Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κοσμήτορες ΕΑΠ: Συγχώνευση με ΤΕΙ σημαίνει συνύπαρξη δυο διαφορετικών διοικητικών “κόσμων”

Συλλογή υπογραφών κατά του εγχειρήματος συγχώνευσης του ΕΑΠ με ΤΕΙ
Δημοσίευση: 20/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μία ενδεχόμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με τις συμβατικές διοικητικές δομές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα επιφέρει μία απερίγραπτη εσωστρέφεια στο ίδρυμα, προκειμένου να συνυπάρξουν δυο διαφορετικοί διοικητικοί ‘κόσμοι’, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από ό,τι χρειάζεται το ΕΑΠ σε αυτή την φάση, γεγονός που μοιραία θα έχει αντίκτυπο στις υπηρεσίες προς τους φοιτητές του, ενώ παράλληλα θα ακυρώσει κάθε σχεδιασμό που έχει δρομολογηθεί για αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών (υφιστάμενων και νέων).

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή ανοικτή επιστολή οι Κοσμήτορες των Σχολών του Ελληνικού  Ανοικτού Πανεπιστημίου και ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος, ενώ έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών κατά του εγχειρήματος συγχώνευσης με ΤΕΙ  στον ακόλουθο  σύνδεσμο:

https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_Ohi_sti_syghoneysi_toy_...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ,

Μέρα με την ημέρα γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ όσο και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία, ότι η καινοφανής πρόταση του Προέδρου της ΔΕ του ΕΑΠ για ‘ενδυνάμωση’ του ΕΑΠ μέσω συγχώνευσης του με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μία πρόταση που δεν βασίζεται σε στοιχειώδη ακαδημαϊκό σχεδιασμό, μια πρόταση που δεν στηρίζεται σε καμία τεχνοοικονομική μελέτη, μια πρόταση με έωλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΕΑΠ επισημαίνει ότι:

1. Στην 20 ετή πορεία του το ΕΑΠ έχει διαμορφώσει ένα όνομα συνδεδεμένο με υψηλή και απαιτητική ποιότητα σπουδών και πρωτοπορία στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (ΑεξΑΕ). Η οποιαδήποτε αναβάθμιση του ΕΑΠ δεν μπορεί παρά να είναι προσανατολισμένη στην ενίσχυση της αποστολής του, δηλαδή στην προσφορά ΑεξΑΕ και όχι στη αποδόμηση της αποστολής του με πυλώνα/κλώνο συμβατικής εκπαίδευσης. ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο δεν έχει υπάρξει κάποιο ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ που να αναπτύχθηκε αποκτώντας σκέλος συμβατικής εκπαίδευσης.

2. Η όψιμα,μετά το γνωστό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων του Υπουργού Παιδείας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διατυπωθείσα πρόταση για συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το ΕΑΠ, ήτοι η προτεινόμενη παγκόσμια πρωτοτυπία ‘διπολικής’ συνύπαρξης ενός Ανοικτού με ένα Συμβατικό ίδρυμα, όχι μόνο δεν υπηρετεί καμία αναβάθμιση αλλά προϊδεάζει για μια μη βιώσιμη ακαδημαϊκά και οικονομικά προοπτική συνύπαρξης, μία πραγματική τροχοπέδη της αποστολής του ΕΑΠ που είναι και πρέπει να παραμείνει η ΑεξΑΕ.

3. Το ΕΑΠ μέσα από μία τέτοια συγχώνευση θα οδηγηθεί κατ ́ανάγκη σε ένταξη στον γενικό νόμο των λοιπών ΑΕΙ, που θα του στερήσει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει και να αξιοποιεί Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό (μέλη ΣΕΠ) με τη σημερινή μορφή, καθώς η διδακτική λειτουργία θα πρέπει με βάση το γενικό πλαίσιο των ΑΕΙ να αναληφθεί από διδάσκοντες των οποίων η πρόσληψη θα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού.

4. Μία ενδεχόμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με τις συμβατικές διοικητικές δομές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα επιφέρει μία απερίγραπτη εσωστρέφεια στο ίδρυμα, προκειμένου να συνυπάρξουν δυο διαφορετικοί διοικητικοί ‘κόσμοι’, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από ό,τι χρειάζεται το ΕΑΠ σε αυτή την φάση, γεγονός που μοιραία θα έχει αντίκτυπο στις υπηρεσίες προς τους φοιτητές του, ενώ παράλληλα θα ακυρώσει κάθε σχεδιασμό που έχει δρομολογηθεί για αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών (υφιστάμενων και νέων).

5. Το ΕΑΠ στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ΕΧΕΙ και ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, όπως αυτή διατυπώνεται και στο πλαίσιο στρατηγικής ανάπτυξης αυτού που αποστείλαμε στον Υπουργό Παιδείας (και το οποίο σας επισυνάπτουμε), πλαίσιο το οποίο αποτελεί καθημερινό οδηγό στις προτάσεις μας προς τη ΔΕ, πλην όμως συναντά επί πλέον του ενός έτους την άρνηση της Διοίκησης του ΕΑΠ να το εντάξει ως θέμα στην ΗΔ της ΔΕ.

Μέρα με την ημέρα η φωνή ενάντια στη βίαιη και με σπουδή ένταξη του ΕΑΠ στην αναδιάταξη του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κάθε άλλο παρά από ακαδημαϊκά κριτήρια υπαγορεύεται, μεγαλώνει και ενισχύεται σημαντικά. Το συνεχώς διογκούμενο κύμα υποστήριξης στην αυτονομία του ιδρύματος και στην υπηρεσία του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκε ξαφνιάζει και εμάς τους ίδιους.

Ας κάνουμε την υπόθεση αυτή υπόθεση όλων μας. Υπογράφουμε στον σύνδεσμο που έχει ανοιχθεί https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/_Ohi_sti_syghoneysi_toy_... Anoiktoy_Panepistimioy_EAP_me_allo_idryma_TEI_AEI/?phWQYib&fbogname=%CE %91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CE%9B.&utm_sour ce=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-688668- Ohi_sti_syghoneysi_toy_Ellinikoy_Anoiktoy_Panepistimioy_EAP_me_allo_idryma_TEI _AEI&utm_term=hWQYib%2Bel&fbclid=IwAR3ramX7DpQP1gO6StMSPdGDUrh0oZKP BZCeU-G5pDH1xU4cBD4abCDYLTc

Διαδίδουμε προς κάθε κατεύθυνση την υποστήριξή μας για ένα ΕΑΠ στην υπηρεσία της αποστολής του και του κοινωνικού ρόλου του.

Σας καλούμε την Τετάρτη 20/2/2019, στις 6.00 μ.μ. σε ενημερωτική συζήτηση στην Αθήνα, στο ΕΚΔΔΑ (Αμφιθέατρο 1), Πειραιώς 211, Ταύρος.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί και σύγχρονα από τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/Cv3DpWv3pzs

Για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ
Οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΑΠ
Α.Λιοναράκης, Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών
Α.Μιχιώτης, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών
Ι. Καλαβρουζιώτης, Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας

Ο εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ
Α.Δημητράς

Ετικέτες: 
ΕΑΠ

Σχόλια (2)

 
ότι ναναι
20 Φεβ 2019 10:47

Είναι σωστό αυτό που λένε για το διοικητικό επίπεδο των δύο ιδρυμάτων. Το ΕΑΠ είναι πιστοποιημένο με iso 9001 και 27001 για την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών και όλη του η δομή δουλεύει με στόχους και διεργασίες. Όσο και να έχει επιφέρει πλήγματα ο Καρδάσης με την διοίκηση που ασκεί το ΕΑΠ δεν εχει σχέση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που διοικητικά πιάνει ελάχιστους στόχους και οι δομές του δεν έχουν καμία σχέση.

 
Πανεπιστήμιο
20 Φεβ 2019 21:56

Το τει δεν χρειαζεται να συγχωνευτει με το Ελληνικο ανοικτο πανεπιστημιο.
Το ανοιχτο πανεπιστημιο παρεχει εξ αποστασεως εκπαιδευση. Μπορει απλουστατα να παρεχει περισσοτερα προπτυχιακα προγραμματα και μεταπτυχιακα. Ας εξελιχθει απο μονο του το εαπ. Το τει δυτικης Ελλαδας θα πρεπει να συγχωνευτει με το πανεπιστημιο πατρων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.