχολές 2ετούς φοίτησης και άλλες όπως η Βιομηχανική κλπ, όπως ακόμη ότι ισοτιμήθηκαν απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ 2 ετούς φοίτησης με απόφοιτους ΤΕΙ 4 ετους φοίτησης, ισοτίμηση δηλαδή με αντίστοιχη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη στους εργασιακούς χώρους. Η σημερινή μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια που ορθώς έγινε, θα περίμενε κανείς να επιφέρει και αντίστοιχη ισοτίμηση των εν λόγω ιδρυμάτων. Αντί αυτού και με την μέχρι σήμερα εμμονή του κ. Υπουργού κατά της ισοτίμησης των αποφοίτων (παλαιών και νέων) βλέπουμε κατ΄εξακολούθηση σε όλες τις μορφές μετεξέλιξης των ΤΕΙ σε ΑΕΙ στην χώρα να συνεχίζεται η υποτίμηση των πτυχιούχων ΤΕΙ πόσο μάλλον των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα παρά την δημόσια παραδοχή του σε εφημερίδες του τύπου πως τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετούς φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων. Εμφανής ο αντίκτυπος της υποτίμησης των πτυχιούχων ΤΕΙ ιδίως στον δημόσιο τομέα με μισθολογικές ανισότητες και αποκλεισμούς απο τις θέσεις ευθύνης. Εύχομαι και ελπίζω έστω και την ύστατη στιγμή ο κ. Υπουργός να αποδώσει εν τοις πράγμασι το "κοινό περί δικαίου αίσθημα" , όπως μέχρι σήμερα έχει πράξει σε άλλες περιπτώσεις αναγνώρισης τίτλου σπουδών.

 
Γιώργος
20 Φεβ 2019 12:24

Βέβαια,τι συζητάμε τώρα; Έπεσε φοβερός προβληματισμός στο Υπουργείο όπως στο ότι έταξαν στους φοιτητές ΠΑΔΑ ότι θα έχουν αναβαθμισμένα επαγγελματικά δικαιώματα απο εκείνα των αποφοίτων ΤΕΙ.Και σε αυτό έπεσε φοβερός προβληματισμός πριν πετάξουν δημόσια τη μπαρούφα!

 
Γιώργος Κωστόπουλος
20 Φεβ 2019 12:59

Με όλο το σεβασμό θεωρώ ότι είναι λάθος η έκφραση ισοτίμιση πτυχίων και το αιτιολογώ διότι είναι είναι πτυχία ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων 240 πιστωτικών μονάδων και έτσι πρέπει να λογίζονται και να αντιμετωπίζονται ακαδημαϊκά. Απλά θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ο Υπαλληλικός Κώδικας και να απαλειφθεί το προβάδισμα μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ. Ο κάθε απόφοιτος από τα ιδρύματα των δυο τομέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που του δίνουν την επαγγελματική του εξέλιξη, όμως ακαδημαϊκά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και προοπτικές, ανεξάρτητα εάν κάποιοι θέλουν να διαιωνίζουν χαοτικά θέματα.

 
akain
20 Φεβ 2019 13:58

Για όσους νομίζουν ότι μετατράπηκαν όλα τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ όπως ακούγεται, απατώνται. Το ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ που συγχωνεύτηκε με το ΕΚΠΑ ήτοι: Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Αυτοματιστές, Λογιστές κλπ ο κ. Υπουργός φρόντισε να τους στερήσει το δικαίωμα για τη συνέχισή των σπουδών τους σε αντίστοιχη σχολή στο ΕΚΠΑ, μια και το ΕΚΠΑ δεν θεραπεύει τα γνωστικά αντικείμενα του μηχανολόγου, ηλεκτρολόγου, αυτοματιστή κ.λ.π. Κατά τα άλλα τελείωσε και η συνέργεια του ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ με το ΕΚΠΑ και όλοι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Η συνέργεια αφορούσε μόνο τα μέλη ΔΕΠ και την περιουσία του ΤΕΙ( ΨΑΧΝΑ) από την οποία το ΕΚΠΑ παίρνει το 50%. Για τους φοιτητές όμως αυτούς δεν νοιάστηκε ουδόλως η κυβέρνηση. Ντροπή!!!!!!!

 
Απόφοιτη ΤΕΙ Πάτρας
20 Φεβ 2019 15:32

Δεν υπάρχουν πουθενά στην ΕΕ ΤΕΙ.... Να τα αναγνωρίσει ο Υπουργός ως Πανεπιστήμια, να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία και να μη γίνει κανένας διαχωρισμός αποφοίτων πριν κ μετά του 2001. Τα πτυχία τ Πολυτεχνείων καθώς κ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου (εφόσον τηρούν συγκερκριμένες προϋποθέσεις) θα μπορούσαν να ισοτιμηθούν με μεταπτυχιακά διπλώματα (MASTER).

 
Διευκρινήσεις
20 Φεβ 2019 15:37

Προφανώς σε υποσημείωση πρόσφατου νόμου, δυστυχώς, τα πτυχία των ΤΕΙ πριν το 2001 υποβιβάστηκαν στη μεταλυκειακή εκπαίδευση αν και ο ιδρυτικός νόμος των ΤΕΙ το 1983 τα κατατάσσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο εξωτερικό πλέον, τα πτυχία των ΤΕΙ πριν το 2003 (2001+2) θεωρούνται πτυχία μεταλυκειακής εκπαίδευσης εδώ και λίγους μήνες και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2018, σύμφωνα με το National Academic Recognition Information Centre (NARIC) βάσει νόμων και διευκρινήσεων που λαμβάνει από την εκάστοτε κυβέρνηση και το υπουργεί παιδείας. Πλέον υποβιβάστηκαν σε πτυχία επιπέδου 5 – κατ’ αντιστοιχία σε πτυχία επιπέδου BTEC Level 5 / Higher National Diploma (HND) στη Βρετανία. Στο εξωτερικό, τα πτυχία των ΤΕΙ μετά το 2003 αναγνωρίζονται ως ισότημα του Bachelor degree επιπέδου 6 αλλά όχι ισότημα του Bachelor (Honours) degree. Συνεπώς όχι απλά δεν υπάρχει ισοτίμηση αλλά υποβάθμιση των πτυχιούχων πτιν το 2001 και διαχωρισμός πτυχίων πριν και μετά το 2001. Σύμφωνα με το NARIC “Τα πτυχία ΤΕΙ θεωρήθηκαν προηγουμένως ως μεταδευτεροβάθμια επαγγελματικά προσόντα. Το 2001, ένας νέος νόμος τα αναβάθμισε σε πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν και αυτά τα πτυχία συνέχισαν να αντιπροσωπεύουν μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση έως τον Ιούνιο του 2003”. Κάποιος πρέπει να διορθώσει αυτό το λάθος του υπουργείου να τοποθετεί τα πτυχία των ΤΕΙ πριν το 2001 στην μεταλυκειακή εκπαίδευση!

 
Πτυχ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
20 Φεβ 2019 16:00

@απόφοιτος ΤΕΙ Κρήτης Συγκρίνεις τον ιατρό με τον νοσηλευτή; Οι νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ έχουν διδαχθεί τα ίδια πράγματα και είναι ισοδύναμοι ακαδημαϊκά.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean