Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Διεθνής αντίδραση στη συστηματική υποβάθμιση των κλασικών σπουδών

FIEC προς Κ. Γαβρόγλου: Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την πρόσφατη απόφασή σας, επειδή η Ελλάδα μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, κατέχει μια μοναδική θέση στη στήριξη της μελέτης του αρχαίου ελληνο-ρωμαϊκού κόσμου.
Δημοσίευση: 20/02/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η  Τομεάρχης Παιδείας  της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, υπέβαλε ως αναφορά την επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC), της οργάνωσης - ομπρέλας που εκπροσωπεί όλες τις ενώσεις Κλασικών Σπουδών παγκοσμίως, σχετικά με την πρόθεση αντικατάστασης της διδασκαλίας των Λατινικών με την Κοινωνιολογία, προς τον Υπουργό Παιδείας.

Ο καθηγητής Franco Montanari, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς και πολυάριθμων ενώσεων κλασικών σπουδών και συναδέλφων του από όλο τον κόσμο, καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ελλάδα κατέχει διεθνώς μια μοναδική θέση στη στήριξη της μελέτης του αρχαίου ελληνο-ρωμαϊκού κόσμου.

Χωρίς να αμφισβητεί τη σημασία της κοινωνιολογίας σε ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών, ο Πρόεδρος της FIEC χαρακτηρίζει την πρόσβαση στα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά «απολύτως απαραίτητο κλειδί» για την κατανόηση του πολιτισμού, βάση για πολυάριθμες ευρωπαϊκές γλώσσες και για την ορολογία των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και του δικαίου, ενώ διατυπώνει παράλληλα την ελπίδα η έκκληση αυτή για επαναξιολόγηση της διδασκαλίας των Λατινικών να εισακουσθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Η Νίκη   Κεραμέως ζητά από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ενημέρωση για τις προθέσεις ή/και τον προγραμματισμό του επί του ζητήματος της εξαγγελθείσας αντικατάστασης των Λατινικών.

Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της Αναφοράς, η πρωτότυπη επιστολή του Προέδρου της FIEC και η μετάφρασή της στα Ελληνικά:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών για την απόφαση αντικατάστασης της διδασκαλίας των Λατινικών από την Κοινωνιολογία»

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2019

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας διαβιβάζουμε επιστολή του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC), Καθ. Franco Montanari, με την οποία εκφράζει την διαμαρτυρία της FIEC απέναντι στην εξαγγελθείσα αντικατάσταση της διδασκαλίας των Λατινικών από την Κοινωνιολογία στο Λύκειο, διατυπώνοντας παράλληλα την ελπίδα η έκκληση αυτή να εισακουσθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Παρακαλούμε για την εξέταση του ζητήματος και την ενημέρωσή μας για τις προθέσεις ή/και τον προγραμματισμό σας επ’ αυτού.

Η αναφέρουσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Κλασικών Σπουδών
Πρόεδρος
Καθ. Φράνκο Μοντανάρι
Via San Luca 8 I – 56011 Calci (PI)
tél. (prof.) + 39 050 550 523
tél. (privé) + 39 050 939 319
fax + 39 050 551 578
franco.montanari@unige.it
www.fiecnet.org

Καθ. Κώστα Γαβρόγλου
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου, Μαρούσι, 15180, Ελλάδα
minister@minedu.gov.gr

Πίζα, 8 Φεβρουαρίου 2019

Κύριε, με μεγάλη έκπληξη, η FIEC ενημερώθηκε για την πρόσφατη απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη διδασκαλία των Λατινικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Λύκειο) και να την αντικαταστήσει με την Κοινωνιολογία.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Κλασικών Σπουδών (FIEC) είναι η οργάνωση - ομπρέλα που εκπροσωπεί όλες τις ενώσεις Κλασικών Σπουδών σε όλο τον κόσμο. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την πρόσφατη απόφασή σας, επειδή η Ελλάδα, μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, κατέχει μια μοναδική θέση στη στήριξη της μελέτης του αρχαίου ελληνο-ρωμαϊκού κόσμου. Η πρόσβαση στα αρχαία ελληνικά και στα λατινικά είναι το απολύτως απαραίτητο κλειδί για την κατανόηση αυτού του πολιτισμού.

Δεν αμφισβητούμε τη σημασία της κοινωνιολογίας σε ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Ωστόσο, η μελέτη των λατινικών εξακολουθεί να κατέχει κεντρική θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: αποτελεί τη βάση για την πρόσβαση σε πολυάριθμες ευρωπαϊκές γλώσσες και συνιστά το θεμέλιο της ορολογίας των φυσικών επιστημών, της μηχανικής και του δικαίου.

Ευελπιστούμε ότι το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας θα δείξει ευαισθησία στην έκκληση που απευθύνουμε στο όνομα πολλών ενώσεων και συναδέλφων από όλο τον κόσμο, που στηρίζονται στην προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να συνεχίσει τη διδασκαλία των Λατινικών και των Αρχαίων Ελληνικών.

Ειλικρινώς,
Φράνκο Μοντανάρι (Πρόεδρος FIEC)

Σχόλια (3)

 
Θύμιος
20 Φεβ 2019 18:51

Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να διδάσκεται ή το ένα ή το άλλο. Να διδάσκονται και τα δύο, και πληροφορική και χημεία και βιολογία και αστρονομία. Τα τμήματα των πανεπιστημίων να καθορίζουν ποια σε από αυτά τα μαθήματα θέλουν να έχει δώσει εξετάσεις ένα υποψήφιος καθώς και τον ελάχιστο βαθμό που πρέπει να έχει.
Δηλαδή τα A Levels στην Αγγλία πώς τα καταφέρναν τόσα χρόνια;

 
Παναγιώτης
22 Φεβ 2019 00:05

Είναι προφανές ότι η έννοια του κλασικού δημοκρατικού πνεύματος της αρχαιότητας, είτε αναφέρεται στη δημοκρατική Αθήνα είτε στη ρεπουμπλικανική Ρώμη, προκαλεί υστερία στην παρούσα κυβέρνηση , που μάλλον εμπνέεται από μηδενιστικές αναφορές στον ξεπερασμένο πλέον Μαρξ!

 
Κάρμα Νιρβαμή
22 Φεβ 2019 15:41

Πού είναι η πρωτότυπη επιστολή; μόνο τη μετάφραση έχει

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean